Môžem si dať plot od suseda, keď mu tým zatiením terasu?

Vedel by mi niekto povedať ako toto vyriešiť? Náš a susedov pozemok je umiestnený rovnobežne vedľa seba, jeho je ale kratší. Staval asi pred 5rokmi, my až teraz. Zadnú časť ich domu tvorí presklená časť, akási zimná terasa ktorá je prepojená s domom a má ju aj normálne zariadenú. A tu nastáva problém – tá presklená časť, je asi na dĺžku ruky z našej záhrady a od nášho 100 ročného plotu z pletiva! Keď staval, celý náš pozemok bola iba záhrada, tak zrejme rátal s tým, že časom si pozemok prikúpi. Teraz tam ale máme dom my a toto začína cca 50 metrov za domom. Naša záhrada je široká necelých 10 metrov a v praxi to vyzerá asi tak, že keď niečo robím vo svojej záhrade a oni sedia v tej terase, alebo na dvore, tak na seba vidíme úplne z blízka. Necítim sa vôbec dobre, radšej tam ani nechodím. My tú našu záhradu plánujeme plne využívať tak rozmýšľam čím by sme to mohli oddeliť. Problém je, že z tej strany od našej záhrady svieti slniečko od obeda až do večera. Takže keby sme si dali plot na náš pozemok k hranici oni by ho mali cca 30 cm od terasových okien a dverí a mali by tam úplný tieň. Nechápem ako si mohli tak nenormálne postaviť dom a že im to bolo vôbec povolené. Tak a teraz nech mi niekto poradí ... môžem tam vôbec dať nejaký normálny plot/múr keď chcem súkromie na vlastnom pozemku, ale im to úplne znehodnotí zadnú časť domu?? keď áno tak aký? My tam plánujeme časom bazén, deckám ihrisko a nechcem sa pri tom cítiť ako zvieratko v zoo. Ďakujem za každý návrh
Odpovedať
1
2
Poradím Ti. Kúpte ri poriadneho psa, ktorý im tam bude v jednom kuse vrieskať, a plot postavia oni.
Odpovedať
Profilova fotka
Živý plot?
Odpovedať
Profilova fotka
Thuje vysoke a huste. Proste pri stavbe treby mysliet do predu. Mrzelo by ma to ze im zneprijemnim zivot, ale v prvom rade riesim svoj .
Odpovedať
Na zaciatok postaci zelena sietovina, pripadne hrab. PS Dom je mozne stavat 2m od plotu, s vasim suhlasom 1m. Ak to postavil svojvolne blizsie, vobec by som s nimi nediskutoval, urcite by som to vsak riesil niecim zelenym, nie betonovym plotom.
Odpovedať
vysku plotu aj material plotu murovaneho to mozu prislusne miesta regulovat, ale zivy plot...stromy... to je uz tazsie....predsa len je to priroda......a rastlinami sa od nich "neoddelujes", lebo ti "nevadia", ale len si skraslujes zivotne prostredie a si ekologicka....... hrozi zasa, ze mili susedia ked ich nastves vytiahnu zbrane tazkeho kalibru ako napr roundup
Odpovedať
No ked on mal charakter postavit skoro na hranicu tak ty sa s tym nezatazuj. Daj tam to,co vramci zakona mozes a myslim,ze dobre susedske vztahy by sa nemali preto narusit.Ak to postavis na mieste,kde je terajsi plot,tak sa s tym musi zmierit,ty nic neporusis a svojesukromie si chranis.Zahrala by som sa na dobromilku,ze predsa len ak budu mat navstevu a ty budes nieco robit,tak aby to nebolo divne
Odpovedať
@suzanna1904 Všetci ti dobre radia. ... Zájdi za susedom či ti dá písomný súhlas so stavbou betónového, alebo iného aký chceš, plotu. To vyžadujú na stavebnom úrade pri ohláške murovaného plotu. Ak nebudú súhlasiť, tak daj hustú sieťovinu na plot a/alebo zasaď zeleň, napríklad smrečky alebo jedličky, lebo rýchlo rastú.
Odpovedať
A tiež sa ich spýtaj či mali povolenie tak blízko stavať, lebo sa chceš spýtať na stavebný úrad a aby nemali problémy.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp a je po dobrych vztahoch :-| . No ale tie u niekoho funguju iba vtedy ak sa prisposobuje iba ta druha strana... Mali sme podobne. Pokial sme vsetko povolovali bolo fajn, ked som povedala Dost, bolo zle. Uz sa iba slusne odzdravia, ale to mi v podstate vyhovuje :). Oproti mame skutocnych priatelov a to mi staci. Neznasam pretvarku.
Odpovedať
@jankazb Myslíš že keď sa pôjde spýtať suseda ako sa veci majú, miesto to riešila na úrade, tak sa sused urazí? Inak máš pravdu že jednostranné prispôsobovanie nemožno nazvať dobrým vzťahom. A na hranici slušný človek nestavia. Ja mám dom presne v strede, mám súkromie a neoberám o súkromie ani susedov.
