Plot a brána k rodinnému domu

Zdravim, mohli by ste nam prosim poradit, aky je najvhodnejsi plot k rodinnemu domu? Neradi by sme spravili chybu a neskor volbu lutovali. Vyberame z drevenneho (treba natierat, morit), kovoveho (napr.diely z Baumaxu) (mozu korodovat, treba natierat), kovaneho od kovaca (vysoka cena, asi najdlhsia zivotnost), plastoveho (natierat, mozu sa ohybat vplyvom poveternostnych podmienok). Kazdy ma svoje pre a proti. Jedna sa o dom v radovej zastavbe, plot bude vysoky cca 150 cm, s murovanymi alebo kvadrovymi stlpikmi. Isli by ste do kovaneho i ked je cena pre normalneho cloveka "astronomicka"? Dakujem za rady a pripomienky! :)
Odpovedať
Drevo je pekné, ale nedal by som si kvôli natieraniu, murovaný by som dával len maximálne od susedov, prípadne vpredu len z časti. A ostáva ti tam drevoplast alebo kov - ani s jednou variantou nič nepokazíš, len musíš vedieť, čo sa ti tam najviac hodí a páči :-)
Odpovedať
Tak o tom drevoplaste sme este nepoculi. Skusime vygooglit :) Ak by boli nejake dobre referencie na konkrenu firmu, sem s nou :)
Odpovedať
a co tak zadarmo si niekde narezat prutiky vrby a napichat to do zeme?
Odpovedať
Zivy plot moc nechceme davat od ulice. S tym by sme sa vedeli pohrat z druhej strany. :)
Odpovedať
Profilova fotka
Dobry den, Neviem, ci sa toto vola "drevoplast" , ale su to plotove dielce s drevenym ramom a PVC vyplnou. Co sa tyka plastu, tak ohybania vlplyvom poveternostnych vplyvov by som sa nebal ani u inych vyrobcov. Mozno niekedy pred par rokmi, alebo u njakych lacnejsich a starsich typov. My mame realizacie aj na Orave a aj pri mrazoch -25 stupňov je to bez zmien. Je to pevnea udrzba je minimalna a tyka sa len toho dreveneho ramu, ktory treba raz za cas natriet
Odpovedať
Profilova fotka
@bobicek Ak sa Vám páči kovaný plot, tak ho kľudne dajte a kombinujte. Nemusíte mať všade kované diely na múriku. Určité miesta vyplňte plnou stenou, prípadne dobre by vynikol aj kameň, prípadne kamenný obklad. Skúste zvážiť aj živý plot, nakoľko ten má okrem estetickej funkcie aj funkciu zdravotnú ( hygienickú ). Pohlcuje prach, ozdravuje ovzdušie, pohlcuje množstvo mikroorganizmov v ovzduší. Dokáže Vám vytvoriť súkromie, tlmí hluk a vietor. Počas celého roka je variabilný a zaujímavý.
Odpovedať
Profilova fotka
Nechcem si tu robit ziadnu reklamu zaoberam sa vyrobou oploteni a chcel by som tu poradit, alebo sa aspon podelit so svojimi skusenostami. 100 ludi 100 chuti, ako sa hovori. Drevo pekna vec, ale potom ta udrzba otazka je, ake drevo? Prikladam branu s exot.drevom. Robil som branu s vyplnou drevoplast (siva) aj, ked tento material je urceny na terasy nikdy by som ho nepouzil. Po prvom dazdi vznikli mapy na brane, ktore vznikli z pilin material trebalo poriadne umyt s teplou jarovou vodou nehovoriac, ze v lete a zime pracuje stahuje roztahuje. Vzhlad oplotenia zalezi aj do vizualnej stranky RD.
Odpovedať
Profilova fotka
100 ludi 100 chuti,v prvom rade musite mat predstavu aky plot chcete,ci dreveny alebo kovany...a od toho sa dalej odvijat...)))))..kazde ma svoje plusy aj minusy....
Odpovedať
Zakladna otazka je kolko do toho chcete vrazit. Od toho sa odvija vsetko ostatne. Plot pri dome je nieco co nevytvara nejaku obvzlast hodnotu ci pohodlie. Murovany plot zasa ma tiez nevyhodu ze v lete fajnovo akumuluje teplo, takze pridavanim betonu k dalsim spevnenym plocham vytvarate iba akumulacne kapacity tepla v okoli domu. Ak date nieco zelene tak to robi tien a spravnym navolenim zelene viete dokazat za par € to co neposkytne ani mramor za tisice.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Moze mi poradit nejaky odbornik? Planujeme plot zo "salovacich tvarnic" + lepidlo, sietka, samozrejme odizolovat. Chcem sa opytat ci je potrebne dat styrodur ( mame doma nevyuzity hrubka - 3 cm ) brana a branicka bude casom kovana.
Odpovedať
@tixi neber to ako 100%nu odpoved, ale sused obalil plot z dt do styroduru a majstri co mu to prisli vyspravit vraveli, ze naco to tam daval, ze to vobec nebolo treba...
Odpovedať
@kkristian, dik, no ved to, ze co majstrej to ina odpoved, preto chcem vediet nazor od viacerych ludi. Urcite spodny rad zaizolujeme, len radsej by som zainvestovala teraz, ako sa o par rokov rozculovat, nad opukanym, zamoknutym, pripadne plesnivym plotom. Dom mame na miernom svahu a hlavne na jar sa niekedy voda vali doslova smerom na branu, hoci sme zakopali niekolko odvodnovacich rur. Dalsia vec je, ze povodne som bojovala za iny druh oplotenia, no manzel si dupol, ze bude murovany, ja mam vsak obavy, ako to ta fasada na plote vydrzi...nie je tu este niekto kto ma s murovanym plotom skusenost???
