Šírka základu pod plot z tvárnic

Ideme stavať plot z tvárnic Simple Block, šírka 20 cm. Štandardne som sa všade dočítal, že základ musí byť oproti samotnej tvárnici ktorá je nad zemou širší (nech už ide o akýkoľvek typ tvárnic). Dnes som sa ale stretol s opačným názorom, t.j. aby bol základ užší ako tvárnica - z dôvodu, aby voda nestekala na základ, pretože by mohlo dôjsť k podmzrnutiu a následnému odtrhnutiu. Kde je teda pravda?
Odpovedať
Profilova fotka
@hanini Zaklad rob jednoznacne sirsi...a do nezamrzajucej hlbky...
Odpovedať
Zaklad musi byt sirsi.
Odpovedať
Širší, 60-80 cm pod terenom podla polohy
Odpovedať
Profilova fotka
bludy, základy tu neprenášajú nadmerné zaťaženie a podmrznutím nehrozí žiadne poškodenie sietí. Hľbka podľa druhu zeminy, šírka tiež, dá sa to urobiť aj na malé vyvrtané pätky a nosníky.
Odpovedať
@jan45 aby som upresnil, nemyslel som podmrznutie základu. Skôr priestor kde stečie voda z tvárnic a zostane "stáť" na základe - vraj tam môže prísť k "odtrhnutiu" od základu. Opakujem, že fakt som to počul prvýkrát a tiež sa mi to moc nezdá ale pre istotu riešim :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@hanini to malo co by pri sirsom zaklade ostalo navrchu neodtrhne nic. Ja by som dal sirsi z dovodu moznosti opravy priamociarosti plotu... a sustredil sa na vodorovnu izolaciu aby tvarnice netahali vodu
Odpovedať
@wolodymyr - tiež mi to tak vychádza, tak si ma len utvrdil :-)
Odpovedať
Profilova fotka
nic ti neodtrhne. mam oporny mur 4 rok z H cok a niesu doliate do vrchu, v zime po dazdi je v nich bazen, potom zamrzne a nic netrha. Pod zemou je to odtrhnutie teda uplne sci-fi. A zaklad urcite sirsi ako mur, ak nechces aby plot za 20 rokov bol nasikmo a sikma veza v Pizze pripadne i viac... :-D
Odpovedať
@hanini Užšiu hlbokú základovú ryhu, ako tých 20 cm ani neurobíš. Mne robili základy na šírku rypadla minibagra (nejakých 30 -35 cm). Utrhnutia sa nemusíš báť, veď je to kotvené o ten základ roxormi.
Odpovedať
@hanini Na 20 cm širokú tvárnicu dajte vykopať 30cm základovú škáru bagrom, hĺbka podľa lokality, u nás minimálne 80cm. Začistite, vyrovnajte, zalejte a napichajte roxory ešte pre zatvrdnutím, s prvým začínajte cca 10cm od okraja výkopu a pripočítavajte každých 25cm. Dajte ich toľko, aby ste mali 4 prúty vertikálne. Základ 30cm široký je preto, aby sa vyrovnali nerovnosti pri kopaní - aby plot nebol ako húsenica :-D Horizontálne dajte 2 prúty. Ja odporúčam 10 roxor ako vertikálne, tak aj horizontálne. Sused nechcel počúvať a napchal tam všetko možné 8, 6 roxory, trubky a teraz ten plot aj tak vyzerá - krivý, popukané tvárnice atď.
Odpovedať
@mamato s vykopom a osadenim s tebou naprosto suhlasim :-D Ale co sa zeleza tyka, tak ten plot by stal i bez neho ak je dobre spraveny podla vodovahy a zaklady do nezamrzajucej hlbky, ved gravitacia nepusti 8-) Takze to s tym zelezo netreba prehanat a kludne pracovat s 8mm. 6mm je iba na strmienka :-)
Odpovedať
@rkorba Robím ploty a okrasné záhrady. Na práci si dám vždy záležať a potvrdilo sa mi to aj pri stavbe vlastného plotu. Došiel chlapík, priniesol makadam 16-32, 5 kubíkov. Vravím, nech sa páči, nacúvajte a on sadne, zaradí spiatočku a prásk do plota z DT 20. Ten sa zatriasol, ani nepraskol, normálne som nechápal. Chlapík vyskočí z auta a vraví: Sorry, ja som tento týždeň dostal vodičák :-D :-D :-D :-D Som myslel, že skapem...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mamato vzdy je lepsie predimenzovat, keby nahodou, ale tiez nie je mudre zbytocne zabetonovavat peniaze 8-) Ak by som mal barak v zatacke a staval si "plot", tak ho spravim z dt30 a dam tam R12, lebo by mi mohlo zaparkovat auto v spalni pocas spanku :-o Okrasne ploty su namahane jedine vetrom a branickou :-)
Odpovedať
Pripajam sa do temy, potrebovala by som urobit plot z tvarnic. Som z Nitry. Najde sa niekto z okolia? @mamato
Odpovedať
Keď to tu tak čítam tak myslím že o statikov nebude núdza :) Ak sa radíte ohľadne šírke základu pre štiepané tvárnice tak by bolo dobré rozlišovať základ do úrovne terénu a soklovú časť základu ale sú aj takí ktorí murujú od neupraveného terénu. Ten bager vykopal peknú základovú ryhu šírky 400mm čo je pri tejto šírke lyžice úplne predvídateľné a tiež nehospodárne. Ak vám soklová časť základu bude presahovať na resp cez štiepaný obrys tvárnice bude to mať estetické negatíva a bude sa tam na tejto vodorovnej ploche presahu zachytávať dažďová voda a navlhať maltové lôžko prvého radu tvárnic. Plot murovaný zo štiepaných tvárnic je stavebným objektom a správne má byť pre tento objekt vyhotovený projekt pre stavebné povolenie vrátane statického posúdenia. Vystužovanie betonárskou výstužou pre zhotovenie oplotenia týmto systémom udáva aj samotný technologický predpis daný výrobcom tohoto systému..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Koľko železa ste použili na plot z tvárnic duvar? Výška 180cm, základ spravím 90 cm, šírku 40cm. Roxory zvislo každých 40cm priemeru 8mm. Len neviem či vodorovne dávať roxory na každú radu? Tie tvárnice majú výšku 15 cm.
Odpovedať
@vitarian Niekto nema take zaklady pod domom ako ides ty davat pod plot
Odpovedať
@milan_vt okolo toho múru budú chodiť aj kamióny aj rygol je tam tak preto aspoň tak. Len tie roxory neviem či treba každú radu dať?
Odpovedať
Profilova fotka
My mame plot castello a davali sme tam vodorovne roxor na kazdy druhy rad. Su tam origos drazky na to.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@wolodymyr myslis hydroizolaciu medzi zaklady a prvy rad DT? Naco je to dobre, neoslabi to zbytocne spojenie detecka so zakladom? Co sa stane, ked tam izolacia nebude? Na plot neplanujem davat omietku ani nicim natierat. @mamato ty tiez davas izolaciu medzi DT a zaklady? Prve DT bude ciastocne v zemi, mozno dokonca cele v zemi, planujem dat iba nopovu, aby sa trochu odvetravala vlhkost. Plot z DT bude vysoke pravdepodobne 1 meter, zvysok pletivo.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?