Plot od seusedného domu

Profilova fotka
Starý susedov dom stojí 40 cm od hranice nášho pozemku. Môžem si postaviť plot na svojom pozemku aj v tejto vzdialenosti, aby som demonštrovala hranicu pozemkov? Sused nedodržiava zákony - bez nášho vedomia si rozšíril strechu pri rekonštrukcii o 60 cm. a má aj ďalšie požiadavky prístupu k domu z nášho pozemku.
Odpovedať
@riama276 Plot sa stavia na hranici pozemkov, takze podla mna ano, mozete si postavit plot. co sa tyka susedovej strechy.. opravu strechy moze vykonavat na zaklade ohlasenia stavebnemu uradu, pokial vsak meni vzhlad strechy (co podla toho co pises aj zmenil) treba na to stavebne povolenie.. plot taktiez treba ohlasit stavebnemu uradu. ake poziadavky moze mat na vas ohladom pristupu z vasho pozemku?
Odpovedať
Profilova fotka
Plot je stavba a ohlasuje sa stavebnému úradu. Tam vám povedia čo potrebujú, napríklad súhlas suseda. Čiernu stavbu zasahujúcu na váš pozemok nahláste tiež na stavebnom úrade, alebo motorovou pílou odrežte všetko čo prečnieva. Voľba je na vás. :-) @riama276
Odpovedať
suhlas suseda na stavbu plotu na svojom pozemku nepotrebujes. iba ak by si chcela ist nad ramec napr. vyskou. bezne sa na vystavbu plota dava iba ohlasenie drobnej stavby.
Odpovedať
Profilova fotka
Do akej výšky a nepriehľadnosti netreba sählas suseda. Jasné že plot sa stavia na svojom pozemku, aspoň hranica mínus šírka plotu. @finis
Odpovedať
suhlas suseda nepotrebujes, ak stavias v ramci zakona. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
fakt super odvoveď :-/ @finis ... hlavne keď má sused dom pol metra od pozemku a zo zákona musí mať prístup k múru
Odpovedať
@mudrastrecha tak nesmie pribrat :-D .....kde je napisane, ze zo zakona musi mat celorocny neobmedzeny pristup ku muru? musis mu umoznit pristup v odovodnenom pripade na nevyhnutne potrebny cas na vykonanie opravy alebo udrzby, nie mu uvolnit pol metra na stale uzivanie. a sused ti musi dat tvoj pozemok nasledne do povodneho stavu. nie je tvoj problem, ze ma dom tak natesno ku hranici pozemku.
Odpovedať
Profilova fotka
@riama276 odpovedzte si na otázku v opačnom garde , ak by ste mali vy dom od hranice pozemku 40 cm a sused by si tam postavil plot , či by ste s tým súhlasila?
Odpovedať
Profilova fotka
teraz musim dat urcite zapravdu vam @mama112
Odpovedať
Profilova fotka
@mama112 Samozrejme, žeby som súhlasila, každý má disponovať svojím majetkom.
Odpovedať
Profilova fotka
@lucka_d Ide o umožnenie mu prístupu k domu zo zákona. Ktorý zákon to upravuje?
Odpovedať
Profilova fotka
@riama276 prepáč, ale Ty máš neuveriteľne rozrobené s tým Tvojim susedom. Však toto je minimálne 3. téma, čo si tu na adresu tej jeho strechy otvorila... A o čo vlastne ide...? Keď ho tak máš v zuboch, tak predpokladám, že to bude niečo NEPRIEHĽADNÉ. Takže nejaký betón...(?) K tomu aj základy, ako inak... ;-) Investuješ X tisíc € do sprostosti...? Nestačilo by kúpiť poriadnu fľašku, posadiť sa s pánom a dohodnúť sa ako ľudia...? Dedina nie je panelák. Tu sa nezamkneš nejakým múrom. To si si mala rozmyslieť predtým, než si išla na dedinu. Oni majú nejaké zvyky a niekto, kto sa tam prisťahuje, im ich len tak rušiť nebude. Tak to je. Uvažuj, ako ÁNO a nie, ako NIE, ako sa sa nedohodnúť a rozširovať konflikt a potom tu otvárať nové a nové nezmyselné témy... ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@leonardom ty stale vsade vychadzas z toho, ze ludia su rozumni. Sklamem ta to proste niekedy naplati. Nie je nic horsie ako ked sa rozmne snazis vysvetlit, argumentujes zakonmi, pravidlami a druha strana ma stale pocit, ze je v prave. To je fakt na tabletky. Je totalne uprdele kto kedy kam prisiel, zakony snad platia pre kazdeho bez ohladu na to kolko kde byva. Je sice pravda, ze toto cele by sa dalo preberat v jednej teme, ale ja osobne mam pochopenie pre taketo situacie. Specialne ked si aj urady robia co chcu.
Odpovedať
@majkoj asi stara skola, co chodi aj k doktorovi s flaskou :)
Odpovedať
Profilova fotka
Zákony platia iba tam kde je policajt, a ten nemôže byť všade. Na niektorých ľudí platí dobré slovo, na iných bububu alebo akcia.
