Ako zobytnit stare podkrovie

Profilova fotka
Ahojte majstri zaujimal by ma vas nazor ako by ste postupovali pri zobytneni podkrovia. Ide o stary minidomcek 40m2 postaveny zo zmesi kamenov (pieskovec zula) a tehal, mury 60cm. Na nich je postaveny krov s palenou skridlou. Krov je dorabany predpokladam nedavno, pretoze krokvy su uplne ok. je sice nizky (v kohutiku 2.30) ale nasim zamerom je tam mat iba spacie miesto, takze sme s tym uplne ok. Hlavnym problemom je, ze pod skridlou nie je difuzka. Varianty prerabky mam teda 3. Zaujima ma vas nazor, prip. ine riesenie. V1. nesahat na skridku ani krov - nikde nic netecie. Na krokvy z boku pod skridlou naniest 5cm pasy gumoasfaltoveho nateru. Dat na ne a aj do stredu na kontralaty 2cm drevene listy a medzi kazdu krokvu naspinkovat vystrihnutu difuzku. okraje este prispinkovat tenkou listou aby dobre prilahli na natrety pas. Potom to nechat vystriekat kanadskou penou o ktorej sa tu vela diskutuje. je difuzna a vodeodolna. obava je, ci taketo riesenie je dostatocne z dlhodobeho pohladu. V2. dat dole skridlu, nabit laty, kontrlaty, difuzku... v tomto pripade mam ale velku obavu ci sa mi podari neznicit sridlu a vratit ju na povodne miesto. ak by to nevyslo (vylamali sa zuby, praskla...) obavam sa ze budem hladiet na odkrytu strechu, platit za novu strechu, ktora sa urobi neviem kedy a lutovat ze som na to nesiel uplne od gruntu. Podobnu skridlu som zatial nikde nenasiel. V3. uver jak svina, projekt, povolenie, podvihnutie strechy a vsetko nanovo. To beriem ako krajny variant, pretoze za velky naklad by som priestorovo ziskal malo muziky. dom sluzi ako chalupa, takze netuzime prenho bankrotovat. Vdaka za nazory, prip. skusenosti s nieim podobnym.
Odpovedať
Ja som robil 2x variant 1. 1x s vatou, 1x s penou. Jedno 16rokov,druhe5rokov v pohode.
Odpovedať
Profilova fotka
Jedine folia tam chaby. Ja som robil 10x4m podkrovie, v podobnej vyske a vsetko v pohode.Len folia pod skridlou musi, inak to nejde. Skridlu nerozbijes,ak je to stara klasika,neboj,pekne to naukladashor po celej dlzke ani zataz nebude velka. Ked uz bude skridla dole laty by som vymenil, to nie je az taka polozka
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda dakujem! ak mozem este otazku, tu difuzku ste podbijali s nejakym systemom odsadenia, alebo ako ste zabranili aby krokva tahala vlhkost?
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslav78 komin sice pojde prec ale planujeme aj stresne okno na vysku 140, takze par skridiel by mohlo byt do rezervy.
Odpovedať
U kamosa cca v 1999 ked zobytnoval podkrovie v presove v pamiatkovej casti dodatocne montovali poistnu foliu zdola. Predstav si tento obrazok otoceny o 180°. Zacali pri hrebeni a postupovali smerom k pomurnici a foliou chytali latami zboku o krokvy. Makacka pre min dvoch ludi a vyslovene sa s tym hrali. Pri tomto sposobe nebude nikdy 100% istota. Jemu to funguje dodnes 😉
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas_makovicky ja som daval 3x stresne okno 😉
Odpovedať
Ja som tou fóliou obalil aj krokvy,proste išla v kuse (Tyvek).medzi skridlou a Tyvekom bola medzera,potom vata ,potom parozabrana.nebadal som zatiaľ žiadne problémy..medzi krokvy som dával prvýkrát sololit,druhýkrát nič..
Odpovedať
Profilova fotka
@daralbajda hej presne tak som si myslel ze to urobim aj ja. len hore medzi krokvai su tie vzpery, alebo klestiny, alebo ako sa to vola. sice mi jeden mudry povedal, ze to mozem po 3 vybrat, ale to rozhodne skusat nejdem. preto ma napadla taka vystelka medzi kazdu krokvu zvlast. ci je nejaky system ako to obist?
Odpovedať
Profilova fotka
ANo da sa to aj obalit, len treba davat pozor ako sa budu spravat latky ci samotne drevo, lebo pod skridlou bude vznikat urcita vlhkost a to ked budu vsakovat latky ci hrady,,a skor ci neskor to prehnije ,, jedna lata podruhej a poriadnej robote sa nevyhnes. ANo co ukazal paulus33, vyzera to dobre, lenze pod tu foliu nevidi co sa tam deje. Ja by som sa dal na poriadnu robotu a nie tzv . cigansku
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Profilova fotka
@radoslav78 Nakoniec komplet vymena a pouzita zatial iba nadkrokvova izolacia Steico special dry (rozhodne odporucam ale to je na inu debatu). Dokonca sa podarilo staticky vyriesit zrusenie kliestin. Takze vdaka za rady, naozaj bolo lepsie to urobit nanovo aj kvoli tomu, ze az demontaz starej krytiny odhalila kriticke body napr. krovu, , ukoncenia murov (neni tam veniec), zaklopu atd atd..
Odpovedať
Profilova fotka
@tomas_makovicky super, ze ste takto pokrocili. Dozaista to sice vyslo viacej akoby si to len rekonstroval a nerobil na novo, ale toto je lepsie najma do buducna. Co sa tyka steico, tak tiez s touto izolaciou mame fajn skusenost.
Odpovedať
Profilova fotka
@frantiska_6 vyslo to viac, ale nebol to masaker. tym ze sa zachoval povodny krov nemusel som riesit stavebko, drevo, veniec (ktory vy som urcite pridal...) Cize stale je to kompromis ale uz prijatelny aj z pohladu kvality. Co sa steica tyka idem este davat medzi krokvy, ale je to super. Resp. tak ako uvadzaju, je to predovsetkym izolacia proti teplu. A to bolo v lete okamzite citit. Mame to v lokalite kde fakt prazi. V zime to zatial vyzera na priemerne izolacne vlastnosti, co je v tejto lokalite uplne postacujuce
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
@tomas_makovicky chcel by som sa vás opýtať ako ste vyriešili izoláciu podlahy v danom podkroví. mám drevenicu a tiež teraz riešim zateplenie stropu v izbe respektíve podlahy v podkroví. zospodu sú trámy na nich prekladané fošne hrubé 30mm. medzi fošne som dal vatu 30mm, na to som dal paropriepustnu foliu a zaťažil hlinou ktorá bola predtým medzi fošňami. na fošňiach sú aj hrady cez celú šírku domu s 2 metrovým odstupom od seba. medzi nich robím podlahový rošt na ktorý dam drevotrieskové dosky.
Odpovedať
Profilova fotka
@andel011j popravde nijako. Tu skladbu mam - tramy, medzi nimi rost, na tom 2x vrstva osb prekladanych, medzi osb je taka ta mini pena ako pod plavajucu a na to planujem dlazkovicu. Ziadnu izolaciu som tym padom neriesil, lebo setril som kazdy cm vysky. A ten hluk je pohode. Resp. tepelna nema vyznam a hore budeme v papuciach, takze tie kroky vlastne vobec nepocut. Je to ale minidom a ten koncept je aj tak uplne otvorit priestor. Cize nam je to takto ok
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?