Susedove okno do nášho pozemku a strata súkromia

Ahojte , chcela by som vedieť váš názor alebo ako by ste vyriešili moju situáciu ( pre lepšiu predstavivosť vkladám laicky nakreslený obrázok :-) ) Sused ide stavať dom a " múdro " si naprojektoval kuchynské okno do nášho pozemku ( pod oknom bude kuch. drez ) . Nič zlé by na tom nebolo keby ten jeho dom ( a teda aj pozemok ) nebol skoro o 1 až 1,5 m vyššie ako náš pozemok . Keďže sme v radovej zástavbe jediné súkromie máme len na malom pozemku za domom a fakt ma neteší že budú na nás čumeť jak na televízor pri každom naberaní vody z drezu alebo ja neviem čo... Už teraz to okno vychádza nad úroveň nášho plotu a pochybujem že si ho dajú z mliečneho skla aby nám nechali súkromie. Najradšej by som tam zasadila tuje no obávam sa že tak vysoko neporastú,frajer zasa vymýšľa s nejakou vysokou konštrukciou a nepriehľadnou fóliou no nechcem aby to vyzeralo ako "berlínsky múr" . Viete mi nejako prosím poradiť čo by mohlo prinavrátiť aspoň trocha súkromia ? Ďakujem pekne .
Odpovedať
... podotýkam že dom bude s obytným poschodím, myslím že 8 m vysoký ...
Odpovedať
Profilova fotka
@kristinao dodrzany zakon, vzdialenost , vsetko maju. neurobis s tym nic..... akurat mozu dat na okno do polovice taku foliu, myslim, ze trnavacka ju mala v albume, velmi peknu... Inak nic.... Odosobni sa, nasad rychlo rastuce tuje, alebo velky strom a je po probleme ( radsej tuje, nieco neopadave) My mame za sebou bytovky, neriesim, lebo to nema vyznam :( co uz narobime, ked tam vyrastli.... tiez max. nejake stromy tam dame...
Odpovedať
@katrin21 vieš my sme išli z paneláku práve kvôli trocha viac súkromia do domu a v čase keď sme ho kupovali tak nebolo ani chýru ani slychu o tom dome ... no je to jedno veľké sklamanie... :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@kristinao no ved my to iste.... bytovky to vtedy neboli, ked sme kupovali pozemok...
Odpovedať
Profilova fotka
@kristinao veru asi s tym nic nenarobis, aj ked my sme mali pri stavebnom povoleni podmienku 3m z jednej strany a 4m z druhej strany hranica domu od dalsich pozemkov, takze medzi nasim domom a susedovym je 7m. On ma kupelku zrovna otocenu tak, ze my z tej strany mame jedalen, takze bude " dobry" vyhlad :-D poriesili sme to obaja zaluziami
Odpovedať
@benito5 tak to budete hlavne počuť :-) ale my to asi poriešime vysokánskymi tujami , dnes som našla také extra vysoké tak som sa trocha ukľudnila :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kristinao ja by som to tiež riešil tými tujami :-)
Odpovedať
my sme mali presne ten istý problém a ešte aj susedov dom začína tam, kde náš končí a všetky jeho okná (výkladná skriňa) smeruju do našej záhrady...ak dodržal odstup od hranice pozemku, nič s tym neurobíš. My sme vysadili tuje, ale je to zasa na úkor svetla v určitom čase dňa...no čo už...
Odpovedať
a vy ste sa ako susedia nevyjadrovali k projektu? Mali ste mat moznost sa vyjadrit a ziadat /aj na papieri/, aby mali neprehladne sklo na okne. Ak by vasu namietku porusili,mozete ziadat stav, urad o presetrenie a ziadat napravu
Odpovedať
@majki555 Namietat proti oknu ktore je 18 metrov od domu ?
Odpovedať
my máme tiež takýto problém, medzi nami a starou susedou je však ešte pozemok asi 4 m široký ktorý patrí pánovi bývajúcemu veľmi ďaleko a príde asi tak 5 krát do roka.(On je v pohode, sťažoval sa nám na ňu tiež). Stará si myslí že to je jej pozemok a tak sa aj správa. Stále čumí do dvora čo sa deje ak niečo čo ona nechce alebo nevie pochopiť, hneď telefonuje starostke. Nasadila som tuje a borovice čierne boli tam asi tri roky a zrazu "kapú". Tvári sa ako "neškodná", no viem aj od iných čoho je schopná. Najradšej by som tam dala betónový plot, no manžel nechce. Sme tam noví, všetko sú starí okolo nás no ostatní sú v pohode.
Odpovedať
@majki555 zda sa mi ze pokial dodrzal minimalnu vzdialenost od hranice pozemku tak vyjadrenie od susedov nepotrebuje.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Koho by nepotešil príjemný výhľad na prírodu pri umývaní riadu? A keď tam má pekná suseda bazén,tak sa manželka bude diviť ako rád umýva riad,keď to nikdy predtým nerobil.... :-) Takýto pozitívny vplyv na ich manželstvo by sa nemal kaziť znepriehladnením ;-)
Odpovedať
@martini no to je tiež "príjemné" mať všetky okná do pozemku :-( lenže tí naši susedia sú ešte aj vyššie od nás takže bude kino non stop... keď chcem vyvešať prádlo , keď sa budeme opaľovať,grilovať ... no hrúza
Odpovedať
@majki555 nie o žiaden náš súhlas nemali záujem,len nám prišlo oznámenie o stavebnom konaní ... nie je to protizákonné lebo všetko dodržali,len boli arogantní v tom že nám nenechali žiadne súkromie :-(
Odpovedať
@pzad ale inak je to čo by si kameňom dohodil ...
