Živý plot z hrabu obyčajného - rady a skúsenosti

Profilova fotka
Pred dvomi mesiacmi nám záhradnička vysadila cca 100ks hrabu obyčajného, od 30-80cm. Spomínala, že o pár týždňov nám ho príde zastrihnúť. Avšak sa na nás vykašľala. Moja otázka znie..Vie mi niekto poradiť ako správne hrab zastrihnúť? Čo sa týka záhrady som úplný začiatočník :) Zvládnem to aj sama alebo mám radšej zavolať odborníka? Ďakujem.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@macca333 zastrihnutie môžete urobiť hocikedy, ale dva mesiace nie sú ani na zakorenenie. teraz ide jeseň, končí vegetačné obdobie a na jar, to čo sa Vám nebude páčiť zastrihnete.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 ďakujem za odpoveď, tak ak som správne pochopila, teraz to nechám tak a počkám na jar ? :)
Odpovedať
@macca333 my sme vysádzali hrab a dub na jeseň..zakoreňovali sa nám skoro celý rok, prvý rok celý boli dosť biedne strihali sme až na jar, teraz už strihať nejdeme až na jar, lebo nám pustili výhonky...majú radi polotieň a vlhko, my máme kvapkovú závlahu, u nás je moc teplo asi..skúste hnojiť Osmocote, nám poradili záhradníci, skúste zohnať...
Odpovedať
@macca333 ano nechajte to tak, uvidite na jar, nic nepokazite. Odbornikov na zastrihavanie hrabov chodi po svete tolko co odbornikov na spravne odtrhavanie wc papiera...takze ja by som uz peniaze na zahradnika nevyhadzoval.
Odpovedať
Profilova fotka
@roxana280 @snowy66 potešili ste ma....nejdem to už teda riešiť, pohnojíme a uvidím ako to bude vyzerať na jar...thx :)
Odpovedať
Profilova fotka
@macca333 aj pri sebalepšom prístupe musíte očakávať, že časť rastlín sa neujme, na jar uvidíte a záhradníčka sa tiež ozve.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 no však dám vedieť ako to dopadlo...ďakujem
Odpovedať
@macca333 hlavne sa vam moze do jari stat, ze vam nejake aj pomrznu, potom si na jar zavolajte zahradnika ukaze vam prvy krat ako strihat, staci ked pustia vyhonky asi v maji, podla toho kedy zacne jar
Odpovedať
Profilova fotka
@macca333 V tomto období sa strihajú živé ploty a z hrabu počítajte strihanie tak 3x do roka. Tesne po výsadbe si ho však naozaj nemusíte všímať. Na jar zostriháte vyrastené mladé výhony do rovnakej výšky. S tvarovaním musíte potom počítať od začiatku vegetačného obdobia. Hrab je nenáročný na rez, a preto ani nepotrebujete príručku, ktoré výhonky, ako zastrihovať. Horšie by to bolo už s 2 metrovým plotom, hoci aj tam to nie je zložité. Len náročné na zručnosť, prácu vo výške a najmä porozmýšľať čo s odpadom.
Odpovedať
Profilova fotka
@macca333 daj daj aj ja som zvedavy bude to riesit bud rok :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
@macca333 ahoj, nemas prosim fotku taho ziveho plotu? ako vyzera, dari sa mu? dik
Odpovedať
Hrab je v podstate burina... moze sa strihat kedykolvek ked uz vyzera nevzhladne... Dolezite je iba prijatie, prvy rok by som ho nestrihal vobec nech sa poriadne zakoreni od dalsieho roku zvadne uz skoro vsetko... V zahranici to malo dost silny bum v minulosti, vidim tu skoro denne na vela miestach aj dost stare zive ploty z Hrabu niektore vysoke aj tri metre... Ako kazdy zivy plot, casom si zacne tienit na spodne vetvy a tie prestanu prosperovat... Takze nevyzera tak dobre od spodu, ale tento isty problem maju zive ploty hadam vsetky... @dreamerka vsak pouzi google v obrazkoch je fotiek milion...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@macca333 prave sedim na nete a zhanam zas hnojivo na nas zivy plot, prave nam zacinaju pustat hrab a dub vyhonky..my sme na juhu, tu im to prostredie moc nesedi, ale pozeram, ze vy ste zo Ziliny a tam sa veru hrabom dari..v lese ich je kopec, ak vam nejake vyhynuli, nevolajte zahradnicku a chodte si par do lesa vykopat...dajte vediet ako sa vasmu plotu dari..u nas s nim bojujeme...minuly rok sme im neskoro pustili zavlazovanie kvapkove, boli z toho dost nestatne az v maji tento rok sme zacali skor tak uvidime..
Odpovedať
Profilova fotka
@dreamerka @roxana280 no tak hrab je zostrihaný, nakoniec zostrihal záhradník, ktorý nám priniesol tuje. Keď začne zelenieť, tak hodím fotku...:) Zatiaľ sa zdá, že prežili všetky...Inak už nebývam v ZA, ale v BS, ale tu by to malo byť tiež ok, čo sa hrabu týka....inak tiež poteší fotka...:)
Odpovedať
@macca333 u nas sa uz tri roky o ne starame a stale bojujeme..odporucili nam hnojivo osmocote pre dreviny, skuste zohnathttp://www.snz.sk/detail.php?tid=10618
Odpovedať
@roxana280 Netusim co moze byt tvojim hrabom... Hraby u mna(tiez som z Juhu) rastu uplne bujne... Ale zavlazujem pravidelne a casto, hnojim granulovanym organickym hnojivo (slepaci a kravsk trus a kristalon start) Problem som mal prvy rok s bukmi, ale aj tie vyzeraju, ze sa rozbehnu... Z bukov sa mi paci plot este asi viac ako z hrabu, tie leskle listky mi pridu krajsie... Uvidime...
