Chybné geodetické práce

Profilova fotka
V r. 2102 som si dala zamerať pozemok geodetom, ktorý je aj v zozname geodetov. Za "vykolikovanie" a geodetický náčrt som zaplatila som cca 300 eur. Vyhotovil mi neskôr aj geodetické plány, keď si stavala dom dcéra a pre zápis stavieb do katastra. Začiatkom júla pri možnosti premerať si na katasterportáli aj vzdialenosti, som zistila, že hranica pozemku je v môj neprospech asi o pol metra po dĺžke zhruba 60 m. Prekontrolovala som GP a tie sa diametrálne líšia od jeho meraní. Geodet sa vyhovára, dokonca mi odporučil vykopať základy starého domu, aby sa presne zistila hranica a podobné nezmysly. Prešla som si aj konverzácie na MS na túto tému a vygooglila zo skúseností geodetickej inšpekcie, že chýb geodetov je požehnane. Vydedukovala som, že mi geodet zameraný pozemok nevložil do katastra. V porovnaní s katastrálnou mapou z. r. 1944, ktorá je údajne kľúčovou, sú tie odchýlky ešte väčšie. Poprosím o Vaše názory, skúsenosti a odporúčania.
Odpovedať
@riama276 akosi si predbehla dobu s tym vymeranim a ked ti to zle vymeral zozen si druheho nech ti to este raz premera alebo volaj toho ktoremu si zaplatila nech to este raz ti premera ze mas tam velke chyby.Geodet sa nemoze o tolko pomylit niaky ten cm ano ale nie az tolko ako pyses ty.
Odpovedať
@riama276 takto ti poviem geodezia dost zlozita veda na to,aby to pochopil clovek,ktory to nikdy ň studoval. Jedna vec je zamerat a druha spracovat meranie na takych podkladoch,ake mame z historie. Ja by som odporucila neriesit tento problem tu,kde sa v tom nikto nevyzna,ale chod za nezavislym geodetom,za konzultaciu sa neplati. On ti vysvetli,co je vo veci. A najvacsiu chybu,aku mozu ludia robit je odmerat si vzdialenosti na kat.mape na katasterportal.sk. Mnoho kat.uzemi ma neciselne mapy,kde vzdialenosti uvedene na mape nie su totozne s rozmermi v terene. Neciselna mapa nema suradnice,je to len naskenovany transformovany obrazok,takze mnohokrat ani tvar pozemku a stavby nezodpoveda skutocnosti,co ale nie je chyba. Neroxumiem,aky pozemok ti mal on dat na kataster? Vlastnik dava geometricky plan na zapis. Alebo ti robil vytycovaci nacrt? Nerozumiem na co sa geodet vyhovara? Koliky ostali na svojom mieste?
Odpovedať
Dnes geodet zmera celkom presne. Nesulad s podkladmi na katastri vznikol prekreslovanim starych papierovych map do elektronickej podoby. Tam ak bola na (papierovej) mape hrubsia ciara tak v skutocnosti mohola narast chyba aj na pol metra. Nie je to nic nezvycajne. Podla vyjadrenia geodeta, co mne zameriaval pozemok, by sa malo vsetko nanovo premerat a zakreslit. V skutocnosti to nie je take lahke, nakolko dost casto dvaja susedia nevedia presne kde je hranica, na koho pozemku je plot... A nezriedka by sa nevedeli zhodnut na nejakom kompromise. V neposlednom rade celkove zameranie nema ani kto zaplatit. Mam dost mnohotvarny pozemok a po zamerani je cast na susedovej parcele, cast ma sused u mna... Ak by v buducnosti vznikla potreba nejakeho zamerania, pojdeme podla skutocneho stavu (plotu).
Odpovedať
@epto presne tak. Niektore oblasti si priam ziadaju nove mapovanie a na to nie su financie zo statneho rozpoctu. Su miesta,kde su hranice voci kat.mape posunute aj 7m,co nie je chyba vlastnikov. Posun je v celom bloku,ulivi. A je zlozite vyhotovit GP v takom mieste a mnoho menej skusenych geodetov s tym ma problem.
Odpovedať
Profilova fotka
@petka456 Veď som ich kontaktovala a vyhovárajú sa, že mám vykopať staré základy, alebo nájsť staré fotografie, kde stoja oba pôvodné domy a nevie mi aspoň približne povedať vzdialenosť susedného domu od hranice pozemku, aj keď susedom ich geodet určil presne na cm.
Odpovedať
Profilova fotka
@hoblinka13 Áno v r. 2012 mi robil vytyčovací náčrt.
Odpovedať
@riama276 mas tam aj prilohu,kde su suradnice? Vedel by to overit tak,ze podla nich znova vytyci a bude vidiet,ci sa sekol. Ak tomu dobre rozumiem v r.2012 vytycil pozemok. Dcera postavila dom,on zameral stavbu. A teraz ti nesedia rozmery pozemku napr. dlzka hranice na vytycovacom nacrte je ina ako dlzka v geometrickom plane?
Odpovedať
Profilova fotka
@hoblinka13 Áno, sú tam aj súradnice z vytyčovania v r. 2012. Určite sa sekol, pretože pri konzultácii asi pred 10 dňami mi povedali (sú dvaja vo firme), že nech ten vytyčovací návrh nikomu neukazujem, lebo je v môj neprospech a že je zlý. Rozdiel sme uistili pri geometrickom pláne pre dcérin dom (2013,2014), ale problém je hranica so susedmi, lebo si uzurpujú aj to, čo im nepatrí.
Odpovedať
Profilova fotka
@hoblinka13 .....ten vytyčený pozemok mal vložiť geodet do katastra, však? Načo by mi bolo potom meranie?
Odpovedať
@riama276 A to vam ten isty geodet vytycoval aj zameriaval stavbu? Z toho vyplyva,ze zle vytycil hranicu,dcera postavila dom a teraz sa zistilo,ze je cast na susedovom? To si nepamatal,ze tam uz bol a ze musi pouzit povodne meranie? Pripadne sa mohlo stat,ze pri zamerani domu zistil chybne suradnice a uz v geom.plane su spravne. Tazko urcovat,kde je chyba. Malo by byt v jeho zaujme presetrit vsetky dostupne podklady z katastra so skutocnostou.
Odpovedať
Profilova fotka
@hoblinka13 Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@riama276 Ja mám za jedným z pozemkov miesto cca 2x2 m a to vôbec nie je na žiadnych mapách . Cez jednu susedu mi z úradu odkázali, že by som si to mala odkúpiť ...Keď sme si so sestrou delili pozemky, geodet povedal, že si to nemáme všímať...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
http://mapy.tuzvo.sk/HOFM/Default3.aspx tu je porovnanie 1950/2010
Odpovedať
Profilova fotka
@mama112 Ďakujem, aj keď neviem, ako ich mám dešifrovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@riama276 Ak sa na mape priblížením ukáže RNV potom je vidieť na starej mape dom suseda a starý dom , ako sú tesne vedľa seba a dá sa pozrieť staré snímky aj na gogle earth aj tam sa dá zmerať šírka susedovho domu pred zmenou strechy a pozmene .
Odpovedať
A ktorý geodet Vám to zameriaval, aby sme ho nekontaktovali. Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@aronka Zo ZA azda nebudete hľadať geodeta v PO. Ak sa mi to pochybenie potvrdí aj na katastri, potom jeho meno zverejním.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?