Odpovedať
Článok sa načítava...
@tixi Ja som zrovna vo faze vystavby plotu. potrebujem 49 metrov -brana 1,1m -vjazd pre auto cca 4 metre. Zratal som si, ze ak postavim z DTciek a omietnem, tak budem +- na cene plota zo stiepanych tvarnic a nebudem mat problem s pripadnym odpadavanim fasady. Tento tyzden hadam dokoncim z jednej strany, zvysok az na bud rok. Uvidime, ako bude plot vyzerat po zime :)
Odpovedať
@kkristian, presne to tvridm aj ja, no manzel ma svoju hlavu...a uz nehovoriac o tom, ze stiepane tvarnice posobia, teda aspon pre mna krajsie. U nas to bude trosku mensie, sirka pozemku je len 15 metrov. Pravdou vsak je, ze sa nam zvysilo zo stavby dost piesku a salovaciek, cize sa to vyuzije jednym razom.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
naviem ale zo skusenosti co mam viem ze omietka s plotu opadava len ked spodok plotu nie je poriadne odizolovany napriklad Penetracny nater a Ipa, potom ocelove pruty ktore nie su zaliate v betone treba navrtat a uchytit na chemicku kotvu min 100 az 150mm do hlbky, potom nie je problem s opadavanim omietky ale omietka nad ipou nemala by mat kontakt podkladom z bocnej strany a zasa cena = moznost za aku ste schopny zohnat material vo vasom okoli. :-)
Odpovedať
@decotrade dobry den, prosim vas kolko vas vysiel ten plot a od akej firmy to je?
Odpovedať
Profilova fotka
ma niekto skusenosť s neakou realizačnou firmou na stavbu plotu z plotových tvarnic, okolie Ba?dlžka plotu cca 22 m dik
Odpovedať
nám robili títo http://www.dlazdenie.sk/betonove_skla... pán je veľmi ochotný
Odpovedať
nevie niekdo kde by sa dala zohnat ta plastova vypln z plotoveho dielca vyssie??? ;-) A kebyze sa tu niekdo najde kto by vedel aj o umelom ratane (tiez len vypln) bol by som mu vdacny ;-)
Odpovedať
vyber plotu velmi zalezi od zastavby, respektive situacie v prostredi, kde nehnutelnost stoji. Ja uprednostnujem zelene/ekologicke ohranicenia pozemkov... V priatelskej zastavbe ploty nie su nutne... My sme to riesili takto:
Odpovedať
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je možné vyrobiť tie plotové dielce s PVC výplňou aj na mieru?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@dino123 a kde ste takuto branu realizovali, nieco take zhaname :)
Odpovedať
Profilova fotka
Brana sa nachadza v Malinove
Odpovedať
@bobicek jednoduchy nerezovy a mate pokoj,posli mi rozmer bran amozem urobit cenovu ponuku.
Odpovedať
ak niekto chce, aby mu kovaný plot vydržal dlho bez údržby, je potrebné, aby bol pozinkovaný. Treba sa prísť pozrieť k nám na výstavný areál do Ivanky pri Dunaji.
Odpovedať
@meamak , velmi pekne a dobre to vyzera, len evidentne ste nezili dlho na slovensku(predpokladam) tak aby ste nedoplatili na zvedavych susedov, nas uz ti zvedavy susedia 3 krat vykradli ;-/
Odpovedať
Robili sme plot z drevoplastu,velmi pekny no poveternostne vplyvy s nim dost pocvicili.Kovany nemusi byt len od kovaca,urobi aj zamocnik z kovanych polotovarov.Ked kovovy plot tak najlepsie pozinkovany a nastriekat.Velmi pekny je z tahokovu ale su problemy pri zinkovani.Najlepsi je nerezovy plot,aj najdrahsi.Ak sa dobre urobi,neoskre sa nejakym zelezom tak by vas mal prezit.
Odpovedať
@marsial ked mas dat plot zinkovat a nastriekat kvalitnou praskovou farbou tak sa cenovo vyrovnava nerezovemu, to len jednotlivci ktory beru velke peniaze za nerez a robia z nas zamocnikov strasiakov pre ludi tak ich robota je podpriemerna a vo viacerych pripadoch sa na ich robotu neda ani pozerat,taky si mysli ze ked si kupi zvaracku na zvaranie nereze a argonovu flasu tak je s neho velky nerezovy majster a o nereze vie velke h....o.keby boli majstrovske cechy ako volakedy a museli by ukazat co a ako vedia robit tak 90% tiez zamocnikov by uz dnes takuto robotu nerobila...
Odpovedať
@zolibaba no je pravda, ze sme zili v zahranici, ale myslim ze plot nie je nutny pokial clovek nebyva na rusnom mieste alebo v nejakej specifickej zastavbe, kde je sa pred cim chranit. Teraz so este nevyzera uplne rozrastene, ale ked rastliny budu starsie aj nas suchy mur zo skal bude vyssi. Mame alarm a aj kamerovy system ktory nie je viditelny, takze myslim ze zlodejov asi velmi nelakame. Okrem toho nemame co by ukradli - nedrzime cennosti doma.
Odpovedať
@mariott My sme vzdy striekali polyuretanovou farbou,konstrukcie stoje uz niekolko rokov a je to fajn.Ak sa nemylim praskovu farbu treba vypalit (neviem nepoznam to) tak to asi tiez nebude najlacnejsie.Nerez je nerez,neviem kolko niektori majstri pytaju za robotu,ja len sudim podla ceny nerezoveho materialu ktory teda je drahsi ako cierny material ;)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?