Pletivový plot s podhrabovými doskami vo svahu

Ahojte. Riešim dilemu ako ohradiť pozemok. Je toho hodne tak okolo 150m čo by bol pletivový plot. Polka plotu by bola vo svahu stúpanie 10-15° a v polke sa pozemok lomí a je tam takmer rovina. Uvažujem že by som spravil pletivový plot - pletivo 150cm + podhrabové dosky 30cm z toho 10-15cm v zemi. Ako sa realizuje takýto plot vo svahu a hlavne ako sa to dá spraviť na horizonte čo bude zlom. Stĺpiky kolmo, pletivo by bolo zo šikma. Ale podhrabové dosky neviem ako osadiť. A tiež podhrabové dosky sa dávajú medzi stĺpiky a chytajú sa do takých kovových držiakoch na to určených. Ale videl som že podhrabové dosky boli mimo stĺpikov a boli vedené vonkajšou stranou bez prerušenia. Ale nevidel som ako boli realizované spoje a uchytenie na stĺpik. Ďakujem za rady.
Odpovedať
1
2
@kajo873 Keby si pouzil namiesto podhrabovych dosak tenke vysoke DTcka ?
Odpovedať
My to mame spravene takto
Odpovedať

Odpovedať
@17juraj17 Veď práve DT moc nechce, aj keď som zvažoval tú variantu. Na tú dĺžku pôjde dosť betónu, a asi bude treba spraviť základ, a nie len dve DT na seba, a bude dobre spraviť aj tenký veniec na vrch lebo len zaliať DT do vrchu a nechať to tak nie je moc dobre. Takže je s tým veľa roboty -šalovanie, výkop základu, štrk, cement, a aj železo treba dať. Síce stlpiky sa budú teiež betonovať ale nie toľko materiálu. A hlavne podhrabová doska vyzerá možno trochu lepšie. Ale pri najhoršom prípade dám DT
Odpovedať
Ak chceš podhrabove dosky vo svahu...Musíš skrátiť vzdialenosť medzi stĺpikmi a rezať dosky dosikma. Stĺpiky rovno , plot šikmo, dosky sikmo
Odpovedať
@kajo873 Prave ja som to myslel bez betonovania. Len naukladat a nejak previazat. Ja teda snimi moc nerobim ale predpokladam ze ak by sa aj vyplnili hlinou alebo strkom tak by ta prezili.
Odpovedať
@tominohorvath Asi tie dosky rezať a dávať ich do tých držiakov bude najrozumenšie miesto špekulovania dávať ich bokom.. A klasické pletivo sa ako začína zošikma na stlpiku? a taktiež ako pletivo spraviť na zlome na kopci?
Odpovedať
Profilova fotka
@silvia2891 Kolko metrov mate plot pls? A kolko Vam to cca asi zabralo casu? Ja mam jednu stranu pozemka na konci trochu dosikma (akokeby to ide do svahu). Zatial mam len natahane stare pletivo ked som si na zaciatku znacil moj pozemok. Ale do buducna urcite budem zvazovat poriadny plot tak sa teraz informujem kade chodim..
Odpovedať
Profilova fotka
@kajo873 presne tak ako pise aj @tominohorvath dosky narez dosikma.Bude to sice trochu pakaren (su tam asi aj roxory) treba sa s tym pohrat ale vo finale budes spokojny uvidis...bude to vyzerat 100x lepsie ako DT
Odpovedať
@fruko5 Plot by mal byt do konca pozemku dlhy 49m.Dame ho aj zo zadnej strany spolu s branickou ale to az ked budeme mat navozenu zeminu na vyrovnanie.Neskor dame nan tienitko podla potreby.. Co sa tyka casu tazko teraz povedat, robili sme ho na etapy podla cistenia pozemku.Par krat sme ho aj prerabali..Pletivo asi polovicu sme natiahli 3 behom 1 hodinky. Ta betonaz stlpikov uz trvala dlhsie, Rucny vrtak, a rychlosnuci beton..Stacilo chvilu podrzat v rovine. Potrebny vrtak klasicka a hadicova vodovaha a nejaky aku skrutkovac.
