Problem so susedovým plotom

Profilova fotka
Ahoj, potrebovala by som poradiť čo so susedovým plotom. Ked sme kúpili náš pozemok on už tu býval cca 5 rokov. Má natiahnuté pletivo a za ním vysadené tuje a brečtan, nehovorím keby sa jednalo o pekné tuje a pekný brečtan, ale on nasadil viacej druhov tují ktoré sú niektoré vysušené niektoré ešte zelené a brečtan je z našej strany škaredý a vysušený a k nám padá strašne vela smetí. Čo je ale najhoršie tak náš pozemok je trošku nižšie ako jeho a nám prerastajú korene cez základ a už sú poriadne dlhé. Aj keby som to teraz vyčistila a osekala oni budú znova rásť a a to suché bude aj nadalej padať k nám. Zatial sme to neriešili lebo sme tu mali stavenisko ale teraz by sme chceli položiť trávu a naozaj nevieme čo s tým. Ked som sa chcela o tom porozprávať so susedmi tak som sa dočkala len reakcie, že aby sme boli radi že nám podpísali stavebné povolenie a aby sme sa o plot z našej strany starali sami. Aby bolo jasné majú na nás od začiatku ťažké srdce lebo predtým tu mali skladisko kde vyhdzovali smeti a trávu a iné veci a ked sme im po kúpe zamkli malú bráničku kade prechádzali tak sa na nás začali sťažovať, ako nechápem asi som im mala dovoliť nadalej využívať naš pozemok ako smetisko!!! Nie je nejaký zákon čo by mi pomohol v tomto probleme??? Alebo nejaké iné riešenie? Sme rozmýšlali že poriadne vykopať a spraviť taký úzky betonový pás alebo betonový plot ale po prvé je to všetko vela práce a penazí a ten brečtan a korene si cestu vždy najdú, alebo nie?
Odpovedať
1
2
Presne ako píšeš - betónový pás do 80 cm hlbky, so strany od suseda použiť namiesto dreveného šalungu plech, ktorý tam zostane a korene ho neprerastú. Kopať kludne aj 30-40 cm od plota a za múrik, k plotu, potom nasadiť nejaké kvietky, skalničky. Alebo nechať obrásť tým brečtanom... :-) Prerastajúce tuje kludne zastrihuj zarovno pletivom, pokial si ich sused nemieni strihať sám...
Odpovedať
Kazdy strom ma korene zhruba do sirky svojej koruny. A tuje nemaju take obrovske korene. ;-) Ak sa ti nepaci, co vidis u susedov na dvore, najlepsie je postavit si vlastny mur a basta . Konare co prejdu k vam vzdy na jar zostrihaj,ak si ich nepostriha sused sam
Odpovedať
Mám podobný problém ako Kattey, bránička je v susedovom plote a ten je "nedotknuteľný". Sused má údajné právo používať môj pozemok do vzdialenosti 2,5 metra. Postaviť druhý plot znamená žiadať od neho povolenie, aj keď by to bola tavba na mojom pozemku. Vysadené thuje mi vytrhá ( to už spravil ). Dohodnúť sa s ním nedá na ničom. Čo mám spraviť? Zastreliť suseda aj s jeho rodinou ? Som už s nervami v koncoch a naša legislatíva mi inú možnosť nedáva. Ak vie niekto o riešení, napíšte mi. Ďakujem.
Odpovedať
Strelbou by som to asi neriešil, ale niekedy taká dobra po papulu urobí viac, než siahodlhé debaty a presviedčania. Niektori ľudia su proste takí... NEPRI...EBEŠ, NEVYSVETLÍŠ. Mňa až mrzí, že náš ,,pánsused" ma svoje roky... stare boľśevické vydieračské hovädo, ktoré si myslíže môže všetko
Odpovedať
Obkopat plot a do hlbky asi pol metra miesto betonu zakopat ciernu foliu, ktora sa pouziva na izolaciu zakladov. Brecta ove morene by mala zadrzat
Odpovedať
Stavbar 1234 , prosim ta preco by mal mat sused pravo uzivat tvoj pozemok? Alebo nieje tvoj? Ak je tvoj a mas ho oploteny, tak podla paragrafu 26 mozes proti nemu pouzit zbran. § 26 Oprávnené použitie zbrane (1) Použitie zbrane v súlade so zákonom nie je trestným činom. (2) Za použitie zbrane v súlade so zákonom sa považuje aj jej použitie proti inému vo svojom obydlí na ochranu života, zdravia alebo majetku, ak osoba do obydlia neoprávnene vnikne alebo v ňom neoprávnene zotrvá a nejde o nutnú obranu. To neplatí, ak bola pritom inému úmyselne spôsobená smrť. Takze par "po papuli" by mohlo byt brane ako trestny cin, ak vsak pouzijes nieco co sposoby utok voci telu doraznejsi, mozes sa obhajovat 26.
