Popínavé rastliny na pletivo

Zdravím, na časti pozemku mám plot z betónového základu, železných stĺpikov a pevného drôteného pletiva (2m). Chcel by som spraviť rovnaký plot okolo celého dvora, plus pridať hore medzi stĺpiky jaklový profil a priviazať pletivo oň aj z hora. Následne k plotu vysadiť popínavky, ktoré by znepriehladnili plot. Plot by mal spĺňať nasledovné funkcie - Nepriehľadnosť plotu v lete. Ak bude aj zime, bude to len plus. - Vydržať mrazy a silný vietor, ktorý je vzhľadom na otvorené priestranstvo veľmi častý. - Ideálne, pohlcovať prach/hluk z vedľajšieho pola. - Rastliny nemôžu byť jedovaté. - V ideálnom prípade by rastliny/plody mohli byť jedlé pre človeka, alebo aspoň pre vtáctvo. - Plot by nemal vyžadovať extra veľkú a častú starostlivosť. - Rastliny by sa mali vedieť vyrovnať so suchom - nemám studňu a neplánujem ich dlhodobo zalievať vodou z vodovodu. - Rastliny by mali byť viacročné. Strany plotu: - 1. a 3. rastliny budú mať dostatok svetla. - 2. a 4. rastliny budú vystavené častému silnému vetru. Na veľkej časti budú v tieni orechov/susednej stavby. Zatiaľ som našiel ako potenciálne vhodné rastliny: - Akébia - na strany 1. a 3. - Actinidia - na strany 1. a 3. - Ružový plamienok Montana Rubens - pod orechy Nejaké ďalšie nápady, na aké kytky by som sa mal pozrieť? Ide o 200 metrov plota, tam toho zmestí až-až.. Vďaka za nápady!
Odpovedať
@romciiik moc nepomozem, ale poviem co mame.. Musis to nastudovat, ci je to ok.. Mame maliny cierne.. U mamy je morusa.. A chcem vavrinovec lekarsky vysadit aj cervienku.. Pokukaj, ci to je vhodne..
Odpovedať
jedle su velkoplode sipove ruze, ale aj bezne mnohokvete popinave ruze maju velke a jedle sipky. Hôohyna sarlatova je na zive ploty na drotenke tiez vhodna. Ak dobre povyberas kultivary, budes mat od konca leta pestrofarebny zivy plot, za ktory ti podakuju vtaciky. Takisto hloh obycajny, ale ten treba tvarovat, lebo sa celkom rad sa pusta do sirky Samozrejme kiwi moze byt tiez, ale bolo by vhodne mat viacero odrod aj drobnoplode a bezpodmienecne nutne potrebujes jedneho samca na 5 samic a su celkom narocne na vlahu. Plamienky potrebuju mat korene v tieni, ale ostatok na slnku, takze pod orechmi by ti moc nekvitli. Pod orechy skor brectan Superjedle a vhodne su aj cernice ale tie treba kazdorocne vyvazovat a vystrihavat vyrodene vyhony, ale zas su bezproblemove. Este zemolez kamcatsky (kamcatska cucoriedka. Potom este lomicera (Zemolez henryho) krasne kvitne, je stalezena Z takych co rastu skor ako kriky, takze sa ti po pletive splhat nebudu lieska (potrebujes aspon 2 odrody, nie vsetky su samoopelive, baza, muchovnik
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?