Samonosná brána a cena

Chcela by som Vás poprosiť, tí, ktorí máte už brány zrealizované, koľko ste zaplatili za bránu zo ŽELEZA, ŽIAROVO ZINKOVANÁ, PRÁŠKOVANÁ, SAMONOSNÁ, + MOTOR vo veľkosti cca 3,4x1,4m. Zadané parametre sú dosť podstatné, takže píšte iba tí, ktorí máte takéto brány (samozrejme, rozmer môže byť +/-). Neviem sa zorientovať v cene. ĎAKUJEM
Odpovedať
ešte skús upresniť, či tých 3,4m je celkový rozmer krídla, alebo priechod. A skutočne vieš, čo je to žiarový zinok? Špeciálna požiadavka, pre fajnšmekrov. Málokto má skutočne žiarovo zinkované (ponorené vo vani), aj keď to budú tvrdiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@mimikl motor si vyhľadáte zvlášť podľa značky je to od 100€ vyššie, brána sa naceňuje podľa kg.
Odpovedať
@worker_falcon: viem, čo znamená žiarové zinkovanie. Samozrejme nie som žiaden odborník, iba mi to bolo vysvetlené. Malo by to byť ponorené kompletne do vane, aby to bolo všade chytené. Naozaj si myslíš, že to takto dodávatelia nerobia a flákajú to? My sme dostali zatiaľ iba jednu hrubú ponuku od jedného kováča. A tento to takto robí určite.
Odpovedať
@jan45 motor od 100€ vyššie :-D OK, tiež si treba vybrať. A či stačí iba samotný pohon, alebo chcú aj troška bezpečnosti. Aspoň dva páry fotobuniek, citlivá hrana atď. Normálny pohon (napr. Robus 600) sa dá zohnať za 3 - 4 stovky. Ale zostava vrátane všetkého od 8 stoviek vyššie. len ľudia väčšinou na bezpečnosť kašlú. Keď im privrie decko alebo auto, tak sranda prejde.
Odpovedať
@jan45: viem, že motor si môžem kúpiť samostatne. Neviem však, či cena 100e nie je príliš nízka, predpokladám, že aj kvalita bude v tej cene. Zvyčajne sa brána dodáva aj s motorom.
Odpovedať
@worker_falcon: svetlý prechod je 3,4m, takže brána ako taká bude dlhá, možno 5m, neviem.
Odpovedať
@mimikl áno, väčšinou to robia iba z pozinkovaných profilov. To je niečo úplne iné. Kováča sa spýtaj, kam to vozí na pozinkovanie a kam na poplastovanie. Mal by na to vedieť okamžite bez rozmýšľania odpovedať, inak ruky preč. Netreba zabudnúť, že originál zinkovanie vytvára štruktúrovaný povrch (nie hladučký). To sa niekomu nemusí páčiť, niekto si predstavuje hladký povrch. Poplastovania nejde taká vrstva, aby nerovnosti zrovnala. Mimochodom, ak to má byť dobre spravená brána, tak od kováča to bude dosť drahé. Ak bude teda originál kovaná, nie iba zváraná a vydávaná za kovanú. Lebo originál kováčov je ako šafranu, majú roboty na roky dopredu, a ich práca má svoju cenu. Toho svojho si dobre prever. Pravdepodobne to bude iba "zvárač", nie kováč. A nezabudni pýtať certifikát na výrobu brán.
Odpovedať
@worker_falcon Ja som nechcela kovanú bránu, pretože tá je sakra drahá a taktiež sa to nehodí do našej koncepcie. Aj keď sa mi v poslednom čase páčia také kované. Od tohto kováča sme si dali robiť teraz na jeseň stĺpy, ktoré budú držať tieniacu sieť nad terasou. Bol aj v zinkovni a aj v práškovni, pretože nám o tom rozprával. Je to starší pán, ktorý to robí roky a učil v škole ako majster, tak predpokladám, že to má zmáknuté. Robí aj kované drobné veci. Ale zatiaľ žiaden príspevok o cene, kvôli ktorej vznikla diskusia. Nikto nič?
