Prasknute tvárnice na plote

Profilova fotka
Plot mame hotovy cca 5 mesiacov. V mieste, kde su do tvarnic nasadene dielce kovaneho plotu, sa zacali vytvarat praskliny. Co s tym? Kontaktovali sme zhotovitela, slubil, ze sa coskoro vyjadri. Da sa to vlastne nejako opravit? Ci treba pozadovat vymenu tvarnic?
Odpovedať
1
2
Je dosť možné,že železo sa v týchto teplách roztiahlo a ak tam nebola žiadna možnosť dilatácie roztrhalo betón. Neviem,či tam sú zapustené roxory alebo pásovina na tých držiakoch ale asi to bolo natesno. Čo sa opravy týka,nič radostné ale neviem si predstaviť ako opraví praskliny tak aby to nebolo viditeľné-to by musel natiahnuť celé stľpiky aby nakričal iný povrch na jednom kuse. Možno má nejaký patent ktorý neovládam ;-) ;-)
Odpovedať
podla obrazku je to roh, respektyvne koniec plotu, tak to nebude mat nic s dilataciou... jedine uchytenie kovaneho plotu bolo velmi tesne a horuci kov jak sa roztahuje to toztrhol... ine visvetlenie asi nato nebude...
Odpovedať
Profilova fotka
@dodok @romajko a je to vina zhotovitela? Mame narok ziadat operavu/vymenu?
Odpovedať
@simsalabim no urcite mate narok na opravu, ved Vy ste nerobili si navrh ako bude plot rieseny. Minimalne mali skusit kotvit inak alebo nejako vystuzit to, samozrejme skuseny majster moze z praxe nieco take ocakavat. Pripadne mohla byt kazova tvarnica tam neviem kto ju objednal, ale opat by mal si ju skontrolovat zhotovitel.
Odpovedať
chybu najskvor urobili ti, ktory kotvili kovanu branu... no aspon podla mna... ale neviem ci to niekto uzna ako svoju chybu, kedze s reklamaciou je vzdy problem (nikto o ziadnej reklamacii nechce ani len pocut) :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Vyzerá to na rozťažnosť materiálov.Chybu urobil ten čo navrhol takéto kotvenie plota .
Odpovedať
Dobrý den. Já naopak tepelnou roztažnost jednoznačně vylučuji, jelikož beton i železo, či ocel jsou na tom , co se týká koeficientu tepelné roztažnosti, stejně. Podle mě je kotvení v nesprávném místě a s největší pravděpodobností ty praskliny tam byly od samého začátku. Akorát byly mikroskopické, čili nebyly viditelné. Jak se to dá opravit nevím, ale zřejmě nijak. Leda odbourat sloupky a postavit znova. Předpokládám, že sloupky stavěla jedna parta, a druhá tam montovala ty kované pole. Čili, viníka nenajdete a nakonec to dopadne tak, že generální dodavatel to nechá zastěrkovat nějakým tmelem. Musíte se modlit, aby nebyl třeba červený. :-p :-p :-p :-p :-p Jinak je to samozřejmě na reklamaci a měl by ji vyřešit dodavatel, Ale on určitě nové sloupky nepostaví. To vidíte hned v příspěvku nade mnou - chybu urobil ten, čo navrhlo takéto kotvenie plota - ne ten, kdo ho postavil a dodal. To je realita. Držím palce, to je jediné, co pro Vás mohu udělat. Ale jsem v tomto případě spíše pesimista. S pozdravem Laďa
Odpovedať
Predpokladam, ze ste si vybrali tvar a farbu tvarnice, k tomu masivny kovany plot a potom ste dali takuto zakazku dodavatelovi, ten splnil vasu poziadavku, takze reklamacia nebude mozna. V tychto teplach sa kludne moze kazda sekcia roztiahnut o par milimetrov, ktore sposobia prasknutie tvarnice.
Odpovedať
Profilova fotka
Takze plot sme ukazali zhotovitelovi (firma stavala dom aj plot na kluc, plot stoji necely rok). Boli prekvapeni, ako su tvarnice popraskane - uz praskaju aj tie, kde nie je nic ukotvene. Tvarnice ide firma reklamovat u vyrobcu. Chcem sa opytat, ci neviete, naco mame potom narok - ak bude reklamacia uznana. Mame narok na nove tvarncie na celom plote? Mame narok od firmy potom ziadat zburanie a postavenie noveho plota? Na ich naklady? Aky je tam vlastne postup?
Odpovedať
Jednoznačne máte nárok na plot v perfektnom stave. Takže ak nebudete súhlasiť s opravou a nejakou zľavou,mal by byť plot nanovo postavený ak neponúknu nejakú alternatívu,ktorú by ste akceptovali. Spravte si k reklamácii aj riadnu fotodokumentáciu a žiadajte ju pripojiť a potvrdiť aj vašu kópiu. Aby vás neo...kafrali,tým,že budú reklamáciu odkladať,až jej lehota prejde. Potom sa ťažko dokazuje pravda. Riešenie výdavkov firmy je ich vecou voči dodávateľovi tvárnic,vás to nemusí zaujímať. Počkajte ako sa firma k veci postaví a čo ponúkne. Ak to nebude to čo chcete a vzhľadom k vysokej cene takej prerábky môžete si zavolať znalca nech spraví posudok,ak by došlo na súdne riešenie. Myslím,že vám budú núkať najskôr nejakú opravu-omietnutie plota,obklad, príp.zľavu-všetko vyjde lacnejšie ako zbúrať a postaviť. Inak obklad by nemusel byť márny,len ťažko posúdiť či nebude plot praskať dalej alebo to už skončilo...