Odpovedať
@nadena21 my máme tiež z obidvoch strán betónový plot ale nie preto že máme zlých susedov, ale je to lepšie pre všetkých :-)
Odpovedať
@dodok a možno to bude mať opačný efekt ( teda pani domácej sa to nebude páčiť) a potom si tie okná prekryjú fóliou aj sami . :-)
Odpovedať
@kristinao hm, ale človek si zvykne. tuje narastú...čo ine robiť možeš? Tí naši susedia prišli s projektom, že nam chcu ukazať...a ja, že tie okna a to umiestnenie domu... a oni, že ale projekt stál strašne veľa penazí a meniť ho nebudeme...tak nič, oni vlastne neprišli diskutovať, len ukázať. neviem na čo to bolo dobré... Ale su aj horší susedia (to som si myslela, že títo s oknami budú tí horší), lebo títo síce vidia do našej záhrady, ale inač nás nerušia, čo sa o druhých susedoch povedať nedá (zásadne celý víkend od jari do jesene od 6:30 bud pília alebo rúbu alebo palia lístie alebo robia iný hluk a smrad. K tomu sa rozhodli, že v meste kludne možeš chovať hydinu (ked sme našli podhrabany plot, tak sme tam strčili otravu a našli sme tam následne zhochnutého potkana - chudak sliepky v čom to žiju). Ked vysavaju na záhrade auto (každý týžden aspoň raz), tak si pustia v aute hudbu tak hlasno, aby ju počuli, ked vysavaju...takže máme diskoteku všetci. Pán ked niečo robí na záhrade, tak si pustí tranzistor s naladenou najhoršou stanicou aka existuje a ide nám to na plné pecky, pravdaže. Kvoli ich agresívnemu psovi sme museli prerobiť aj ich časť plotu...alebo sa vozia po zahrade na takej detskej hlučnej motorke alebo si starý ladí motor na tej svojej veľkej...a takto sa to deje aj v nedelu na obed a často aj do 22:10... byvaju tam dve generacie, tak bud starí alebo mladí... takže moje malé dieťa nemohlo ani v lete spavať vonku v kočíku na terase, psov máme v dome, lebo vonku byť nemožu, ten ten ich sa hádže do plota, tak že máme všetci strach... a romantické ranajky na terase či letny nedelny obed...no fakt len občas sa nam cely podarí užiť si... toto je dovod, pre ktorý zvažujeme predaj nášho nového domu...sorry, píšem ti tu trochu odveci, len som ti tých chcela povedať, že sused s oknami nie je až taká strašná vec, ak to nie sú takí pakoší ako tí naši na druhej strane... určite sa s tym zmieriš a nebude to až také strašné ;) tak veľa šťastia :)
Odpovedať
Profilova fotka
@pzad :) @kristinao nema strach, ze ju budu "smirovat" v dome, ale v tej 16m zahrade..
Odpovedať
@kristinao ano su thuje roznych vyšok, teda kazdy tip dorastá do inej vysky...tak si vyberte taku aby ste nemuseli moc ale strihat ..proste optimalnu vysku a rychlo zasadte :-) a budete to mat aspon peknééé nebudetet pozerat na susedov dom, ale na vllastnu zahradu :-)
Odpovedať
@martini ďakujem za názor :-) no vidím že sú aj "trocha" horšie veci ako to naše okno,ja som len bola doteraz zvyknutá že mi nič necloní a netieni pol dňa na mini 1 árový pozemčok a nik nám tam nečumákuje,ale jasné že si zvykneme-pomaly ale isto :-) jaj a okrem toho tam bude ešte okno do kúpelne a wcka ( také väčšie okná - nie také mini ) a zo spální asi dve - tri ... držím palce pri riešení tých vašich susedov :-)
Odpovedať
Neviem, nemozete vy vsetci nespokojni so vsetkym ist byvat kdesi na samotu? (ospravedlnujem sa, ale niekedy to tu uz je "len ja ja ja a ja")
Odpovedať
@mito0 no ty máš úžasné návrhy. Podľa mňa nikto z tu diskutujúcich neprejavil tendecie "jajaja a len ja". Bolo to skôr v duchu "v prvom rade hľadím na svoje záujmy a pritom ostávam tolerantný a súčasne rovnaký prístup očakávam od druhých" - čo je na tom zle? ;-)
Odpovedať
Na jednej strane je dodržanie povinných vzdialeností domu od susedným stavieb, ale keď som to tak pred 5 rokmi riešila, tak existovala podmienka (ak si dobre pamätám), že na tej strane kde majú 2 m (ako si nakreslila), nesmie byť okno do obytných miestností, resp. musí byť nejaké mliečne alebo tak podobne. Aspoň keď sme my kreslili projekt, tak to náš architekt riešil. Možno to už neplatí, skúste sa na to mrknúť.
Odpovedať
Mame podobne okno ku susede,ma tam len zahradku,nebyva tam a chcela nech ja mam nad kuchynskou linkou mliecne sklo,ako nechapem preco si mam v tme dorezat prsty pri vareni,a vraj nech na nu nekukam! Haha,lebo ja fakt nemam co robit cely den ako si "kozy" prehodit cez 80cm pracovnu dosku,parapetu a kukat ku nej ;) cely pozemok ma pletivo s obr okami,vidi ku nej kazdy kto ide okolo,ale moje okno je problem ;)
Odpovedať
@toxica ...milé keď robí rada kino všetkým naokolo len mňa mrzí to že my sa nemáme kam inam schovať a oni sa teda vykláňať vôbec nemusia :-( a nehovorím o tom že o slnku nebudeme mať ani chýru ani slychu :-( ale čo už veď sú aj horšie veci v živote ...
Odpovedať
@mury Ďakujem za radu , skúsim o tom niečo na úrade zistiť :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?