Zvýšenie pletivového plota - dá sa to? Ak áno ako?

Profilova fotka
Ahoj. Prehľadala som celé fórum, ale nenašla som žiadnu diskusiu zaoberajúcu sa touto témou. Zaujímalo by ma, či sa dá zvýšiť pletivový plot a ako. Už som počula, že sa to dá urobiť spôsobom, že sa odstráni pletivo aj napínacie drôty, pôvodná tyčka sa nasunie do novej, vyššej a širšej a dá sa nové pletivo. Cena tohto úkonu je však podobná ako by stál nový plot. Dá sa to urobiť aj nejako inak? Uvítam každý nápad a radu. Ďakujem pekne :-)
Odpovedať
1
2
@herodias Ja by som sa to pokúsil radšej nadvariť rovnakou rúrou, zvar vybrúsiť a celý stĺpik upraviť novým náterom. Ovšem za predpokladu, že staré stĺpiky ešte za niečo stoja. V tom prípade by mohol ostať spodný a stredný napínací drôt a vrchný by sa dal nový. Nasunúť na starú rúru dobre, ale ako ju nasunieš na krajové stĺpiky?
Odpovedať
tak ako vravi viktor- a este uzke pletivo na dlhšie stlpiky a pripadne vyskovy rozdiel dorovnať pasikom pletiva: to sa bude smiať cele okolie- to sa neda nadpojiť tak neviditelne najlepsie nadvatiť vhodny rozmer a dlžku a k tomu nove drôty a pletivo a pokoj
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 @vrajmantak ďakujem páni.. ten plot má týždeň. Skoro ma vystrelo keď som to videla, nuž ale, mala som sa vraj pýtať (v živote by mi nenapadlo, že keď ukazujem na iný plot, že taký chceme, oni ho urobia o 30cm nižší, že veď to je štandard) Chceme dať na neho aj tak tú zelenú sieť, takže je to jedno a keďže je to len medzi susedmi, neviem, či sa niekto bude smiať ako píšeš. Kamarát nám spomínal, že sa dá niekde kúpiť aj tyčka, ktorá je krátka a na jednej strane zúžená akoby na nadpojenie, takže to by bolo tiež riešenie.. dáme si dnes tour de hornbach a bauhaus a uvidíme.
Odpovedať
@herodias milá pani, ak ste iba ukázali "taký plot chceme", tak montážnikov asi nenapadlo, že chcete nielen taký druh, ale aj výšku. Ono je dobre dať si spraviť ponuku, spraviť zmluvu o dielo, atď. predíde sa takýmto problémom. ak tam chcete dať tieniacu sieť, tak to treba celé spraviť dobre. Dúfam, že nemáte tenké stĺpy (38mm) a že ich máte normálne zabetónované (cca 60 cm hlboká pätka, minimálne 20 cm priemer) a že stĺpy nie sú ďalej ako 2,5m. Inak si to dajte celé radšej prerobiť hneď. Nadvárať na nový tenkostenný stĺpik? veľa šťastia, to nebude také jednoduché. Najčastejšie sa to rieši predĺžením stĺpikov presným medzikusom. Ak máte stĺpik priemeru 48mm, vnútorný priemer bude cca 45mm. treba nájsť rúru takého priemeru, a tým to poriešiť. Ako budete navyšovať pletivo o tých 30 cm, netuším... Najefektnejšie bude asi kúpiť nové vyššie pletivo, ako sa s tým babrať s efektom 0. Nezabudnite nadĺžiť aj vzpery a vzoprieť ich až o tú nadĺženú časť, aby vám tie stĺpiky nevyhol nový rad napínacieho drôtu.
