Nominatív

Kto je zodpovedný za stavanie plotu medzi susedmi? Pri výkope domu som stiahol ornicu plus zeminu do výšky buducej cesty cca. Po roku chce začať stavať sused, no on plánuje stiahnut od cesty len pristup na pozemok. Medzi nami teda vznikne dvojmetrový výškový rozdiel. Debatovali sme o tom, no nohavice nosí jeho žena. Ja som tam plot nechcel no nič iné už zrejme neprichadza do uvahy. Takže ako to je? Oporák ja či on? Čo ked sa akoze nedohodneme? Dik
Odpovedať
Spravne tomu rozumiem, ze 2metrovy vyskovy rozdiel si sposibil ty tym, ze si na svojej strane vykopal (ci navozil?) viac zeme s tym, ze si dufal ze to iste spravi sused? Ktory tak ale neplanuje urobit?
Odpovedať
U nas je nepisane pravidlo ,ze vrchny plot stavia vrchny majitel......
Odpovedať
@daralbajda tak je to i u nas, no tyka sa to len obycajneho plotu a i tak to nieje povinnost. Tu sa ale bude musiet spravit oporny mur, a ten by mal zafinancovat ten, ktory jeho potrebu svojou cinnostou vytvoril, ak pred tym nebolo potrebne o nom uvazovat 😵‍💫
Odpovedať
@laky71985 Ty si spôsobil výškový rozdiel pozemkov, tak ty to by si mal zabezpečiť, aby sa pozemok nezosunul. A to fakt odkopal z celého pozemku 2 m??? Kam si dal zeminu?
Odpovedať
@palinoba dom vo svahu, robila sa komasacia, stredom kopca vybagrovali cestu. Na vrchnej strane je výškový rozdiel 1,5m ked stojis na ceste a pozeras na svah, spodna strana, obut lyže a ideš... Žiadny rozum pred piatimi rokmi
Odpovedať
@palinoba ...tu vetu ze ktory jeho potrebu svojou cinnostou vytvoril je niekde zapisane? Lebo aj stavebny dozor mi spomenul ze je to viac menej na dohode, Pokial je niekde ta tvoja veta zadefinovana daj link (to by ma nasralo)
Odpovedať
@laky71985 ty si odkopal, sused dodrziava teren v povodnej vyske, ty musis postavit oporny mur. Za svoje, na svojom a s projektom a stavebnym povolenim. Len neviem co sem tahas susedu v nohaviciach. Aky to ma vplyv na to, ze ty si odkopal teren?
Odpovedať
@laky71985 obciansky zakonnik definuje zodpovednost za skodu zb - 40/1964. Ak teda vznikne susedovy akakolvek skoda pretoze ty si nieco spravil mas to biele na ciernom. A teraz k veci ty si si odkopal pozemok, kdezto sused ho nechal v tej casti v povodnom stave. Napriek tomu chces aby oporny mur staval on??? To snad nemyslis vazne 😄 mas v podstate tri moznosti - 1. postavit oporny mur 2. Presvedcit susedovu manzelku ze maju ten oporny mur postavit oni aj ked ty si podkopal ich pozemok (to by si bol iny frajer ak by sa ti to podarilo, pretoze ak by ta dali na sud, tak okrem oporneho muru platis i trovy konania) 3. Ak to nikomu nevadi a je to dostatocne daleko od vasich domov tak tam proste pretrpiet takyto kopec - no kedze sa tu na to pytas asi nebyvate 2 kilometre od seba ale realne hrozi, ze sa ti od suseda zacne sypat do dvora ten kopec co si vytvoril este mozno aj s buducim susedovim domom…
Odpovedať
Profilova fotka
no do ...., neni si ty môj sused? 😄 on aj s jeho ženou po mne chceli, aby som zaplatil polku oporného múru, inak žiadny oporný múr oni stavať nebudú a nemienia sa ani o tom baviť (oporný múr by držal ich navozenú zeminu - výška cca 160-180 cm.. ,,Čo ked sa akoze nedohodneme?" máš povolenie na terénne úpravy, keď už si to tam vybagroval? oni sa s tebou nemajú ani na čom dohadovať, buď rád, že to (zatiaľ) neriešia cez SÚ, lebo to budeš musieť dať ešte do pôvodného stavu (a dodatočne si riešiť povolenie na terénne úpravy a aj na stavbu oporného múra)..
Odpovedať
no... to z Vás nič
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@laky71985 Nikto za to nie je zodpovedny. Ak sa vy rozhodnete stavat mur ,no dohoda so susedmi nie je, vy to od nich pozadovat nemozte,aby oni mur vybudovaliresp.Vam prispeli nejakou ciastkou. Ak mur chcete, tak si ho postavte,no na SVOJOM pozemku! S tym, ze budete mat geometricke zameranie. Ak ste si navysil teren, v prvom rade sa informujte, ci je to s uzemnym planom a kazdopadne sa informujte na urade, ktore dotknute organy maju byt navysenim terenu upovedomene a maju Vam to schvalit. Bez ich suhlasu a suhlasu obce/mesta/SU, to nerobte, v pripade uzsich pozemkov narobite susedovi skodu a v buducnosti Vas to moze dobehnut, zial s problemami. Ak Vam urady a doknute organy daju suhlas, teren si navyste s tym, ze si riadne vypracujete projektovu dokumentaciu, staticky posudok, odvodnenie a pod., zalezi, co od Vas pri stavebnom konani budu ziadat. Oporny mur nie je sranda a svojim konanim mozte v buducnosti ohrozit zdravie susedov. A treba brat do uvahy, ze na oporny mur sa vyzaduje stavebne povolenie,teda susedia budu ucastnici konania a vedia Vam to pekne skomplikovat.
Odpovedať
a ty si to v pohode mohol takto vykopat? to nikto neriesil ze co sa potom bude diat ked sa raz niekto rozhodne tam stavat?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Podla mna nie, lebo sa cakalo, ze to iste spravi aj sused. Tym padom by to bolo vyriesene. Len teda asi nie kazdy ma rovnaku predstavu o pozemku.
Odpovedať
Priklanam sa k tomu co tu uz zaznelo. Kto sposobil ten rozdiel, ten by si to mal financovat, pokial sa nedohodnete inak, co z tohto vyzera, ze ozaj sa nedohodnete. On nema preco ti povedat, ze ok dam ti na to polovicu alebo to cele zaplatim.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?