Skrášlenie betónového plota zelenou, alebo? pomôžte

Prosím vedel by mi niekto poradiť? Ako zakryť betónový plot? Z vonkajšej strany (ulice) nie je žiadny vzor (vyzera fakt zle) a ja sa pohrávam s myšlienkou že by som nasadila brectan ( alebo hocičo čo by ostalo vždy zelené). Ma niekto skusenosti? Pozitíva, negatíva? Alebo máte nejakú vhodnejsiu rastlinku? Alebo niečo čo by pomohlo tomu výzoru? Ďakujem pekne za rady
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@mucenbacherovci --pavinič -napr. Parthenocissus quinquefolia 'Engelmannii'
Odpovedať
Profilova fotka
My davame okrasny vinic 🙂
Odpovedať
Pavinic bude pol roka opadany, ale my ho mame tiez 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
tiez by som sa priklonil skor k pavinicu alebo nejakej okrasnej odrode, je ich celkom dost a podla mna vyzera lepsie ako brectan
Odpovedať
@zipsuliak ale ten opadáva nie? Ja už nechcem ten betón nikdy vidieť z vonkajšej strany... A pol roka ked bude ovládaný je dosť dlhá doba? Či ten okresný vinič neopadava?
Odpovedať
@markpp ano je ich dosť. Hľadala som na internete. No dosť aj z tých rastlín opadáva. A ja by som potrebovala niečo celoročne. Máš nejaký typ?
Odpovedať
Profilova fotka
mne by nevadil ani brectan, zalezi od toho, do akej farby by si chcela ist. obe moznosti su podla mna fajn
Odpovedať
Profilova fotka
@mucenbacherovci áno pavinič opadáva, ale nie je to pol roka, len pár mesiacov. Ale narastie tam za dva roky, brečtan za desať. Môžete zvoliť kombináciu, pavinč na rýchle porastenie, brečtan dosadiť a za pár (10) rokov pavinič vytlačí.
Odpovedať
mas na vyber celkom dost rastlin, nielen pavinic a brectan. Mozes tam dat zemolez, mozes tam dat popinave ruze (potrebuju drotenku), mozes tam dat hlohynu (potrebuje oporu ale je neopadava), plamienky mas aj neopadave, ktore ani netreba strihat (tiez potrebuju oporu), jazmin, trubkovec, popinavu hortenziu. Ked je ten plot dlhy, mozes skombinpvat rozne druhy aby to zas nebol miesto betonoveho muru len zeleny. Kym ti popinave dreviny dorastu mozes pred plot vysadzat vysoke letnicky, mozes tam dat popinave letnicky aj trvalky. Mozes na tom plote pestovat kiwi.
Odpovedať
Ja chcem dat brectan , mam ho velmi rada. Pocula som ze aj niektore listy kiwi rychlo rastu a neopadaju
Odpovedať
Mozem sa opytat co je s tym plotom? Viete dat foto? Dakujem
Odpovedať
Mne strasne vadia tieto tahave rastliny,a ked sa to dostane pod zaklad urobi to sarapatu s plotom.ked opravit zasietkovat,natiahnut omietku a peknu farbu a plot ako novy.My mame tieto rastliny na plote co je spolocny a normalne sa tam bojim dat aj novy plot a tazko sa toho zbavit,je to na nasom pozemku a len to trham a stale to tam je.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@emilia25 pokiaľ máš základy poctivo, nemusíš sa báť nejakého podrastenia popínavkou. máme tak u rodičov brečtan dobrých 20 rokov priamo pri okraji múrika (vyvýšení pozemok oproti susedovi) a asi 1,5 metra od plota a doteraz sa s plotom ani tým múrikom nič nestalo 🙂 keď dáš základy na 30-40 cm, tak jasné že to môže byť problém ale nie kvôli rastline ale plytkosti základov. @mucenbacherovci určite odporúčam skôr nápady od @zita19 než sa zamerať len na pavinič či brečtan. Z môjho pohľadu- pavinič rastie hrozne divoko, potrebuje dosť veľa starostlivosti udržať ho na uzde.
Odpovedať
Ďakujem krásne za názory. Prečítala som si každý jeden. A po dlhšom ulezani som sa rozhodla že najlepšie bude asi dať lepidlo sietku a omietku. Tak som premýšľala že časom sa mi o to nebude chcieť starať a kto vie ako by to zdivocelo...
