Spoj drevo na kov

Idem robiť plot, a potreboval by som radu, ako spojiť drevené laty a stĺpiky z jokla. Jokel má 5x10 cm, kvalitný, steny sú hrubšie. Laty budú z červeného smreka, hrúbky 2,5cm, šírka 14cm, spoje budú 2 na stlpik. Udržia mi tieto laty aj pozinkované TEX skrutky, alebo je lepšie použiť metrické s matkou na druhej strane?
Odpovedať
1
2
@sle Ak to má byť z vonkajšej strany pohľadové, tak daj vratové skrutky... http://www.fastena.sk/FotoCache/detai...
Odpovedať
presne tak, vratove su najlepšie, všetky ostatne su ubohe
Odpovedať
netradičné riešenie - ja by som použil lepidlo na drevo D4 od Den Bravenu, prípadne niektorého Mamuta. Keď to podlepíš na celú šírku dosky, bude to držať. Odskúšané. Je to brutal. Výhody? Výrazne menšia prácnosť, dokonalý efekt. Nevýhody? Lepidlo je asi drahšie ako skrutky. Ak tomu neveríš, vyskúšaj nalepiť kus dosky na rovnako povrchovo upravený jakel, a skús to na druhý deň odtrhnúť akoukoľvek silou. Potom daj vedieť (dúfam, že sa niekde nestane chyba :-D )
Odpovedať
@worker_falcon otazka znie ako tento spoj, ktory navrhujes, bude drzat o 6 mesiacov... Myslim ze vysledok je asi jasne v neprospech mamutu... Ja som zainvestoval do nerez vratovych skrutiek... Pri zinkovanych som sa obaval ciernych stekancov, ktore su pri zinkovanych bezne...
Odpovedať
@chumo si sa chcel opýtať asi na 6 rokov, nie mesiacov... Chceš povedať, že mamut sa časom rozlepí? Degraduje? Odkiaľ máš také informácie?
Odpovedať
Mamut v exterieri vydrzi okolo 2 az 4rokov a potom zacne praskat-drolit sa. Ze skrutky su istota. Ale zase aj cierne lepidlo z mototechny s ktorym sa podlepuju celne skla na autach dokaze lepit a drzat ako mamut a lepsie odolava poveternostnym podmienkam a je vodotesne :-)
Odpovedať
@dedo758 @martinmatko ak tak skôr niečo so zapustenou hlavou. Vratove v dreve bude asi problém zatiahnuť poriadne, kedže ta kocka pod hlavou sa môže pretočiť, či? @worker_falcon fakt to udrží? Bude na to pražiť slnko, mráz, zmeny teploty. Drevo bude pracovať, myslíš že to vydrží?
Odpovedať
@worker_falcon ziadne nemam ... Ja len tak logicky si domyslam, ze synteticka gebuzina 200cyklov 40st/ -20st/ mokre drevo /suche drevo bude asi na tom horsie ako nerez ocel...
Odpovedať
Ked som robil branu tak drevo som priskrutkoval tymi vrtakovymi skrutkami a uz 10 rokov to krasne drzi, mali aj nejaku povrchovu upravu, takze nehrdzaveju. S tym mamutom by som to nerobil ani zo srandy, lebo za par rokov by ti to krasne odpadlo. Mam vyskusany mamut v exteriery na zule po 10 rokoch sa to samo rozlepilo.
Odpovedať
@sle nebude sa tocit... Stvorhran sa v diere zasekne...
Odpovedať
mamut by držal len par rokov max . vratove skrutky su presne na tento učel vymyslene. nevyhoda je že nie každemu sa tie ploche hlavičky pacia. keby som to robil sebe tak už dam aspon matice z nerezu
Odpovedať
@originalx to su TEX, http://www.techmat-sk.eu/obchod_homed... no neviem či to udrží v tom jokli, bude to zavrtané iba v jednej strane. Tie vraťové, s maticami budú asi pevnejšie. No bude to pracné, najskôr vrtať, potom skrutkovať.
