Plot na nerovnom pozemku

Ahojte, idem si po inspiraciu. Chcem postavit plot s 3D panelov, ocelove stlpiky a podhrabove dosky. Pozemok sa zda byt rovina, ale po zmerani nivelakom je vyskovy rozdiel medzi vrchnou a spodnou castou az 1,3 m. Hodil som si to do autocadu, pohral sa s tym a zatial mi najlepsie vychadzaju odskoky po 5 cm, s tym ze na dvoch miestach musi byt odskok 10 cm aby sa to dorovnalo. Budem robit este terenne upravy, navazka zeminy na zahradu aj okolie domu takze podhrabovu dosku sa snazim tahat po povrchu aby po navezeni 10-20cm bola par cm nad zemou. Viac ma nepustia vedlajsie pozemky po pravej a lavej strane. Neviem zosuladit lavu a pravu stranu tak aby odskok na jednej strane bol symetricky ako na druhej. Nenapada ma ako si pomoct aby odskoky boli symetricke ale zaroven podhrabova doska nezmizla pod zemou v istom momente po terennych upravach. Aj ked si myslim ze nebude ine riesenie ako vypustit podhrabovu dosku. S ziadnym riesenim odskokov sa mi to zatial nepodarilo. Zatial nepoznam vyskovy rozdiel medzi lavou a pravou stranou. Urcite bude par cm. Neviem ci aj takto mam dat stlpiky do rovnakej vysky alebo sa to strati. Sirka je 18 metrov.
Odpovedať
Neviem či snažiť sa o symetriu na pravej a ľavej strane má nejaký zmysel, pár desiatok cm rozdiel možno aj meter voľným okom nebude vidieť. A len taká myšlienka, neviem ako sú pozemky okolo teba, ale keby najskôr spravíš terénne úpravy navozíš hlinu, stiahneš nerovnosti nerobilo by sa to potom lepšie? Podhrabovú dosku potom zakopeš koľko potrebuješ.
Odpovedať
1,3 m rozdiel si urob symetricky a nerob niekde 5 a 10 cm odskoky. Keď to takto spravíš, potom aj navážku ornice dáš pravidelne podľa podhrabových dosiek a bude to dobre vyzerať. Rozdiel medzi ľavou a pravou stranou pozemku nerieš, tam výškové rozdiely nebude poznať.
Odpovedať
@kajo873 urcite by sa to robilo lepsie, bager uz zrovnaval celu parcelu. Potom dost prsalo takze nejake prepady vznikli vplyvom velkeho uhrnu zrazok. Ale svahovity charakter zmenit nemozem. @insed takto nejako si to myslel?
Odpovedať
@misco mne niečo hovor o svahovitom charaktere a veľkom úhrne zrážok 🙂 Ja budem dávať klasický pletivový plot kvôli omnoho väčšiemu prevýšeniu. A ani náhodou ma nenapadlo riešiť symetrickosť medzi pravou a ľavou stranou oplotenia.
Odpovedať
@misco ani nie... ak máš pravidelné klesanie toho pozemku, tak každý dielec daj nižšie. Prípadne daj dvojicu dielcov. Však píšeš výškový rozdiel 1,3 m Ak ti na dĺžku vychádza 17 dielcov, tak 1,3/17 a výsledok je cca 8 cm klesanie. Pri nepravidelnom klesaní by som riešil dvojicou, resp. trojicou dielcov s výškovým rozdielom.
Odpovedať
@insed len tie odskoky sa robia v nasobkoch 5 cm
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?