Zákon o elektrickom ohradníku - môže byť v obci?

Profilova fotka
Prosím vás, môže byť elektrický ohradník umiestnený v strede obcev zastavanom území? Susedia si urobili elektrický ohradník aby mohli pásť ovce na hranici s naším pozemkom. Máme doma 3 ročného chlapca a bojíme sa,aby sa mu niečo nestalo. môže sa ho dotknúť akokoľvek, nie je ničím zabezpečený. dakujem za odpovede ako sa s tým najlepšie právne vysporiadať, ak viete aký zákon to upravuje
Odpovedať
Profilova fotka
@nika1914 urové, čo napíšem, ale aj trojročný si po dotyku zapamätá, že tam nemá ísť. Napätie musí byť bezpečné, nemôže spôsobiť úraz.
Odpovedať
Profilova fotka
Tiez mame el.ohradnik pre psy vedla cesty. Tabulka upozornuje. Neublizi zverom ani detom,ale prijemne to nieje. Skor by mi pri priamom chove vedla pozemku vadili muchy,ale tiez si nepomozes.
Odpovedať
Profilova fotka
elektrina v ohradniku by nemala ublizit ani 3r detom. Chyti sa ho iba raz a hned bude vediet ze sa ho uz nema. Ak mu to chces ukazat, ze tam ide elektrina, mozes vziat zelene travove steblo a dotknut sa ohradnika s tu travou. Slabulilinka cast energie z ohradnika by sa cez steblo mala dostat az k tebe. Ak ale vezmes suchu travu, fungovat to nebude, ide to iba s mokrou-zelenou, ktora ma v sebe dostatok vody. A potom uz iba dietatu vysvetlit, ze ked sa ho chyti rukami, tak dostane 100x vacsiu pecku :-)
Odpovedať
V strede obce nemaju co byt hlavne ovce. Neviem ohladom zakona ako to je, ale neublizi malemu to sa neboj.
Odpovedať
Profilova fotka
Je to neprijemne, sam mam maleho zvedaveho chlapca. Susedom to asi nevyhovorite a bude tam smrad a hmyz :(. Pokial vsak mate rozlahle pozemky a dom daleko mohlo by to byt ok. ma to aj pozitiva... Maly bude mat zoo hned pri dome :). Elektricky ohradnik by dietatu nemal ublizit, sam som to zistil na vlastnej kozi. Prirovnal by som to k silnejsej baterii, ktore sme "ochutnavali" ako deti.
Odpovedať
@nika1914 tak ako už napísali predo mnou, musí tam byť upozornenie a neboj nič sa mu nestane. Práveže by si mala byť ešte susedom vďačná, že Vám chlapec neutečie z pozemku, keď nebudete dávať pozor a zastaví ho ohradník. A takisto ovce ani baran sa nedostane k vášmu dieťatu.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska a preco nie? ved ani nevies aku ma ten pan zahradu a iste ich ma ...ja som tiez v strede a mam aj sliepky a aj barance mame ich za domom v zahrade
Odpovedať
Profilova fotka
urob si vylet do rakuska a v kazdej alpskej dedine najdes tych ohradnikov aspon 20. aj ked sa dieta omylom dotkne, dostane kratky bezpecny vyboj a potom si uz bude davat pozor...
Odpovedať
Profilova fotka
dakujem za odpovede, som rada že mu to neublíži :) to mi stačí. ved mne sa to páči že máme zvieratká blízko. a dnes som zistila že sa im asi vybil zdroj, nakoľko mi tade ušiel náš pes ku ich ovciam, tak som ten ohradník chytila a cítila somlen veľmi veľmi slabé impulzy ... a už som mu to vysvetlila, on je rozumný, ale človek nikdy nevie, čo ak pobeží za loptou a sa mu šmykne rovno na ten ohradník... ale ked ste ma upokojili, tak sa báť nebudem.
Odpovedať
ohradník neublíži je to bezpečné .Keď je sucho tak to skoro nekope.Ale keď naprší tak to je sranda v tedy to dáva šupy.Samozrejme človek je obutý a tak nedostane zásah ako zviera ktoré nie je od izolované od zeme.Skutočný výboj ohradníku môžte pocítiť vtedy ak sa povedzme jednou rukou dotknete zeme a druhou chytíte ohradník vtedy je to zaujímavé. :-D
Odpovedať
S elektrickym plotom sme zazili ako male deti kopec srandy, ked sme uzatvarali stavky, kto co vydrzi..absolutnym vitazom bol ten, co to ocikal :) vtipne spomienky stare niekolko desatroci :))
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Elektrické oplôtky pre ovce sú vysoko nastavené kvôli ovčiemu rúnu. Nášho psa to už koplo dvakrát a veľmi silno, dosť dlho sa nevedel ani zorientovať. Takéto ploty nemajú čo byť v obci a už vôbec nie na hranici cudzieho pozemku. to sa nemôžem ani oprieť o naše pletivo aby ma nekoplo? Keď to kopne mňa, tak pôjdem niekoho žalovať za ublíženie. A nerobte si ilúzie. Ak sú tie elektrické oplôtky pre ovce, tak dávajú riadne šupy a dieťaťu to určite ublíži.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@atlaska preco by tam nemali byt? Co je dedina nakupne centrum?