Odpovedať
@radopp ... neviem, ale v RA sme zacali stavať plot tesne vedľa susedovho, lebo náš trvanlivý pán sused začal vydierať štýlom ,, ak mi vy postavíte plot inde, tak dám súhlas na stavbu..." Stačil nám jednoduchý náčrt, ohláška na MÚ a výpis z katastra. Súhlas od suseda podľa platnej legislatívy nepotrebuješ.Samozrejme je to o vzťahoch, ale nakoľko slovač závidí aj chorobu tak jednoznačne je najlepšie riešenie vysoký nepriehľadný múr, ktorýTii zabezpeči dostatok súkromia.Prípadne ,keď sa na suseda v jednom kuse usmieva 80 kilová doga, bude plotu ešte rád
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp myslim ze sa urazi tak ci tak. Nezavidim mu, bola blbost takto postavit. Tiez sme daleko od susedov, ale mame maxi pozemok a i tak sukromia nieje nikdy dost :). Na nas pozemok zvykli susedia pustavat na pasu kravy, husi... Este i k hrubej stavbe... Potom som povedala ze dost a bolo zle. ;-) potom zasa behaval velky salasnicky pes a likvidoval vysadbu, kadil po dvore... Vraj si mame branu dat... Rychle som vysvetlila kto si tu branu da. :-) vesely zivot na dome, ale treba od zaciatku urcit pravidla. Netreba cusat pre pokoj.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@suzanna1904 nedavala by som tam plny plot, naco, ked je to 50m za vasim domom.ci ako to je? nejako chaoticky si to opísal, nie j mi to celkom jasne, ale fakt potrebuujes mat tak daleko od svojho domu este sukromie?? z akej svetovej strany je ten planovany plot? pises, ze im to zatieni, tak to by som im asi nerobila, ak tak len vysadbou nejakou.... :) uplne to staci .... my na seba tiez vidime so susedmi, vobec nam to nevadi, naopak, prehodime par slov, smejeme sa, stretavame sa... :) iba casti, kde je vyslovene terasa sme si vyclenili radom thují, aby tam bolo akože sukromie pre nas aj pre nich.. zvysok uz nie je potreba.. tiez tam mame v lete bazen vzadu, aj sa tam opalujem, ale ako zvieratko v ZOO sa necitim.. casto sa rozpravame cez plot, jeden pusti radiu, pocuva aj druha strana a tak :).... Je blbe mat ich dom az tak blizko, ale uz s tym asi nic nespravis, skuste sa s nimi narovinu porozpravať a najst spolocne prijatelne riesenie.. aj my to tak robime so susedmi :) pri pohare vinka :)
Odpovedať
Profilova fotka
@ivooo plot od stekajuceho psa nepomoze.... jedine ze by to nebol plot,ale kryta hala nad celym pozemkom.. pekna blbost co pises.... Inak, ja nechapem, ako niektorí ludia reaguju, ze urob si automaticky po svojom a pod.. potom sa necudujme, ze sa tu stale riesia susedske spory.. ved najprv sa treba skusit dohodnut, porozpravať... a ked to nejde, az potom to riesit inak.. Ibaze evidentne, poniektorí nemaju slusne chovanie a sposoby, aby jednali normalne... akoby boli sami na svete.. :-( Myslim, ze ohladuplnost na oboch stranach ma byt.. ale ked uz dom stoji, tak co uz, uz len nejaka dohoda.... tie thujky by boli fajn. a nemusia byt ani uplne husto, staci tak 80cm od seba... oni sa casom spoja a kym sa spoja, zvyknu si na ne :)
Odpovedať
aha, to je 50 metrov od domu, tak tam asi sukromie netreba
Odpovedať
Sused bol tiez trochu sebecky a bezohladny /mozno nechtiac/, ked postavil terasu tesne k vasej hranici. takze teraz sa nemoze hnevat, ked mu budete na terasu tienit. Zakon sice pamata aj na zakaz tienenia,ale to sa tyka obytnych miestnosti. Ked budete stavat murovany plot na hraniciach pozemku, musi sused suhlasit, co asi nebude. Ale ak postavite par cm dalej, na vasom pozemku, tak sused nezmoze nic, staviate na svojm a jeho suhlas nepotrebujete.
Odpovedať
Počul som že na stavby do 2 metrov od hranice treba súhlas suseda. Na murovaný plot sa to nevťahuje?
Odpovedať
Aký vysoký môže byť betónový plot bez súhlasu suseda?
Odpovedať
@radopp Ziaden zakon neriesi,aky plot,ani aky vysoky si moze majitel pozemku postavit. Obmedzenia su akurat na pozemkoch pri cestach, kde by vyska a styl plota nemali branit vo vyhlade autam vchadzajucim na cestu. Je ale mozne, ze niektore obce si nejake tie obmedzenia zaclenili do VZN. Treba si to vopred zistit.
