Plot alebo vyrovnať pozemok - čo riešiť skôr?

Ahojte, kúpili sme dom v radovej výstavbe a ideme riešiť exteriér, nevieme však s čím skôr začať, ako postupovať. Je lepšie najprv dat plot /3 ks betónu/ a potom pletivo... alebo najprv vyrovnať pozemok a naviezť hlinu ? Susedia zprava si pozemok vyrovnali a o dosť vyššie ako my by sme chceli a tvrdia, že bez toho aby sme my nemali hlinu nemôžu dať oni plot... ako by ste postupovali vy ? Za odpovede vopred ďakujem🙂
Odpovedať
Urobil by som si najskor plot a nasledne riesil teren ak vies, do akej vysky ho chces naviezt. Zalezi aky plot, ci bhde aj potrebny maly oporny murik, atd. Trosku si neviem predstavit kde mas aky vysoky teren, ale od suseda ta vyssi teren trapit nemusi - ty si tam mozes dat kludne plot. Ak chcu oni oporny mur, mozu si ho urobit na svojej strane pozemku. Alebo sa nejak dohodnete ako to spravite - realizacia aj financne.
Odpovedať
@mmjoy99 tiež sme takto najprv uvažovali, ale keď povedali že bez toho aby sme my nemali hlinu nemôžu dať oni plot tak som ostala trosku zarazena... takto to vyzerá 🙂 vpravo ich pozemok vľavo náš
Odpovedať
Jasne ze mozu...ale museli by spravit nieco aby sa im ta hlina nezosypavala k vam. A to sa im zjavne nechce - ved je (pre nich) jednoduchsie ak by ste si vy dosypali teren do ich vysky a nasledne len osadit stlpiky a pletivo (neviem aky typ chcu). Kludne im mozes oznamit ze ty si vyssie teren navozit nechces. Tak nech sa zariadia. Jasne, vyzera to vselijak ak si 2 susedia vedla seba tahaju 2 ploty, ale ked sa nedohodnu, inak to nepojde. Ja mam napriklad z 3 stran - z jednej strany oporny murik vysky 50cm aby drzal vyvyseny teren (na nom pletivove bloky). Z dalsich dvoch stran po dohode so susedmi murik na hranici pozemkov kedze su susedia terenne vyssie s tym, ze ja som do toho prispel +- tolko co by ma stal moj vlastny plot. Ak by chceli viac, to si radsej osadim na svojej hranici stlpiky a nech si sused robi mur na svojej strane ako len chce.
Odpovedať
Náš prípad. Nikdy viac prvý plot.. . My sme si dali prvý plot betónový.. a potom spravili terén.. ale susedia sa nasťahovali neskôr tak oni si navysli terén o 30cm a z nášho 2m plotu ostal 170cm... Keď ide sused vidieť mu hlavu.. načo taký plot.. najskôr sa dohodnite obaja o výške terénu a pak plot...
Odpovedať
@majka4848 aku vysku ma na konci ta navazka? Susedko je vychcanec. Narovnal si svoj pozemok a vysypal ti hlinu na tvoj a teraz caka, ze navezies rovnako a on si spravi plotik na rovinke... Alebo spravis murik a on bude za vodou Nech len postavi oporny murik pod plot u seba, nech postavi plotik a vy alebo svoj pozemok zdvihnete alebo aj nie, nemaju sa na co vyhovarat. Mali si upravy spravit tak, aby vam nezasahpvali na pozemok, ked uz zacali ako prvi
Odpovedať
Hmmm tak to ste má teda moc nepresvedčili, ktorá varianta je lepšia 😄 už sme im vraveli, že nedáme takto vysoko ako oni, lebo zbytočne keď ten pozemok nie je moc krivy a boli s tým ok... len zas keď aj susedia zlava dajú do takej istej výšky ako oni to už s tým nezmôžeme nič a musíme dať aj my takto vysoko nie ?
