Plot zasahuje k nam

Caute. Sused ma postaveny plot(oporny mur) z dt40, ale on ho robil este predtym ako sme zacali stavat my....ide o to, ze 20cm je v nasom, 20cm ma vo svojom...a my by sme potrebovali tento rok oplotit cely pozemok, jedine nam ostava tato strana,kde sused to nema dorobene, a vraj ani coskoro nebude robit..mame psa aj male deti, nechceme aby tam spadli,lebo to tam je aj 2m prepad...myslite ze by som mohol na tej nasej strane, na tych 20cm si domurovat napr.dt 20tkou?mam na to pravo?samozrejme to musim so susedom prediskutovat...ale on to asi nebude chciet :-\
Odpovedať
@palino82 v prvom rade on mal povinnosť ohlásiť drobnú stavbu a kontaktovať vlastníkov susediacich pozemkov keď chcel stavať plot či to môže dať na Vašu spoločnú hranicu a nie ze on si to posunie ešte 20cm na Vašu stranu, takú istú povinnosť máte aj Vy alebo je tu druhá možnosť posunúť to o pár cm na Vašu stranu nech plot nie je presne na hranici a tam už nemôže namietať ani sused ani obec prípadne stavebný úrad. Keby ste chceli sa to da napadnúť na obci poprípade stavebnom úrade či ohlásil túto drobnú stavbu a ak ju aj ohlásil ako je možné že je 20cm na vašom pozemku stavebný úrad by mal takúto stavbu dať zbúrať. Alebo sa s ním dohodnúť že vy si tu časť dorobite z Dt 20 a nech nenamieta lebo ho udate ale to už sú susedské vzťahy a to je už na vás ;-)
Odpovedať
@johny27 tak my by sme to mohli aj s 15stkou domurovat a tym padom by sme boli 5cm od hranice na svojom pozemku...no musimsa,s nim stretnut a predebatit...ale asi nadseny nebude,neviem
Odpovedať
@palino82 Sused nebude nadšený a vy máte byť spokojný ? bojujte o svoje práva :) Určite sa ho na začiatku snažte "donútiť", aby sused dal súhlas na umiestnenie oplotenia, ktoré chcete dokončiť aj na jeho pozemku. Pokiaľ viete isto, že on umiestnil svoje oplotenie na vašom neoprávnene, tak mu povedzte, že na to ste súhlas nedali, preto sa chcete s ním teraz dohodnúť a na revanš nech dá súhlas aj on Vám.. Obaja by ste mali ísť na SÚ a oplotenie vy ako drobnú stavbu ohlásiť, avšak sused už požiadať o dodatočné pov. :-| Taktiež v prípade, že sa nedohodnete máte možnosť ohlásiť SÚ svoje oplotenie - DS, ale iba na vlastnom pozemku a susedovo oplotenie riešiť cestou SÚ, t. j. podať podnet na výkon št. stavebného dohľadu, ktorého výsledkom v konečnom dôsledku bude odstránenie susedovho oplotenia, pokiaľ nebudete súhlasiť s jeho dodatočným povolením.. Môžete od suseda žiadať aj fin. náhradu za zastavanú časť pozemku - riešiť výšku napr. v nájomnej zmluve...na internete nájdete plno vzorov.
Odpovedať
No ale na svojom pozemku si mozem spravit oplotenie asi aj bez suhlasu suseda vsak?ale isto sa s nim porozpravam...a je to aj nejako obmedzene vyskovo?on tam ma z tej strany obyvacku,cca 2,5m od plotu...az mu nezatienim slnko kedze to je zapadna strana....a kedze on zasahuje s murom 20cm do mojho, mozem sa odrazit od toho muru...nechce sa mi kopat vedla dalsi zaklad pod betonovy mur....
Odpovedať
@janetbla @johny27 musite mat tazky zivot... Pride mi uplne normalne, ze ak staviam plot z DT, tak stredova os tvarnice bude kopirovat hranicu pozemkov, je to spravodlive riesenie. To vam naozaj bude tak velmi chybat 20 cm z vasho pozemku, zeby ste to riesili podanim na stavebny urad?!? som rad, ze ja mam susedov normalnych.
Odpovedať
@milan_ Nie je to vždy normálne. Záleži od dohody susedov. Pokiaľ sa nedohodnú, tak ty nemôžeš stavať na susedovom pozemku tvoj plot. Ja mám za domom pole a plot som konzultoval s ním. Vyjadril sa, že on plot nepotrebuje, preto nechce, aby niečo bolo na jeho pozemku. Tak som to holt rešpektoval a celý plot je na mojom pozemku. Urobil som čo najužší, aby mi veľa nezobral z parcely. V prípade palina už bol obratý o 20 cm pozemku. Ak by teraz postavil 20 cm plot na svojom, tak by už mal svoj pozemok o 40 cm užší, čo už je dosť. @palino82 Všetko je len na dohode vás dvoch. Držím palce, aby ste našli nejaký kompromis.
Odpovedať
@chrobak7 ak ma niekto pole, tak predpokladam vymeru minimalne v desiatkach aroch, az hektaroch. tam tych chybajucich 20cm nepochopim uz vobec. a ak by palino staval 20cm na svojom, tak stale pride len o tych 20 centi tak ci tak.
Odpovedať
@milan_ Dnes je to pole, zajtra to môže byť stavebný pozemok. A pri 300 m2 aj tých 20 cm je dobrých. Aj môj pozemok bol pred 3 rokmi pole. A nepochopili sme sa. Ak sused nedovolí nadstaviť na jeho DTčka, ktoré presahujú 20 cm na pozemok, tak palino bude musieť stavať plot vedľa tých DTčiek, čiže by si ubral z pozemku ďalších 20 cm, kde by stál plot.
