Problémy s plotom a právami suseda

Dobry den. Mam zopar otazok ohladne plotu. Kupila som starsi rodinny dom, kde je plot od jedneho suseda a od druheho mame nalepeny dom na dome. Problem je v pripade suseda, od ktoreho je plot. Sused postavil plot provizorne pred x rokmi v domneni, ze tento dom kupi. Sucastou plotu je mur, ktory je pozostatok jeho nehnutelnosti. V mure je stare okno vo vyske asi 70 cm od zeme. Susedovi som hovorila nech to okno odstrani, no on to ignoruje. Okrem tohto okna mne plot vyhovuje az na to, ze sused ma od plota asi 20 cm zasadene tuje, ktore mi vadia, lebo mi tienia do okien. Ako donutit suseda odstranit stare okno? V akej vzdialenosti od hranice pozemku a mojho domu moze mat sused zasadene tuje? Sused ma predstavu, ze ja mam urobit nepriehladny plot, co nesuhlasim, lebo by som si zatienila vlastne okna a mne dany plot vyhovuje. Moze si sused postavit na svojom pozemku plot za predpokladu, ze zatieni moje okna? Dakujem vopred za odpovede.
Odpovedať
1
2
Vie mi niekto poradit? :-( :-( :-(
Odpovedať
vie mi niekto poradit?????????????????
Odpovedať
Profilova fotka
@kenzaa asi nikto, takze by som si zasla na stavebny urad aj s nakresom pozemkou a foto strany pozemku o ktoru sa jedna. Inak tieto otazky mozes poslat aj emailom a urad je povinny odpovedat do 7 prac. dni.
Odpovedať
@kenzaa Dobrý den. Netuším, jak to chodí na Slovensku, ale mám takový pocit, že bude uplatňován princip status quo, což je obrat pocházející z latiny a znamená stávající stav. Čili Vy jste v dobré víře zakoupila nemovitost, ale se všemi právy i povinnostmi se vázajícími k té nemovitosti. Dalo by se uvažovat, že by se tento stav dal změnit z moci úřední, čili stavební úřad by něco nařídil a dotyčný by byl povinován to splnit. Má to ale jeden háček, stávající stav by musel odporovat zákonu. A zastiňování pozemku je velký oříšek, spíše ořech, protože tam to není o pocitech, ale o měření světla dopadajícího na Váš pozemek, plnění hygienických podmínek a dalších věcí. Obávám se, že zamezení výhledu je argument slabý a že nenajdete zákonnou oporu na odstranění thůjí.Nejlepší pro Vás bude konzultovat Váš problém na stavebním úřadu. V případě, že úřad předběžně vysloví souhlas, tak to podejte písemně. Jedinná věc, která je podle mě řešitelná, je to okno. Aspoň v Česku k sousedovi otevírací okno být nemůže, max.prosvětlovací skleněná, ale neprůhledná stěna, např. z luxfer. Jako odstupová hranice jsou 3 m, ale na hranici to možné není. Pouze jedinná vyjímka platí, když by to měl Váš soused zapsáno jako věcné břemeno na Vašem listě vlastnickém v katastru nemovitostí. S pozdravem Laďa
Odpovedať
@kenzaa neviem, ale podla mna neexistuje zakon ktory by mi urcoval kde mozem a kde nemozem mat nasadene tuje.. a podla tvojej otazky usudzujem ze plot je asi nejaky nepriehladny /kedze ti vadi okno/ a tie tuje su asi vacsie ako plot.. s tym oknom by som to vyriesil tak ze by som ho zamuroval, ale nejako inak zakryl, z tvojej strany..
Odpovedať
@kenzaa Nám teraz pri vybavovaní stavebného povolenia, stav. úrad určil oplotenie - do 1,6 m a len priehľadné. To je v meste. ( Ale z osobnej skúsenosti viem, že na dedine si aj bez povolenia, alebo ohlášky susedia kľudne postavia 2,5 m murovaného plotu ]-( )
Odpovedať
Susedove tuje ti tienia do okien? To mas okna otocene k susedom do dvora?