Odpovedať
@mimikl my sme mali cca 5 m branu a aj s pohonom nas stala 2000,- (zvarany bol ram a vypln boli plotove diely, ram bol pozinkovany)
Odpovedať
@peta_petruska "pozinkovaný"? Myslíš z pozinkovaných profilov, alebo ponorený do vane? A mimochodom, čisto profesionálny záujem - nehrdzavejú spoje dielcov s rámom? Koľko tam máš fotobuniek?
Odpovedať
@mimikl skúsim zistiť nejaké ceny. Zaujímavé, že tí lepší renomovaní výrobcovia majú problém so žiarovým zinkovaním, kvôli zalepeniu nosníka atď. Mimochodom, vyvaruj sa konštrukcie ako mala peta_petruska - na rám navárané/inak prichytávané dielce. Kritické sú tie spoje - tam je minimálna povrchová úprava. Jedine ak by to celé po zvarení dali opieskovať, potom do vane a potom poplastovať.
Odpovedať
@worker_falcon bol ponoreny na 100%, po 3 rokoch sme sa odstahovali, nic nehrdzavelo, teraz budeme stavat a chceme rovnaku branu znovu... fotobunku myslis na blokovanie zatvarania? a viem ja? :) tolko aby sme sa neprivreli :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
ja som predpokladala, že všetci to robia tak, že sa pozvára brána a všetky jej časti, vybrúsi sa a potom takto nachystaná sa dá do zinkovne (ponoriť do vane) a potom do práškovne... Asi som sa mýlila. Lebo robia sa brány aj bez tohto procesu, ale určite začnú hrdzavieť. To určite nechcem. Je to celé otázkou ceny, niekto chce aj ušetriť, ale myslím, že v tomto prípade nezmyselné. Nechcem už poplastovať, príde mi to zbytočné.
Odpovedať
@mimikl máš v tom chaos :) Alebo ja :) Väčšinou sa rozumie to isté pod "práškovaním" a "poplastovaním". Malo by to byť to isté - prášková polyesterová farba vypaľovaná. Aspoň tak tomu rozumejú tí lepší. Väčšina brán v Európe sa vyrába z pozinkovaných profilov (epoxizinok), a žiarovo sa nezinkujú. Tak to robia veľkí hráči, ktorých brány sa pohybujú v cca dvojnásobných cenách malých hráčov. A to nehovorím o tých, ktorí brány vyrábajú "na kolene" v garáži. Teda tie brány z epoxizinku sa potom dávajú na poplastovanie (v tom pravom zmysle slova - nie nastriekanie nejakou relatívne kvalitnejšou farbou). Samozrejme, medzi zvarením a poplastovaním prebehnú ešte určité kroky, ktoré zabránia tomu, aby brána hrdzavela. Aby poplastovanie držalo na tom epoxizinku, zvaroch, apod. A aby to pod poplastovaním nehrdzavelo. Keď je plast kvalitne natavený na kvalitnom podklade, hrdza nemá šancu. Maximálne zvnútra profilov bude vytekať :-D Ale čo ti budem písať. O celkovej kvalite hovorí certifikát a pravidelné preskúšavania. Je veľký rozdiel pozvárať bránu a pozvárať kvalitnú bránu. Napr. tí veľkí hráči musia mať kvôli certifikácii preskúšané o. i. brány na 100000 cyklov otvorenia a zatvorenia. To ti nepriloží žiadny malý hráč, tobôž nie šuflikant z garáže, ktorý vie akurát zvárať. Takisto skúšky zo soľnej komory. Neviem, koľko si dostala už ponúk na bránu podľa svojich požiadaviek (celkom by ma to aj zaujímalo). Môžeš ich tu potom postnúť, prípadne do IP. Ale aby si nebola prekvapená z ceny. Totiž všetko niečo stojí - aj doprava do a zo zinkovne, do a z poplastovania. Čím väčšia brána, tým väčšie auto je potrebné. čím väčšia brána, tým je vhodná zinkovňa ďalej - potrebuješ väčšiu vaňu.