Odpovedať
@richard71 áno, v normálnych podhrabových doskách sú roxory :-D :-D :-D Ale nie v tých za 10€ z MM... @kajo873 chlape, ty o tom nič nevieš. mimochodom, čo tak navštíviť nejakého predajcu plotov (nemyslím stavebniny, kde o plotoch nič nevedia a nevedia poradiť detaily), a porozprávať sa o tom, prebrať všetky detaily... dosky sa zvyknú dávať aj došikma, aby kopírovali svah. síce to vyzerá ako vyzerá, ale budiž... konce sa zapiľujú do uhla, tak ako ti tu už písali. úchyty na dosky jedine hliníkové, plastové sú useless, betónové sú veľmi mohutné a robí to problémy pri montáži a celkovo esteticky. Prízvukujem dávať pozor na rozteč stĺpikov, keďže budeš spiľovať z dosiek. Radšej nech sú bližšie, ako ďalej. 2cm navyše ľahko spíliš, ale ak budú 2 cm chýbať, tak koniec. Btw. dosky sa zvyknú osádzať tak pol na pol do terénu, čiže by mali byť na koncoch zaliate do betónu pätky. Tým chcem povedať, že dosky musíš osádzať už pri betónovaní stĺpikov a teda aj skracovať. Vtedy nespravíš chybu. DT bez zabetónovania (v konečnom dôsledku základu do nezámrznej hĺbky) nie je riešenie ničoho... Nechápem, ako to môže niekto vypustiť z úst...To už potom radšej záhradné obrubníky osadiť do bet. lôžka... veru, striedania lomov ti spôsobia zopár starostí navyše. veľa šťastia. Bude ťa hriať pocit, že si ušetril pár tisíc eur, ktoré by si zaplatil profíkom. čo na tom, že to budeš robiť 2 mesiace popri robote :-D
Odpovedať
Netreba podhrabove dosky osadzat uz pri betonovani.Neviem si to ani predstavit. Staci si narezat nejaku stresnu latu na dlzku tej podhrabovej dosky a minus 2cm dole a pouzit ju ako roztec. Pri betonovani je dolezite dodrzat polohu a kolmost a dodrzat tu roztec.Ked je beton stvrdnuty, sa vrtaju tie drziaky a osadzaju dosky.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Ahojte, je nutne mat stavebne povolenie, ked chceme plot pletivo a podmurovat DTckami? Aby nebolo priamo na zemi... dik
Odpovedať
@silvia2891 tak pani si to nevie predstaviť... Podľa tvojho popisu je to možné iba vtedy, keď budu dosky celé nad zemou. Ak ale maju byt zapustené do terénu, tak z nich potom treba spilovat, lebo bude zavadzat betón, v ktorom je stĺpik. Dodržanie zvislosti stĺpika je dúfam samozrejme pri akejkoľvek montazi. :-o :-o :-o osadenie podhrabovej dosky na tom nic nemení.
Odpovedať
@fifitko25 mam pocit, že niekto zas vymyslel "zlepšovák". "Múrik" bez základu v nezamrznej hĺbke nie je riešenie v žiadnom prípade. Sa rozpuka a rozpadne veľmi rýchlo. Ibaže by ste žili na Bali :-) to skôr "podmurujte" obrubnikmi. Milujem expertov, čo chcu stavať múrik a základ spraviť až na jednu DT. Pozerám, že už aj ta jedna DT je úspech, lepšie ako žiadna.
Odpovedať
@worker_falcon pani asi myslela moznost, ze beton sa okolo stlpiku nedava az po teren, ale maximalne 10-15cm pod uroven terenu, vtedy netreba nic spilovat.
Odpovedať
@stowasser len potom to väčšinou sklzne k tomu, že tých 10-15 cm betónu tam chyba. Lebo by celý stĺpik musel byť zapustený nižšie, a to sa ludom nechce (a nemajú dosť dlhý stlpik). Okrem toho pri odskokoch by museli byť vrchy patiek presne, aby sa na ne dal iba položiť panel a bol vo vodovahe. Ak sa to niekomu zdá jednoduchšie ako osadzat podhrabove dosky pri betonovani, nech sa páči.
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon a kde pisem, ze murik bez zakladu? Urcite sa budevrobit zaklad, aj nad zakladom aspon 3 DT. Namiesto urazlivej odpovede radsej mlcat, alebo sa slusne vyjadrit.k veci.
Odpovedať
@fifitko25 píšeš o pletive, ktoré sa bude podmurúvať DT. pre mňa je to jasná formulácia (aj v súvislosti s tým, čo tu už bolo o tom napísané)... A ešte je otázne, čo považuješ za "základ". Keby si napísala, že chceš múrik a na ňom pletivo, tak by som nepovedal ani pol slova.
