Plot vedla plotu

Ahojte, poprosím vás o radu. Máme suseda, ktorý postavil plot ešte skôr než sme začali stavať my.Plot postavil velmi nízky cca 130cm( je s podhrabovkou a klasickým šponovacím pretivom) na tom by nebolo nič zlé, ale susedia sú vyslovené zlo a stále nás pozorujú a komentujú všetko čo robíme.Ja viem malomeštiacke typy filtrovať, ale ked to začalo tým že sa starali do mojich detí a začali ich poučovať, povedal som si dosť.Chceme postaviť, čo najbližšie k ich plotu vlastný, vysoký cca 180cm a dať tam neprehladnú zelenú plachtu.Plot budem realizovať, bez betonáže, len nabijem do zeme ocelové pätky 90cm, a do toho osadím stlpy, natiahnem ocelové lanko a na to pletivo. Moja otázka je, či je toto nejaký problém z hladiska povolení, legislatívy prípadne niečoho iného a či to môžem bez obáv postaviť. Dakujme za rady a skúsenosti.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak ho budes realizovat priamo na svojom pozemku ani nie. Suhlas suseda nepotrebujes. No nie som si isty, ci nebudes aj tak potrebovat ohlasku na plot. Viem ze tie stply chces len nabit do zeme, ale tak kedze su to susedia taki ako hovoris, radej by som si ju podal
Odpovedať
@sur nie je to problém, ale tým ich ešte aj "urazíš". Ja by som použil drevené dielce ,čo sa dajú zohnať v hobby marketoch a tým by som im nedal dôvod na nadmerné ohováranie alebo ešte niečo horšie, lebo riešim len svoju vizuálnu stránku prostredia a :-).
Odpovedať
@rudolf13 ziadne povolenie na takyto plot netreba. @sur a rovno si ho sprav 2,5m metrovy :) inac ak tam das plachtu, tak to bude moc napor na stlpy pri vetre. Preto by som urcite zabetonoval aj 180cm vysoky. Lebo do 2 rokov ti ho ohne.
Odpovedať
Mne ale budú stačiť dva roky, kedže som tam vysadil tuje a tie mi časom vyrastú, tak potrebujem následne plot odstrániť. A na betónovanie by som asi potreboval nejaké povolenie,či?
Odpovedať
Profilova fotka
@lukas1115i nemáš pravdu. Plot do 2m ohlásenie drobnej stavby, nad 2m stavebné povolenie s projektom.
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb ale @sur tam uz plot ma. A co ked nebude stavat plot ale povedzme trelaz k popinavym rastlinam... :)
Odpovedať
Profilova fotka
@sur je mi luto ze mas takych susedov. Obavam sa ze ani 180cm s plachtou nevyriesi tvoj problem. Susedov bude iba viac iritovat a budu este viac zvedavy co sa u vas "deje"
Odpovedať
Profilova fotka
@richard71 plot ma sused, ona chce stavať svoj. Musí ohlásiť ako drobnú stavbu.
Odpovedať
@sur za 2 roky ti tuje vyrastú asi tak 30 cm. ale hej, ak ich kúpiš 150 cm vysoké, tak v pohode. a nasadíš ich 30 cm od seba :-D dávať vôbec napínací drôt ("lanko") na nezabetónované stĺpiky a obzvlášť vzpery je riziko a nemôže to dopadnúť (hlavne esteticky) dobre. dávať na to sieť, čo najviac nepriehľadnú, je vyslovený hazard s vlastným a cudzím majetkom.
Odpovedať
Ocelová paťka bude v zemi 90cm + krajné stĺpy budú máť aj priečnu podperu/vzperu, plot bude dlhý cca 15M.Myslíte že je riziko to takto postaviť a že to v prípade silného vetra nevydrží? P.S. - Videl som tuje vyrásť aj o viac ako 50cm za rok, takže 30cm nie je pravidlo.
Odpovedať
no, nie ze by som bol rad, ze ma niekto podobny problem ako ja, aj podobnu dilemu okolo vlastneho plotu, ale presne viem o com pises... len k tym tujam, na jar som ich dal odstranit, lebo to vecne okrikovanie, najprv ze im to znici to murovane pod plotom, hovorim , ked sa stane dam to opravit, potom zase, ze im to tlaci do plota, a ze im to ohyba plot, hovorim ak treba, kupim novy /nic netlacilo, okolo tych tuji som presiel cely aj pomedzi ich plotom,/ potom, ze im vlhne roh domu ... a podobne, takze ti drzim palce ...
Odpovedať
@jankazb na plot bez zakladu netreba povolenie (ohlasenie) takze ak tam da skrutky a postavi 3 metre vysoky tak nic nemusi... Ak by dal betonove zaklady pod stlpiky , tak to by mal teoreticky ohlasit.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@worker_falcon su tuje co za rok daju aj 40 ci 50 cm ... to len k tej tvojej poznamke :)
Odpovedať
Profilova fotka
@lukas1115i zakon nehovori o zakladoch, ale o pevnom spojeni zo zemou :) a skrutka take spojenie predstavuje... § 43 Stavba Stavba je stavebná konštrukcia postavená stavebnými prácami zo stavebných výrobkov, ktorá je pevne spojená so zemou alebo ktorej osadenie vyžaduje úpravu podkladu.
Odpovedať
@majkoj ok to som nevedel, vyhrali ste vsetci....
Odpovedať
Profilova fotka
@lukas1115i Ty než napíšeš nejakú "zaručenú" informáciu, tak si over, či je to tak, ako píšeš. To čo si napísal vôbec nie je pravda. :-)
Odpovedať
@sur čo je "oceľová pätka"? a akým spôsobom zabráni, aby sa vzpera nezatláčala hlbšie do zeme?
Odpovedať
Profilova fotka
Neviem, ci by som tuto situaciu riesil dalsim plotom. Vsak to bude ako vyzerat. pokial je ich plot pevny a dobry, na co dalsi, skor by som sa priklonil k tym tujam. Tie rychlo rastuje zozenies bars kde za dobru cenu, bo teraz tak povediac frcia
Odpovedať
@sur tuje nic nevyriesia daj bud drevenu palisadu alebo rovno 2,5m betonovy plot :) - ako ti tu uz radili...osobne by som bol za tu drevenu palisadu...
Odpovedať
@sur daj tam tuje alebo zivy plot. to bude vyzerat ako v cirkuse, plot vedla plotu, aj ked je pravda ze s tym by ste mali menej roboty, ako s tujami alebo zivym plotom, o ktore sa treba pravidelne starat, polievat a strihat. :-) :-) :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@marcoy83 bude to s drevenou palisadou aj lepsie vyzerat, betonovy plot by dost krical si myslim a neposobilo by to dobre, keby to bolo po celej dlzke susedovcov a ta palisada aj dobre ukaze 8-)
Odpovedať
Dakujeme za rady, nakoniec to poriešime tujami, ale aj s tým mal sused problém......ževraj mu tam nič už nevyrastie a podobné kecy o tom ako tuje okyslujú pôdu a podobne..........
Odpovedať
@sur nech si hovori co chce. ale podla mna je to najlepsie riesenie a zelene nikdy nie je dost. tak nech sa vam aj tujam dari
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?