Odpovedať
@majko22 - ked si sused navezie meter zeme a da si 2m plot, mam si preto ja stavat 3 metrovy? 170cm je celkom v pohode. Niekedy sa neda dopredu dohodnut, ak susedov zatial nemas. A aj ked ti povie ze si nenavysi pozemok, a neskor rozhodnutie zmeni? Skratka su vselijake zivotne situacie. @majka4848 - V tejto tu by som postupoval tak ako som pisal. Oznamil by som susedovi ze teren si nenavozis. A nech sa on zariadi tak aby sa mu jeho teren nezosypaval k tebe. A ked chces mat plot ty skor, sprav si ho u seba. Alebo sa dohodnite, spravte ho stredom, len sa poriadne dohodnite na tom kto kolko investuje, kto to spravi, ako to bude vyzerat, aby nakoniec nebol vysledok iny ako ocakavania. Ozaj - nasi susedia po stranach su vyssie - teda z jednej strany uz su, z druhej planuju navozit hlinu v buducnosti. Nemusis mat aj ty vyssie teren, ved preco ano. Len nech si spravia oporne muriky. A predpokladam ze je to par centimetrov, nehrozi ze sa ti budu pozerat na hlavu. A ved keby aj ano, tak co? 🙂
Odpovedať
@majka4848 Slušní ľudia najprv spravia oporný múr a potom dosyú hlinu. Ak si susedia dosypali a nespravili múr, zavolajte na stavebný múr, že robili nepovolené terénne úpravy a nespravili múr. Predsa im nebudete stavať oporný múr alebo dosypovať hlinu do ich výšky!
Odpovedať
Profilova fotka
@hrdzah lenže dnes natrafiť na slušných ľudí (a takých, čo nemajú v hlave vzduchoprázdno), je dosť veľký problém :) dnes je strašná doba, nikto nikomu nepraje a susedia si navzájom robia zle (čo ja nepochopím, keďže vedľa seba ľudia žijú celý život).. hovorím z vlastnej skúsenosti, keďže mám za chrbtom takého suseda, ktorý si navozil 1,5 m zeminy a samozrejme bez oporného múra..
Odpovedať
Ste dohodnutý ze je to jeho strana aa ako slušnosť každé každí spraví plot z jednej strany? Cize robí ho on? Aky plot chce urobiť? Ak nechcete ist s pozemkom vyššie tak bud nech spraví z DT tvárnic alebo ináč oporný múrik a na neho pletivo a ak. Ie tak neviem fakt. Nech kúpi dlhšie tyče a to pletivo nech da po zem... Ale to by som isto chcel aby si ho spadoval od plota a nie k plotu. Alebo sa rozhadajte a nech da betonovy, alebo sa uložte a máš pokoj.
Odpovedať
Profilova fotka
@majka4848 Vôbec sa s tým netráp.Máš presne môj prípad.Sused má pozemok o 20cm vyššie.Plot klasické stľpiky bez múrika a pletivo 180cm výška.Po 20 rokoch ja mám v širke asi 1,5m pozemok o 7cm vyššie a on nižšie.Samo sa to zrovnáva....tak ako v posteli. :-)
Odpovedať
@majka4848 , Najprv treba plot a potom až naviesť zeminu. My sme to takto robili . Na spodok plotu sme umiestnili podhrabové dosky a koniec pozemku sme nechali otvorený, aby nám vedeli doniesť zeminu na pozemok. Isť na to opačne, že naviesť zeminu je hlúposť .
Odpovedať
Článok sa načítava...
@iamriso Tvoj sused má navezenú hlinu tesne na hranici?
Odpovedať
@majka4848 keď si chcú navyšovať, nech si navýšia. Vy si dajte plot na svojom pozemku ako chcete. Ak sa im to nepáči, môžu si urobiť svoj. Ak si aj susedovci z druhej strany dajú vyššie, je to ich vec. Vy sa predsa nebudete pispôsobobvať len preto, že oni chú. To je tak, ako keby vy ste im vraveli, nech si nič nedávajú. poslúchnu Vás, lebo vy chcete? Nie. Takže, keždý na svojom podľa seba. Ak chcú navyšovať, musia si urobiť oporné múry, aby Vám ich zem, nepadala na Váš pozemok.