Odpovedať
Profilova fotka
Tuje su citlive na moč :-p
Odpovedať
Profilova fotka
Naši susedia vyriešili susedove okno na hranici tak, že postavili pred neho (bože ako je to gramaticky správne? |-| ) niečo ako bilboard a na ňom basket.kôš :). No, musí mať super výhľad a navyše tie zvuky od lopty do plechu.... Ale keď je dohoda nemožná.... " i tak še da" ;-)
Odpovedať
@majki555 ano mam okna do susedov otocene a oni smerom ku mne. Popravde ti poviem, vobec ma susedia nezaujimaju, nemam dvovod ich okukovat, kto by bol zvedavy na staru 80 rocnu raketu a jej syna s rodiou. No vadi mi, ked mi chce niekto zatienovat okna. @jankazb asi to okno v oploteni vyriesim takou formou ako pises, lebo dohoda tam asi nebude mozna, susedia menia nazor podla toho ako fuka vietor. A tu v BA fuka casto :-D
Odpovedať
Požiadavka na preslnenie a slnečné osvetlenie je na Slovensku upravovaná zákonom, vyhláškami a normami. Napríklad podľa vyhlášky 259/2008 §4 časť (4) Pri návrhu stavebných objektov sa musí dbať na to, aby sa realizáciou návrhu nezhoršili podmienky denného osvetlenia vnútorných priestorov okolitých budov viac, ako pripúšťajú príslušné technické normy. Takže nie, nesmie Vám zatieniť okná. Môžete požadovať od neho na stavebnom úrade dopadovú štúdiu zatienenia vašich okien. Problém je že na plot stavebné povolenie netreba, stačí ohlásenie a k tomu vaše vyjadrenie nežiadajú. Ale aj po výstavbe plotu sa môžete obrátiť na stavebný úrad, ktorý to musí prešetriť. Ak je okno súčasťou plotu a nie domu jeho odstraňovanie bude problematické pretože nikde nenájdete definované ako by mal vyzerať plot medzi pozemkami, teda v prípade že nie je nejaké nariadenie od hlavného architekta mesta. Tu je jediná cesta dohoda alebo ako vám radili, niečo pred to okno postaviť. S tujami to vidím tiež len na dohodu so susedom, zeleň je ťažký oriešok pretože je pre životné prostredie dôležitá. Neviem ako je to s tujami na susednom pozemku, ale my sme mali u seba na záhrade lipu, ktorá prekážala a povolenie na jej odstránenie sme dostali zo zdravotných dôvodov, nakoľko mám alergiu aj keď nie konkrétne na lipu :-) možno by sa dala nájsť cesta týmto smerom. V každom prípade radím skôr nestavať sa voči susedovi ofenzívne ale skúsiť sa s ním nejako dohodnúť. Upečte voňavý koláč a zaklopte mu na dvere. Majte na pamäti, že konflikt Vám k spokojnosti nepomôže, práve naopak.
Odpovedať
poviem ,to asi tak, ze na niektorych susedov skoda ten kolac!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpovedať
Článok sa načítava...
@projektantka @beckham23 kolac nepomoze, sused je divny a neda sa s nim dohodnut, uz ked sme sa nastahovali, tak nam zacal namiesto uvitania "hadzat polena pod nohy", preto to budeme musiet riesit formou inou, ako peknou dohodou. Preto si zistujem, ake su moznosti.
Odpovedať
@projektantka Dakujem velmi pekne za velmi vycerpavajucu odpoved, pozerala som aj tu vyhlasku. Ta alergia je dobry napad.
