Do akej hĺbky treba vykopať základy plotu?

ahoj, chcel by som si spraviť plot a riešim akurát otázku, že do akej hĺbky treba vykopať základ. Moja predstava je 20 metrový plot s tým, že by som chcel vykopať do zeme jamu hlbokú 40 cm a do nej umiestniť dva rady šalových tvárnic rozmeru 50x25x20 cm z toho by 10 cm bolo tým pádom nad zemou. Každé 2 až 2,5 metra chcem umiestniť 2,3 metrový stlpik s tým, že bude zabetónovaný do hĺbky 60 cm (40 cm bude hlboká jama pre tvárnice a pod každým stĺpom by som vyhĺbil ešte zemným vrtákom 20 cm dieru). Medzi stlpikmi by mal byť drevený plot z plotoviek výšky cca 1,6 metra. Takže moja otázka znie, že či je postačujúce mať takéto základy alebo je nutné kopať hlbšie až do nemrznúcej vrstvy.
Odpovedať
@tintilla A bude ta zed operna? Nebo mas rovinu? Ja bych tedy sla aspon na tech 60cm tak ci tak, 40cm se mi zda opravdu malo.
Odpovedať
Je tam čistá rovina, v podstate sa jedná o záhradu. Poprípade keby som šiel do väčšej hĺbky je to nutné celé betónovať alebo by tam mohol byť 10 -15 cm štrkový podklad?
Odpovedať
Akurat mi stavaju podobne, mne povedali ze ak chcem aby ten plot stal rovno viac nez len par rokov, tak ze do nezamrznej hlbky. Ale nebetonovali len stlpiky, ale cely zakladovy pas, aj pod DT.
Odpovedať
Profilova fotka
no, je to tak na hrane..skor asi lepsie je ist hlbsie.... to vlastne v zemi bude len 30cm. aby vam to potom vietor nevyvracal...
Odpovedať
tiez sa priklanam k nazoru ze 60cm je minimum
Odpovedať
Profilova fotka
@tintilla my mame betonovy a ziaden vietor, ani mraz ani nic tomu zatial nic nespravilo... hlbka kde su stlpiky bola tusim 80cm a vedla murik je 50-60cm, podla toho ako slo kopat, s tym ze z jednej strany je zemina po vrch a zdruhej srany je 30cm bez zeminy... spevnene zelezom
Odpovedať
Profilova fotka
@tintilla hĺbka základov sa určuje podľa nezamŕzajúcej hĺbky, staticky to udrží aj 30cm ale keď príde tuhá zima a zemina podmrzne tieto základy tak celý múrik vytlačí smerom nahor - preto by mali ísť všetky základy do nezamŕzajúcej hĺbky aspoň 80cm. Ak dáte menej tak Vám to nemusí 10 rokov nič spraviť ale tuším pred dvomi rokmi boli také silné mrazy, že zem bola na 75cm zamrznutá.
Odpovedať
Profilova fotka
no, statikov je tu dosť, ale ten plot neprenáša do zeme medzi stľpikmi žiadne zaťaženie, to prenášajú stľpiky. takže si myslím, že ak sú stľpiky stabilné, ostatné stačí 30 cm, aj to len proti podhrabaniu.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 ale to len za predpokladu, ze je to oddilatovane od tych stlpikov.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj správne, sú aj prefa podhrabové dosky. Ale priehyb 3cm na nosníku 3m pri priebežnom vyhotovení je primeraný, a hmotnosť pomáha prenášať vodorovné sily z oplotenia.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 ja som to napisal len preto, ze tych vyvalenych a prasknutych plotov u nas dedine je dost :), takze trosku treba rozmyslat aj pri stavbe plotu a to sa nie vzdy deje. A moj kamarat statik sa s tym tiez nekakal, proste do tych "podhrabovych" casti dal roxor. Asi mu to pojdem pozriet teraz po par rokoch :-).
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
@puxo kde na Sibíri?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@edassade nie na Aljaške... neviem ako u Vás pri Hlohovci ale u nás pri Myjave aj v blízkom okolí bola zem zamrznutá na 75cm (rozumej 3/4 metra ak nechápeš). Osobne mi to povedali hrobári na jednom pohrebe, kde museli zem rozbíjať zbíjačkami - bola to tuším zima 2012/2013 ale to som si nie istý. Skús sa predtým ako budeš mudrovať opýtať nejakého projektanta prečo sa základy dávajú do nezamŕzajúcej hĺbky.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@tintilla @majkoj @jan45 Prepáčte, trochu sa tu votriem so svojou otázkou ohľadne základov na plot. Nakoľko mám tiež obavu z praskania plotu po čase. Dĺžka plotu bude 32m prerušená malou a veľkou bránou (pod ňu separé základ) hĺbka ryhy je 80-90cm, šírka 50cm. Na spodu ryhy je sivá ílovitá pôda, neskôr štrkopieskové podložie. Plot bude stavaný z betónových tvárnic Semmerlock castello. Z časti 13,6m do výšky 2m a zbytok 80cm + stĺpiky cca 1,7m. Moja otázka...dilatovať priečne základ EPS? Vystužovať roxorom pozdĺžne.? Ak dilatovať, v akých vzdialenostiach? Ak vystužovať, koľko? Prikladám foto pre ozrejmenie situácie. Prvé dve je predstava aj konkrétne tvárnice, druhé dve je ryha a situácia v teréne. Ďakujem pekne za rady.