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon milý pán :-D nepísala som sem sťažnosť na tú firmu, ale prosbu o radu.. plot nebol v našej réžii, ale dohodli sme sa s developerom, ktorý staval vedľa nás výstavbu, že to urobia oni, keďže to je v cene realizovaného domu. My sme si priplatili podhrabovku a keby som vedela, že bude takýto vysoký, tak si ho priplatíme celý, ale teda by mi to nikdy v živote nenapadlo. Samozrejme, že stĺpiky sú najlacnejšie a 38mm, ale zabetónované sú normálne a aj rozostupy sú v poriadku.. (i keď ten plot pláva a na vedľajšom dome začína ako 160 a končí ako 180, ale to nie je moja starosť) To pletivo sme rozmýšľali tiež tak, že dáme nové v takej dĺžke. Ale neviem no.. celé sa mi to nepáči a mám taký pocit, že keď to uvidí nový majiteľ, tiež nebude s tým Ok..
Odpovedať
@herodias workwer ma uplnu pravdu, ak sa da asi by som zadovazil ruky ktore sa zasunu doexisujuceho stlpika a tych 30 cm nadlozil. To by malo prezit. Pletivo nove, mozno by som dal zvarane, nepotrebuju nutne napinaci drot. Je este otazne ci to bude celkovo dostatocne pevne, ked sa oprie vietor o siet je to citit.
Odpovedať
@herodias ako "normálne" sú zabetónované? A ako si to zistila? aké sú rozostupy? ako "pláva"? Ak na to dáte tieniacu sieť, tak to sa vám rýchlo vypomstí, ak to bolo niekde odfláknuté. 38mm stĺpiky k tieniacej sieti sú absolútne nevhodné. ak sú tam teda 38 stĺpiky (a nechcete to celé prerábať), tak môžete dať na to originál plotové stĺpiky 48mm, a niečím zatesniť ten rozdiel. Bude to riešenie iba naoko dobré, lebo v kritickom bode - tesne nad betónom - to budú stále iba 38mm. a tam ich môže ľahko "odstrihnúť" silnejší vietor.
Odpovedať
Tu je ešte podstatná otázka, že o KOĽKO to chcete navýšiť ... Tj ako je aktuálne vysoký a ako vysoký ho chcete spraviť ... Plus aká je celková dĺžka plotu. Tie stĺpiky sú duté, veľa ľudí kvôli zvýšenej pevnosti ich vypĺňa betónom. Vedel by som si predstaviť, že zoženiete nejaký nadpájací kus, v tom prípade ale oslovte firmy, ktoré sa pltomy zaoberajú, je ich vela a za otázku, či sa niečo také v ich sortimente nachádza nič nedáte. Ak by ste také niečo zohnali, mohlo by pomôcť práve to vyplnenie betónom až nad spoj toho medzikusu a prípadne pre spevnenie ešte nejakú roxorovú tyč ... Ale obávam sa, že pracnosť a finančná náročnosť nebude najlacnejšia a tak ako tak sa novému pletivu nevyhnete, keď chcete, aby to nejako vyzeralo ... Na tie tenkostenné stĺpiky Vám pravdepodobne nikto nič nenavarí ...
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon tak jamy boli 60 a široké boli okolo 30-35cm, od oka, lebo som to nemerala. Pláva to tak, že keď sa postavím tvárou k plotu, tak je vlnité a nie rovný.. a rozdiely sú aj vo výške, no celé zlé proste a ím viac o tom rozmýšľam tým viac vidím, že ten plot je zlý celý. Stĺpiky sú určite 38, lebo pán, ktorý mal ploty na starosť mi odporučil nasunúť na ne 48. Dĺžka plota je 25m a je pravda, že tam fúka dosť silný vietor. @lubk0 zvýšiť by sme ho chceli o 30cm max. a má 160. :-( som z toho na nič..
