Treba vyjadrenie suseda pri stavbe plota?

Poslala som dnes manžela na úrad kvôli ohláseniu stavby plota okolo časti nášho pozemku. 2/3 sú oplotené už desaťročia, len rola vzadu stále nie. Prišiel s tým, že potrebujeme stavebný dozor (to by problém nebol), ale vraj aj VYJADRENEI SUSDOV (kvôli ktorým ideme oplocovať). Kúpili si susedný dom a poriadne nám strpčujú život. Ako to teda je? Musia sa k stavbe plota z pletiva, ktorý budem stavať NA MOJOM pozemku, vyjadrovať aj susedia? Ďakujem.
Odpovedať
Susedia sa nemusia vyjadrovať pokiaľ na stavbu plotu nepoužiješ ich pozemok.... Ak máš suseda rozumného bude rád, keď plot postavíš sama...ak máš suseda chuja môže namietať napr.: že chce vidieť Certifikát na plot (ten je dôležitý a už na tom pohorelo dosť ľudí..!!!) môže namietať na výšku plotu - ak je nepriehladný, môže namietať, že plot staviaš na jeho pozemku(častý problém) Ak si si istá, že staviaš na svojom a sused si myslí opak, má právo objednať i zaplatiť si geodeta on sám!!! Najlepšie by však bolo navštíviť stavebný úrad kde bude plot postavený, lebo naši úradníci nie všetci sú v tejto problematike zjednotený..
Odpovedať
Profilova fotka
@lacino42 Neviem si to celkom dobre predstaviť, nakoľko podľa mňa sa plot stavia na hranici dvoch pozemkov. Tak ako zariadiť, aby som nepoužil jeho pozemok? Mňa to tiež veľmi zaujíma, lebo potrebujem opraviť plot a nikto ani len netuší, kto je majitelom plota. Sused nekomunikuje, tak asi to zariadim tak,že pri najbližšej búrke a silnom vetre sa zvetralý dvojmetrový tehlový plot jednoducho svojvoľne zrúti. A asi na jeho pozemok... :-)
Odpovedať
Ohladom plotov sa toho popisalo uz velmi vela,faktom je, ze na niektore veci nie je jednoznacny nazor. Prispejem par skusenostami, ktore som nadobudol niekolkorocnym sporom so susedom. - Ktory plot je "vas"? Ten vlavo, alebo v pravo? Neexistuje jednoznacna odpoved, podla lokalneho uzusu. - Casty argument suseda: Cele desatrocia stal plot tu a nic sa nebude menit! Susedia neakceptuju nove digitalne merania, vobec ich nezaujima, ze v minulosti sa kreslili mapy ceruzkou a uz len hrubsia ciara urobila v reale aj polmetrovy, pripadne aj vacsi rozdiel. Treba sa vyzbrojit hrosou kozou a trpezlivostou, mne to trvalo 5 rokov a potom som urobil plot podla digitalnej mapy. - Pri stavebnom konani trvali susedia na tom, aby som postavil betonovy plot medzi pozemkami. Stavebny urad ich upozornil, ze na to nie je ziaden pravny narok. Sused moze namietat vysku a typ plotu, len ak by sa ho to priamo tykalo - tienenie, pripadne tazsi vyjazd z pozemku. - Obec moze vo vseobecne zavaznom nariadeni zaviazat buducich stavebnikov, resp pri rekonstrukcii, k tomu, aby boli dodrzane pravidla vystavby plotu - vyska, typ plotu, a pod. a pozaduje aj suhlas susedov - je to tak trochu alibizmus od starostu, aby predisiel susedskym sporom, ktore by potom on musel riesit, co je hlavne na malych dedinach dost velky problem, lebo starostovia si nechcu nikoho pohnevat. - Plot je uz na rozpadnutie a sused vas nuti k jeho rekonstrukcii, lebo je ten plot vraj vas - neexistuje zakon, ktory by prikazoval mat pozemok oploteny, samozrejme, ak by to bola stavba a nejake zatulane deti si tam ublizia,bola by to ina situacia. - Ktora cast plotu moze presahovat hranicu parcely? Z vlastnej skusenosti poviem len tolko, ze zavisi na susedovi, niekde nie je problem mat stred muriku v osi hranic pozemkov (a dokonca sused este aj pomoze pri stavbe plotu), niekde si susedia lezu na nervy a potom je lepsie obetovat par centimetrov, postavit plot na svojom a mat svaty pokoj. - Co so susedom, ktory uz druhykrat odstranil koliky osadene geodetom, lebo bol presvedceny, ze geodet je vami podplateny a chce mu ukradnut jeho podu? Pri tretom vytycovani mat nachystane roxory,stichar, beton. Po zamerani okamzite zatlct aspon d10 roxor meter do zeme a zabetonovat, vsetko si nahravat na kameru a suseda upovedomit, ze pri akejkolvek manipulacii budete kontaktovat policiu a pomaha tiez vyzvat ho, aby si zavolal ineho geodeta, nech to premeria (na jeho naklady).
Odpovedať
Profilova fotka
@oliverka Stavba plota je drobná stavba a preto vyžaduje ohlasovaciu povinnosť. Všetko potrebné Vám však mali povedať na stavebnom miestnom, či obecnom úrade. Pokiaľ ten plot bude vysoký, murovaný, nepriehľadný, musíte to riešiť aj so susedom, ktorý by sa mal k tomu vyjadriť. Takouto stavbou ho nesmiete znevýhodňovať nadmerným tienením pri pestovaní napríklad ovocných stromov alebo zeleniny. Je lepšie ak naozaj plot vybudujete na svojom pozemku. Je však možné, že ak je sused problematický teraz a povie, že plot mu neprekáža, aj Vám to dá na papieri, môže sa stať, že za mesiac, mu to už opäť prekážať bude. Spoločné ploty boli v minulosti, kedy aj tie susedské vzťahy boli priam nadštandardné. Teraz Vám dokáže sused aj zamedziť vstup na pozemok za účelom zrekonštruovania vášho plota alebo počas zatepľovania domu. Sú rôzne situácie.
Odpovedať
Profilova fotka
sused bol ziadat podpis ako suhlas z vystavbou plota... pred 4 rokmi nas vydieral pri stavebnom povoleni ze ak mu nedame suhlas ze cez nas pozemok v buducnosti moze viest siete elektriku atd.tak nam neda suhlas na stavbu... jasne ze sme nesuhlasili a odvtedy mame peklo.. bol este raz za nami ze ma uzky pozemok a chce stavat mur na spolocnej hranici pozemkov ..minuly rok zacal svoj pozemok kosit ...v jeseni dal cely pozemok poorat..dnes prisiel z manzelkou ze chcu suhlas aby si mohli oplotit svoj pozemok na to odomna suhlas nepotrebuje ...ci sa nieco menilo?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?