Plot a zatekanie vody od suseda - poradíte?

Ahojte, chcela by som poprosiť o radu. Od horného suseda mame plot vystavaný z betónových tvárnic. (Asi 30 m) Keď však riadne prší, všetka voda z jeho dvora ide cez ten plot k nášmu domu. Nas pozemok má dva sklony - od ulice do záhrady a od tohto horného suseda k dolnému. My sme ten plot nestavali, v čase stavby sme neboli majiteľmi domu. Ten nešťastný plot nemá základ, má iba vybetonovane pätky pod stĺpikmi. Sused zo svojej strany tam má nejaké tuje a zámkovú dlažbu. A mojou otázkou je, ako sa popasovať s tou vodou, aby nám nešla k domu a vlastne celým pozemkom až do záhrady? Viete niekto od fachu poradiť, ako to, pokial možno čo najjednoduchšie, napraviť? Prikladám aj foto typu plotu. Dakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
No nič iné ti neostáva,len ku tej nádhere dať nejaké odvodňovacie žľaby ,a odviesť tú vodu do kanála...ale čo je to najjednoduchšie riešenie to teda neviem...
Odpovedať
Profilova fotka
Zakopať drenazne rúry. Tvoj problém nemá s druhom plota nič spoločné. Je to len fyzika. Takéto pozemky treba proste odvodnovat.
Odpovedať
@jankazb áno, máš pravdu s fyzikou. Ale ak by si sused spravil plot na vybetonovanom základe, ako to spravil dolný sused, myslím, že by tento problém nenastal. Je to čo by bolo keby, ja viem. Práve týmto drenážnym veciam sme sa chceli vyhnúť, lebo meter od toho plota je nás základ domu a ak tie rúry pôjdu hneď od ulice, aj tak voda pôjde pod nás dom...
Odpovedať
oddrenazovanie pozemku je jedina schodna cesta, ale to mal urobit aj cteny sused a nie sa spoliehat, ze voda z jeho pozemku ujde k susedom a on ma svaty pokoj. Ked si zadas do googlu garden drainage, najdes vela typov ako upravit zahradu co sa tyka odvodnenia. ;-) Nas to caka tiez. Sme na kopci a mohli by sme, ako tvoj sused, nechat vodu samospadom prudit na pozemky pod nami...no ale sme ini.... :-)
Odpovedať
@jabadaba no už mám trosku jasnejsie. Dakujem. Idem to poriadne prelúskať. No veď to vieme, že ctený sused mal, ale to je taká povaha.... My sme už robili trativodovu jamu na dažďovú vodu, len až potom riadne napršalo a voda sa valila od suseda....
Odpovedať
Profilova fotka
@vivere never tomu že by murik pomohol. Voda si cestu najde. Ved tu vodu stiahnite rurami okolo plota dolu, nie ju vsakovat pod dom. Z tvojho popisu už mi akosi nie je jasné kto je hore a kde je cesta.... Kazdopadne myslím že nič iné nevymyslis. Chybu urobil sused nad vami, skúste kontaktovať jeho. On je povinný svoju vodu riešiť,nie poškodzovať vás majetok. Nech si oddrenazuje z jeho strany okolo plota a mas pokoj. Inak...mas poriesene keď tu vodu stiahnes kam ju zvedies? Nech o rok nepise toto isté tvoj spodný sused ;)
Odpovedať
@vivere drzim palce, nech to poriesite k plnej spokojosti - t.j. suchej zahrade. Nie ste v tom sami, neboj. :-) ;-) Holt, to su pozemky na svahu.
Odpovedať
@jankazb dakujem. Sused je bočný, ale je vyššie ako my, on mal poriešiť, ale vybodol sa na to. Od ulice do záhrady je tiež spád, len my ešte nemám terén dokončený, len upravený trochu zatiaľ. Trativod mame spravený, myslím aj drenážnu jamu a ešte budeme riešiť žľab za domom a dvor vyspadujeme tak, aby to šlo do toho žľabu. Dúfam, že som to napísala zrozumiteľne :-) @jabadaba dakujem ;-)
Odpovedať
@vivere nemas za co. ;-)
Odpovedať
@vivere Ahoj. Ono se jedná o povrchovou vodu a tam ta drenáž nebude nejvýhodnější řešení. Jelikož je to voda ze sousedova pozemku, tak by ten problém měl řešit on. To ale zřejmě nebude schůdné a navíc si to asi se sousedem ani nechcete rozházet. Ve finále by to dopadlo jako skoro vždy, sousedské vztahy na bodu mrazu a situace se stejně nevyřeší. Když se dívám na ten plot, tak je jasné, že pokud by tam byl souvislý základ pod celým plotem, tak by voda nutně musela téci podél plotu na sousedově straně. Jak z toho ven ? Když se smíříte s tím, že to celé zafinancujete, tak by podle mě stačilo v rámci terénních úprav udělat něco, jako okapový chodníček kolem domu. Cca 30 cm od plotu zabetonujete obrubníky do výšky finálního terénu. Na spodek dáte geotextílii, aby neprorůstaly skrz kamínky různé trávy a plevele. Do výšky obrubníků to zasypete nějakými kameny. Mě se zamlouvají valouny do 8 cm. Myslím si, že tím zabijete všechny mouchy jednou ranou, aniž byste musela zabít souseda. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
A ešte mi napadlo.... nepomohlo by zakopať k plotu podhrabove dosky?
Odpovedať
@praoteccech dakujem za radu. Niečo podobne spomínali naši chlapi, takze budeme ešte premýšľať. No a susedko sa zrejme bude musieť tiež podieľať na nákladoch. @jankazb no tak k tým doskám sa ja neviem vyjadrit, ale naštudujem a zvážime. Dakujem.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Najjeddnoduchsim, /aj ked nie najestetickejsim/ riesenim by bolo vykopat okolo celeho plotu "jarok",aby voda odtekala z pozemku.Pripadne dno jarku vylozit betonovymi skruzami,aby to vyzeralo krajsie
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?