Ako postaviť plot pre záhradu 40x40m?

Dobry den, Mam zahradu 40x40 m cca a chcel by som ju oplotit. Poplastovane trubky s hrubkou 1.2mm co predavaju mi pridu strasne tenunke a pride mi to zbytocna robota vrtat 70cm jamy betonovat ked mi to ma za par rokov odhnit. Radsej by som siel do trubiek napr. 48mm priemer a hrubka steny 2 - 3 mm. Ked chcem plot vysoky 2m nad terenom kolko by som mal take trubky dat do zeme staci 0.5m a 0.7m jama ? musi to byt komplet zaliate betonom? Take trubky sa predavaju aj pozinkovane oplati sa to? Cim to potom natierat, chyti to na pozink? Treba na taketo hrube trubky davat podperne stlpiky (sikme vzpery) ako pri plotoch z marketov? Dakujem za rady. Prosim poradte, ked tak aj kde dobre kupit take trubky v okoli ZA alebo aj inde vzdialenost neni problem ak sa oplati.
Odpovedať
@mohinder sikme vzprey v rohoch treba nech uz pouzijes akekolvek rurky. Sikma vzpera posobi proti silam vznikajucich pri napinani napinacieho drotu. A ten treba primerane napnut, obzvlast pri takej dlzke plota.
Odpovedať
@virnik27 myslis poterovy beton? este rozmyslam aj nad hranatou johlovinou 60x60 @zita19 dakujem. staci 25-30cm priemer a hlbka 60cm? Cital som ze nejakych 10cm pri spodku dat makadam - nebude to praveze sluzit skor ako taky bazen kde sa bude voda drzat?
Odpovedať
aku by ste prosim vas vybrali trubku vo Ferone maju napr. Bezsvove a Zvarane trubky. Dakujem.
Odpovedať
@mohinder tvoje obavy nie sú opodstatnené. stĺpik priemeru 48mm má mať hrúbku steny 1,5mm. a keď je poplastovaný, tak nie je dôvod, aby odhnil po pár rokoch. skôr ty "odhniješ" ako ten stĺpik. vzpery sú nutnosť. ale ľudia vymýšľajú kadečo. nech sa páči. ak kúpiš niečo pozinkovné, tak to zvykne byť dosť mastné. tomu treba prispôsobiť aj ošetrenie. na bežný plot stačí pätka 20 cm priemer, hĺbka 50-70 cm. ak ide vŕtať, tak kľudne čo najhlbšie. aj je tvrdé podložie, tak minimum tých 50. nezabudni na správny rozostup stĺpikov, o tom nič nepíšeš... dôležitá vec. darmo dáš super pevné stĺpiky a super pevne zabetónuješ, keď budú 4m od seba... prípadne nedáš správne vzpery alebo napináky. zalievanie betónom je kontra-produktívne... v betóne je chémia (už samotný cement), ktorá bude zvnútra rozožierať neošetrený kov. ale ako vravím, nech sa páči. nik nebude vidieť, že ti to zvnútra pracuje. teórie sú rôzne.
Odpovedať
@worker_falcon to silne pochybujem ze skor odhnijem ja ale bodaj by ! 😄 tych 1.5m je cista hrubka kovu? + zinok + poplastovanie? cize finalna hrubka je kolko? .. je to poplastovane a pozinkovane aj zvnutra?
Odpovedať
@worker_falcon ked porovnas pozink trubku plotovu a pozink zo zeleziarstva o hrubke 3 mm rozdiel je 2 - 3 eura za 2.5m stlpik s tym ze je raz taka hruba stena ... akurat ze to nekupis farebne ale iba pozink. Az tak drahsie to nie je
Odpovedať
tiez som riesil taketo dilemy pred tym, nez om siel oplotit pozemok 70x78m. Nevedel som ake stlpiky, ci poplatovane /tiez mi prisli tenke a nepevne/ alebo ocelove rury a podobne veci ako riesis tu. NIekedy sa zabetonovala doslova rura do zeme alebo tecko, jokel, kto co doma mal alebo zohnal. Tie ploty drzia doteraz. Ja som dal kazdeho 2,7 metra od seba stlpiky. Kupil som 6metrove rury hrubky 3mm , kus 21e. Z toho som narezal 2kusy 2,4m a 1 kus 1,2. Z dalsieho 6 metroveho kusu som narezal tak isto, kusky 1,2metrove som zvaril a mal som dalsi 2,4metrovy kus. Je pravda, daval som len 1,8m. nad teren pletivo. Stlpiky sli do zeme asi 55cm, jamy kopene sticharom, tenkym rylom. Jama bola uzka a hlbsia. Podpery som samozrejme dal, to musis. Kukni si moj album. Ak by som oplocoval znova, znova to riesim takto. Hrube rury ma vysli tolko co poplastovane, ale asi aj lacnejsie. Natrel som to zakladnou a potom vagonovou zelenou. Nerozoznas od farby poplastovanych. Vsetko drzi super. Velmi nespekuluj, rob tak, aby bolo lacne a funkcne.
Odpovedať
@roxo99 dakujem, mozno aj tie klasicke ocelove budu dobre, lebo ako vravis predavaju sa 6m kusy a co so zbytkami? Pozinkovane tak lahko nezvaris dokopy. A tiez by sa museli natierat ked by si zvara lenbo by sa ten pozink musel ocistit. Cize vazne uvazujem aj nad ocelovymi bez pozinku. Aj keby to vydrzalo co tie tenke poplastovane minimalne je ten plot neporovnatelne pevnejsi. Podobnu cenu mam na 48.3 priemer a hrubka steny 3.2mm (RÚRA ZVÁRANÁ KONŠTRUKČNÁ EN 10219, zn. S235JRH Rozmer: 48,3x3,2 )... cize aj ciapocky z plotovych mi budu pasovat, ktore kupim v plotovom centre za par centou. A zbytky co mi z tej 6m ostanu pekne pozvaram a pouzijem napr. ako podpery. Este sa ta spytam prosim ta vies mi doporucit nejaku konkretnu farbu? pouzival si aj zakladnu?
Odpovedať
@mohinder my sme ocelove rury natierali epoxidovym lakom, primer a top coat. Za mna najlepsi nater. Zo zvyskom zarobenej farby sme natreli furik, a teda na pocudovanie aj na tom starom hrdzavom furiku ta farba drzi ako das. No a navrch rury bracho navaril klobuky z plechu tak tam ani neprsi ani osy sa tam nenastahovali
Odpovedať
@mohinder ja mam tiez presne tie rury ,ktore ty popisujes Presne tie iste rury, priemery,hrubky.Ja mam aj nejake o hrubke 4mm...to som daval cik cak. Jednu hrubsiu,druhu tensiu. Nakupil som ich raz take, raz take. Ale tie 3mm hrube bohato stacia. Su pevne. Natrel som to zakladnou farbou 2x a potom lakovou farbou na kov. Farba vagonova zelena, neviem presne cislo RAL...ale je to aj nazov farby ze vagonova zelena. Cena je taka ista ako akykolvek iny odtien.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
Cawte, chcem sa opytat ci stlpy ste vtlacali do betonu alebo prv stlp a beton okolo neho?
Odpovedať
my ked sme robili takyto plot u svokra, tak sme najskor zabijali stlpi a potom sme ich obbetonovavali
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?