Oporný múr z úsporných tvárnic.

Dobrý večer, potrebovali by sme poradiť. Potrebujeme vyrovnať terén dvora, zvažuje sa nám a koniec dvora s chceme zdvihnúť o jeden meter. Chceli by sme urobiť oporný múr z úsporných tvárnic 50x20x30, betónový základ v zemi by bol 80 cm hĺbka a 40 cm šírka. Úsporné tvárnice chceme použiť hlavne kvôli úspore financií a výrobca píše, že sa to môže použiť aj ako oporný múr. Má s tým niekto skúsenosti? Ďakujem za každý postreh a radu.
Odpovedať
Ake maju byt rozmery oporneho muru?
Odpovedať
Skusali ste si dat nacenit v najblizsich stavebninach aj obycajne debniace tvarnice? Vami spominane usporne tvarnice su podstatne drahsie, ako obycajne DTcka, rozdiel v cene pokryje aj naklady na vacsie mnozstvo betonu a zaroven bude mur pevnejsi.
Odpovedať
Presne toto som mal na mysli...a pri opornom mure ide hlavne armaturu. Nad vysku 1m...by to mal posudit a vypocitat statik,podla miestnych podmienok.
Odpovedať
potrebujeme zdvihnúť pozemok 10m dlhý a 12m široký o 1m. A bočný sused bude o 1m pod nami a za pozemkom bude cesta. V stavebninách nám dali výpredajovú cenu tých úsporných tvárnic a ušetrili by sme aj trochu betónu...len nie za každú cenu, preto zháňam nejaké info...je o nich málo popísané...
Odpovedať
Profilova fotka
ten základ nemá žiadnu funkciu, tam stačí podklad 30 cm do hľbky a široký 50cm. 1m nie je oporný múr ale stienka. prepojte to zvislými prútmi do základu a použite hociaké lacné tvárnice.
Odpovedať
@jan45 Takže vy by ste v tom problém nevidel? Dáme silnejšiu armatúru a malo by to udržať...?
Odpovedať
Profilova fotka
@dada1973 armatúra má len funkciu prepojenia, tam stačia 8-10 prúty.
Odpovedať
Viem že by to statik vypočítal, ale to by bolo zdržanie...neviete mi poradiť kde by som našiel nejaký výpočet alebo porovnanie tých dvoch tvárnic, debniacej a úspornej tvárnice? Ďakujem.
Odpovedať
...myslím nejaký výpočet, sily, tlaku..čo tie tvárnice vydržia..
Odpovedať
@dada1973 tvárnice samotné vydržia niekoľkonásobne viac ( uvedené v technických listoch výrobku), ako celá konštrukcia a tu závisí ako je to celé pospájané, osadené a zaťažené, a to dokáže len niekto s dobrou znalosťou fyziky a matematiky alebo projektant, či statik. Ti dvaja posledne uvedení za to zvyčajne nesú aj zodpovednosť. Ale metrový múrik nie je nič čo by malo byť pre trochu betónu a tvárnic problém. Takéto múriky sa dajú zhotoviť aj bez spojiva.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 prosim vas,potrebujeme oporny mur cca175cm z DT..30ky..zaklad cca 50cm,plus k tomu pitoty na kazde cca 2metre do hlbky meter...myslite,ze to postaci? a samozrejme zelezo
Odpovedať
Profilova fotka
@monuli1985 piloty tam nemajú valný účinok, skôr rebrá do svahu alebo prípory a zvislá výztuž.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?