Odpovedať
@emilia25 áno tak bude najlepšie .. už si to viem aj predstaviť. Ďakujem pekne
Odpovedať
@zita19 pana beka Ďakujem krásne za tipy. Ak si to zase premyslim že dám niečo na plot určite sa nechám týmto inšpirovať 🙂
Odpovedať
@mucenbacherovci my ideme buduci rok dokoncit takto plot,mame ho len dtcka takze ho ideme takto dokoncit,len este nevieme ci dame fasadnu omietku alebo len farbu na vonok.a ten brectan mi naozaj lezie na nervy a velmi tazko sa ho zbavit.Uz som aj kukala navody,tak snad nejaka chemia pomoze.
Odpovedať
@emilia25 áno ja už tiež tak rozmýšľam že dáme sadnú omietku a už to vidím v oku že by to pekne aj ladilo s domom, že by sme dali presne takú istú farbu ako máme dom. No muž s tým nejak nie je stotozneny. A tie tvarnice vyzerajú zle? Lebo my máme z vonkajšej strany na ulicu tie betónové dielce a ešte k tomu žiaden vzor. Vyzerá to hrozne.... No muž chce vyraziť na to vzor nejakého kameňa s raznicou. A je to dosť pracne a je to niekoľko metrový plot. Tak už vidím čo by sme robili celé ďalšie leto. Len razili kameň na plot. A je po lete... 🤣🤣🤣 ale niektoré tvarnice vyzerajú pekne. Vy máte ake???
Odpovedať
@crit nič s ním nie je. Len vyzerá hrozne. Je dlhý 40m a sú to betónové dielce bez vzoru a kazí celkový dojem.
Odpovedať
@mucenbacherovci my mame tiez klasika dtcka ziadne okrasne a farebne,takze to musime takto riesit.Nam zostalo vela kyblov fasadnej farby s domu.a to uz sme aj vela minuli na chodby,kedze sme dali dole stary tatransky obklad a do metra sme dali fasadnu farbu.Lenze ten nas plot ma takych 11m na dlzku a vyska tak 160cm asi.a zostalo tak 5 kyblov.
Odpovedať
@mucenbacherovci mne sa paci pavinic. Aj ked opadne tie stonky,co sa uchytavaju o mur robia nadhernu strukturu.
Odpovedať
@hoblinka13 ja som dala pavinič päťlistý, za 2 roky obrastol celý plot, teraz keď je bez listov, tak si ho tak lepšie vytvarujem (poprepletam). Budúci rok chcem vyskúšať hrachor širokolistý, to by mala byť trvalka.
Odpovedať
@tinkerbell a nemôžeš sem hodiť fotku? Určite by som sa potešila a inšpirovala 🙂
Odpovedať
Mňa by zaujímalo, či to nemôže nejak poškodiť ten plot časom?
Odpovedať
@mucenbacherovci zajtra odfotim, ak nebude pršať
Odpovedať
@mucenbacherovci mali sme aj brečtan, ale ten vytvára veľmi hrubé drevnate korene po rokoch. V sobotu ho manžel odstraňoval a neverila som vlastným očiam 🙈 inak mne sa aj brečtan páči, hlavne to, že je v zime zelený.
Odpovedať
hmm to ma teraz napadlo,m ze to nie je len tak tam zasadit vselico. treba vyberat aj podla toho, ake hrobe a dlhe vedia potom vyrast smaotne korene, aby casom nezacali plot poskodzovat
Odpovedať
Este keby ste chceli byt velmi odlisni mozete skusit grafity 🙂 Samozrejme to len tak s velkym otaznikom pisem 🙂
Odpovedať
@dimin hahahaha aj nad tým som rozmýšľala ale to by celkom ten dom z vonku ošpatilo... vyzeralo by to zle. Neviem čo by som dala na ten plot keby že to riešim cez grafity a k tomu by sa to určite nehodilo
Odpovedať
Ja skôr rozmýšľam že by ťa fasadna omietka vyzerala pekne... toho kameňa je dosť či už na plote aj na dome. Z vnútornej strany sa mi páči ten vzor. Dáme to časom ešte nastriekat na nejakú príjemnú farbu. Ale z von by bolo asi najlepšie ta omietka, alebo muž chce robiť tiež s raznicou vzor kameňa a následne nastriekat... No ja hľadám najľahšiu alternatívu a tak rozmýšľam že asi sa mi nebude chcieť to strihať a starať sa o to. A báť sa že to pôjde k susedom. Videla som už na niektorých fotkách že brectan ma aj dosť hrubé korene.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?