Šírka a hĺbka základov pod plot z DT

Tento rok planujeme plot, chceme ho murovat z DT sirky 20cm, bude omietnuty vo farbe fasady domu, pojdu aj hlinikove dielce. Mame zle podlozie, ciernu zem, planovali sme kopat do hlbky 60cm, sirku 40cm. Bude to dost?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@sorca24 malo by to mať hĺbku aspoň 80cm a šírka stačí 30cm , ak tam chcete robiť fasádu najlepšie je tie DT-čka obaliť styrodurom , stačí 2cm a na to lepidlo a sieťka ,treba na ten styrodur použiť kvalitné lepidlo
Odpovedať
Nezabudni na dilataciu, lebo ti to kazdych 10 metrov popraska
Odpovedať
@bobcat250 treba styrodur? Nestaci fasadny?
Odpovedať
@catscan v zakladoch budu aj roxory, aj tak to popraska bez dilatacie?
Odpovedať
@sorca24 samozrejme
Odpovedať
Profilova fotka
@sorca24 styrodur je na také vlhké prostredie vhodnejší a je aj podstatne tvrdší, takže zvolil by som ten styrodur
Odpovedať
Profilova fotka
@sorca24 to bude plot alebo opevnenie? lebo to sú základy na oporný múr.
Odpovedať
@catscan zaujímavé na základy pod dom sa dilatacie nedávajú a nepraska nič 😉
Odpovedať
@sorca24 robil som podobný dával som šírku 25 a hĺbka 60-80cm a železo čo som mal som tam popichal.
Odpovedať
@sorca24 robil som základ na tehlový plot zhodnotili sme že výkop je zbytočne široký nemali sme užšiu lyžicu na bager tak som tam šupol DT šírka 30, hlbka výkopu cca 50 cm medzi DT som dal roxory ktoré pozostávali zo stavby vertikalne aj horizontalne. tu su nejake fotky ine nemam plot este nieje dokončený. uz je 2 roky zaliate a nič nepopraskalo.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 podľa toho čo písala sorca24 by to mal byť plot s piliermi medzi ktoré budú dávať nejakú výplň ,či už kované alebo drevené je jedno ,dt tvárnice chcú dať do fasády, takže zvislé že železo dať do betónu aby trčalo a previazalo základ s dt tvarnicami je nutnosť ,tak isto treba dať min.zvislé zelezo do pilierov. Myslím, že diletacie v takomto prípade netreba,no hĺbka základu by mala byť aspoň tých 80cm a hrúbka 25-30 , poľa toho ako presne dokážu vykopať ryhu. Ak by išlo o oporný plný múr tam by sa už diletacie robiť mali a prebocet železa a základu je vtedy od toho akú výšku by mal plot držať.
Odpovedať
Profilova fotka
@audinak to je niečo iné
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@peto2 v zemi to vidieť neni a ak tam máte piliere zvicajne to praskne pri pilieri,ale to sú len mikro trhliny a vo vašom prípade to neni ziadna vada, no ak by ste postavili ten múr plný a odmietli ho zaručene by vám popraskal po určitých dlzkach.
Odpovedať
@audinak kazdy, nech spravi, ako uzna za vhodne. Ja pisem na zaklade svojej skusenosti, mam 45 metrov dlhy plot, zaklad, na tom DT, kopec zeleza, styrodurom obalene, osietkovane, 1,5ka zrno omietka, po prvej zime mi to na 3 miestach prasklo, dilataciu som nemal.
Odpovedať
Profilova fotka
@catscan ale máš plný múr?
Odpovedať
@bobcat250
Odpovedať
Profilova fotka
@catscan a akú hĺbku základu máš? Ja sa diletackam nebranim
Odpovedať
Profilova fotka
@bobcat250 no keď myslíte. Ale ja zubárovi neradím, čo má vŕtať
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 nechápem, čo som napísal nesprávne? Veď ja neradim statikovi ako má vyrátať železo do základu,ja len zo svojich skúseností Radim ľuďom čo o to stoja😀
Odpovedať
@bobcat250 hĺbka 80cm od rastlého terénu
Odpovedať
Profilova fotka
@catscan no tak to má dosť prekvapilo,že to prasklo aj cez polystyrén...
Odpovedať
@bobcat250 Čo sa presne stalo zrejme vysvetlia skúsenejší stavbári, netvrdím, že praskol beton, ale praskla minimálne fasádna omietka.
Odpovedať
Profilova fotka
@catscan mali ste ten múr aj v polystyréne? Ja som osobne robil už veľa múrov,plotov či oporných múrov,dokonca asi pred mesiacom som odkopával gabionovy cca 4m vysoký oporný múr, ktorý doticna firma konzultovala zo statikom a čuduj sa svete múr sa po prvých dažďoch naklonil
Odpovedať
Profilova fotka
@bobcat250 4 m vysoký gabionový plot mohol navrhnúť len veľmi neskúsený človek, radiť pri zakladaní na diaľku môže len veľmi odvážny človek, kto tomu rozumie sa zdrží, pretože podmienky ten, čo kladie otázku nevie správne popísať. Keď vidím poznámky "nastrkal som tam železo", tak viem dve veci, píše to laik a určite tomu nerozumie.
Odpovedať
@bobcat250 Nerozumiem otázke - či som mal múr v PS - aký múr? Základ, alebo tie dva rady DT?
Odpovedať
Profilova fotka
@catscan ak vám praskla tá fasáda,tak sa len pýtam či ste mali pod ňou aj PS ?
Odpovedať
@bobcat250 ako som písal vyššie - bol tam styrodur, 40ka z každej strany
Odpovedať
Profilova fotka
@catscan ja sa tej diletacie nestranim,len ma trochu udivilo že vám to prasklo keď je tam len jedna či dve rady dt tvarnic, na takej dĺžke praskne ten základ takmer vždy a pri jednej či dvoch tvárnice by to pnutie mal ten PS zneutralizovat,preto som písal že ak je vyšší ten múr treba robiť nutné diletacie no nič nebráni ten základ rozdilatovat aj keď je nízky.
Odpovedať
@bobcat250 čo už :-) budeme vedieť nabudúce
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 ten gabionovy 4m vysoký oporný múr robil statik,bol priamo na mieste a bol to pán okolo 60r ,tak ten by už mohol vedieť čo a ako,skôr si myslím že zhotoviteľ to neurobil ako mal
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?