Čím natrieť betónový múr/plot?

Čím natrieť betónový múr aby farba čo najdlhšie vydržala? Alebo použiť radšej omietku? Vie niekto ako v Grécku alebo Portugalsku robia tie múry, že ich vždy majú vždy také biele? Aj keď tam im zasa nemrzne ako v našich klimatických podmienkach.
Odpovedať
1
2
Eps, sietka, lepidlo, fasadna farba. Inak to bude na h*vno. Hore plech. Radsej som oblozil drevom.
Odpovedať
Profilova fotka
normalne vapno, zvysok sa postara slnko :)
Odpovedať
@mgx vidíš na vápno som zabudol. Len koľko to vápno vydrží na betóne. Aby som to nenatieral každých pár mesiacov. @peto99 Ale na múriku nechcem žiadny plech. Múrik by si riešil ako?
Odpovedať
@stastnyjim kamenne dlazdice s malym presahom na obe strany, a vyspadovat. Videl som aj betonovu stresnu krytinu vo farbe strechy domu, lacnejsie a pekne
Odpovedať
Profilova fotka
tu nejde o to, čo chcete Vy, ale aké sú tu podmienky, tie nezmeníte. Na tie obrázky hore zabudnite, pol hodiny som pozeral z veže v Káhire, čo mi vadí na strechách a stavbách podo mňou. Až potom som si uvedomil, že tam nie sú odkvapy, oplechovanie, izolácia. A prší tam tiež. Domy na Slovensku boli tiež biele, do vápna sa ešte pridávala "svetlička", ale natieralo sa min. raz do roka. Teraz je ešte možnosť použiť titánovú farbu, má samočistiace schopnosti. Titánová beloba bola známa aj predtým, ale bola to farba pre umelcov.
Odpovedať
@jan45 chcel som vedieť že ak by som natrel betónový múrik nejakou farbou, či by to vydržalo. Ak by som ten múrik musel natierať niekoľko krát do roka, resp. raz za rok. V tom prípade je to pre mňa nezaujímavé, lebo ten betónový múrik tu stojí 40 rokov a verím že ďalších 40 rokov stáť bude aj bez mojej opatery. A čo v prípade novo postaveného múrika? Jedine asi biely cement. Práškové farby do betónu som našiel, ale biela medzi nimi nie je.
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim betón je klasický materiál a všetky farby sú s ním spojiteľné, dnes sa tomu hovorí kompatibilné. Pri plotoch je problém v tom, že akákoľvek vlhkosť, ktorá sa do muriva dostane sa snaží dostať von, a ak jej bráni farba, vyluhuje látky z betónu, tie pod farbou kryštalizujú a odlúpia ju. Preto je potrebné používať nátery, ktoré nevytvárajú film.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@jan45 sice tema je starsia, ale riesim to prave teraz. ake su tie natery, ktore nevytvaraju film? ja mam postaveny plot z DT a bol som nastaveny na variant sietka, lepidlo, fasadna farba. ale ak existuje nejaka farba, ktora je na takyto plot vhodna a stabilna, tak by som z financnych dovodov isiel radsej do takehoto riesenia. viete mi poradit?
Odpovedať
Profilova fotka
@1samson1 problém je v tom, že všetky dnešné balené malty obsahujú plastifikátory, len nevieme ktorý. ATeda vytvárajú filmm. Riešenie je tenký PS, ten vytvorí prechod betón- medzera, a PS ďalej už vzlínanie nepodporí. Sú aj sanačné omietky , umožňujú odparenie vlhkosti.
Odpovedať
Profilova fotka
Gréci to natierajú vápnom každý rok. Niekedy aj dvakrát.
Odpovedať
@jan45 ak tenky PS, kolko cm? mam tomu rozumiet tak, ze odporucate ist postupom ako pri zateplovani? PS, sietka, lepidlo, penetrak a farba? lebo vela ludi tam dava styrodur, ale neviem preco
Odpovedať
Profilova fotka
Som prave pred cca tyzdnom natieral betonove striesky fasadnou farbou,ktora mi zostala po renovacii fasady.Striesky su hladke,predpokladam vibrovany beton.Farbu som pouzil Acrisyl intonatino od San Marco.Kvalitne napenetroval a natrel 2ma vrstvami uvedenej fasadnej farby.,ako mi bolo odporucane v predajni farieb.Uvidim,ako to vydrzi,ale vypada to myslim skvelo.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zirafak striesky zatial neriesim. plot mate tiez z DT? ak ano, ako ste upravili povrch?
