Prístupová cesta na hranici pozemku

Chcela by som sa opýtať, či mi niekto vie poradiť s mojím problémom. Sused vlastní 40a pozemok, ktorý hraničí s naším pozemkom. Rozhodol sa, že ho rozparceluje a rozpredá po častiach. Prístup má iba k prvému pozemku, tak sa rozhodol, že vytvorí prístupovú cestu k ostatným pozemkom pozdĺž nášho plota. Problém vidím v tom, že si dal zakresliť do katastrálnej mapy prístupovú cestu, ktorá je priamo na hranici nášho plota. Nie je náhodou nejaký zákon, ktorý by určoval ako ďaleko od plota môže byť cesta ? Aspoň nejakých 50cm alebo iná vzdialenosť? Neviem si predstaviť, že po ceste 3 m širokej budú chodiť domiešavače, bager a iné veľké vozidla pri stavbe domov. Pôjdu celkom okolo nášho plota a mám obavy, že ho časom zvalia, nakoľko pozemky sa nachádzajú na bývalých poliach, ktoré sú nespevnené a podložie mäkké. Ďakujem za každú konštruktívnu radu.
Odpovedať
Profilova fotka
@alena2011 ak sa jedná len o prístup k pozemkom napr. vecné bremeno práva prechodu, tú cestu si môže ťahať kľudne po hranici pozemku, t.j. hneď vedľa vášho plotu. Ak by chcel cestu stavať spevnenú, prebehne predpokladám stavebné konanie a tam ako účastníci môžete zniesť námietky, no neviem aké sú tam odstupy od stavieb. Predpokladám, že s domešavačmi nebude nikto chodiť po nespevnenej ceste a blate, najmä na jeseň a v zime :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dexter89 práve že na slovensku je taká blbá prax, že cesty sa robia ako posledné, počas výstavby sa len vysypú štrkom. @alena2011 Odstup účelovej cesty od plotu podľa mňa nie je riešený v zákonoch, avšak cesta musí splniť pri povoľovaní normy a minimálne šírky. Počkal by som si na projekt.
Odpovedať
Profilova fotka
@danieldrabik no tiež by zaujimali tie vzdialenosti :-) našiel som len toto: Čo sa týka technických požiadaviek na samotnú cestu, táto musí mať šírku min. 3,00 m (medzi oploteniami voľný priestor 3,5 m), vzhľadom na jej dĺžku na konci úseku musí byť otočka alebo úvraťové obrátisko. Vozovka môže byť aj štrková, pričom od jej pripojenia na existujúcu komunikáciu musí byť v bezprašnej úprave v dĺ. min. 20 m. ale neviem aký je to zákon a či je platný... a toto norma STN 73 6110 Cestu kategórie C3 možno v zmysle normy vybudovať aj ako jednoruhovú s obojsmernou premávkou, ale len do dĺžky 100 m. Šírka takejto cesty bez krajníc je potom 2,75 m. Tam sa pre zmenu nepíše nič o vzdialenostiach od nehnuteľností Tak neviem :-)
Odpovedať
@alena2011 @dexter89 Alenka presne ako pise dexter, s cestou moze ist kludne hned popri vasmu plotu, bohuzial v tomto smere sa asi nepohnete,ak to bude cesta ktora sa len proste nejako zasype nebude na to treba stavebne povolenie tak nezmozete asi nic. Iba v pripade ako pisu keby na to ziadali stavebne povolenia, uz novy majitelia.
Odpovedať
Moze si postavit ako vecne bremeno aj pri plote hned nemusi byt odstup, ked s abudu staviat normalne prijazdove cesty, co budu robit asi novy majitelia pozemkov tak to uz je stavebne povolenie a tam zasahuje zakon :)
Odpovedať
Profilova fotka
@ujam jj my tak mame tiež vecné bremeno ktoré podľa geom. plánu ide cez náš pozemok krajom, úplne pri plote suseda. Ak by však tí, čo majú právo prechodu chceli stavať spevnenú cestu na základe tohto bremena a geom. plánu, museli by mať súhlas majiteľa pozemku, čo sme my s manželkou pravdepodobne... No zatiaľ nikto s takou variantou neprišiel tak preto ma to tiež zaujíma...
Odpovedať
@alena2011 no on si to tam moze dat lebo to je vecne beremeno, na ktore nepotrebuje suhlas majitela, presne ako pisali vyssie, pisali dobre, ze proti tomu moc nenarobite, mozte napisat staznost na SU, ale neporusil zakon v ziadnom smere @dexter89 ano presne tak ako pise, ak by ti co maju ja neviem pozemky alebo domy dalej a chceli by cestu pevnu cestu, vybavuje sa stavebne povolenie, vymerane vsetko geodetom zapisane, robia na vlastne naklady so suhlasom vsetkych co maju pravo prechodu... ak by nesuhlasila vacsina im to pravdepodobne neschvalia...
Odpovedať
@luckapuc Ďakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?