Odpovedať
@herodias Ja by som sa toho vetra nebal. Ta netkana zelena tieniaca textilia nieje plachta. Prepusta co-to vzduchu, cize aj vietor. A rura /akykolvek profil/ je na ohyb pevnejsia ako plne Fe. Osobne by som kupil rury take, ktore vojdu do terajsich - stacia 30 cm kusky. Cize ak je to tenkostenna rura s vonkajsim priemerom 38, vnutorny bude 35. Kupit ruru s vonkajsim priemerom 35, strcit dnu /staci 15 cm do rury, 15 cm bude trcat/, zohnat cloveka s CO zvarackou /Z-E1 to pravdepodobne bude prepalovat/, obvarit, vybrusit. Na trciaci kus rury Ø35 nasadit rury take iste, ako mate uz pouzite /Ø38/ pozadovanej dlzky nadstavenia - 30 cm. Zavarit spoj, natriet zvarane a nadstavovane, navrtat dierky na vodiaci drot, osadit pas pletiva, poviazat viazacim drotom.
Odpovedať
@megdesign Zvarat asi ani netreba staci zalepit.
Odpovedať
@sysell Da sa aj tak, ale zvar je asi vacsia istota. Ktovie, co spravi to lepidlo po x rokoch. ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@herodias pocuj, nebud v strese ani na nic. mame presne taky naho...o postaveny pletivovy plot, vyska 180, stlpiky 38, rozostupy 2,5m, stavali ho cigani, otrasne, skoda ze sme im ruky nedolamali, no pointa je, ze mame na nom siet a drzi to uz 4.rok. nasadila som tam kriky, maliny a zijeme. bud rada, ze mate aspon podhrabove dosky, my nemame ani tie :-S
Odpovedať
@megdesign ja len dúfam, že od plotov sa držíš na míle ďaleko... Expert. Že neboj sa vetra :-D Tak sa spýtam - koľko plotov si postavil? a o koľkých si počul, že mali následky po vetre? Pohybujem sa v oblasti, a viem o desiatkach prípadov, kedy kvôli tieniacej sieti buď zlomilo stĺpiky, alebo vyvrátilo aj s betónom, alebo ich ohlo. Tak prosím už nikomu nehovor, že "neboj sa vetra" :-D Tieniaca sieť JE ako plachta na lodi, a s obrovskou plochou. Ľudia si dávajú logicky tie najhustejšie, a do tých keď sa oprie poryv vetra, tak koniec. Možno na západe nemáte také strašné vetry, ale napr. bol som na východe okolo Košíc, tam je to fakt brutal...
Odpovedať
@cililink čo ste si zaplatili, to ste dostali. A asi ešte neprišiel ten "správny" vietor. Ono je rozdiel, či máš plot medzi domami, kde sa vietor "nerozbehne", alebo kdesi na kraji poľa.
Odpovedať
@worker_falcon sefe ocuj ja mam tiez cca 38 mm a na jednej strane vysku 1,8 m, zabetonovane to je dobre, myslis ze je to slabe? Stena rurky je asi zo 4 mm a je to nerez. Myslis ze riedka siet by bolo schopna odolat?
Odpovedať
@sysell tie 4mm máš odkiaľ? AK tam máš fakt také hrubostenné stĺpiky, tak by si nemal mať problém. A kde si zohnal také stĺpiky (hrubá stena, nerez)? Vydržať by to malo, ale má to ešte ďalšie premenné - rozostup stĺpikov nespomínaš, spôsob uchytenia napínacieho drôtu, spôsob uchytenia pletiva na drôt, spôsob a hustota uchytenia siete na pletivo.
Odpovedať
@worker_falcon Socialisticke zasoby ;-) povrch neni pekny boli to dake priemyselne rury ale ked uz su tak som ich pouzil. Rozostup 2,5m. Diera vyvrtana asi priemerne 70-80cm zem tvrda ako svina priemer teraz neviem ci 16 alebo 20 ale zakladov sa neobavam. Bude tam zvarane pletivo v rolke co sa predava (nie panely), vyska 1,5m - dole bude podhrabova. Pletivo upevnim asi nerezovymi sponami - klasicke Sk pasky srobovacie, pripadne pozinkovymi uvidim podla ceny. Na krajnych mam navarene uska kde sa pletivo zachyti. Napinaci drot sa vraj nevyzaduje - neviem. AK bude treba tam prevrtam stlpik durch a natiahnem..