Odpovedať
@projektantka @kenzaa Jáj podaj prst a potiahne celú ruku. Naši so susedom vychádzali v pohode a on si zrazu začal chodiť k nim do dvora, keď nebol nikto doma a obral si zeleninku z fóliovníka :-(
Odpovedať
@kenzaa otázkou je, ako vami prezentovaný problém chápe sused. Tak ako píše ladajaskva , neexistuje jediný precedens, kedy by sa riešil stávajúci stav iba preto, že nový majiteľ nehnuteľnosti má úplne odlišné požiadavky na komfort bývania. Padli tu dobré rady o právnych úpravách v súvislosti s vašimi výhradami voči susedom lenže..... Ak sa obrátite na stavebný úrad tak dosiahnete iba to, že osloví majiteľa (suseda) aby sa vyjadril k vášmu podaniu. On ten plot s oknom aj tuje tam ale stáli úspešne aj pred tým ako ste nehnuteľnosť kúpili a tak námietka suseda že ste nemali kúpiť dom ak máte takéto výhrady asi obstojí. Už len preto, že na svojom pozemku si môže nielen on ale aj vy robiť čokoľvek, čo nie je v rozpore so zákonom. Stovkám a tisícom susedov tienia strechy oveľa viac ako možno vám susedove tuje, ale nerozoberajú sa ani sa neprerábajú. Posudok o tienení síce môžete požadovať, ak však sused bude oponovať že na to nemá, uspeje na každom súde. Ja osobne sa domnievam že nemáte príliš veľa na výber, vlastne máte iba jedinú možnosť a tou je znova sa pokúsiť o dohodu. Inak sa môžete akurát tak zmieriť so súčasným stavom. Prípadne si vypestovať alergiu na tuje a potom sa súdne domáhať na životnom prostredí súhlasu na ich výrub. No a ak sa inšpirujete nápadom postaviť basketbalový kôš oproti oknu suseda, tak sa vlastne dostanete do nezávideniahodnej situácie vy. Dáte do rúk susedom tromfy na úspešné podávanie sťažností na obecný úrad. Môže im vadiť hluk, úmyselné zatienenie okna alebo skrátka niečo iné. A na to už platí aj občiansky zákonník tak nezaškodí si ho naštudovať. Okrem toho prejednanie priestupku na obecnom úrade býva spravidla "zadara" iba prvý krát. Potom sa spravidla pálky iba zvyšujú. Priestupok podľa stavebného zákona môže vyjsť až na 330 Euro, a trebárs ako @mio23 navrhuje vyriešiť tuje môže byť za nepriaznivývh okolností ešte drahšie lebo komisie zo životného si radi prídu v takýchto prípadoch na svoje aby sa zviditeľnili. A to mám z vlastnej skúsenosti. Pokúste sa v záujme vlastného zdravia nájsť najjednoduchšiu cestu a hlavne pochopiť, že neexistuje iba jediný pohľad na váš problém. Inak si znepríjemníte bývanie na pekne dlho ak nie navždy.
Odpovedať
@zamotek dakujem za nazor. Moj sused chcel tento dom kupit, no zdala sa mu vysoka cena. Sused chcel od nas, aby sme postavili nepriehladny plot, co sa mi zda divne, aby som si ja dala vysoky plot pred svoje okna, lebo jemu sa to paci. Sused asi vie, ze okna mi zatienit nemoze a preto chcel od nas aby sme postavili plot. Podla Vas moze sused zasadit tuje tak blizko ku hranici, ze mozu ist korene pod moj dom? Okno v mure, ktory je sucastou plotu, je iba pozostatok stareho domu na hranici, no okno je v havarijnom stave, no vo vlastnictve suseda.
Odpovedať
@kenzaa ako to tak citam....vy ste si okno ani tuje nevsimli, ked ste nehnutelnost kupovali? Alebo vyrastli zo dna na den? Alebo chcete od 80 rocneho cloveka aby platil novy plot? A otazka ako daleko moze mat sused od plotu zasadene stromy ma celkom pobavila....... :-D Osobne ak by som mala mat susedov ako vy, zacnem asi chovat prasiatka ;-)
Odpovedať
@mint_blossom zaujimavy nazor. No skoda, ze si citala iba cast. Mam sice staru susedu, no jej syn ma do 40-ky a prachov ma az az, takze urcite nebudem ten plot riesit ja, neplanujem to v najblizsich 7 rokoch. Ked som bola na obhliadke tuje este neboli, su zasadene v minulom roku. Kedze od plotu po moj mur je 1,5 m, je podla mna obava, ze korene pojdu pod moje zaklady opravnena. A prave preto ma zaujima ci je nieco take, ako minimalna vzdialenost na zasadenie stromov od domu. Akceptujem, ze si sused moze sadit na svojom pozemku co chce, no nemal by to robyt tak, aby poskodil moj majetok.