Odpovedať
@mimikl a ešte niečo - vzhľadom na to, že ty ako laik alebo aj nie laik nedokážeš po "popráškovaní" posúdiť, či to bolo vo vani, alebo nie, určite si vyžiadaj od dodávateľa brány k nahliadnutiu doklad o doprave do zinkovne a faktúru o žiarovom pozinkovaní brány tvojho rozmeru. S tým radšej oboznám dodávateľa vopred (asi nechceš čakať na druhú bránu, keďže o prvej by si zistila, že vaňu ani nevidela). Hovoril som, že žiarový zinok vytvára štruktúrovaný (hrboľatý) povrch. Ale ak sa niekto vyzná, tak môže tvrdiť (na margo hladkého povrchu brány z epoxiprofilov), že to zinkovali vo vani ako prvé, teda kúpeľ bol najčistejší. Totiž čím je kúpeľ dlhšie používaný, tým vytvára väčšie štruktúry na povrchu.
Odpovedať
Profilova fotka
@mimikl zatiaľ stále žiadna info o kg, z toho sa odvíja cena brány aj pozinkovania
Odpovedať
@jan45 neviem, prečo chceš odo mňa info o kg o niečom, čo je zatiaľ fiktívne. Mám tiež info, že cena sa odvíja od hmotnosti. @worker_falcon: podľa toho, čo si tu práve napísal sa v tom celkom dobre vyznáš. ČO vlastne robíš? Áno, som laik, nezaoberám sa výrobou brán. Mám iba informácie, ktoré som si prečítala na internete, alebo tie, ktoré som počula. Z toho viem usúdiť, čo asi chcem. Ja mám záujem o kvalitnú bránu za dobrú cenu. Plat máme slovenský a nemám záujem si dávať robiť bránu z hotového pozinkovaného profilu, ktorý má dvojnásobnú cenu. Nekradnem. Ešte k tomu poplastovaniu. Dostala som istého času ponuku od firmy M+M Martinec na bránu, kde uvádzajú ZN+plast. Cena tam bola ak si dobre pamätám cca 1800e, nebola však samonosná. Ponuky konkrétne na tento typ, ktorý som zadala do požiadavky zatiaľ nemám. Resp. mám orientačnú ponuku od dotyčného kováča, ktorého som spomínala. Cena cca 1400e bez motora. Ponuku mám ešte na hliníkovú bránu, tam bola samonosná v tomto rozmere vrátane montáže a motora 2322e.
Odpovedať
@worker_falcon: Inak, ak dotyčný kováč dodrží postup, čo sa týka zinkovania a práškovania, je mi jedno, či to robí certifikovaná firma, ktorá mi ho dá. Ak mi dá cenu polovičnú, ako firma, tak nemám čo riešiť. Dnes dostane certifikát kvality hocikto. Stačí si ho zaplatiť.
Odpovedať
@mimikl 1. získať certifikáciu nie je tak jednoduché, a následne potom kontroly priebežne kontrolujú kvalitu certifikovaných výrobkov. Mimochodom, certifikácia TSÚS stojí okolo 3300€ (konkrétne pre brány). A na SK sa môžu predávať oficiálne iba brány s certifikáciou. Ale keď zákazník hľadí iba na cenu, potom majú otvorené dvere kadejakí šuflikanti... 2. pozinkovaný profil je horšia povrchová úprava ako žiarový zinok. Cena brány nie je vysoká kvôli profilom, ale kvôli konštrukcii a celkovej kvalite a použitým postupom. 3. ZN+plast - to je mnou popísaný postup - pozinkované profily plus poplastovanie. 4. pracujem vo firme, ktorá patri medzi "veľkých hráčov" v tejto oblasti. Exportujeme bránky a brány cez Francúzsko do veľkej časti Európy. Niečo málo teda o tom viem 8-) A vo výrobe mi odmietli vyrobiť žiarovo zinkovanú bránu samonosnú - kvôli "zalepeniu" nosníka. To sú veci, čo laik nerieši, ale profesionáli to nemôžu vyrobiť (napr. aj kvôli certifikácii, ale aj kvôli udržaniu dobrého mena). Napr. dalo by sa vyrobiť samotné krídlo bez nosníka, to dať do vane, a potom našróbovať na nosný profil. Tak to robia ostatní. Lenže nosník nebude žiarovo zinkovaný, iba epoxizinok.
Odpovedať
@worker_falcon: čo je vlastne nosník? je to stĺp, ktorý drží bránu? prepáč, možno blbá otázka. Prečo Ti to odmietli vyrobiť? Na základe toho, čo si tu popísal som usúdila, že to nebude také jednoduché. Takže zasa to skončí pri tom, že budem všetko veľmi riešiť. Mohol by si mi prosím Ťa napísať, v akej firme pracuješ, akú variantu ponúkate na bránu a aká je cena? aj do ip, ak sa to nemôže uvádzať oficiálne kvôli reklame.