Odpovedať
Profilova fotka
dilatovať pri bráne, výztuž je zbytočná
Odpovedať
@jan45 myslíte pri veľkej bráne? Ten základ bude úplne samostatný, nespojený s týmto. Nakoľko musí byť tesne za stĺpikmi, aby brána po koľajnici zachádzala za ne, viď foto s nákresom. Pýtam sa na priečnu dilatáciu, nakoľko v manuále semmerlock ju uvádzajú (str. 44 v linku), ale nie v akých vzdialenostiach. Bude teda zbytočná? :) http://ebooks.semmelrock.sk/plotovesy...
Odpovedať
Profilova fotka
ten návod písal laik, betonové konštrukcie sa dilatujú po cca 30 m,
Odpovedať
@jan45 ďakujem za reakciu. V dnešnej dobe je všetko možné...k tomu návodu. Preto som sa radšej prišiel poradiť, nakoľko ani mne sa ten návod nezdal...avšak jeden nikdy nevie, ak sa nespýta :) Čiže ak ten základ pre bránu odlejem samostatne, bez spojenia so základom plota, ako je nakreslené v tom mojom zjednodušenom náčrte, tak je to OK.?
Odpovedať
@marek1083 nviem ci chces prekonanu branu s kolieskom na zemi... urcite radsej samonosnu ale ak nebude z jedneho kusa osobne by som sa obaval ze sa ten betom predsa moze pohybobat voci plotu a mozu vznikat problemi. Aj ked ak sa to sprabi poriadne nemal byto bytzasadny problem
Odpovedať
@sysell prekonaná neprekonaná...miesto na samonos nie je...čo ak nebude z jedného kusu, brána, základ? tak či onak, aj samonos potrebuje základ a myslím že rovnako nie je vhodné aby bol v spojení s oplotením...možno sa mýlim
Odpovedať
@marek1083 samonosna nepotrebuje ziadny zaklad popod nu kade chodia auta. Neni miesto... samonosna by nezabrala viac miesta ako ta zlta ciara na tvojom obrazku a potrebuje len mozno 1-2m dlhy zaklad (vobec nie ako ta zlta ciara). Samonosna je mozno o 1m dlhsi ako nesamonosna. Inak obrazku moc nerozumiem to mas naco dokola parkovacieho miesta plot?
Odpovedať
@sysell potrebuje pätku na stĺp ktorý drží celú jej váhu a motor. Rozumieš mu celkom dobre, až na to, že okolo státia nie je plot, ale pomúrnica / obvod strechy nad státím. Brána je iba medzi tými dvoma stĺpmi na vstupe, jej dĺžka je 5m a presne 5m je vzdialenosť od stĺpa po chodník kde je malá bránka = samonosná časť by zasahovala do priestoru malej bránky. Preto brána po koľajnici.
Odpovedať
ja mam zaklady 110 cm hlboko vykopany :DDD
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Nech nezakladam novu temu... Idem robit plot okolo celeho domu (rozny dom a z dvoch stran je iba pole) 80m. Chcem to robit z plotovych panelov (zohnal som ich za lepsiu cenu), zatial som rozhodnuty betonovat stlpiky + podhrabove dosky s betonovymi drziakmi. Viem ze by bol asi murik krajsi, ale na taku dlzku sa mi s tym nechce babrat. Podhrabove dosky min 15cm do zeme, nech sa tam hocico nepodhrabe ked sme na poli. Ako je to s tymi podhrabovimi doskami? v zime sa vytlacia hore ked mrzne? alebo ich pohyb je zanedbatelny? Ked robim zaklad tak sa dava do nezamrzajucej hlbky, tak ten sa nevytlaci.
Odpovedať
@peter934 a otázka znie? podhrabové dosky sa nijak zásadne nevytlačia. resp. ten milimeter či pár si nik nevšimne, lebo sú pohyblivé a nerozlámu sa ako múrik.
Odpovedať
Dik za odpoved. Este som rozmyslal ze vyplnim napr betonom tie skary okolo stlpikov a tych betonovych drziakov. Len potom by som uz asi negoval tu pohyblivost stlpikov a uz by sa to zlomit asi mohlo, ked by to bolo pevne spojene so stlpikom.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Profilova fotka
Mna by zaujimalo. Chcel by som urobit betonovy zaklad o dlzke cca 60m. Nato by isli zo zaciatku v 1/3 cca 3xDT 20cm siroke potom v 2/3 2xDT a ku koncu 3/3 1xDT tvarnica.nato hore by isli len stlpiky a pletivo. Otazka znie. Treba diletovat betobovy zaklad? Ak ano ako nejaky xps? Nakolko murik bude len z cca 1/3tiny oporny do vysky cca 60 a potom menej a menej staci urobit zaklady cca 0.35 siroke a cca65cm hlboke? :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Ahojte, planujem plot (64m dlhy): - 80cm vykop, (lyzica o sirke 30cm) - do toho cca 0,5m beton + zvysle roxory - na to 2 rady tvarnic 20cm sirokych a do nich stlpiky a zvarane pletivove diely Reakcia znameho: ze naco take obrovske a hlboke zaklady. Ze staci do mensej hlbky na taky plot. Ved nech skusim odkopat hocijake stare muriky k plotu, urcite take zaklady nerobili. Co vy na to? Je moj postup spravny? Ano, aj ja by som to chcel urobit s co najvacsou usporou, nedavat tolko zbytocneho betonu, atd. Ale neviem ako inak, aby to bolo stale dobre.
Odpovedať
@peter934 a pozri, ako tie staré múriky vyzerajú teraz... Nezamrzna hĺbka je nezamrzna hlbka. včera tu tuším ktosi písal, že jeho susedovi stačí aj na dom zaklad 25 cm.
Odpovedať
@peter934 tiez je moznost zabetonovat len stlpiky a medzi ne pouzit podhrabove dosky.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?