Odpovedať
@stavbar1234 Nemá právo!!! Pokiaľ je to TVOJ pozemok, tak ty mu MôŽEŠ dovoliť naň vstup z dôvodu nevyhnutých prác na oprave, údržbe nehnuteľnosti, prípadne toho plota. Aj tuje tam mať môžeš, ale rátať s tým že sa rozrastú, tak radšej až meter od plota... Ak ti ich vytrhá, podaj naňho trestné oznámenie za poškodzovanie cudzej veci... Kľudne si postav plot 10 cm od jeho plota, pokiaľ to bude na tvojom, nemôže ti nič, len ty musíš ohlásiť na úrade, že robíš plot...
Odpovedať
@dedo758 ci tam nema nejake vecne bremeno... :-S
Odpovedať
to musí stavbar1234 najprv vedieť... potom niečo robiť
Odpovedať
@ivooo , komunistické zmýšľanie srdí aj mňa, ľudia v tomto zmýšľaní neberú do úvahy to, že súkromné vlastníctvo je "nedotknuteľné" a veselo Ti vlezú na TVOJ pozemok bez zjavnej príčiny. Ja mám tú smolu, že tomuto,tiež staršieho dáta "susedovi", lozenie na môj pozemok potvrdil richtár, a tak sa toho "susedko" drží. Skús ho potom presviedčať o niečom inom. Lebo richtár povedal... Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
@miso357 Prečo by mal užívať môj pozemok ? Jednoducho preto, lebo mu to richtár odobril, že 2,5 m môže bezvýhradne používať MôJ pozemok. A richtár je pre takýchto zákon. Ďakujem za myšlienku o tom, že priamočiarosťou môžem narobiť viacej zla. ( Preto som sem prišiel pre radu. ) Viac ľudí pozná viac zákonov a tiež viac skúseností. Len ešte prísť ako z toho von. Ako mu zabrániť cez bránku v "jeho" plote chodiť ku mne. Veď ja nemôžem s rodinou, priateľmi, kolegami ani na svojej záhrade sedieť pri grile alebo guláši bez toho, aby som nemal kontrolu s krkom žirafy za plotom ( pletivo ). Máš nejaký nápad ako tam postaviť x- metrový nepriehľadný múr?
Odpovedať
@stavbar1234 na zaklade coho mu to odobril? na to si sa pytal? nie jeho, ale starostu..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@dedo758 Znenie zákona o vstupe na susedov pozemok mi je jasný ( len "susedovi" nie ). Thuje sú cca 1,2 - 1,5 m od hranice. Policajti tu boli ( zavolal som ich ), ale sa z toho vyvliekli, že pokiaľ som ho neprichytil pri čine, alebo nemám kamerový záznam, je zbytočné podávať trestné oznámenie, lebo po 30 - tich dňoch od podania spis odložia ako neriešiteľný. Píšeš : "Kľudne si postav plot 10 cm od jeho plota, pokiaľ to bude na tvojom, nemôže ti nič, len ty musíš ohlásiť na úrade, že robíš plot..." - podľa akého zákona, lebo tu keď povie richtár, že neberie ohlasovačku, ale musím ísť cez riadne "veľké" stavebné povolenie, tak som s plotom skončil, lebo tam potrebujem súhlasné stanoviská majiteľov susediacich pozemkov. Takže takto som dopadol. Máš na takéto niečo nejaké riešenie? Už by som konečne chcel byť na svojej záhrade s kamarátmi pri grile a dobrom víne sám, bez "uší a očí na krku žirafy" z vedľajšieho pozemku. Poraď, lebo ako hovorí sváko Ragan " fčíl babo raď". Ďakujem.
Odpovedať
@benco Lebo je starosta a ON je zákon.
