Betónový múr v záhradkárskej oblasti

Novy sused chce postavit betonovy mur pozdlz nasej zahradky. Mozu sa v zahradkarskej oblasti stavat takeho stavby? Nasa zahradka je siroka 7 metrov (dlha cca 28m). Ked nam pozdlz celej zapadnej strany postavi 2m plot jeden, nahodou z druhej strany aj druhy sused ... nic moc. Sused nas o nicom neinformuje - potrebuje vlastne nas suhlas? On skupil dva pozemky a postavil si tam dvojpodlazny dom - teda oficialne chatku. Pri hranici nasich pozemkov pestujeme ovocne stromy. Sused nas vyzval, aby sme ich odstranili (???), lebo pri stavbe betonoveho plota sa aj tak znicia korene... Ako sa mame branit? Ake zakony sa tykaju tohto problemu?
Odpovedať
Profilova fotka
@jankaahanka Poinformuj sa na stavebnom úrade, oni robia sankcie. Veľké stromy, tuším s priemerom nad 10 cm, nemožno vyrúbať bez povolenia. Sused ti nemá čo rozkazovať, na udeľovanie povolení je úrad. Povolenie treba aj na murovaný a nepriehľadný plot, je to stavba.
Odpovedať
Ak bude stavat na hranici pozemku,potrebuje vas suhlas. Ale ak plot posunie o kusok dalej a bude stat iba na jeho pozemku,tak vas suhlas nepotrebuje. Skus sa informovat na stav.urade vo casej obci. Je to zahradkarska oblast,mozno maju nejake obmedzenia. Mozete namietat,ze mate uzky pozemok,ten vyuzivate na pestovanie ovocia a zeleniny, ze vam betonovy plot bude sposobovat tienenim skody a pozemok nebudete most vyuzivat na ucel,na ktory je urceny. Mozno uspejete. Aj ked asi budete mat problem, lebo sused vyzera byt arogantny ked si v zahr.obasti postavil poschodovy barak,ktory asi ako zahradna chatka sluzit nebude.
Odpovedať
Profilova fotka
Niektoré cementy sú toxické, to by som tiež namietal v záhradkárskej oblasti. Asfaltová nopovka to isté.
Odpovedať
skús pozrieť tuto - možno to pomôže - Záhradkársky zákon - Zákon č. 64/1997 Z. z. - úplné znenie (aktualizované úplné znenie - stav k 12. 4. 2014) (o užívaní pozemkov v zriadených záhradkových osadách a vyporiadaní vlastníctva k nim) Autor: Národná rada SR Platnosť od: 11.3.1997 Účinnosť od: 1.4.2011 Uverejnené v Zbierke zákonov č. 28/1997 strana 370
Odpovedať
@mudrastrecha @majki555 Tak stromy nam sused uz vytrhal aj s nasim plotom a tyckami - zaroven ich aj odniesli. Lebo vraj geodet povedal, ze su na hranici. Podla nas ale hranica isla plotom. O nicom sme neboli informovani a nic nepodpisovali (novy priebeh hranice). Sused tvrdi, ze ani on nevedel, kedy pridu, a ze prisiel a "uz to bolo".. Kto je zodpovedny?
Odpovedať
Toto si nemoze dovolit. Na vasom mieste by som sla na Policiu a podala podnet na presetrenie vo veci poskodzovanie a kradez cudzej veci. A taktiez by som ho pisomne vyzvala na uhradu skody. Zodpovedny je jednoznacne sused,lebo takto sa veci neriesia,on si nemoze dovolit nicit cudzi majetok. Ak zistil,ze hranica je niekde inde,mal pris za vami s dokazom a dohodnut sa. Vy taktiez mate pravo zavolat si geodeta,aby vam premeral pozemom a urcil hranice
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?