Odpovedať
Profilova fotka
@hrdzah no už nie :D mal.. nejaké množstvo už odvozil (na ostatok si rieši stavebné povolenie pre terénne úpravy)... keby len na hranicu pozemku, on si postavil pred dvomi rokmi dočasný PLETIVOVÝ plot z časti na mojom pozemku, čiže aj zeminu mal u mňa na pozemku... samozrejme mňa o tom neinformoval (zistil som to až po zameraní geodetom) a keď si to staval, tvrdil, že si to dal cca 10 cm do svojho pozemku :D je to frajer..
Odpovedať
@iamriso dufam ze si bol dat namietky voci tomu stavebnemu, nech panicka na stavebnom vie, ze je v hladaciku a neodklepne co si sused zmysli!
Odpovedať
@iamriso Nemáte v ÚR pre danú lokalitu stanovenú výšku podlahy oproti vozovke? Táto navážka je slušné hulvátstvo
Odpovedať
@iamriso Aké právomoci má úradníčka na stavebnom úrade na takú navážku pred a po kolaudácii? Riešim to isté, ale drzý hulvát už má kolaudáciu.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba zatiaľ nedal, rieši si projekt... bol tu vykonaný štátny stavebný dohľad na môj podnet (keďže to po dobrom nešlo) a namerali mu prevýšenie pozemku voči pôvodnému 150 až 180 cm, bolo mu nariadené aby zeminu odvozil a dal do pôvodného stavu.. samozrejme na ich otázky typu: odkadiaľ je navozená zemina? môžete preukázať jej pôvod? kto ju navozil? kto vám povolil terénne úpravy v takomto rozsahu, keď je v stavebnom povolení napísané, že je to zakázané? atď. nevedel absolútne odpovedať, dokonca ani jeho stavebný dozor, ktorého si on zavolal ho nepodržal :D polku zeminy odvozil (viac v podstate ani nemohol, pretože sa preukázalo, že má v tej navážke trativod a ešte k tomu nie je dodržaná minimálna vzdialenosť od hranice pozemku), zavolal si stavebný úrad, že zeminu odvozil, aby mu to prišli skontrolovať (síce mu nebola uložená avizovaná pokuta, ak zeminu neodvozí - to sa nad ním úradníčka asi zľutovala, ale vtedy som sa aspoň pekne zabavil :D ešte sa prišlo na to, že má na čierno resp. bez povolenia studňu - a to som bol v tom, že na ňu má povolenie, keďže som mu podpisoval papiere, že nemám výhrady, ak to bude v určitej vzdialenosti od hranice pozemku)... teraz mu bolo nakázané si nechať urobiť projekt terénnych úprav, ku ktorým sa budem vyjadrovať, keďže s takýmito ľuďmi je nejaká slušná debata absolútne nemožná, takže plot, ktorý sme mali stavať 50/50% som si postavil sám a na svojom pozemku.. Plot je v najvyššom mieste z mojej strany síce vysoký cca 235 cm, ale mám pokoj, už mi neočumujú do dvora a keďže ho mám na svojom pozemku, nemôže ho nijako využívať ani si o neho nič opierať atď., na čo som ich hneď pred úradníčkou aj upozornil (keďže má dom vyššie položený, tak predpokladám, že bude ešte problém, keď si nainštaluje kamery, to by snímal nad plot, čiže do môjho dvora, čo mu v tom prípade určite vysvetlím, že takto teda ne ;) K stavebnému povoleniu sa samozrejme vyjadrím, nakoľko ten trativod by mi časom poškodzoval (podmýval) môj plot (riešim to aj s mojím projektantom) + zemina je zospádovaná ku mne, čiže to tiež tak nemôže byť..