Odpovedať
@worker_falcon Určite si aj niečo nafotil, tak ukáž som veľmi zvedavý.
Odpovedať
@worker_falcon ty si so vsetkym hned hotovy a taaaaky mudry, ked panboh rozdaval, si sa bol dvakrat postavit? :-D nemas vsetky fakty, tak nerob unahlene zavery. nasa investicia zodpoveda presne ucelu, ktory to malo splnit a ten to splnilo. 8-)
Odpovedať
@cililink tak potom nenadávaj na cigáňov, nenadávaj na plot, keď je presne taký, aký ste chceli. alebo si rozdvojená? :-D
Odpovedať
http://www.modrastrecha.sk/forum/plot...
Odpovedať
@viktor811 mám ti niečo dokazovať? alebo ako tomu rozumieť? aj tu na modrej streche je téma o rizikách tieniacej siete, dokonca aj s fotkami. hľadať ti ju nebudem, nechce sa mi 8-) (a predbehla ma kolegyna Tothova :-))
Odpovedať
@sysell aký veľký drôt, aké veľké očká toho pletiva? od toho závisí pevnosť pletiva (a či by nebolo lepšie dať napínací drôt). koľko tých svoriek chceš dať na jeden stĺpik?
Odpovedať
@worker_falcon Hmm pozrel som ten tvoj prispevok s radami, zacinammat obavy, hruba stena je jedna vec ale na pevnost ma skor vplyv priemer ako hrubka steny. Dam asi napinacie droty, obetujem prachy na hrubsie pletivo a poriadne zakotvnim tie krajne.
Odpovedať
@sysell porovnávať pevnosť je dosť problematické. Ak máš tú stenu 4mm, tak je to viac než porovnateľné so stĺpikom 48mm tenkostenným. Ak by si mal stenu 2mm, tak by to také jasné nebolo. Myslíš, že s ND to bude pevnejšie? Je rozdiel, či bude pletivo pripevnené na 3 radoch ND, alebo na 6 príchytkách priamo o stĺpik - bez ND. Potom treba chytiť pletivo nielen o ND, ale aj pomedzi ND príchytkami o stĺpik priamo. a ak dáš napínací drôt, tak hrúbka drôtu pletiva nehrá žiadnu rolu vo vzťahu k vetru. Ale zas taký strašný rozdiel medzi najslabším a najpevnejším pletivom nie je (cca 1 - 1,2€/bm)
Odpovedať
@worker_falcon Ja som skôr chcel vidieť odtrhnutý a vyvrátený stĺpik aj z betónom (ako uvádzaš) a nie ohnuté stĺpiky.
Odpovedať
@worker_falcon Uvazoval som asi zo 5 prichytiek na stlpik, hore dole a 3 v strede t.j. rozostupy asi 30 cm. Napinaci drot som rozmyslal skor koli vetru ked sa oprie o plachtu. Tie pletiva maju po dlzke taky zahyb ktory sa vyuzivana spanovanie - tak som rozmysll aby to plachta nevytahala. Tak isto by sa dala ta siet pekne prichytit nma tie ND hore a dole
Odpovedať
@worker_falcon mudry ako radio Jerevan. U svokrovcov mame plot na kraji pozemku, ktory susedi s rolou. Este raz ti to napisem. Susedi s rolou po celej dlzke 130 m, je vysoky 1,7 metra a na CELEJ dlzke je natiahnuta netkana textilia. Sam som ju tam daval. Div sa svete, textilia tam je uz piaty rok a plot stoji. Co ty na to, ty odbornik na ploty? 8-)
Odpovedať
Podotykam, ze tie stlpiky su tam zabetonovane vyse 30 rokov a na koncoch maj,u ako zaslepku, polozeny keramicky izolator z el. stlpu :-D
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?