Odpovedať
@chumo ja teda neviem, nevedia ani zahradnici, mame kvapkovu zavlahu, manzel pleva, striha, stara sa..a oni biedne sa zviechaju, kopec nam po prvych dvoch zimach poslo..v prvom rade je problem to, ze je tam strasne teplo, slnko im popali listy, mam za to, ze aj posyp proti komarom, co aplikuje starosta im nepridal...,my mame hrab a buk, zle som napisala nie dub ale ako vy buk , ale hraby sa mi pacia viac..buky este len slabo pustaju vyhonky, hraby uz v plnej krase zacinaju sa zelenat. Snad tento rok to bude lepsi, minuly rok to uz bolo viditelne lepsie..mozno by som mala vyskusat to vase hnojivo..poda je dobra, ornica, pred par rokmi to bolo kukuricne pole, dobre sa tam darilo durmanom a pupavam :-D a mysiam a krtkom...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Vsade citam, ze hrab je ako burina a dobre sa mu dari. Ja som na jar 2015 vysadila asi 160 sadenic a asi za dva tyzdne som ho zostrihala, aby lepsie zakorenil a aby zacal hustnut od spodku. A odvtedy nenarastol skoro vobec... Myslite, ze je chyba, ze som ho hned zastrihla?? a myslite, ze sa mi este pusti rast alebo to mam vzdat?
Odpovedať
@aily Chybu si nespravila. My sme tiez skracovali hraby hned po vysadbe o 1/3 a ujali sa. Viacero zahradnikov nam to odporucilo ako ziaduci krok.
Odpovedať
Vsak to. Vsade vraveli, ze sa to ma zakracovat, aby sa lepsie zakorenili. Mne sa pekne chytili len chyba je ta, ze vobec nerastu 😔 Uz som z nich zufala. Myslela som, ze ked teraz cez zimu dobre prezimivali, tak od jari riadne pozenu a oni narastli asi 5 cm. A to toto leto boli aj teplo aj dost prsalo. Tak neviem ci to uz mam vzdat a vysadit ten rychlorastuci brest...
Odpovedať
@aily skús pohnojiť, ja dom dala horkú soľ, sem tam im prisypem baranince v granulkách :-D a tiež kristalon, snažím sa to striedať aby nemali jednostrannú výživu, mne narástli celkom pekne, len sa ich teraz na jeseň chystám zastrihnúť aby zhustli a rástli tam kam chcem ja ;-)
Odpovedať
@aily my mame hrab po celej dlzke a nie vsade rovnako rastie. pocitali sme s tym, lebo uz pri vysadbe bola rozna zemina. takze hrab ako kazda rastlina potrebuje "to svoje". najlepsie nam rastie nizsie, cize kde steka voda a je dobra hlina, najhorsie , kde je viac ilu. na suchej strane rastie pomalsie, ale rastie
Odpovedať
Prve dva roky po zasadeni sa to polahky moze stat, ze stagnuje... Je to sposobene poskodenym korenovym balom... Stromky sa rozbehnu.... ;-)
Odpovedať
@macca333 Ahoj, pozeral som tvoj fotoalbum ale nevšimol som si tam fotky živého plota z hrabu. Môžeš prosím ťa nahodiť nejaké? Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 skúsim niečo nafotiť a pridám...:)
Odpovedať
Hrab potrebuje čas. Nášmu plotu to trvalo hádam tri-štyri roky, kým začal poriadne rásť. Zo začiatku som ho pustil do takej výšky, ako som potreboval, žiadne zakracovanie po výsadbe. Inak okrem strihania žiadna starostlivosť. Strihám dvakrát do roka, mierne do šikma, aby bola základňa trošku širšia než vrch, spodné konáre potom nie sú tienené.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
ako ste sadili hraby? Pre kazdu sadenicku zvlast jamka, alebo ste vykopali rigol? hlavny koren mam dost dlhy a nedokazem vyhlbit taku hlboku jamku aby to nemuseli byt siroke jamy. Mozem ho skratit?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
@rastlinky_sk dobrý deň akurát potrebujeme riešiť oplotenie pozemku nakoľko tu naokolo chodí kadejaké zverina, je hrab vhodný na oplotenie celého pozemku (z 3 strán) čítala som že mame počkať na jesen, potrebujem rastlinu ktorá nebude mat žiadne jedovaté plody, ideálne ak zostane vzdyzelena, neopadavá a samozrejme rychlorastuca 🤔 ďakujem pekne
Odpovedať
Profilova fotka
@monkulik Hrab je výborný na živý plot, aj v kombinácii s bukom alebo brestom. Nie sú to však stálozelené dreviny. Výhodou však je, že si listy držia dlho do mrazov, dokonca až do pučania nových listov. Vzniká však nepreniknuteľný stena s použitím týchto drevín. Výborne rastú, treba ich pravidelne strihať. Na pestovanie nie sú náročné. Na základe vašich kritérii sa nedá vybrať stálozelená drevina, nakoľko buď tvoria jedovaté plody, alebo sú pichľavé.
Odpovedať
@rastlinky_sk ďakujem velmi pekne za odpoveď, mám tomu rozumieť tak že je lepšie ho kombinovať s týmito drevinami alebo sa dá zasadiť aj samostatne? A koľko rastlín potrebujeme kúpiť na jeden meter? Aaa ešte by má zaujimalo či je ten september-október vhodný na zasadenie. Ďakujem velmi pekne
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?