Opora pre popínavé rastliny

Prosím o radu. Chcela by som si v záhrade vytvoriť súkromie od suseda, ktorý ma veľmi blízko dom k našej záhrade, kde chceme mať posedenie. Plot, ktorý nás delí má výšku 1,5m čo je málo, nakoľko z horného poschodia je všetko k nám vidieť. Uvažujem nad vysadením popínavých rastlín na opornú konštrukciu. V ponuke som však našla len také s výškou max 2m, chcela by som aspoň 2,5 m. Viete mi poradiť prosím ako si pomôcť, prípadne ako si takú oporu vyrobiť? ďakujem.
Odpovedať
@anuska999 Lepsie riesenie by bolo vysadit tam zivy plot ak tam je na to miesto, najlepsie taky co neopadava. Nemuseli by ste robit opornu konstrukciu /tyce + pletivo , cize klasicky pletivovy plot/ ked tam uz nejaky ten plot je, aj ked len 1,5m vysoky. Ja mam od suseda plot 1,2m a vyriesili sme to tak, ze v casti mam posadene tuje, ktore uz maju teraz 2m a v casti mam zasadeny zivy plot z bambusu fargesia rufa, tiez neopadava a rychlo rastie, este rychlejsie ako tuje.
Odpovedať
@klara321 Uvazujem aj nad roznodruhovym zivym plotom (tuja, borievka, brest wredei, jasmina, lieska, muchovnik) ale myslela som, ze si usetrim zo sirky pozemku vytvorenim "steny" z popinavych rastlin. Ale neviem. Cim viac zhanam informacie tym som dezorientovanejsia. Obavam sa aj, ze sused bude mat proti tujam namietky (zatienenie, korene) takze to budem musiet dalej od plota co je na uzkom pozemku problem.
Odpovedať
@anuska999 pre 90% popínavých rastlin staci kari siet medzi stlpikmi, po ktorej sa budu stverat. Isla y som skor do popínavých ruzi, lomicera, clematis, ktore nie su moc rozpinave a aj celkom rychlo dorastaju. Pavinic sice rastie rychlo, ale potom je s nim ostara, udrzat ho na uzde, brectan sa pomaly rozbieha, ale ked je stary, tak tiez sa rad utrhne z retaze. Visteriu by som nevyberala vo vasom pripade. Kym vam dorastu popinave kry tak tam na jar sadte popinave letnicky, je ich niekolko co by sa dalo pouzit, na zaciatok postaci aj fazula sarlatova a ozdobne tekvicky
Odpovedať
@zita19 dakujem za napad z kari sietou, nenapadlo mi ju takto vyuzit. Popozeram tiez tie rastlinky co radite. dakujem
Odpovedať
@klara321 Spytam sa vas este na ten bamus. Kolko rastliniek ste kupovali na vytvorenie ziveho plota? Rozrasta sa to rychlo?
Odpovedať
Profilova fotka
@anuska999 babmus nie je moc nachylny na zmeny pocasia a hlavne starostlivost? Ako co sa tyka popynavych rastlin, tak asi by som volil nieco skor zelene bez kvetov, kvazy len taky zivy plot
Odpovedať
@anuska999 kari siet je dobra, aj my ju mame, len bacha, taky brectan sa netaha po sieti, on chce liezt po stene. Kari siet je dobra pre loniceru, clematis, visteriu, - ta nam obrastla tu kari siet tak, ze ani ju uz nevidno, normalne zarastla do dreva tej visterie.. Lonicera rastie neskutocne rychlo, pekne kvitne a vonia, takze tu urcite odporucam..
Odpovedať
@anuska999 Chcela som Vam napisat aj tu kari siet ale predstavte si aky bude na to pohlad ked z tych rastlin opada listie. Samozrejme kari siet zhrdzavie.
Odpovedať
@anuska999 zalezi ako rychlo chcete aby narastol, ja som ich sadila s pol metrovymi medzerami minuly rok na jar a teraz tam uz nemam ziadne medzery, narastlo to tak o 30-40 cm do vysky a paradne zhustlo. Rufa moze byt aj na slnku a na zimu neopadava. Mrazuvzdornost tiez jedna z najvyssich a hlavne rastie v trse, nie je to vybezkaty bambus a ked fuka vietor tak tie listocky sustia, je to velmi prijemny zvuk. Len nekupovat bamboo select laboratorne mnozene.
Odpovedať
@drahoo rufa nie je narocna na pestovanie. Nie je to vybezkaty bambus.
Odpovedať
@drahoo a bambus je stahovavy, ked mu nezakopes ku korenom riadnu zabranu, za par rokov je nielen cez pol zahrady ale aj u tretieho suseda... Su sice aj trsove necestovave bambusy, ale vacsina co ma sancu u nas prezimovat sa mnozi korenovymi vybezkami uplne nekontrovatelne. Jazierkova folia pre neho nie je ziadna prekazka. Pri bambue by som bola mimoriadne opratne pri vybere druhu
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?