Odpovedať
@dedo758 Nemám tam žiadne vecné bremeno a pozemok je výlučne môj.
Odpovedať
tento náś dement je bývalý komúnistický richtár
Odpovedať
Začal vydierat, tak sme to riešili takto... najprv, ze môžme stavať na jeho základe, ktorý je mimochodom posunutý do náśho pozemku o 15 cm... potom sa mu v tej červenej gebuli rozbrieždilo, že,, ak mi vy postavíte z týchto plechov plot na opačnej stane tak môźete stavať"... Lepšie postaviť na svojom ako sa dať zavrieť :-)
Odpovedať
@stavbar1234 no ked si sa uspokojil s takouto odpovedou, tak nepocitaj s tym, ze sa nieco zmeni :)
Odpovedať
@stavbar1234 pre neprispôsobivého susena je aj takéto usmievave 80kilové riešenie
Odpovedať
@stavbar1234 na plot do vysky 2m nepotrebujes stavebne povolenie, staci ohlasovacia povinnost. pokial splnis podmienky zakona, nema ti to ako zamietnut a keby to aj nahodou urobil, urcite by to muselo byt oficialne vratane dovodu, preco tak urobil. urcite by som ziadal oficialne stanovisko obce bez ohladu na to, ci bude suhlasne alebo nie. potom uvidis, ci sa s tym da nieco robit.
Odpovedať
- na kazde oplotenie treba stavebne povolenie (aspon mam taku informaciu zo stavebneho uradu) ale tiez sa mi to nezda... - a kdesi som cital, ze pri plnom/betonovom plote nad 1m vysky treba aj staticky posudok... - kazde meranie ma svoju moznu odchylku a myslim ze pri geodetickych meraniach je to tych 20cm... tych 20cm, co stoji plot na tvojom pozemku... (mimochodom, ja som tiez riesil plot na svojom pozemku, aby som sa vyhol natahovackam od susedov a aj tak som si nepomohol, sused-rodina ma ohovoril po celej dedine)
Odpovedať
@stavbar1234 uz som to nie k tvojmu prispevku, ale k inemu pisal.STAROSTA je pre obec "h o v n o" mysliet si samozrejme moze on nieco ine. pozri si jeho pravomoci v zakone o obecnom zriadeni. co sa tyka toho pozri si § 13, najmä odsek 2 zák. č. 369/1990 Zb. potom si k tomu prezri ústavu SR najmä čl. 19, 20, 21, ďalej si pozri § 326 zák. č. 300/2005 Z. z. dalo by sa aj iné. S týmto zájdi potom za starostom, a daj mu to do pozornosti a daj mu 30 dní na uvedenie na správnu mieru, teda vysvetlenie tvojmu susedovi, ze na tvoj pozemok moze vstupovat len v nevyhnutnej miere, na udrzbu svojej nehnutelnosti. pokiaľ nepomôže, zájdi na súd. takisto zájdi na políciu, nie na základný útvar (Obvodné oddelenie PZ) niekde v hornej dolnej, kde volate starostu richtár s neobmedzenou mocou a kde sa s ním pozná riaditel OO PZ, alebo kazdy referent s UOZ, ktory danu vec riesi, ale do okresneho mesta na odbor kriminalnej policie a povedz, ze mas podozrenie, ze doslo k zneuzitiu pravomoci verejneho cinitela a zo strany suseda k neustalemu porusovaniu domovej slobody, alebo k neoprávnenemu zásahu do práva k domu, bytu alebo nebytovemu priestoru a trvaj na tom, ze chces byt vypocuty vysetrovatelom, alebo rovno zajdi na okresnu prokuraturu, kde ta vypocuju a prikazu policajtom konat.
Odpovedať
Vo vecsine obci je vo VZNku ze plot do 1,8m je bez stavebneho povolenia a len na ohlasovaciu povinnost. 10cm od branicky natlc 2,5m lesenarske trubky(aspon 3) a to tak ze bude trcat max 1,5m. Daj ich tak 20-30cm od seba a poprepajaj ich drotom aspon v 3 radoch. Uvidis ako sa ti potesi manzelka ze si ma kde vysadit sipove ruze ;o) Toto ma znamy pri zadnom plote, sused nebol ochotny uzavriet branicku na stalo, teraz ju pootvory max na 5cm. Dokonca sa to kamaratovej druzke zapacilo tak, ze uz maju natlcene trubky (uz redsie) popri celom plote. A z ruze si roby dalsie a dalsie odnoze. Ked zakvitne, tak le to nadhera. A ked svokrovy ostalo z hromozvodu par metrou, tak sme z toho spravili obluky medzi tie trubky a na ne chita tie najvissie vyhonky.
