Kvalita dvojdňového betónu a pád oporného múru

ahojte, chcela by som vedieť váš názor na kvalitu dvojdňového betónu. pán betónoval oporný múr z dt-tvárnic, muroval to na základy hlboké 20-30cm, roxory dával vodorovne aj zvisle, tvárnice dal do výšky asi 6ks a pri dokončení 6-teho radu mu múr spadol, betón bol v niektorých tvárniciach nestvrdnutý aj po niekoľkých dnoch. A teraz by som teda chcela vedieť či je to kvalitou betónu a základmi, kedže ten betón robil asi takto: ne jednu miešačku (mal z nej dva trištvťové fúriky) dal pol mecha cementu, kedže nestíhal spotrebovať celú miešačku, tak zvyšný namiešaný betón zalial vodou a nechal do druhého dňa. na druhý deň ten beton nanovo rozmiešal a použil do tvárnic, vraj je to ok. nie som žiadna odborníčka ale myslím si že už nemôže byť kvalitný, tak prosím ľudí ktorí sa do toho rozumejú o názor, či môže byť taký betón ok a či to mohlo byť príčinou spadnutia múru.Pán tvrdil že to spadlo lebo bolo vlhko a betón preto netvrdol a na múr tlačila mokrá zemina. dakujem
Odpovedať
Zaklad 20 az 30cm nie je dostatocny ani na stlpik k pletivu nie to pre 6 radov DT
Odpovedať
A betón je spracovateľný tak do trištvrte hodiny, nie na druhý deň...
Odpovedať
@bona69 pana fusera ste asi nasli v senku pri pive s borovickou, ze? Cele zle. Zaklady su plytke 6radov dt je vela naraz zalievat Setril cementom, zly beton Ten stary beton mal vyhodit
Odpovedať
@bona69 to vazne vecer beton zalial vodou a rano zase rozmiesal? to sa mi zda az absurdne.
Odpovedať
Toho "pána" by som nakopal do zadku, môže tak ísť patlať maximálne kopčeky z piesku a nie kaziť materiál za ktorý niekto musel zaplatiť nemalé peniaze. Proste celé zle, normálny betón má po troch dňoch už 70% pevnosti, ale to čo namiešal má od betónu ďaleko.
Odpovedať
Ahoj Jednoznacne nekvalita betonu, Beton je zmes strku a cementu . Tak podme ku cementu je ho potrebne dat min 350 kg cementu na 1m3 , Aj strk mesi mat krivku zrnitosti a nemoze byt rovnakej frakcie. A teraz postupu . Beton po zamiesami cize cement posoby s vodou tak zacina chemicka reakcia , jedna sa o zamesovu vodu. Cas na spracovanie je cca 45min da sa to predlzit chemiou .toto je cas tuhnutia. Po uplynuti tejto doby zacina chemicka reakcia a vytvaranie molekularnej mriesky a tym sa dosahuje pevnost betonu. Po 45min beton tvrdne a to doby 28 dni , tam nadobudne pevnost podla cementu napr 32-35MPa. Penvost dobreho betonu po dvoch dnoch je od 5- 10MPa.Ak sa betom nespracuje do 45min a po tomto case pridate vodu tak rozbijate beton. Do miesacky by mal dat dotycny pan 2ks 25kg cementu
Odpovedať
@gashtaan aj mne, je som len otvárala ústa ked mi povedal že ten beton je z predošlého dna, ale hold má 60 rokov a ja soplavá 30 ročná mu nemôžem predsa rozprávať ako sa robí betén, a to som toho na našom dome namiešala miešačiek :)
Odpovedať
@originalx ten pán je náš známy a chodíme k nim často, kedže má svoj vek tak to určite vie lepšie ako my mladí a neskúsení :)
Odpovedať
@doors454 však práve, my sme len stlpiky dávali na 60cm :)
Odpovedať
@ragnar no a týchto oporných múrov urobil niekoľko, kedže sú v kopci a majú to kaskádovito, tak čakám kedy im začnú padať ostatné, pritom hned prvý je základom aj pre striešku na altánok od domu, asi k nim už na záhradu nebudem chodiť :)
Odpovedať
@bona69 No určite to nespadlo z titulu nekvalitného betónu. Ten pán mal pravdu, alebo tomu niekto pomohol.
Odpovedať
dakujem všetkých za názory, a som rada že som si myslela dobre, a to že to nemôže byť dobre
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Myslím že ste to zle popísali alebo poprekrúcali. Dva dni starý betón je slabý . Čo tam robila hlina. Oporný múr by mal byť široký min 30 cm to nemôže spadnúť samo od seba ani keby to naukladal na sucho .
Odpovedať
@bona69 takí "majstri" sú najhorší, všetko vedia lebo to robia xy rokov, ale čo z toho keď to všetko robia zle. Stačí si pozrieť ako sú stavané budovy z čias socializmu, des a hrôza. Česť výnimkám.
Odpovedať
@antonmesaros oporný múr staval pán pri skopanom svahu, teda za týmto oporným múrom je hlina, dt-čka boli 20-tky, a ten beton použil dvojdnový vždy ak sa mu poobede zvýšilo a už nechcelo, celé to robil okolo troch týždnov, 220 ks
Odpovedať
Profilova fotka
@doors454 hlbka je urcite dostatocna
Odpovedať
@jblaze Tak by som povedal, pri tomto počasí zatiaľ dostatočná.
Odpovedať
@jblaze pre mna za mna aj bez zakladu len po tom tu nechodte po rady :-p
Odpovedať
Profilova fotka
Betón sa na druhý deň len veľmi ťažko dá použiť. Podľa mňa mu v miechačke zostala len šipnavá voda. Samotný betón, betónový múr, neunesie tlak svahu a hliny musí mať kvalitnú drenáž a štrkový násyp. Bolo by vhodné ak by ste dali nejaké to fotto padnutého múru + zadanie prác .
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 snad nemas na mysli nezamrznu hlbku :)
Odpovedať
@jblaze Totižto, videl som vyvalený plot a aj oporný múr, ale to vyvalenie trvalo roky, tak asi 20 r. pokiaľ to ktosi opravil.
Odpovedať
@originalx Páni, celé to robil okolo troch týždnov, 220 ks
Odpovedať
Aj ja som videl vyvaleny oporny mur z dt-ciek. Chlapik si ho staval za chatou a po burke sa mu zosuvol svah-asi 2 az 3kubiky hliny a mur vysoky 3etre z 30cm dt+ stlpikmi spevneny ked pamatam bol za mesiac dole. A zaklady boli dostatocmne hlboke,ze po dazdoch sa to moze stat aj takemu pankovi co sa tu spomina ;-)
Odpovedať
divna situacia, no ja len na jedno zareagujem Odkedy je slovo "nechcelo sa mi" na stavbe povolene? Ja som take slovo v ziadnom stavebnom slovniku nenasiel :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?