Odpovedať
@mimikl nosník je spodná časť samonosnej brány. Je na dvoch miestach pripevnený o bet. základ a celá váha brány je na ňom. Mal by mať dostatočný priemer, aby spĺňal bezpečnostné a pevnostné normy (by som chcel vidieť, ako ti to hoc aj tvoj kováč doloží či vyráta :-D)
Odpovedať
@worker_falcon: prečo by to mal byť problém vyrátať podľa šírky a výšky, aký základ treba urobiť?
Odpovedať
Profilova fotka
@mimikl , @worker_falcon Strašné, akými odbornými drístami dokáže človek zneistiť človeka !
Odpovedať
@mimikl rátanie sa vzťahuje na nosník a celkovo konštrukciu brány, nie na základ. Ale aj to by mohlo byť zaujímavé.
Odpovedať
@mirooslav a niečo konkrétne? To sú fakty z praxe, ak si si nevšimol.
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon Konkrétne ?! - píšeš o výrobe brány ako o operácii mozgu - žiarové zinkovanie je skoro v každom väčšom meste a 1kg stojí 0,6€ ak je to nad 100 kg( galvanické zinkovanie je o málo lacnejšie) - prášková metalurgia podobne , ( tu môže byť problém jedine s rozmerom ) - nie je úplná pravda, že povrch po žiarovom zinkovaní a následnom nalakovaní je vždy štruktúrovaný , vie byť aj krásne hladký - doprava ? 0,7€ /1km , kamkoľvek . - A CERTIFIKÁT !!! preboha !!! to nemyslíš vážne !!! @worker_falcon
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon Ešte k tomu kováčskemu umeniu. - brány sa dnes robia z polotovarov vykovaných strojmi, je to len skladačka ktorú naozaj zvládne každý šikovný zvárač.
Odpovedať
@mirooslav tých "väčších miest" asi až toľko nebude - krídlo veľkosti 5,2m ti len tak hocikde nepozinkujú, aj keď je to jedno z tých menších. kvalitné poplastovanie nie je jednoduché zohnať. Ak si čítal moje príspevky, sú v tom diametrálne rozdiely. Nastriekanie kvalitnejšou farbou nepovažujem za kvalitnú povrchovú úpravu. a samozrejme, všade hrá rolu rozmer. Nehovoríme o metrovej bránke. ak si čítal, tak si sa dočítal, že viem, že nie vždy musí byť po pozinkovaní štruktúrovaný povrch. čítal si vôbec, čo som tu písal? a čo ti pripadá smiešne na certifikácii? neviem, ako to myslíš, tak neviem, čo ti na to napísať.
Odpovedať
@mirooslav ku kováčskemu umeniu - to, čo opisuješ, nie je kovaná brána. To sú smiešne napodobeniny, čo s kovanou bránou majú akurát podobný tvar... Ťahané a valcované profily... Ale vlastne aj o tom som písal (15:28). Aj v merkury markete či baumaxe majú "kované brány" a ploty :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon ešte teba jedna odpoveď , ale naozaj sa tu nechcem dohadovať, je to argument na argument: - myslím že na Slovensku nieje žiarová zinkovňa ktorá nenazinkuje 6m kus materiálu. ( ak áno ospravedlňujem sa , ale bol som len v takých kde je to možné ) skôr je problém pri galvanickom zinkovaní s rozmerom - kvalitné poplastovanie ? teraz neviem, myslíš mikróny , alebo štruktúru , alebo kvalitu farby , alebo zliatie materiálu ? Alebo teda čomu hovoríš kvalitná povrchová úprava ? - a na certifikátoch mi je smiešne,že sa nimi oháňajú niektrorí výrobcovia a pritom tí menší majstri ( podľa teba šuflikanti) odvádzajú častokrát lepšiu prácu , sú v bližšom vzťahu k zákazníkovi , častokrát lacnejší aj preto ,že neplatia nevýrobné pracovné sily, ktoré zamestnávajú veľkí hráči vyvážajúci výrobky cez isté štáty do iných štátov ! Fakt je to odo mňa k tejto diskusii všetko.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?