Odpovedať
Profilova fotka
@stavbar1234 pocuvaj, ja nechapem, ze sa stale drzis niecoho, co niekto POVEDAL, starosta ti moze povedat, ze mas zburat dom, tak ho zburas? ak mas na katastri - na LV pozemok vylucne vo svojom vlastnictve a nie je tam uvedena ziadna tarcha - vecne bremeno, nespisal si so susedom najomnu zmluvu o vyuzivani tvojho pozemku, (avsak nie v pripade, ze je to jeho JEDINY pristup na jeho pozemok, to si nenapisal) tak kludne podaj PISOMNE ziadost - klasicku ohlasovaciu povinnost na obecny/stavebny urad, tak ako pisali predo mnou, na SVOJEJ strane pozemku a do vysky 1,8m staci ohlasenie, no a neries....cakaj, ziadaj vsetko PISOMNE, v pripade, ze zamietne - musi napisat dovod, ktory paragraf stav. zakona nevyhovel, posli na vyssi stavebny urad podnet - namietku proti zamietnutiu so ziadostou o preverenie a vysvetlenie, ci nebolo rozhodnutie v rozpore so stavebnym zakonom, sused nemusi s nicim suhlasit, resp. nesuhlasit, to posudi stavebny urad, ci stavias podla zakona alebo nie, ak ano, nema dovod nevydat suhlas, hough :-)
Odpovedať
@stavbar1234 v tom pripade podat staznost na starostu ze nekona v sulade so zakonom. Tu blizsie ako na to: http://www.staznosti.sk/zobrazclanok.... . Ja by som ale prv este raz ho postavil zoci voci a ozrejmil mu ze hra na debilkov sa skoncila a pokial bude dalej robit co robi, ide aj trestne oznamenie pre podozrenie zo zneuzitia pravomoci verejneho cinitela...presne to co pisali dama a pani vyssie.
Odpovedať
@stavbar1234 prepac mi, ale prides mi velmi naivny, ked ta nejaky starosta dokaze takto odpisat. Je to tvoj majetok, tak si ho chran. Nad kazdym starostom existuje instutucia ktora robi dohlad resp kde sa mozes stazovat. Vyssi stavebny urad velmi rad prijme tvoju staznost a velmi rad posle do obce kontrolu. Ludia pokial sa nebudu branit stale tu budu vznikat taketo problemy. Ja som asi vecny stazovatel, ale ked sa mi nieco nepaci, ci uz v nemocnici, alebo na urade, alebo so susedom, tak sa jednoducho idem informovat a potom stazovat. klop klop klop zatial vzdy uspesne
Odpovedať
@zahradnik my sme robili plot do vysky 1,5m a mam ohlasovacku za 10e kolok
Odpovedať
@dbe vyšší stavebný úrad mu prikázal ako konať, ignoroval to, spravil si po svojom a tak prípad je už na generálnej prokuratúre, lebo okresná aj krajská "nenašla žiadne pochybenie v konaní". Richtár má v príbuzenstve zamestnanca istej skupiny vplyvných. Napíšem len jedno slovo PENTA, ako sa brániť proti takýmto stykom ? Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Profilova fotka
žeby napísať do markízy, či jojky? 8-) ...inak... postav plot bez ohlásenia, maximálne ti dajú pokutu... ale predpokladám, že bude nižšia ako všetky súdne trovy... ;-)
Odpovedať
@richardptr Ďakujem za typ na zákony, pozriem si to. Lebo tu je to horšie ako v kocúrkove. Richtár je zákon a hotovo. Pchajú sa mu do ... a on je spokojný. Sem tam sadne na traktor a prevezie sa po dedine no debilkovia z dediny ho žerú, že ako je on veľmi pracovitý, ako sa stará o obec, a pritom si vláči domov drevo z obecného výrezu kríkov, lebo tie kríky mali kmene aj 80 cm v priemere.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?