Odpovedať
Profilova fotka
@dodok dakujem za odpoved....uvidime, ake navrhnu riesenie. Najradsej by som bola, kebyze to postavili nanovo. Predsa len, ked do tych prasklin vojde voda, v zime to zamrzne... asi to nedopadne dobre. Skusime teda trvat na postaveni noveho plota.
Odpovedať
@Dodok vy sa volate Jozef Galo ?? dufam, že to je len nahoda lebo jeden stolár tu dlho radil ludom pod prezývkou Dodok a neverím, že by sem ešte pisal po tom všetkom... Asi by som si zmenil prezyvku na vašom mieste. nič v zlom...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Dodok ma pravdu - mate nárok na plot v perfektnom stave. Ostatné až tak jednoznačné nie je. V prvom rade sa jedna o rozsiahlejsi problem ako o par ukotvenych tvarnic. V druhom rade je z textu velmi tazko posudit ako problem vznikol ak nepozname podmieky v akych sa nachadza- tzn. základ, dlzka, svah, atd... atd.. Ko navrhol plot ? Kto vyhotovil projekt? Kto posudil unosnost podkladu? To co pisem je jednoducho druha strana mince /viem ze ta skaredsia/ ale ako korektne posudit stav niecoho ked nie je dostatocne mnozstvo informacii? A ako odsudit niekoho kto na dolezite skutocnosti nemal dosah? Aby som bol uplny moj odhad je - 1. Zaklad, 2.Tvarice, 3.Roztaznost - a mozno vseko so vsetkym :) Peter
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Dobrý deň. Chcel by som sa spýtať o akú značku tvarnic sa jednalo? A ako ste vyriešili reklamáciu. Máme podobný problém. Základ hlboký 70 až 80 tvarnice zaliate betónom železo 8 roxor. Brány ešte nemáme nahodene. Po zime začali tvarnice praskať horizontálne po celej výške plotu. ]-(
Odpovedať
@zaciatok mozete pridat foto?
Odpovedať
a kedy sa zalievali tvarnice? sused mal to iste . zalievali v novembri a roztrhlo vsetky dt-cka ktore tvorili stlpy.
Odpovedať
Foto pridám. Niesom momentálne doma. Plot sa zalieval na prelome (august-september), takže to by som vylúčil.
Odpovedať
@zaciatok základ na bránu je iba 70-80 cm do hĺbky? Aký je rozmer základu? Ty píšeš odniekiaľ zo stredomoria? a bráničku budeš mať iba ľahučkú látkovú :-D
Odpovedať
@worker_falcon Rozmer základu je 50x70 až 80 je to plot a nie RD. Že iba??? Brána ešte nieje. Jedná sa mi o to prečo praskajú tie plotové tvárnice.
Odpovedať
@zaciatok nezámrzná hĺbka je platná pre bránu aj dom. Keď ti vymrzne základ na bránu, tak sa pôjdeš obesiť... To už na pántoch nenastavíš.
Odpovedať
Zaklad je síce 70 až 80 vysoký ale zaklad sa odlieva pod úroveň terénu. Aby ti nad terénom netrčal betón zo základu tak ak chceš presnú hĺbku minimum je 85cm od výšky terénu. Stále si ale nenapísal nič k téme. Prečo popraskali tie plotove tvárnice na viacerých miestach odspodu až po vrch plného plota.
Odpovedať
@zaciatok pletieš piate cez deviate? ty si napísal, že základ je hlboký 70-80 cm, nezámrzná hĺbka je predpokladám kus hlbšie. K tvárniciam sa nevyjadrujem, čo tam napísať. Neviem, ako to bolo robené ani čo sú to za tvárnice. Pravdepodobne chyba tvárnic. Ja ti riešim možné budúce väčšie problémy :-D
Odpovedať
Ak si si nevšimol tak ja tu riešim tvárnice a nie tvoje základy. To ma vôbec netrápi. Tak ak máš písať odveci tak tu radšej ani nedávaj príspevky. Založ si novú tému :-D Potrebujem rozumné odpovede k téme. Platové tvarnice sú od vyrobcu ABW. Chcem vedieť či má ešte niekto takýto problém.
Odpovedať
Profilova fotka
@zaciatok Bez fotky ťažko povedať čo to môže spôsobovať a ako je tam riešená izolácia proti vode zo spodu
Odpovedať
@zaciatok to nie sú moje základy. Tvoje základy, tvoj problém.
Odpovedať
@martosko keď prídem z práce pridám foto.
Odpovedať
@simsalabim Je to len a len zlé umiestnenie kotiev. Kotva je príliš na kraji, zrejme v dôsledku získania väčšieho ohradeného priestoru. Tvárnica a betón neudržala ťažký plot a nabitie kotiev. Ak by sa dávala kotva do stredu tvárnice, tak sa nič nestane. Málo je niekedy viac, netreba mať veľké oči.Urobil chybu ten čo prikázal kotviť plot na kraj tvárnice.
Odpovedať

Odpovedať
Dočítal som sa ze plot ma byť potom v celku aj naimpregnovaný
Odpovedať
@zaciatok ked uz toto neni horizontalne ale vertikalne, neviemreco so spravilo, evidentne tam nbolo dake pnutie, ked som kupoval plot tiez som chcelc abw ale docital som sa ze su to hovna tvarnice ze praskali ale mozno to boli kecy a neviem ci to neboli tie vacsie.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?