Poradíte s drobnou stavbou, prístreškom a plotom?

Profilova fotka
Dobry den, vie mi prosim Vas niekto poradit? Mame rod.dom a chceme zacat pomaly s plotom, malou dielnou do 25m2 a pristreskom. Chceme postavit 2,5m mur od susedov a z toho tahat pristresok na zaciatku pozemku. Ked NEbudeme presahovat susedom do pozemku, tak potrebujeme ich suhlas k tomu? Je problem z 2,5m murom, treba na to suhlas obce? Dakujem za odpovede?
Odpovedať
Profilova fotka
na oplotenie aj prístrešok potrebuješ podať na príslušný úrad "Ohlásenie drobnej stavby" aj so súhlasom susedov, bez toho to asi nepôjde :) Potrebuješ si aj urobiť nejaký nákres ako to bude vyzerať (výška, dĺžka, materiál...) a tiež vyhlásenie kvalifikovanej osoby , že ti na to bude dozerať (ak si to budete robiť svojpomocne) :)
Odpovedať
Áno pod ohlásenie drobnej stavby to spadá, ale nepotrebuješ súhlas susedov. Ten je potrebný len pri "veľkom stavebnom povolení". Pokiaľ si na vlastnom pozemku, stačí ti len jednoduchý situačný nákres, LV nie starší ako 3 mesiace a vyplnená žiadosť. Možno iný kraj, iný mrav. No pracujem na obecnom úrade a u nás to takto funguje a kontroly zo stavebného úradu máme dosť často. Kvalifikovanú osobu tiež potrebuješ len pri stavebnom povolení, nie ohlasovačke.
Odpovedať
Staci iba ohlasit na stavebnom/obecnom/ urade, s jednoduchm nakresom. Suhlas susedov nepotrebujes, je to drobna stavba na tvojom pozemku A ohlasovacia povinnost na plot je treba iba vtedy,ked sa jedna o uplne novy plot. Ak uz plot stoji a potrebujete ho len opravit, ci prerobit tak netreba nahlasovat nic.
Odpovedať
My sme stavali plot (betonove tvarnice) na našom pozemku a stavebné povolenie treba bolo. Či sú pravidlá kedy stačí ohlásenie a kedy stavebné povolenie to neviem..... Plot sa opiera o svah pozemku, takže trebalo geodet. zameranie, statiku,.....tak možno preto.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Dobry den. Ja mam doplnujucu otazku k tejto teme. Ako postupovat, ked sused odmietne podpisat suhlas s drobnou stavbou? Jedna sa konkretne o plot, ktory ma byt umiestneny cca 60 cm od hranice. Je vobec potrebny suhlas suseda, ked chceme urobit plot so zakladovym murikom az v takej velkej vzdialenosti od hranice so susedom? Dakujem za kazdu reakciu
Odpovedať
Riešili sme podobný problém s nesúhlasom susedov. Podľa zákona k ohláseniu drobnej stavby nie je potrebný súhlas susedov, aj keď sa jedná o plot na hranici, pokiaľ sa nebudú vykonávať práce (vstupovať) na susednú nehnuteľnosť (pozemok). Napriek tomu veľa obcí tento súhlas vyžaduje ako spôsob "istenia" svôjho súhlasu s drobnou stavbou pre prípadné spory v budúcnosti. Pokiaľ sused nesúhlasí s navrhovanou drobnou stavbou, treba to uviesť v ohlásení a stavebný úrad (obec) má povinosť zvolať stretnutie oboch strán na mieste a preveriť stav a navrhovaný zámer (drobnú stavbu). Na základe tohoto stretnutia stavebný úrad vydá rozhodnutie (povolí alebo zamietne drobnú stavbu, resp. uvedie za akých okolností je možné stavať). Takto to bolo aj u nás, povolenie som dostal.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
Takýto problém treba začať riešiť na vašom príslušnom Stavebnom úrade, kde vám presne určia podmienky za ktorýcm môžete začať stavbu oplotenia. Ak chcete dodržať Stavený zákon aj tak musíte začať so stavbou až po písomnom súhlase Staveného úradu.
Odpovedať
na plot samozrejme netreba súhlas suseda avšak ohlasiť drobnu stavbu treba na stavebnom úrade. Až po tom čo dostanete všetky povolenia môžete začať staviať ten plot. Inak by vam hrozli predsa len pokuty. Myslm že v tomto prípade nebude ani problém s tým, že sused nesuhlasi.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
podnikos1 kto chce kúpiť kvalitný plot musí si dať pozor na polské ploty, ktoré niektoré slovenské firmy predávajú ako "kvalitné slovenské výrobky"- PX trade zo Žiliny vozia z Poľska, Hugino je z Poľska , Beves sú poľské ploty kamélie vozia z Poľska a Malženice vozia a mnoho daľších o ktorých ani nemáme tušenie.....a na severe a východe Slovenska takmer všetci.....Firma Harašta z Česka robila oplotenie pre mesto Vrútky na Kafendovej ulici- tento plot sa po pol roku už rozsýpa...tiež kvalita na "vysokej" úrovni, ale všetci menovaní výrobcovia klamú, že majú najlacnejšie, najkvalitnejšie a certifikované ploty... Takže tí hlúpejší sa pozerajte iba na cenu.. Ani jeden z týchto predajcov Vás neupozorní že sa jedná o betonový plot z Poľska
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Profilova fotka
Pri stavbe plotu a objednavke bran a braniciek treba mat na zreteli jednu dolezitu vec LACNE a KVALITNE nejde ruka v ruke a ani to spolu nepasuje :Bbud je LACNE= docasne=nekvalitne/(smejd) a DRAKSIE kvalitnejsi material,kvalitnejsia povrchova uprava, nater,praca premakana do detailov. No co pocuvam nie kazda firma ide takymto smerom. :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?