Samonosná posuvná brána a nárazový vietor pri pohybe

Čavte. Čo máte namontované samonosné posuvné brány ako je to s vetrom? Videá kde sa ukazuje fungovanie brány sú v bezvetrí a ako tak pozerám, aj pri bezvetrí to nieje úplne stabilné a s bránou to "hrá". U nás dosť fúka, (otvorené pole za domom) a brána by mala okolo 7m prejazd + protizávažie a to je skoro 10m. Mám trochu strach, že tá brána by pri vetre nemala moc dlhú živonosť. Realizácia by bola vlastná, firmy ktoré som oslovil mi pri tejto veľkosti brány dali celkom nereálne ceny. Preto otázka, robiť radšej kvôli vetru posuvnú bránu po koľajnici ako samonosnú? Máte niekto nejakú skúsenosť?
Odpovedať
Profilova fotka
Svokrovci maju samonosnu a zatial s nou nemali nejake extremne problem, je pravda, ze aj bez vetra je menej "stabilna" ako ine typy ale zase to by musel byt aky vietor aby to nevydrzala aj ked je taka dlha. Ale ak mas pocit, ze to nie je vhodna brana tak sprav tu posuvnu po kolajnici a nemusis trpnut. Ci taka by ti nevyhovovala?
Odpovedať
Profilova fotka
Ak mas pocit, ze ta samonosna by to nevydrzala tak sprav kolajnickovu, ved to nie je o moc ine. Ako osobne si nemyslim, ze by sa muselo stat nieco zle aj ked ano viem ako sa tie samonosne "knisu" ked sa zatvaraju alebo otvaraju ale da sa to pochopit a vietor by nemal nejako velmi vadit aj ked ta dlzka moze zohrat este svoju rolu. Ak chces ist na istotu tak vsad na tu kolajnickovu a hotovo.
Odpovedať
no ved prave ta istota. Aby nahodou ked pride fakt narazovy vietor a bude sa zatvarat 7 m brana, (ved to je ako plachta na lodi) s nou nieco nespravilo a nedajboze este niekomu. Sa pamatam ako mi vytrhlo z ruk OSB dosku tu polovicnu ked fukol narazovy vietor. Neudrzal som ju.
Odpovedať
Profilova fotka
@velakusin my mame samonosnu sice len 4,6m prejazd celkova dlzka 6. a sme v oproti ulicke kde fuka od pola. celkom slusne casto. a z branou problem neni. obcas sice pri velmi velkych narazoch sa nezavrie hned na prvy krat, narazi od horneho dorazu (spodok sa ani nehne) a opat sa otvori ale o minutu to skusi opat. toto ti ale moze robit aj kolejnicova + envyhoda kolejnicovej sa prejavi hlavne v zime. takze ja by som robil opat samonosnu
Odpovedať
@velakusin u nas fuka dost, aj poryvy okolo 70kmh, nie je problem, nemame vsak plnu vypln, ale zvarane plotove dielce
Odpovedať
Ahoj velakusin puštaš sa do odvážneho projektu sám a asi bez skúseností ale iba toľko k téme tie firmy vedia prečo je cena taká.A príspevky na tvoju otázku sú asi od ľudí čo zrejme išli okolo keď sa podobná brána montoval.Aby si ma nechápal že si naháňam prácu ja jej mám dosť ale skús zvážiť tých 7m prejazdu a aj výplň hrá rolu vo vetre. Držím palce
Odpovedať
Profilova fotka
Aj ja som chcel napísať, že záleží od výplne a na margo toho odvážneho projektu. Zhotoviť takúto bránu je úplná hračka , kľudne sa do toho pusti. Sám som si ju vyrobil tiež.
Odpovedať
@velakusin ak by si dal plnu vypln moze to byt problem pri silnych narazoch vetra. Ak ju pevne ukotvis a dostatocne nadimenzujes mala by to zvladnut. Ak je derava neni problem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@velakusin Ahoj, môžem sa opýtať aké cenové ponuky približne ti dávali firmy na bránu takých rozmerov? Práve to riešim tiež a vychádza mi tak isto cca 7m Ďakujem
Odpovedať
Určite si daj samonosnú, brána to zvládne aj vo vetre. Za to pri posuvnej by si v zime pekne nadával. A dá sa sa to zvládnuť aj svojpomocne, stačí trošku šikovnosti, není to jadrová fyzika. Ja som si objednal u jednej známej firmy a poslali všetky komponenty aj s kompletným návodom. Takže v pohode. Tu je foto
Odpovedať
@jaro313 ..9.6.2021 uplynie už 4rok a si myslím že zadávajúci to vyriešil... :-)
Odpovedať
@technik007 oops,a ja tu derem klávesnicu 🙂 nejak som si to nevšimol.Dik.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Cavte. Aka pekna tema 🙂 Branu som si zhotovil sam. Objednal som materiál z webu komplet s motorom nice a ovladacmi. Brana je jednoducha, rozdelena na 6 poli a ako vypln som pouzil zvarane pletivo, kedze v case kedy som ju robil sme mali plot z tohto pletiva. Plot som nasledujuci rok nechal urobit panelovy, branu upravil a nechal tak. Sused uz ma rovnako betonovy plot, takze sme chraneny pred vetrom a budem ju prerabat. Tento rok jej zmenim vypln na masiv, budu na nej zvonku prichytene dosky zo sibirskeho smrekovca s fugami cca 1cm. Este k vyhotoveniu. Pri realizacii som nemal presnu predstavu ako ma vyzerat, takze sa bude zasa prerabat, pretoze predstavu uz mam 🙂 Odporucam pri navrhu zohladnit bocne vedenie. Otvoria sa vacsie moznosti pre vypln. (Musim prerobit, mam vrchne obojstranne vedenie) Ako nater NEPOUZIVAT klasicku skladbu: zakladna syntetika a vrchna olejova farba. Velmi rychlo vonku toto zlozenie degraduje a uz po roku sa objavili hrdzave miesta. Radsej rovno 3 vrstvy alkytonu a je pokoj. A na otazku, ake boli cenove ponuky, najlacnejsia, kde bol iba ram bez nicoho a ani nater nebol 1500€. Najdrahsia tusim pod 4tis. Pri kupe z webu ma komplet material na ram, kolajnica, motor a ovladanie stali 1000€. Praca s prestavkami a rozmyslanim par dni. Nejaky nater, elektrody a spotrebak cca 100€ vypln si uz nepamatam. Co je trocha prúser, ze tak dlhy material nemali, takze som nadpajal jokle, aby mali dlzku 7,5m. Celkom sranda.
Odpovedať
A este. Mam na kolajnici, v dobe vyhotovenia som dal prednost pred istotou, ako by som trpol, ci nebude robit vietor problem. A teraz, kedze idem menit vypln za drevo som za toto rozhodnutie rad, pretoze ma nelimituje vaha.
Odpovedať
@jaro313 Neboj nie si prvý a ani posledný, aj mne sa to už stalo.. ]-( Otázka: Musel si si kúpiť novú klávesnicu alebo nie je až tak zodratá?? :-D :-D :-D Pekný a príjemný deň. ;-)
Odpovedať
@virnik27 no priznam sa, mal som problem par krat v zime, ked sa nahrnul sneh na horne vedenie. Kedze ho budem prerabat na bocne, tento problem odpadne. Samozrejme u nas tolko nesneží, takže ak by bolo snehu viac, mohol by nastat aj iny problem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?