Plot pred dom na briežku

Ahojte, potrebujem poradiť. Máme postavený dom na vyvýšenom "kopci" alebo ako to nazvať (viď foto). Pred domom je starý pletivový plot, ktorý plánujeme zlikvidovať. Chceli by sme ho nahradiť živým plotom (takým nižším) . Len si lámeme hlavu nad tým, ako ten živý plot skombinovať s bránou, prípadne ako poriešiť vchod do dvora. Z ľavej strany domu (pohľad z ulice) pôjde pozdĺž celej dĺžky domu zámková dlažba, pretože za domom bude garáž. V tej úrovni by sme chceli nejakú bránu. Neviem, či dať malú bránku aj do stredu toho plota, teda v úrovni vchodových dverí. Zdá sa mi to praktickejšie ako mať len veľkú bránu. Len ako by to vyzeralo plus ako to zrealizovať. Ak by ste mali nejaké nápady, sem s nimi. Prípadne keby tu bol niekto, kto sa zaoberá exteriérom - chodníkmi, bránami, plotmi... ďakujem za každý podnet
Odpovedať
Tak zacnem ja. Tiez mame nieco podobne len mne chyba ten pekny novy dom za plotom. a teraz vazne. ja som mal predstavu na zaciatku nieco pekne velkolepe (napr. gambiony +drevo), potom vysokej cene som rozmyslal nad stiepanymi betonovymi tvarnicami, ale aj to som kvoli zaujimavej cene zrusil, potom som uz prestal uvazovat aj nad obycajnymi tehlami ci betonove tvarnice a potom niecim oblozit. Dospel som k nazoru ze idelane je dat akekolvek pletivo a nechat to obrast niecim zelenym (hrab, dub, brectan, cokolvek) co bude zelene tienit, nebude v lete absorbovat teplo a hlavne osobne nemam chut vrazit niekolko tisic Eur do 20 m plotu. Takze uvazujem nad niecim takymto. Jednoduche, nenarocne, staci iba strihat. Samozrejme bez tej brany, radsej chcem nieco npriehladne.
Odpovedať
Profilova fotka
pre inšpiráciu
Odpovedať
Profilova fotka
Pokiaľ uvažujete o živom plote, je to samozrejme pekná myšlienka, ktorú schvaľujem. Avšak, kým plot vyrastie do požadovaných rozmerov, je potrebné, aby tam nejaké oplotenie – ako ochranná funkcia – bol. Kovové stĺpiky, pletivo. Na výsadbu živého plota zvoľte druhy, ktoré sú listnaté, husté napr. hrab, buk, javor a svoje listy si ponechávajú až do jari, kým nezačnú rašiť nové, mladé listy. Dokážu vyrásť až do 2 m. Záleží aký vysoký ho chcete. Plotov je veľa a je z čoho vyberať. Určite voľte bránu pre auto a vstupnú bránu, ktorá rovnako plní funkciu. Podľa typu stavby by sa Vám hodil aj kovaný plot, ktorý je síce finančne nákladnejší, ale estetický.
Odpovedať
Dom ma jednoduchu architekturu, barokove kovane "veldiela" by boli ako päst na oko... Radsej jednoduche. Branky by som vsadila medzi murovane stlpiky, ale myslim, ze ak branky (napr. aj plne drevene jednoduche) chcete vlozit do ziveho plota, mali by mat zhruba rovnaku vysku. Dnes su rozne druhy ziveho plota. aj take co rastu velmi rychlo.
Odpovedať
@stanica presne, tiež by sa mi tam nehodilo nič monumentálne, ten živý plot chceme práve preto, aby to tam nekričalo. a vedľa domu bude dosť dlažby, tak aby to bolo také pestrejšie. práveže nechceme vysoký ten živý plot, aby nebol zakrytý dom. skôr tak niečo do metra. len teda neviem, či dať aj tú malú bránu pred úroveň dverí, alebo nie. to by bolo nejak v strede toho živého plota. mm nechce, že to bude zbytočné. ja si zas myslím, že to bude čudný pohľad z ulice, keď budú vidieť vchodové dvere a pred nimi nič, len plot =-) @rastlinky_sk my sme práveže rozmýšlali dať pod ten živý plot taký malý múrik z tvárnic, asi tak na výšku jednej, max. dvoch. po prvé, aby nebolo z cesty vidieť korene (keďže je to na kopci) a po druhé, aby sa nezosúval dolu.
Odpovedať
@rastlinky_sk ešte som zabudla, že plot nebude plniť primárne ochrannú funkciu, skôr estetickú.
Odpovedať
Profilova fotka
@fattamorgana Áno, nízky plot by bol vhodný a zároveň by zabraňoval erózii, aj by to bolo efektné. Teraz už len vybrať či preferujete strihané alebo voľne rastúce živé ploty, prípadne aj kvitnúce. Dajú sa robiť rôzne kombinácie a bude zaujímavý počas celého roka ak zvolíte napr. zlatý dážď, vajgéliu, trojpuk, orgován, pajazmín, tamarišku, tavoľník, vtáčí zob, kalinu, hrab buk. Tu si treba uvedomiť jedno. Aby plne kvitli musia sa strihať vo vhodnom období. Ak by ste z nich chceli prísne strihaný plot, kvitnutie bude minimálne, ale bude tam zasa zmena v listoch. Alebo vysadiť tak, ako som uviedol v predošlej odpovedi niečo nekvitnúce zelené a strihať. Listnaté aj keď opadavé sú zaujímavé počas celého roka, nakoľko sa ich vzhľad mení, než tuje.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?