Aky zaklad pd plot

Prosim o odporucanie/radu. 30cm siroky vykop, 0,5m beton a na to 2 rady DT15 a do toho stlpiky 6x4 VS. vykop 20cm siroky, 0,5m betonu a na to 2 rady DT15. Samozrejme v kazdom pripade zvysle roxory a “strieska”. Pripominam ze dlzka plotu je 32m (na obidvoch stranach pozemku, cize 32x2) a chcem ist do nezamrzajucej hlbky 80cm. Plot bude zo zvaranych dielov a na to nieco nepriehladne, tzn musi vydrzat nejaky vietor. Dik za rady.
Odpovedať
1
2
@peter934 dosť dobre sa nedá rozumieť tvojím číslam. Čo je 0,5 m betónu a chceš ísť do 0,8 m. Čo je stĺpik 6x4. Ako chceš vykopať 20 cm šírku.
Odpovedať
Vysvetlim: hlbka vykopu bude 80cm, tzn do nezamrzajucej hlbky. 30cm alebo 20cm sirku vykope lyzica bagra (minibagre maju lyzicu 20cm siroku). Do 80cm vykopu by sa nalial beton do vysky cca 0,5m a na to by isli dva rady DT15, tzn nad zemou by bolo cca jedno DT. Jeden plot bude 32m dlhy. Stlpik 6x4 je hranaty stlpik, ktory sa dava k zvaranym pletivovym panelom. Ma rozmer 6cm x 4cm.
Odpovedať
@peter934 B
Odpovedať
Profilova fotka
ani jedno, neviem si predstaviť nepriehľadný plot na 6x4, tam môže byť základ hlboký ako chce, zohne ich pri zemi. A nezámrzná hľbka má význam pri vodovodnom potrubí, nie plote.
Odpovedať
@peter934 zaklad z DT 15 je tenký a slabý, skoro tam nestrčíš stĺpiky a pri eventuálnom šrobovaní na kotvy múrik popraská. Daj DT 25. Lepšie máš postaviť samostatné stĺpiky a medzi podhrabové dosky.
Odpovedať
@jan45 a pri zakladoch domu ma nezamrzna hlbka aky vyznam, ked pri plote nie je?
Odpovedať
Profilova fotka
@dgerzo dobrá otázka, prečo musí byť základ min. 120 a potom sa propaguje založenie na doske, ktorá má úroveň terénu? Škola aj prax vychádza zo starých úzov, tak ako veniec a pomúrnica pri klasickom krove, ale väzníkový sa kladie na murivo , rovná strecha musí mať spád, ale lepšie ak je zatopená, etc.
Odpovedať
@jan45 nepriehladny plot bude max prutenny. Tzn medzery tam su, kadial prefukne a neoprie sa o celu plochu. No zatial nikto s radou :) nechcem podhrabove dosky, chcel som murik, lepsie to aj vyzera.
Odpovedať
@peter934 Keď to dostaviaš tak daj fotku ako to vyzerá, porovnám.
Odpovedať
Profilova fotka
Daj 20cm dt do 15cm ide ozaj malo betonu tam tie stlpiky asi ani nevocpes aby si ich priadne zabeyonoval
Odpovedať
Profilova fotka
@peter934 asi preto, že väčšina prispievajúcich radí seriózne, a to sa nedá bez podkladov. Aká zem, aký plot, aké spády. Hľbka je zbytočná stačí 50 cm, ak sa betonuje na mieste stačí zaliať ryhu so stlpikmi, priložiť debnenie, zaliať pár metrov, odšalovať obdeň, posunúť , predošlé zapucovať.. betón polievať, je tenký. Ale robil by som len pätky a šaloval len medzi stľpiky 30 cm výšky, zo stľpa na stlp dva drôty 5,5
Odpovedať
@jan45 a aky siroky zaklad, 30 alebo 20cm lyzicu? ... ked to bude iba v 50cm hlbke, mraz to nevytlaci/nepolame? ...inak je to pri novych zamkoch na juhu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@peter934 to sa robí zmným vrtákom, tam nemáte skaly ako na horniakoch , ke)d lyžicou tak len lievik, také ploty sa robili lopatami 40-50 cm
Odpovedať
@wolodymyr meral som to a vo vnutri dt15 je 9cm miesta, tzn z dvoch stran je 1,5cm miesta. To by mohlo stacit na beton...
Odpovedať
@peter934 to urcite nie, das tam foliu a vietor ti to polame. 1.5cm betonu je na smiech. Ale mne je to jedno kludne si zarob beton v ustach a len to opluj :-D
Odpovedať
@peter934 len aby si sa raz nedivil ako malo medzier je v takom prutenom plote...