Odpovedať
Profilova fotka
Skúste nedať doktorovi fľašku pred operáciou, a prišije vám ruku miesto nohy.
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom Presne o to ide. Pozemok tu mám kúpený asi 9 rokov, bývam tu rok a suseda stále vykrikuje, že oni tu bývajú 40 rokov - za ten čas dom vôbec neopravovali a už kúpili starý - a že ja by som tu chcela rozkazovať. Nechcem nič iné, len aby mi nepadali kamene a škridle a nestekala ich dažďová voda na pozemok - jednoducho chcem, aby nedodržiavaním zákona mi neničili majetok a nás neohrozovali. Alebo sa mám vzdať svojich práv, aby si tu mohli šafáriť ako predtým? @majkoj bingo, trefa do čierneho
Odpovedať
Profilova fotka
Možno len nevedia ako to majú vyriešiť, čo si majú zbúrať strechu alebo čo? @riama276
Odpovedať
Profilova fotka
Už si bola na stavebnom úrade? Priestupkové alebo trestné konanie vie dosť napraviť svetonázor ľudí. @riama276
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Noooo.... - ja to mám aj v horoskopoch, že som vyjednávač... :-) Ja som mal v predchádzajúcich obdobiach desiatky podriadených - na žiadneho som jakživ nenakričal. Ja akosi uprednostňujem dohodu a dobrú vôľu... Ani deti som nezvykol biť, lebo to nikam nevedie. Snažím sa ísť na ľudí s úsmevom - a nejako sa mi to darí. ?! ]-( A to by som poradil aj zakladateľke témy.
Odpovedať
Profilova fotka
Lenže ty vyzeráš na to že sa s tebou neoplatí hádať. Asi preto nemáš problémy so susedmi... :-) @leonardom
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom lenze podriadeny ma respekt, mas na neho paky, preto moze mat vyssiu ochotu na dohodu. Sused, ktory ma vsetko na haku je ale uplne ina kategoria :)
Odpovedať
Profilova fotka
@riama276 Ak tatko uvažujete , je treba ísť na príslušný stavebný úrad. Ohlásenie stavebnému úradu postačí pri drobných stavbách, ktoré plnia doplnkovú funkciu k hlavnej stavbe a ktoré nemôžu podstatne ovplyvniť životné prostredie. Uvádza to § 55 ods. 2 stavebného zákona. Drobné stavby sú stavby, ktoré majú doplnkovú funkciu pre hlavnú stavbu (napr. pre stavbu na bývanie, pre stavbu občianskeho vybavenia, pre stavbu na výrobu a skladovanie, pre stavbu na individuálnu rekreáciu) a ktoré nemôžu podstatne ovplyvniť životné prostredie. Uvádza to § 139b ods. 6 stavebného zákona. Za drobné stavby sa považuje aj oplotenie. Uvádza to § 139b ods. 7 písm. b) stavebného zákona. Na výstavbu oplotenia teda nie je potrebné stavebné povolenie, je však nutné túto stavbu vopred ohlásiť stavebnému úradu. Vo všeobecnosti súhlas suseda nepotrebujete. Musíte však počítať s tým, že stavebný úrad môže určiť, že ohlásenú drobnú stavbu, stavebnú úpravu alebo udržiavacie práce možno uskutočniť len na základe stavebného povolenia. Uvádza to § 57 ods. 1 stavebného zákona. Pre úplnú informáciu si však prečítajte uvedené paragrafy zákona 50/1976 Zb.
Odpovedať
Profilova fotka
@mudrastrecha Samozrejme, hneď ako som zistila, že strechu rozširujú, som to oznámila na Obecnom úrade a keď ten nekonal, na Obvodnom úrade. Mám taký pocit, že naschvál čakali, kým dokončí strechu a predpokladali, že sa to zlegalizuje. Susedovi strechu opravuje jeden z poslancov OÚ. Ruka ruku umýva.
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom Podobne nekričím, a to som celá život učila. Len nedovolím, aby niekto nerešpektoval môj majetok a integritu mojej osobnosti. @majkoj Opäť bingo.
Odpovedať
Profilova fotka
@riama276 Jááj nedotknuteľný ... tak mu to zbúraj alebo čo. Alebo sa sťažuj na nadriadený úrad, možno na nich dupnú.
Odpovedať
Profilova fotka
To čo presahuje normálny zlikviduj a nech aj zavolá políciu... čierna stavba safra...
Odpovedať
Profilova fotka
@riama276 môžeš ,ale musíš to ohlásiť ako drobnú stavbu a čakať či ti to oú povolí..suhlas suseda nepotrebuješ ale myslím,že môže podať namietku ...čo by som ja zato dala keby si moj sused urobil plot poza moj dom/okolo50cm od muru/takto mi zatarasil prístup na moj pozemok za domom úplne ]-( ...
Odpovedať
Profilova fotka
Zdá sa, že "dobrých" susedov je požehnane.
Odpovedať
Profilova fotka
ach ty susedia, ze? :D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?