Bezpečnosť plota

Dobrý deň, kúpili sme dom a je tu plot postavený: základ 30 cm debniace tvárnice, hĺbka 80 cm; plot - dlhý 13 m, výška 1,8 m z 25 cm murovacích tvárníc s 8 cm železnou výstužou každé 2 m, je starý asi 2 roky. Prosím o radu - myslíte si, že tento plot je dostatočné pevný, nie je tu riziko pádu? Prípadne, dá sa niečo urobiť na jeho spevnenie. Ďakujem za odpovede
Odpovedať
@marekabel to je predimenzované, určite vydrží či tak, alebo tak.
Odpovedať
Prepáčte pomýlil som sa tie murovacie tvárnice sú len 20, aj tak to bude držať? Ešte tie výstuže sa mi zdajú, že ich mohlo byť viac :-|
Odpovedať
A tie výstuže sú 8 mm.
Odpovedať
Profilova fotka
@marekabel Pokiaľ ten plot nedrží nejaký svah alebo je spravený v extrémnom teréne tak ten plot je spravený správne, nezamrzajucej hĺbke, vystužené 8 stačí. Nemáš sa čoho báť
Odpovedať
Profilova fotka
Nemas fotku? Podla nej by sa isto lahsie polemizovalo, ci to staci alebo nie
Odpovedať
Fotka z našej strany, sused má tak polovicu toho základu čo je na fotke vidieť zasypaný zemou.
Odpovedať
Profilova fotka
@marekabel tak ak ma plot dva roky, asi by uz padol nemyslis? Podla mna je to ok alebo co tam chces ako davat este?
Odpovedať
@marekabel ale keď to počítam: dokopy je tam 12 rádov tvárnic, tak ani udávaná výška plotu 1.8 m ti nesedí.
Odpovedať
Práve že tie spodné 3 sú časť základu pod ktorým je ešte čistý betón so zvyškami kameňa, tehál ... Do výšky 2 tvárnic má sused zeminu, preto mám obavy či to celé ten plot dlhodobo ustojí, alebo to treba nejako poriešiť.
Odpovedať
@marekabel odpoveď je taká, že betónové ploty s výškou nad 100cm (niekde sa píše 120cm) je potrebné staticky posúdiť. Ale nie, že to posúdiš ty :D , ale statik.
Odpovedať
Profilova fotka
Zavolaj si na to posúdenie statika a uvidíš, ten ti povie jasne či áno či nie a ak nie tak čo treba urobiť :) Len si za to budeš musieť zaplatiť.
Odpovedať
@marekabel najdi si statika ktory to posudi ze spadne a zburaj. Nebudes musiet byt na svojom pozemku taky zadebneny. Nehovoriac o tom ze musi aj poriadne tienit.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@marekabel asi tak tiez by som volal statikovi, to je take najrozumnejsie, tu mozme len hadat a tapat a nakoniec ti to padne a potom si budes buchat hlavu.
Odpovedať
@marekabel Pri pohľadne na fotku - ako hlboko v zemi (teda pod tými 12 radmi tvárnic) má plot základy? A aké= sú tie základy? Tiež nejaké tvárnice? Alebo liaty betón? Ak sú to tvárnice, koľko radov je pod zemou? Ak je ale pozemok suseda vyššie o 2 rady, čo je cca 40-50 cm, než je úroveň tvojho pozemku na fotke, tak sa netreba báť, že by plot z ničoho nič padol. Ak by bol nedostatočne pevný, tak ho najprv tá masa zeminy z druhej strany nakloní a nakláňal by sa dovtedy, kým by nepadol. Ale ak má hlboký základ - aspoň 70 cm, tak ten tlak udrží.
Odpovedať
@chrobak7 vidíš ja som to niekedy meral vodováhou na označených miestach. Po zime plot zostal rovnako, tak aj ja som bol spokojný.
Odpovedať
A bolo to bez statika a zadarmo. To pre tých, ktorí tu stále omieľajú statika.
Odpovedať
@viktor811 Videl som aj ploty v oveľa horšom stave a naklonené ako šikmá veža v Pise a nepadli. Nechápem, prečo niekto pochybuje o pevnosti tohoto plota. Bál by som sa jedine vtedy, keby základy pod zemou (čo na fotke nevidno) by boli menšie, ako 40 cm
Odpovedať
@viktor811 skúsim ťa prehlasovať:
Odpovedať
a ešte jeden výrobca, ktorý má na to trochu iný názor:
Odpovedať
@chrobak7 pod tym zakladom nie su tvarnice, je tam cca 70 cm beton
Odpovedať
Daj si to skontrolovat statikovi, zaplatis, ale budes mat istotu.
Odpovedať
@marekabel Čiže tvárnice sú len tie, čo vidíme? A pod nimi je 70 cm vrstva betónu? A ten betónový základ je aký široký?
Odpovedať
šírka je 50 cm
Odpovedať
@marekabel Tak to ani statika nepotrebuješ. Ten plot prežije aj teba. Neviem z čoho pramenia tvoje obavy. @roboza To je fajn, že všade o tom píšu, že to treba staticky posúdiť. Ale nikde som nenašiel odvolávku, na základe čoho. Či je to zákon, vyhláška alebo norma? Alebo to len niekto kedysi trepol a následne to každý opakuje. Tak, ako s dverami do kotolne - že sa majú otvárať von. Vôbec to nie je pravda. Takže kde je uvedená povinnosť staticky posúdiť plot? Môže to vyžadovať stav. úrad, ak sa plot ide realizovať na základe stavebného povolenia. Ale pokaľ ide na ohlášku... Vieš dať relevantný odkaz na nejakú normu? Alebo z čoho vyplýva tá povinnosť? Nie vyjadrenia nejakých redaktorov v populárnych článkoch.
Odpovedať
@chrobak7 ako prvé som to našiel v návode ABW. No a keď to píše výrobca/ dodávateľ tých tvárnic, tak som trochu spozornel a začal som hľadať, ale žiadnu normu som nenašiel. Asi slabé Google-Fu :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?