Odpovedať
Článok sa načítava...
lepidlo je nevhodne naviac casom bude treba renovaciu tych latiek a pri skrutkách sa daju lahko demontovat oznacit a vratit na svoje miesto skrutky treba pouzit kvalitne nie cinske torxove hlavy tie vratove vyzeraju velmi neesteticky
Odpovedať
Existuje aj plochá varianta... http://fasteners.eastlandgroup.com/im...
Odpovedať
@majsterdreva Co ja viem ta neestetika je velmi relativna.. Ja som dal male M5tky a od zaciatku som to tak chcel lebo sa to mne aj zene paci... Ale je pravda ze je to pracnejsie... Ale vidim na domoch okolo ze ti co dali zapustne hlavy tak uz po lahkej degradacii dreva to zacne pomaly latka po latke odpadavat... Pri vratovych je to nemozne... Tie din 605 su tiez super...
Odpovedať
@majsterdreva super argumetnácia :-D Lepidlo nie je vhodné, lebo dosky nie sú demontovateľné :-D
Odpovedať
@worker_falcon uz to neries... Lepidlo je uz len z principu volovina... :-p
Odpovedať
ked su dosky demontovatelne može si ich ak chce, ma čas a chut lepšie natriet napriklad mačanim trebars po 10-15 rokoch
Odpovedať
@sle ano presne taketo som daval a drzia uz 10rokov, ziadne stekance od nich po dreve niesu. Ram brany mam tiez jokel.
Odpovedať
@worker_falcon lepidlo je odburavatelne takze si sa chytil jednej z vyhod skrutiek ako argumentu
Odpovedať
ošetrím ich Alpin Silk - má to byť vodu odpudzujúce. Tak aby som to zhrnul, lepšie budú skrutky skrz jokel s matkou na druhej strane. Typ - to je asi jedno, nemám problém, ak budú skrutky viditelné, ak to bude pekne rovnomerne našrobované, tiež to bude mať svoj efekt. Hlavne aby boli hrdze odolné.
Odpovedať
@originalx máš nejaké foto? aká je hrúbka dosiek? nechcem aby sa to nejako rozviklalo, nárazmi brány, alebo vetrom,...
Odpovedať
keby som to robil sebe znova dal by som si klobučikovu nerezovu maticu aspon m8 a dovnutra vazeliny trochu aby za x-rokov nebol problem
Odpovedať
@sle zajtra ti to mozem odfotit. Dosky neboli nejak hrube cca 12-14mm mozem odmerat. Co robili susedia, tak oni davali tie velke lobucikove hlavicky a to nevyzera pekne a drevo uz maju zhnite, moje je jak nove, treba to kazde 3 roky natriet.
Odpovedať
v exterieri je vhodna hrubka viac nez 12-14mm min je 19-20mm ale pri tej sirke 140mm bude tych 25mm optimálnych nebudu sa prehybat na tej sirke
Odpovedať
@sle dosky su 16 mm hrube a 100mm siroke pero drazka. Jokel 60x40mm. Uplne to staci, neprehybaju sa, pri hrubsich by bolo kridlo tazke a brana by mohla ovisat.
Odpovedať
@sle Tiez mam branu z jokla a ako vypln tatransky profil. Akurat na jokel sme pod horny a nad dolny nasrobovali hranol a tatransky profil sme srobovali do hranolov nerezovymi skrutkami s torx hlavickou.
Odpovedať
@sle Ak mate stlpiky zo zeleza. tak predpokladam, ze ich budete prepajat dvomi drevenymi hranolmi a na tie potom mozete pripevnit latky klasickymi drevoskrutkami
Odpovedať
@sle koľko vydrží drevo ked musí podliehať všetkým zmenám počasia ? ako krov veky pokiaľ naň neprší
Odpovedať
@all ešte dosť podstatná vec, dosky budú smerované horizontálne, kôli tomu aj taká hrúbka, stĺpiky su od seba 1.6m @originalx dík.. brána bude mať podporné kolečko - krídlová. Takto to chcem:
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?