Odpovedať
Profilova fotka
@draik výšku podlahy v dome (a celkovú výšku domu) máme v stavebných povoleniach, ale to sa netýka samozrejme pozemku.. keďže ulica/lokalita je vo svahu, preto v územnom rozhodnutí a aj stavebnom povolení je napísané, že výrazná zmena nivelity pozemku voči pôvodnému stavu, je zakázaná (práve aby neprichádzalo k takýmto situáciam).. @hrdzah na to ti odpovedať veru neviem, to už môže byť problém, ak tvoj sused už má skolaudované, ale ak sú tam nejaké výrazné terénne úpravy, tak povolenie k tomu musí mať a ty by si sa k tomu mal aj vyjadriť.. u nás to je tak, že dokiaľ nebudú mať stavebné povolenie na terénne úpravy a zabezpečenú zeminu, tak neskolaudujú ani dom..
Odpovedať
@iamriso Prisypal cez pol metra na celý pozemok. Sype sa to ku mne cez jeho pletivový plot. K ničomu som sa nevyjadroval, určite na to nemá povolenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@hrdzah tak ho na to upozorni, ak s ním nebude normálna slušná debata, kašli na neho, daj podnet na SÚ.. každý si musí zabezpečiť svoju zeminu (ideálne oporný múr), nemôže nijako ohrozovať/poškodzovať susedné pozemky
Odpovedať
@iamriso Samozrejme že som ho na to upozorňoval. Podnet som dal, úradníčka na to kašle. Ako postupovať ďalej?
Odpovedať
Profilova fotka
@hrdzah úradníčka na to kašľať nemôže, nakoľko to je jej práca (a povinnosť) vykonať štátny stavebný dohľad, ak bol daný podnet a ty máš jasný dôkaz poškodzovania tvojho majetku.. ak nekoná, choď za jej nadriadeným, čo je starosta obce/mesta..
Odpovedať
@iamriso Prišla, riešila hovadiny či sa dohodneme a kto čo povedal. Po 2 mesiacoch sa nič nedeje. Sťažnosť som podal písomne, mám opečiatkovanú kópiu, a na mieste bolo vidno že je to prisypané.
Odpovedať
Profilova fotka
@hrdzah v tom prípade by som na tvojom mieste išiel na SÚ sa spýtať, v akom je to štádiu, že po dvoch mesiacoch sa to nijako nepohlo, stále ti sused poškodzuje pozemok.. a že chceš vedieť, či teda SÚ niečo rieši, alebo či je nečinný, inak že to teda ideš riešiť ďalej...ak úradníčka nekoná, (bohužiaľ) jej spomeň: Oddelenie štátnej stavebnej správy, predpokladám, že potom začne konať :) https://www.minv.sk/?oddelenie-statne... - vykonáva štátnu stavebnú správu v druhom stupni vo veciach, v ktorých v správnom konaní v prvom stupni koná obec ako stavebný úrad - riadi a kontroluje výkon prenesenej štátnej správy vykonávanej obcami ako stavebnými úradmi plní úlohy štátneho stavebného dohľadu
Odpovedať
Profilova fotka
@hrdzah @iamriso som na tom podobne, uz sme v jednej teme o tom rozpravali. Kedze mame so sudom dobre vztahy a ja ich nechcem znicit, tak cakam, ako sa bude zem zosuvat k nam. Momentalne mame postaveny pletivovy plot a suset ma rozhrnutu zem tesne k plotu. Robil to pred cca mesiacom. Predtym tam mal velke kopy zeminy. Prva foto je ako to ma teraz, druha ako to mal predtym
Odpovedať
@hrdzah Nahliadnuť do spisu na SÚ a ak sa nič nedeje, podnet na nečinnosť adresovať odvolaciemu orgánu (OÚ).
Odpovedať
@iamriso Ďakujem, to som potreboval vedieť. Úradníčka je susedova známa, je jasné prečo nekoná.
Odpovedať
@kamilka22381 Dobrá vzťahy vzťahy sú možno vypočítavosť. Možno aj on pozná úradníčku.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?