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska @tomasko007 @siberiax ovce najdete aj v takom meste, ako Bratislava. A nie, nehovorim o ZOO. Majitelia niektorych pozemkov ich pouzivaju ako zive kosacky. Tak preco by pre pana Jana nemohli chovat ovce v i traviliane obce.. @justinka200 vas uz asi nieco koplo a riadne. Argumentacia jak v materskej skole. Kopnutie NIE je ublizenie na zdravi. Navyse neublizi, predpokladam, ze aj ten pes to nakoniec rozchodil bez ujmy.
Odpovedať
@nika1914 Nemate plot, ked si tam susedia museli postavit ohradnik?
Odpovedať
Zdá sa, že tu kričia samí chovatelia. Ako to tu tak čítam, zisťujem, že obce už pomaly nebudú bývanie pre ľudí, ale pre hospodárske zvieratá. Ľudia už nebudú vetrať, aby nedýchali ten smrad, ani chodiť von, aby nechodili po exkrementoch. A chovatelia pomaly zaplavia celú obec. Ja nemám nič proti ovciam, ale nech sa chovajú aspoň sto metrov od rodinných domnov /nemyslím tým keď si niekto chová doma 5 ovečiek, ale keď vám pri vašom pozemku smradí a špiní 100-200 oviec, to je nehoráznosť. Takýto chov patrí na salaš a nie do obce.
Odpovedať
@justinka200 Ty mas hned vedla domu 200 oviec ?
Odpovedať
To ešte na Slovensku je vôbec 200 ovcové stádo?
Odpovedať
Neviem koľko ich je, nerátala som ich, ale je to veľké stádo. Trikrát denne chodia popred náš dom, všetko je zasvinené. A večer sa zas pasú pod našim domov, rovno pri našom pozemku,.
Odpovedať
Trošku som sa pomýlila. Chodia denne štyrikrát hore-dole ráno z pastviny do dojárne a späť a večer opäť do dojárne a späť. Podotýkam že tam kde je dojáreň, sú štyri novopostavené domy a chlievj e slabé slovo ako to tam vyzerá. Zaujímavé je že ten chovateľ má dom úplne inde, nebude si predsa sviniť a smradiť pred vlastným domov.
Odpovedať
@justinka200 to je dost sranda, ze byvanie za chvilu nebude pre ludi, ale zvierata :) kazdy aky fajnovy, kazdy by chcel byvat na vidieku blizko velkeho mesta, ale zaroven uzivat si pohodicku na dvorceku s bylinkami, s bazenikom, grilovackami, a pritom ludia uz nejak zabudli, ze prasa kravu ovce atd.ste inde ako na svojom dvore pri dome cjovat nemohli, kazdy mal dake zviera, staral sa a choval a nimomu to nevadilo, a presla nejaka doba a z ludi sa stali fajnovky, a najviac sa mi pacia taki, ktori sa z mesta prestahuju na dedinu a idu diktovat domacim, aby nechovali zvierata, lebo im to smrdi :)
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte My sme mali vedľa nášho pozemku tiež elektrický ohradník, kde sa pásli ovce, trošku ďalej sa pásli kravy a kozy. Mám dvoj a trojročných chlapcov a my sme s nimi praveže chodili k tomu ohradniku sa pozerať na zvieratá ako sa pasú a starší si osobne vyskúšal čo taky ohradník dokáže keď dával ovečke trávu, ale hneď pochopil, že sa mu má vyhýbať a kŕmiť zvierata tak aby ho nekoplo. My sme skôr radi z toho, že máme zvierata okolo pozemku, lebo deti zvieratá veľmi zaujímajú a aspoň majú s nimi osobný kontakt, lebo v dnešnej dobe niektoré deti nevedia ako vyzerá živá krava alebo prasa. A k dedine a vidieku zvieratá patria. Naši dedovia stále niečo chovali v každom dvore, len dnes ľudom prekáža aj to keď ráno zakikiríka kohút. Ale toho ohradníka sa netreba až tak báť, je to bezpečné pre obidve strany :)
Odpovedať
Profilova fotka
@fondis Nuz nasi dedovia sa nevyvazali na autach, nemali PC a ani smartfon, tak ked uz tak kompletny program :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?