Oporný múr z úsporných tvárnic

Potrebujem urobit oporny mur dlhy cca 30m s tym ze na zaciatku je prevysenie 15cm a na konci 125cm. Vykopem kaskadovy zaklad hlboky cca 60-80cm, siroky 40cm.Dalej by som chcel pouzit usporne tvarnice ktore sa nezalievaju cele ale iba stred. Tym padom by som usetril dost betonu, ktory budem robit rucne. Myslite ze tie usporne tvarnice su na to vhodne? Ak ano, ake mam pouzit (12cm, 20cm)? Uvazoval som, ze pouzijem 12cm http://www.asari.sk/produkty/usporna-... s tym ze v casti kde bude mur vysoky 125cm budem zalievat celu a postupne ako sa budem priblizovat k tym 15cm ich uz budem zalievat ako uspornu tvarnicu. Oporny mur ma za ulohu navysit pozemok. Samozrejme myslim na oddrenazovanie. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@quako2 ak ich budes zalievat cele tak spotrebujes cca 1,3m3 betonu. je to pri 12cm. fakt rozmyslas nad tym ich nezalievat cele? kolko usetris, 0,3-0,5 kubika? ked to das na e tak to mas 15-20€ a tak 5-8 tacok.
Odpovedať
Fakt to vychadza do 1,5m3. Vcera som si to pocital na klasicku DT20 tam som bol na nejakch 4m3. Dnes ked som si spomenul na uspornu tvarnicu tak ma potesilo ze ju nemusim zalievat celu,ale pri 1,5m3 to asi zalejem fakt cele. Co hovoris na tu hrubku 12cm pri 125cm vysky (v tom najvysom bode)?
Odpovedať
Profilova fotka
vychadza to tak ak beries do uvahy ze objem jednej je 0,12*0,5*0,2 = 0,012m3, ak pocitas ze cca 40% z toho je tvarnica a mozno aj viac. tak na zaliatie jednej potrebujes 0,0072m3 betonu * priemerna vyska muru je cca 55cm. ak pocitam 60 to su 3 tvarnice na vysku. na dlzku to mas 30/0,5 cize 60*3 a mas 180 tvarnic * 0,0072... 1,296m3 presne ci bude hrubka stacit ti povedat neviem ak by si ale pouzil 20 tak potrebujes 2,16m3. nepocital som zaklad len DT. resp tie usporne tvarnice.
Odpovedať
@quako2 načo bude ten múr slúžiť? lebo ak bude držať terén nakreslený zelenou čiarou tak v pohode to môžeš spraviť (ale to je skôr plot :-). Ak ale oňho oprieš 1,2m zeminy tak bez dobre zaliatej výstuže v dvoch rovnobežných rovinách pozdĺž múru na to ani nepomysli. A výstužou sa skôr trafíš bez tých vnútorných priečok. Neviem či by som to robil tenšie ako 30cm??? Ono je to v skutočnosti tak, že kupuješ viac drahšieho betónu (za cca 90€/m3) a musíš urobiť menej lacnejšieho betónu (pod 40€/m3), marketing super, ale výhoda nie je v cene ale len v prácnosti.
Odpovedať
Môžem otázočku? To sú aké tie úsporné betónové tvárnice? Na Vašom mieste, by som skúsila popremýšlať nad DT- 40 keď to má byť oporný múr! tak 20 si môžte použiť na oplotenie, ale nie na múr, ktorý ešte obhádžete zeminou. V čom je úspora? zálievky?? niečomu tu asi nerozumiem ... :-S
Odpovedať
@ezruell Ano, uspora je v mnozstve zalievky (ale tej nakoniec nie je az tolko). Ked to vyrobca pise ze je vhodna na vystavbu opornych murov...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@quako2 @slavoslav @psychx Prosím vas, vedeli by ste mi poradit? Chcem robit vyvýšený zahon z DT15cm. Budu vo výške 0,5m (2 rady dt), rozmer zahona 1x4m. Chcel sa opytat- musi mat takýto zahon betónový zaklad ? Druha otazka, musim davat do dt-ciek betón? Nestačí štrk? Nechcem velmi betonovat ak nemusím, dakujem :)
Odpovedať
@moggie_1 nemusí mať základ, staci pevne podložie, napr. Štrkové. Pri širších dt betón netreba ale 15tky sa môžu posunúť.
Odpovedať
@slavoslav asi ake hlboké by malo byť podložie? Mohol by som do DT z bokov navŕtať diery a pospájať ich šrubami, aby sa nehýbali?
Odpovedať
@moggie_1 z akeho dovodu to nechces betonovat?
Odpovedať
@topfield tak kvoli tomu, že ak by sme v buducnosti nechceli mat vyvýšený zahon tak by to bolo pracnejsie na odstránenie, ale ked je to nutné, tak by som urobil zaklad
Odpovedať
@moggie_1 Dat skoro 50€ za tvarnice a este sa trapit s ich uchytenim nie je ziadna vyhra, urobte to z dreva, z vnutornej strany tam dajte nejaku foliu, napr nopovu a bude to jednoduchsie. Pouzite palety vam niekto daruje (ja som mal niekolko desiatok nevratnych u nikto to nechcel, tak som to musel spalit) a z tych by to bolo optimalne a par rokov to vydrzi.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@stowasser bude to pred domom, drevené sa nam tam nehodi, dakujem.
Odpovedať
@moggie_1 to veľmi závisí od podkladu cca 15-20cm. Môžeš ich skrutkovat.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
@quako2 Ahoj, mozem sa opytat ako si vyriesil ten oporny mur? Ja potrebujem nieco podobne, chcem na to pouzit DT hrubky 15cm. Z jednej strany to potrebujem dosypat hlinou. Hrubka zakladu 40cm.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?