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.vyvlastnenie.sk/clanok/a/a... a skusme aj hladať vo fore: http://www.modrastrecha.sk/forum/plot...
Odpovedať
@majki555 @katrin21 Ďakujem. :-)
Odpovedať
@suzanna1904 fuha, no betonovy plot by som tam asi nestavala. Najma kvoli sebe. Mate uzucky pozemocek, beton by to dorazil. Sused by tie nebol nadseny, hoci to ze si naragal dom priamo k vam je jeho problem. Asi by som to riesila prijemnou zelenou. Co tak nieco stalo zene? Kruspan, tuje...v zahradnictve by isto vedeli poradit.
Odpovedať
@katrin21 musim suhlasit. Je to tak, u nas bezna realita, ludia sa spravaju bezohladne a potom sa cuduju zlym susedskym vztahom. Podla mna, proti peknej zeleni nemoze nikto namietat, priam naopak.
Odpovedať
Profilova fotka
A čo tak spriateliť sa s tým susedom...........?! V súčasnosti chce každý iba ťahať múry a zabetónovať sa na tej svojej parcele. Ja by som 1/ zobral fľašku a zašiel za tým susedom, že čo si on o tom myslí... Ak by bol normálny, možno by som zistil, že ten MÚR tam vlastne ani nepotrebujeme.. 2/ ak by bol starý .uj, tak potom by som už fakt mal dôvod niečo riešiť - a potom by som už ale nehľadel na to, či mu budem cloniť. Ale apriori by som volil konsenzus... 8-)
Odpovedať
@suzanna1904 ja by som to riesil barierovym plotom, ak by sa jednalo len o zahrady tak by som to predelil zelenou, ale ked tvoj sused staval sklenenu krabicu, bud bol drzy alebo blby, ked ju ma pol metra od plota. Moje sukromie je pre mna prvorade, ma prednost pred susedskymi vztahmi alebo vyhlaskou. Cokolvek odohravajuce sa na mojom pozemku, ci uz omsa alebo orgie, ma byt pre ostatnych tabu. Ked ma chce sused vidiet a mam nanho naladu, nech sa paci ku mne.
Odpovedať
Ja by som dala zelenu zastenu a vysadila si tuje. To nikomu nemoze vadit, mat vyhlad na stromy. A aj ked je to 50 m od domu, ja by som chcela sukromie na celom pozemku. Beton by som nedala, lebo sa mi to nepaci a ani susedovi by sa to nepacilo. Je lepsie, ked su medzi susedmi dobe vztahy.
Odpovedať
Profilova fotka
@suzanna1904 Ako už bolo spomenuté, žiadny zákon na to, akú výšku má mať váš plot nie je. Existuje však formula, ktorá hovorí ohľadom prijateľného spolunažívania susedov tak, aby ani drobná stavba neznepríjemňovala a inak nadmerne nezatieňovala susedný pozemok a jeho dom. Prípadne mu nebránil v pestovaní stromov vzhľadom k nadmernému tieňu. Je to teda všetko na dohode. Najlepšie by pomohla fotka, lebo z popisu si to tiež neviem predstaviť. Potom treba ohlásiť aj drobnú stavbu.
Odpovedať
@katrin21 a ty kde byvas? v niakom raji susedov? takto som si to planovala aj ja,sice k opalovaniu som sa este nedostala za 3roky ale takto som si to niak predstavovala,muz by pokecal poziciavali by sme si drobnosti,s casti sused si poziciaval,ale mam niakych divnych susedov, maju mimino 2-3rocne a su niak mimo...tak sme mimo aj my...co uz nevyberies si..
Odpovedať
Ja by som to riešil na začiatok tou flaškou s pokecom čo vy na to ak postavím plot murovany betonovy alebo aký chcete aj ja mám susedov rád ale ak som na svojom pozemku a opekám s kamaratmi alebo sedím s rodinou alebo len tak chodím po zahrade chcem mať to svoje sukromie a nebyť očumovaný. nie každý sme extroverti. my sme mali bočný plot pri stavbe len pletivo a ked sme na dvore grilovali alebo opekali videla nás celá ulica (vedla nás bol prázdny pozemok rožný) tak sme dali barierový plot a cítim sa neskutočne skvele že si na SVOJOM môžem robiť čo chcem a nikto ma nevidí :-D
Odpovedať
@matkogin Neviem prečo by mal kupovať fľašu. Zrejme sa nerozprávajú, lebo by už dávno vedel na čom je. Ale asi je jednoduchšie sa to spýtať ako riešiť cez úrad. A súhlas dať písomne. Ak nedá súhlas, nech ohlási stavbu plota a vyjadrí sa k tomu stavebný úrad a možno bude riešiť aj čiernu stavbu. On nie je povinný kryť susedove čiernoty, to už nebude udávanie.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?