Komu patrí oplotenie.

Profilova fotka
Dobrý deň prajem, vlastním starší dom na dedine a pokúšam sa dopátrať k tomu, že kto je vlastníkom plotu medzi mnou a susedom. Pýtal som sa na OÚ, ale ani tam mi nevedeli povedať. Vraj na to existuje nejaký predpis, či pravidlo, len sa k ničomu neviem dopátrať. Dokonca dnes mi jeden sused tvrdil, že od vchodu po pravej strane je plot v mojom vlastníctve, po ľavej v susedovom. Ale ani on to nevedel s určitosťou. Vedel by niekto poradiť? Ďakujem.
Odpovedať
@jamk1 plot je toho na koho pozemku stoji. To ze bolo zvykom zlava , ci sprava je sice pekne ale pravne nezavazne.
Odpovedať
Ono zalezi od zvyklosti v dedine, resp. na ulici, resp. v danej zastavbe - vacsinou to je presne tak, ze kazdy staval len lavy, alebo len pravy plot. Ja som konkretne staval lavy, sused cez cestu naproti staval pre zmenu pravy, cize najvhodnejsie by bolo povedat, ze kazdy stava zapadny.. :-) Ci je plot tvoj spoznas tak, ze kto ma stlpiky na svojej strane, toho je plot, aby mohol stlpiky natierat.
Odpovedať
@eeffka existujuci starsi plot takmer vzdy tvori presnu hranicu pozemku, ergo zabera cast oboch pozemkov..
Odpovedať
@cache nuz malo by to logiku ale v mojom okoli ked ludia dospeli kvoli susedskym svarom k zameraniu geodetom, povychadzali hranice +/- 1az 3m dolava/doprava existujucim plotom, takze ako zaruku na 100% by som to nebrala
Odpovedať
Profilova fotka
@eeffka No a ako sa dá určiť, na koho pozemju stojí, to mi je záhadou. Však je presne na hranici pozemku. To bude ten problém. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@cache Problém je v tom, že to niesú stĺpiky, ale je to plot stavaný z tehál. Mám suseda s ktorým je dosť ťažká reč a práve plot medzi nami je tak nešťastne postavený, že jeho pozemok je asi o 60cm vyššie, ako môj. Zemina z jeho pozemku tlačí na ten tehlový plot, ten sa už vydul do tvaru poloblúka smerom na môj pozemok a je otázka času, kedy spadne úplne. Ja s tým nemám problém, ja by som ten plot postavil nanovo, aj vybetónoval spodok, aby sa spevnil, len on s tým nesúhlasí, lebo ten plot je zároveň z jeho strany stenou jeho záhradného sedenia. A to je hlavný dôvod, preč sa zaťal a nesúhlasí s opravou. Darmo mu vysvetlujem, že plot sa zhodí a za tri - štyri dni postavím z DT-čiek nový pekný plot. Jedná sa len o dĺžku 8m. NIE - on nesúhalsí. Tak preto sa zaujímam, že či náhodou niesom majiteľom toho plotu ja. To by som sa jednoducho nič nepýtal a keď by prišiel na víkend na chalupu, už by tam bol postavený nový. Povedal by som mu, že jednoducho spadol a musel som ho opraviť. :-)
Odpovedať
T ti ale nik nepovie kto je majitelom, to musite vediet vy dvaja so susedom. V papieroch od domu nemas nic? Mohol by byt plot uvedeny v stavebnom povoleni,neviem ako stary je ten dom. Prinajhorsom ho v noci zhod a proste plot "spadol"
Odpovedať
@jamk1 Aka velka je to obec? Aky je tam ochotny starosta? Podobne veci mediatoruje vacsinou starosta, treba ho skusit zavolat k sebe na pozemok, ukazat problem, vysvetlit, ze ho chces riesit a ze nech dohovori susedovi..
Odpovedať
Profilova fotka
@cache Dobrý nápad. So starostom sa dá. Obec je malá, asi 1200 ľudí. Len aj so susedom by sa muselo dať. :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska V papieroch som o tom nič nenašiel. A tie domy sú viac, ako 100 ročné. V tom bude tiež problém. Vtedy sa ešte ľudia vedeli dohodnúť. Dne už žiaľ nie.
Odpovedať
@jamk1 no treba sa pokusit zistit ak sa da kto ten plot postavil ci pretkovia tvojho podzemku a ci susedovho.ak zistis ze tvojho zval postav a ked sa bude sused stazovat nech ti ukaze neaky dokaz ze ho postavil on ci jeho predkovia no a ak ho postavili jeho predkovia tak potom uz len pomoct tomu plotu vnoci nech fakt spadne :-)
Odpovedať
@jamk1 Na velkost obce som sa pytal len recnicky, ze v malej obci starostu kazdy pozna a aj on zvacsa pozna ludi, takze ide poriesit, vo velkej by na to asi kaslal ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jamk1 Skoda, ze nie si moj sused, ja by som sa urcite nebranila, keby si chcel postavit novy plot :-D Je fakt divne, ze si to tvoj sused nevazi a radsej caka, kedy plot spadne.. Ja na tvojom mieste by som plotiku trosku pomohla...ked mu budete vidiet priamo na stol pri tom jeho zahradnom posedavani, urcite aj on zacne hladat riesenie
Odpovedať
@jamk1 ja mám tiež ten istý názor, ak tam sused nebude jednoducho ten plot zvaliť a ešte by som ho tak aj nechala veď on bude ešte rád keď sa postaví nový keď tam bude sedávať a nebude mať žiadne súkromie
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?