Odpovedať
prosím Vás, viete mi poradiť nejakých dobrých odborníkov na stavbu cca 150 m oplotenia štvorcovým pletivom a zabudovanie 1-dielnej bráničky a 2-dielnej brány z okolia BB?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@silvia2891 Nepáči. Môj názor
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Čaká ma tiež zrezávanie podhrabových dosiek pri ich ukladaní do svahu. Viete zo skúseností poradiť nejaký konkrétny kotúč 230mm do uhlovej brúsky? Obyčajným na betón to asi nepôjde, keďže dosky sú vystužené železom. Viem že existujú kotúče na železobetón, ale ceny sú od cca 40€ do 200€ za kus. Budem rezať 28 dosiek, výrobca Ekodiel.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Profilova fotka
Čaute, robili ste niekto ten pleťový plot a podhrabové dosky do svahu? Mňa čaká niečo podobné, cca 50 m, chcel by som rovnomerné klesanie cca 5-10 CM na 2,5m. Nejaké fotky by pomohli, alebo nejaké rady z praxe, prípadne poradiť na mieste som Stredné SK 😁
Odpovedať
@predatorzv rovnomerné klesanie je fajn, len to si musíš pripraviť technikou, inak to nebude dobre (nemôžeš spraviť rovnomerné klesanie dosiek bez ohľadu na terén). Teda môžeš, ale bude to blbosť, lebo časom to budeš aj tak zrovnávať. A know how nebudeme len tak rozdávať, ešte to by chýbalo 😎
Odpovedať
@predatorzv Ja som to robil tými obrubníkmi. Firma ti podhrabovú dosku do terénu nezakope, čo som videl realizácie tak boli dosky často vo vzduchu. Keď si chceš robiť sám a dáš si záležať, že vykopeš ryhu tak ok. Ale tie dosky sú ťažké, sám to nespravíš. Tie obrubníky som dával do suchého betónu v zemi a celková hĺbka od terénu cca 25cm. To naozaj len tak niečo nepodhrabe. A nemusíš sa držať presného rozostupu stĺpikov a nič zrezávať. Pekne ťaháš vedľa stĺpikov. Jedine keď máš prudkú zmenu stúpania tak tam musíš zarezať obrubníky. Trvalo mi 30m plotu na final spraviť cca 2 týždne samému. A to cez týždeň som na tom moc nerobil.
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon @kajo873 Ďakujem za odpovede a foto, máte to super. Ja mám taký zádrhel v tom, že som vyrovnával pozemok a aby som zem nedával na susedovej, tak hranica ešte nie je vyrovnaná, takže cca - 60/70 cm. So susedom som sa dohodol, že to môžem zasypať do stratena, takže ten môže ísť aj na jeho a on si tiež ešte dorovná. Takže u mňa by mali ísť najskôr stĺpiky do pôvodného terénu, potom by sa to malo opatrne zahrabať, potom dať podhrabové dosky do spádu a opatrne dosypať zem, potom ešte do budúcna posypať, keď to ľahne. Takže moje podhrabové by boli na začiatku cca 50/60 CM vo vzduchu. Ako posledné natiahnuť pletené pletivo a vzpery do podhrabovych dosiek. Pretože som to chcel zahrabat najskôr a bolo mi povedané, že tam stĺpik nebude dlhodobo držať v tom návoze.... Preto potrebujem rady a know how, firma sa s tým nebude naťahovať. Tie obrubníky, by u mňa asi neboli vhodné, ale je to super nápad a realizácia 👏
Odpovedať
Profilova fotka
Našiel som aj foto, hranica sú biele stĺpiky
Odpovedať
@predatorzv prečo by sa s tým firma nenaťahovala... pokiaľ zaplatíš, tak nemá problém. až taká komplikácia to nie je. len nezabudni potom kúpiť najdlhšie stĺpiky, aké majú, keď to chceš mať zo začiatku pol metra nad terénom. Prípadne ich ešte predĺžiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon na to som myslel, 2,80 m hádam zoberiem všetky a keď tak sa skráti.. 50/60 nad terén + 60 do zeme cca...na pletivo 150 CM a podhrabovku 20 CM to vidím... Mal som ponuku na práca / materiál 1/1 + poznámka, že úprava ceny po obhliadke, to rátam, že by bola vyššia cena, ale uvidím...
Odpovedať
@predatorzv my sme robili 30 metrov plota a betonovali sme si "podhrabove dosky". Vykopala sa uzka ryha asi na 10 cm hlboko (bracho spravil take "udelatko", kde sa vyberala len ta hlina, ktora musela), natlkli sa roxory do hlbky, jeden po dlzke, zalozil sa salung z dvoch dlhych dosiek, nalial sa beton do vysky 10 - 15 cm nad teren. A takto postupne od stlpika po stlpik. Ten plot uz prezil minimalne 5 zim bez toho aby praskal, posuval sa. Udelatko asi taketo https://gabeko.sk/dom-a-zahrada/5187-...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?