Odpovedať
Je tu este moznost dat joklove stlpiky s hrunsou stenou oproti klasickym plotovym. To by uz mohlo nieco zniest :)
Odpovedať
@peter934 1,5 cm ti prídem a vylomîm rukami, ty expert. Vraj to by mohlo stačiť :-o :-o :-o čo ti pomôže hrubšia stena? Vyrieši iba jeden z viacerých rizikových faktorov. Už som to párkrát písal. Vietor môže: vyvalit stĺpy aj s betónom alebo ich z neho vylomit (ako v tvojom prípade, ak budeš mať mocné stlpy v 1,5 cm betónu). Alebo môže zohnúť stĺpy. Alebo odtrhne pletivo aj s drôtom od stĺpikov. Alebo pletivo od drôtu. Alebo sieť od pletiva. Závisí na tom, kde máš najslabšie miesto. Čo si podcenil.
Odpovedať
Profilova fotka
@peter934 Ak tam chceš niečo takéto: https://www.google.com/search?q=zvara... A na to nepriehľadné myslíš tieniacu sieť,tak si myslím že tie stĺpiky v 15 DT to v pohode vydržia. Odpadá tam drôt ktorý by ich ťahal a budu zoskrutkované spolu s dielcami . Základový pás daj 30x50
Odpovedať
@lgman veru, drôt je to najväčšie zlo na plote a celý ho zoslabuje :-o Tak ty si myslíš? radšej nemysli. alebo si podľa toho sprav sám a neraď ostatným. Lebo potom si za to zodpovedný.
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon .....čítaj pozorne.Nepísal som,že ho zoslabuje.V každom prípade ťahá krajné proti sebe,aj keď sú tam šikmé vzpery.A peter 934 písal,že chce Zvárané výplne tak čítaj pozorne pokým mudruješ.citujem ta : Alebo odtrhne pletivo aj s drôtom od stĺpikov. Alebo pletivo od drôtu. A tieto stĺpiky som videl na xy plotoch upevnené tak že na spodku je platnička so 4 dierami a sú priskrutkované A keď ho zabetónuje do DT a po stranách ako píše bude 1,5cm betónu plus hrúbka steny DT 3cm tak ho určite nevylomíš,ale ohneš skôr stĺpik.
Odpovedať
@lgman určite? Spravíme test? Tým, ze drôt ťahá krajné stĺpy k sebe si čo chcel povedať? Aký negatívny vplyv to má na plot? A tými platnickami si čo chcel povedať? Že to nie je dobré riešenie? To teda nie je, ale keď ľudia neplánujú a najprv zalejú múrik a potom si spomenu, že aj stĺpiky treba.
Odpovedať
Profilova fotka
Chcel som tým povedať,že tie ploty stoja a vietor ich nevyvalil .A keď ich peter934 zabetónuje do dvoch radou DT15 tak to určite bude pevnejšie..
Odpovedať
Staci zaklad 70cm hlboko??? Lokalita: pri NR, cierna zem, pri 70cm hlbke som 10cm uz v ile. Pojde tam cca 0,5m betonu, na to dva rady DT a do toho stlpiky.
Odpovedať
Mam vykopanu ryhu cca 80cm hlboku, pojde cca 0,4-0,5m betonu a na to dt. Mam davat aj strkove lozko? Mam prebytocny makadam tak by som ho tam mohol nasypat. Poda je kvalitna cernozem.
Odpovedať
@peter934 v poho, akurat betonovy zaklad previaz s DT za pomoci roxorov vertikalne a bude to OK.
Odpovedať
@peter934 kľudne na spodok daj makadam aj 10 cm. Vyrovnať DT utopené v zemi do váhy, výšky a smeru to bude dosť makačka.
Odpovedať
@viktor811 ked nad tym rozmyslam , mas pravdu, v zemi to robit bude celkom narocne. Nie som stavbar a robim to prvy krat. Je zaujimave ale, ze ziaden “odbornik” ma na toto neupozornil.
Odpovedať
@peter934 ide o to, že ak nedáš poriadne prvý rad, tak druhý bude vypadať ešte horšie a ten bude už vidieť.
Odpovedať
Mam sto chuti to zasypat na 60cm hlbku. Ty by mi ciastocne trcalo aj druhe dt a bola by lahsia manipulacia. Aj dnes mi znamy hovoril ze dlhorocny majster co robi ploty mu povedal ze staci 60cm zaklad. Ked bude na tom pletivo a pod. A ja som prehlboval zo 60 na 80cm rucne :-S
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?