Odpovedať
Profilova fotka
Oblozene polystyrenom,zasietkovane klebrom a fasadna omietka.Aj po 7mich rokoch stale v skvelej kondicii,akurat teraz som ho premaloval fasadnou farbou kvoli zmene odtiena.
Odpovedať
Profilova fotka
@1samson1 -@zirafak to opísal presne ešte aj s údržbou
Odpovedať
@jan45 dakujem. Uz len otazocka, polystyren staci 2cm?
Odpovedať
Profilova fotka
@1samson1 určite a nelepiť na plochu ale len pásky zvislo, štrbinu vyústiť pod striešky
Odpovedať
@jan45 co znamena pasky zvislo? nemam davat cele kusy polystyrenu? mam dost velku plochu
Odpovedať
@1samson1 polystyren lepit na zvisle pasiky lepidla alebo buchty, aby vznikla minimalna fuga medzi betonom a polystyrenom.
Odpovedať
Profilova fotka
@1samson1ako píše lipton734, a aby sa vertikálna fuga mohla odvetrať popod striešku
Odpovedať
@jan45 dobrý.chcem sa spýtať na to lepenie PS.Preco nie celoplošné lepiť?ja mam už vyarmovany plot z dt ale rozhodol som sa ho olepit XPS.A následne znova vyarmovat a omietka.predpokladam že lepenie na zvysle pásiky je preto aby sa odparovala prípadná vlhkosť.aj tak si myslím ze lepenie na zub bude v pohode.vlhkost tam nemá čo zlé spraviť, alebo sa mýlim?
Odpovedať
@jan45 príklad uvádzam napr.sokel.tam je vyslovene nežiaduce odvetranie.tak si myslím ze to je ten istý pripad
Odpovedať
@nrflowers pri sokli sú dôležité tepelnoizolačné vlastnosti, preto sa lepí celoplošne, pri plote nie
Odpovedať
@miroslav33 sorry ale nepochopil si to.ja sa pýtam,aký problém môže nastať pri celoplosnom lepení xps na plot!tepelnoizolačné vlastnosti ma samozrejme nezaujímajú.
Odpovedať
@nrflowers nebude sa mať ako odvetrať vlhkosť z toho betónového plota lebo z oboch strán bude celoplošne oblepený styrodurom, takže bude v podstate nonstop vlhký. Betónu to samozrejme nevadí, skôr tomu styroduru a omietke na ňom
Odpovedať
@miroslav33 styrodur si myslím je na to určený.a omietka je na opačnej strane kde sa vlhkosť nedostane.ako som spomínal pri sokly je v podstate to isté.vlhkost nemá kam ísť a je to v pohode.tak isto je tam omietka.stale nechápem ten problém lepenia styroduru celoplošné na plot?ak zabezpečím dôkladný nalepením striesok tak nevidím dôvod aby tomu vadila zrazkova voda,alebo vzlinavost.ale možno sa mylim
Odpovedať
Profilova fotka
@nrflowers trochu sa zahlbte do hydrauliky, niečo o vzlínaní, koncentrácii solí a zmenách objemu pri zamrznutí navzlínanej a neodparenej vody.
Odpovedať
@jan45 ďakujem za odpoveď.viem co mate na mysli, ale hľadám skôr praktické skúsenosti.moc neverím ze by natahana vlhkosť pri zamrznuti oddelila nalepeny xps.viem že pri omietke je s tým problém.Mozno to aj tak nakoniec spravím tak ako ste radili.pre istotu :-)
Odpovedať
Betónový múr nechaj obrásť nejakými neopadavými stálozelenými popínavými rastlinami /napr. brečtanom/ a je vybavené. Najkrajšie a najlacnejšie riešenie.
Odpovedať
@zara71 áno je to pekne a možno to v budúcnosti využijem.Toto je múr od cesty a mam inú predstavu, ale aj tak ďakujem za inspiraciu
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?