Odpovedať
Profilova fotka
@milan_ nuz tebe to sice normalne pride, ale nie je. "Normalny" sused, si to postavi bud cisto na svojom, ale sa pride dohodnut. Ja mam rovnako cely plot na mojom pozemku. A to este suseda ani nemam.
Odpovedať
@milan_ ja mám susedov a susedky a vzťahy s nimi dobré :). NO píšem ako býv. prac. SÚ a obvykle sa oplotenie umiestňuje na pozemku stavebníka tak, aby žiadna časť stavby nepresahovala na - nad susedný pozemok. V opačnom prípade musí vlastník - spoluvlastník susedného pozemku s umiestnením stavby na jeho pozemku súhlasiť a to písomne - zmluva (nájomná, zmluva o zriadení vecného bremena... Stavebník podľa SZ musí preukázať buď vlastnícke, alebo iné právo k pozemku, na ktorom má byť umiestnená stavba, t. j. na susednom pozemku. Práva a povinnosti stavebníka a účastníkov sa vzťahujú aj na právnych nástupcov, t.j. napr. nových vlastníkov nehnuteľností - stavieb, pozemkov.. Susedské spory práve vznikajú medzi novými vlastníkmi, nakoľko tieto vzťahy nemali v súlade s právom doriešené pôv. vlastníci..
Odpovedať
@milan_ ja si takisto staviam plot na svojom a posúvam to o 10 cm od susedných pozemkov aj keď tu zatiaľ žiadnych susedov nemám (ale majiteľov susedných pozemkov som si obehal aby som ich informoval o tom ze ai idem robiť oplotenie aj keď som nemusel lebo všetko mám na svojom ;-) ) a palino82 písal že jeho sused postavil na cudzom pozemku plot a ešte ho nedokončil a pravdepodobne nebude súhlasiť s tým aby palino nedostaval tu časť ktorú jeho sused nedokončil takže to asi nebude bohvieaky sused a takého by som mihnutia oka udal a nech si to rieši so stavebným úradom. Prajem pekný deň
Odpovedať
Tak po konzultacii so susedom sme sa napokon dohodli,ze ten plot dorobim a on bude len rad, lebo nema na to cas a mozno ani financie...mne nevadi ze jeho plot zasahuje 20cm do nasho,slo mi len o to,aby,som nemusel v pripade jeho nesuhlasu robit plot na svojom,cize by,som bol dokopy 40cm na sirku a 45m na dlzku obraty o pozemok,ktory sme kupovali, nie zdedili ci dostali od rodiny...vsetci si tu staviame ploty z pravej strany,tu stranu mam dorobenu, a tam som tiez stavial z DT40, ktory mame na svojom, 5cm od hranice...cize spolu 45cm z jednej, a z druhej by to bolo 40cm,spolu 85cm na sirku,jedna dlzka 45m,druha 60m...tak si spocitaj,kolko m2 mam v prdeli, a vynasob x40eur co som kupoval pozemok... Som rad ze sme sa rozumne dohodli so susedom a ze sa nebudeme vadit :-) to je zaklad...a dorobim ho ja za svoje peniaze,kaslem na to, hlavne ze bude ovca cela, aj vlk najedeny :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Domurujem plot, dorobim vyplne, capice,zelezo,beton...spravim si to sam,rucne budem betonovat,ale cca odhadom ma to vide kolo 1000eur komplet...takze sused moze byt len spokojny, a ja budem tiez rad ze to bude hotove...aj ked tie peniaze by,som vedel pouzit aj inde :-) lenze on by ten plot nedokoncil ani za 10rokov, a ja tolko casu zas nemam :-)
Odpovedať
@palino82 no prediskutuj so susedom a kby je na to nepristupny, tak mu oznam, ze v pripade ze nebude suhlasit, posles mu vyzvu na odstranenie tohto nedokonceneho plota z vasho pozemku a das mu tam lehotu napr. 30 dni. pokial to neurobi mozes dat zalobu na sud na odstanenie tohto plota. sud ti urcite vyhovie a tam budu dalsie moznosti, ktore sud da susedovi a to: bud to odstrani do urcitej doby on, alebo to nechas odstranit na svoje naklady ty a sused ti to bude musiet zaplatit a ak nezaplati exekucia. toto je velmi jednoduche riesenie, pretoze ten plot nema co byt na tvojom pozemku.
Odpovedať
@palino82 na svojom pozemku si mozes postavit plot aj bez suhlasu suseda, ale nie aky chces. najprv musis vychadzat z uzemneho rozhodnutia. potom musis brat do uvahy aj miestne pomery, teda ake ploty su v okoli, a do tretice nesmies obtazovat suseda napr tienenim. ide najmä o zatienenie jeho nehnutelnosti, nie pozemku. cize ak by si mu cely den, alebo vacsinu dna tienil jeho nehnutelnost, mohol by byt problem. dalej plot nad 2m musis mat stavebne povolenie. a este raz nic take ze sused si postavi plot a polovicu dt osadi na tvoj pozemok neexistuje. ak chce stavat plot zo 40 dt, tak musi byt cela na jeho pozemku. ono je to potom na vasej dohode, ale pripadny dalsi kupujuci po vas, ak by ste predavali by s tym nemusel suhlasit a mohol by ziadat odstranenie takto osadeneho plota
Odpovedať
@richardptr uz sme sa dohodli rozumne :-) dik za info
Odpovedať
@palino82 tak to je najlepsie ked ste sa dohodli :-D nech sa dari
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?