Plot medzi pozemkami s rôznou výškou terénu

Ahojte, máme pozemok na ulici, ktorá sa jemne zvažuje. Pôvodne bol hlboko pod úrovňou chodníka a cesty, dali sme ho zaviezť, aby bol cca zarovno. Sused "vyššie" to neurobil a má terén nižšie ako my. Chcem robiť nový plot medzi nami a tým susedom, doteraz tam mal provizórny a je to z mojej pravej strany, takže ho budem platiť ja. Ak ale dám plot podľa chodníka a zarovno môjho terénu, tak zostane pod ním medzera, cez ktorú sa bude tlačiť moja hlina a makadam pod dlažbou, ktorú budem mať pri plote. To sa samozrejme susedovi nebude páčiť. Aké riešenie navrhujete? Mne napadá iba dať vyšší plot ale začať od susedovho terénu, aby sme boli obaja spokojní. A predpokladám, že ho asi nepresvedčím, aby to navýšenie plota zaplatil.
Odpovedať
Ešte upresním, že plot bude z betónových panelov, 2 m vysoký. Samozrejme to riešenie problému by malo byť čo najlacnejšie, lebo aj tak je ten plot veľmi drahý.
Odpovedať
Vyšší plný základ (napr. DT) tak, aby sa hlina a spol netlačili od Vás k nemu. Plot nie je povinnosťou, nie je ani záväzné pravidlo, kto ho má platiť (=platí ten, kto stavia).
Odpovedať
@raphael42 tvoj plot ma byt celym objemom na tvojom pozemku a za tvoje peniaze. Samozrejme taky aby susedovi nesposoboval problemy. Neviem kolko mas navyseny teren, ale si si isty, ze ti betonove panely udrzia tlak zeminy? A kedze plot bude drahy, tak musi byt taky drahy aby nieco vydrzal a nesposoboval problemy. Takze asi bude drahsi ako sa teraz nazdavas... A len tak mimochodom, pravidlo prevej ruky u plotov nema oporu vy zakone, je to len zvykove pravo a vec dohody. Plot nie je povinny, ak ho niekto chce, ma si ho stavat sam, na svojom pozemku a za svoje peniaze. Nemaz ziadnu zakonnu oporu v tom, aby ti sused na plot prispel a aj keby ze chcel, tak by som sa do takej spolocnej investicie nepustala, lebo ako osetrite potencionalne buduce majetko-pravne vztahy ak sa zmeni vlastnik pozemkov a aj udrzba v buducnosti ako bude riesena ak jeden z vas bude povazovat za potrebne nejaku opravu spravit a ten druhy bude mat iny nazor?
Odpovedať
@zita19 Ďakujem ti za odpoveď, ale na toto som sa nepýtal, hľadám najlacnejšie dobré riešenie problému, ktorý popisujem vyššie.
Odpovedať
@raphael42 dobre riesenie mas v prispevku nado mnou. Mozno lacnejsie by ta vyslo vykopat zakladovu ryhu, dat salung a vyliat beton, ked to nebude moc vysoke, nemusis davat ani armaturu. Tie betonove panely by ti LTT podrzali 10 cm navysenie. Ked uz robis plot, tak ho sprav raz a poriadne, nie najlacnejsie riesenie, ktore budes na 3x opravovat.
Odpovedať
@raphael42 nerozumiem ako ste navysili vas pozemok bez toho aby ste mali vybudovany oporny mur. Ak by bol oporny mur tak tvori zaroven zaklad pre tvoj novy plot a mas po probleme.
Odpovedať
@andyno Sused tam mal starý pletivový plot a na začiatku som bol v jame ja, rozdiel bol cca 10-20 cm. Teraz sme pri plote takmer zarovno, ale len vďaka tomu, že tam plánujem skoro po celej dĺžke dlažbu, ktorá terén pri plote zdvihne o cca 30 cm.
Odpovedať
@raphael42 no tak mas odpoved. musis spravit oporny mur resp. zaklad pod tvoj plot.
Odpovedať
@andyno Ten zaklad musi isť do nemrznucej hlbky, aj keď reálne nebude držať plot? Plot budú držať stĺpy.
Odpovedať
Profilova fotka
2m betonovy plot od suseda...ach.. ake typicke slovenske
Odpovedať
@richard71 starať sa do toho, aký plot budú mať cudzí ľudia... ach.. aké typické slovenské
Odpovedať
Sused by ti don mohol kecat len v pripade, ak by si plot tahal spolocnou hranicou. Tak si ho posun k sebe, tym padom bude tvoj a jeho sa teda bat nemusis
Odpovedať
Článok sa načítava...
co tak odfotit danu situaciu aby sme videli ako ten vyskovy rozdiel vyzera a kde to vlastne chces stavat ten 2m plot? ...
Odpovedať
Profilova fotka
@atak77 presne to ma napadlo :D
Odpovedať
@raphael42 no tu nepomoze nic iba zaklad plota do nemrznucej hlbky ( hlavne merat od miesta kde bude odnazeny nie kde buede nasyp a navyseny teren) na to debniace tvarnice na to plot. Alebo monolit miesto tvarnic.. potrebujes oporny murik na to plot, treba mysliet na to ze ten oporny murik bude drzat tlak zeminy + plot aj pri vetre a pod. cize podla toho to treba naprojektovat (mozno v zemi 60cm siroky zaklad na to 30-40 tvarnice a na to plot aky chces
Odpovedať
Ďakujem všetkým za rady. Po zameraní plota sa ukázalo, že rozdiel bude max 20 cm, tak to nebudem nijak extra riešiť. Plot je z obojstranných panelov, ktoré sú hrubšie, tak by to malo byť v poriadku.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?