Odpovedať
Profilova fotka
@mint_blossom Ešte som nepocula, aby medzi kritéria kupovania domu patrili susedove tuje..čiže ak by si ich aj majiteľka domu nevsimla, je to v naprostom poriadku. Prepačte, ale vase posmesne poznámky sú absolútne nemiestne.
Odpovedať
@blondiee83 mas pravdu, no to bude asi preto, ze niekto ma potrebu za kazdu cenu komentovat. No ratala som aj s poznamkami takehoto druhu. Hlavne, ze su aj ludia, ktory pisu k veci a to som vdacna.
Odpovedať
Profilova fotka
@kenzaa nemusis sa bat tuji a ich korenov, urcite ti nepojdu pod mur vasho domu, tiez mame rovnaku vzdialenost so susedom a tiez tam nasadili tuje, nastastie tam nemame okna, iba kupelnove :)
Odpovedať
@kenzaa nemam potrebu za kazdu cenu komentovat, len ma nebavi, ako niektori ludia proste musia vyvolavat konflikty a zneprijemnovat druhym zivot. Pozri, vsetko je o komunikacii, bud sa so susedmi dohodnete a najdete kompromis, alebo vam toto jednanie sused pri najblizsej prilezitosti vrati.
Odpovedať
@mio23 Ahoj Mio. Prosím tě, nevíš jak moč jsou ty thůje citlivé na moč ? Moč by mě to zajímalo. Díky za info. S pozdravem Laďa
Odpovedať
@ladajaskva no, my sme mali veľkého psa, 3 x ocikal a bolo po tuji.... síce nie po susedovej, ale po našej.... :-D :-D
Odpovedať
Skusili ste pozriet na "problem" z druhej strany? vy by ste investovali do noveho plotu ak nemusite a nepotrebujete ho? A ked si vysadite zelen na svojom pozemku a susedovi by sa znepacila odstranili by ste ju? Ja urcite nie, sorry Kenzaa,ale tvoje poziadavky su absolutne neopravnene. K oknu v tom plote si vysad krasnu budleju a mas po probleme.
Odpovedať
@stanislava111 Dobrý den. To byl pouze fór, taková slovní hříčka. No, když to ale bude moč po vypití cloumáku z filmu Limonádový Joe, tak ji ani nebude muset být moč. hahahahaha. S pozdravem Laďa
Odpovedať
@atlaska Dobrý den. Já mám kolem pozemku Smaragdy po zastřižení vysoké 3 m. Díval jsem se na ten problém i z druhé strany, čili od souseda. Pořád je to stejné. Jsou to pořád Smaragdy. Pro pořádek musím uvést, že na ně z okna nehledím ani já, ani jeden, ani druhý soused. S pozdravem Laďa
Odpovedať
a keby prisiel sused ze mu tienia aby ste ich vyrubali, tak ich date prec? @ladajaskva
Odpovedať
@atlaska Dobrý den. Je to z mé strany legrace, sranda a nadsázka. Jistě bych nic nerubal a dokonce ani nesekal a taktéž bych nic neodstraňoval. Leda, že bych porušoval zákon. A trochu jiná situace je, když si koupíte nemovitost a jsou tam thůje jak topoly, nebo ,když Vám pěkně vyrůstají před očima. Sousedské vztahy je nutno udržovat dobré a hýčkat sousedy do němoty. Ale ne na svoje triko. Tato diskuze začíná připomínat epizodu z knížky od Galušky Slovácko sa sůdí a Slovácko sa nesůdí. Takže končím. S pozdravem Laďa
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?