Akú zeleň je najlepšie použiť na živý plot?

ahojte, prosí Vás... ak máte nejaké skúsenosti so živým plotom sem s nimi. Poraďte z čoho... akú zeleň je najlepšie použiť, čo sa dobre strihá, dobre rastie, nie je moc náročná na nejaké zvláštne podmienky, ako strihat..... atd. pripadne linky na nejaké dobre nápady na živé ploty... x-)
Odpovedať
1
2
12
ahoj,ja mam nalepsiu skusenost s vtacim zobom velmi rychlo rastie,je nenarocny,aj sa dobre striha,no ciastocne opadava hlavne ked je tuhsia zima.My mame ten panasovany ,zlto zeleny.Myslim ze so vsetkych rastie najrychlejsie.,alebo potom neopadavy s tuji mame smaragdovu aj tie rastu dobre su nenarocne, ale potrebuju viacej vlahy aj miesta.
Odpovedať
;-) Ja som práve objednala extrémne rýchlo rastúci živý plot na zimu ale opadáva, nám to ale nevadí, rastie za rok 1,5 m, čo je super celkovo môže dosiahnuť 5m budúci týždeň idem sadiť, tak o rok uvidím :-D :-D na stranke kde som ho objednávala sú fajn ohlasy ;-)
Odpovedať
najlepšie je podla mna dávať na živý plot jednoznačne tuju smaragdovu,vtáči zob veľmi rychlo rastie a o pár rokov stratí na kvalite!!čo tuja určite NIE!!a hlavne nepotrebuje veľa starosti!!!
Odpovedať
do akej vysky narastie ta tuja smaragdova? Kolko cm rastie za rok?
Odpovedať
Popis: najobľúbenejšia záhradná rastlina. Nádherná veľmi hustá štíhla kužeľovitá tuja so žiarivozeleným ihličím, ktoré si zachováva farbu aj v zime. Uprednostňuje polohu na priamom slnku, v polotieni a tieni rastie pomalšie. Nemá mimoriadne nároky na pôdu ani závlahu. Za pravidelné polievanie, najmä v horúcich letných mesiacoch, sa však odvďačí dvojnásobne rýchlejším rastom. V primeranom prostredí narastie za rok až o 50cm a nadobudne nádhernú farbu i tvar. Je vynikajúca na ŽIVÉ PLOTY, KTORÉ NEPOTREBUJÚ STRIHANIE. Často ju vysádzame aj do nádob a môžeme tvarovať napríklad do špirály. V záhrade sa z nej dajú vytvoriť idylické skupinky, oddeľujúce jej časti. Nestrihaná dorastá do výšky 4,5 - 6m a šírky 0,8m. Ak si už neželáte, aby ďalej rástla do výšky, ostrihajte jej v druhej polovici augusta maximálne 2/3 jednoročných prírastkov. Je to dôležitý a veľmi žiadaný kultivar vyselektovaný v Dánsku. Ak si želáte živý plot vysoký 2 metre, potom vysaďte 2 tuje Smaragdy na bežný meter. V prípade nižších živých plotov môžete vysadiť 3 kusy na meter, pri plotoch vysokých iba 1 meter dokonca až 4 kusy na bežný meter.
Odpovedať
to bol odkaz pre hipisko ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som s priatelom u jeho rodicov zasadila TURKMESTANSKY BREST, to je ten rychlorastuci zazracny zivy plot. Je naozaj pekny, ale urcite nie za rok,ako to vsade prezentuju. Kazda rastlina potrebuje cas,kym sa rozrastie a zhustne. Mame ho rok a pol. Zo zaciatku sa musi castejsie strihat,aby zhustol,takze prvy rok isto meter a pol nenarastie,lebo ak ho budes strihat tak,ako treba,tak to proste nestihne. Nas ma teraz cca meter, uz je pekne husty, zatial bez listov, ale uz aj tie pojdu. POdla mna bude krasny a tento rok by sme ho chceli nechat aspon na tu vysku 1 1/2m. Urcite by som ho zasadila aj teraz, je to krasny ker. Odporucam.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte vsetci. Ja som si prave kupila 100 ks tuja smaragd z nemecka cez Ebay. Su velke 30-40 cm a stali 145 eur plus cca 30 eur postovne. Maju prist niekdy za dva tyzdne, tak snad budu ok. Ked som pozerala zahradne centra na Slovensku, vyslo by ma o neuveritelne vela. Ak to bude ok, tak si odtial kupim aj ine stromceky. Odporucam pozriet si ponuky, je ich tam vela.
Odpovedať
ak sa smiem opýtať čo budeš s toľkými tujami robiť?
Odpovedať
Ak Ti ich bude vela, rada odkupim. :-) :-) :-) Ale ozaj, mohla by si napisat stranku, cez ktoru si objednavala. dakujem.
Odpovedať
Daju sa objednat aj vyssie? A nemate niekto kontakt na objedavku tuji z Polska?
Odpovedať
Profilova fotka
Ked si to zoberies ze na pekny plot by mali byt aspon dve na meter tak je to iba 50 metrov. Pozemok mame 25x28. Asi budem este dokupovat. Mam ich odtialto : http://stores.shop.ebay.at/gartenbau-... Snad pridu v poriadku. Za postovne chceli cca 30 euracov.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ahoj,my nasadili Smaragd,ten krááásně přezimoval,ale na chvojkách máme toto,nevíte čím to může být,je to tím,že tyto kusy nejsou schované za palachem??Ta druhá řada byla jen dočasně,letos jsem je chtěla přesadit....
Odpovedať
Profilova fotka
Čítala som, že takéto niečo môže vzniknúť pri nadmernom vyparovaní, lebo korene nie sú ešte prebrané po zime a nestíhajú ťahať toľko vody. Malo by im pomôcť zavlažovanie rozprašovačom. Iba nechápem prečo iba niektoré z nich. Možno boli tie pri palachu nejako viac kryté a v tieni a nestíhajú sa toľko vyparovať.
Odpovedať
děkuju za radu...teď hlásí na tři dny déšť tak uvidíme,ale pomalu se s nimi loučím.... :-S :-S
Odpovedať
moze byt ze trosku omrzli, kedze je to zvacsa na tych co su nekryte.Boli este slabe ked prisla zima a mozno mali aj malo vody vela ludi si mysli ze v zime netreba zalievat, ale hlavne nove stromky potrebuju vela vody. Ja by som ich este rukou precistila tak ze to suchy by som akoby z toho postahovala, postrhavala. A zacala pridavat tzv. horku sol a popripade este nejake hnojivo na konifery. ;-)
Odpovedať
my ideme robit zivy plot z hrabu obycajneho...tuje sme uz mali, rychlo nas omrzeli, takmer stale rovnaky vyhlad...komu navrhuje zahradu profesional, uz tuje nesadi...potom vidno vlastnu tvorbu po najazde baumaxu...ale priklanam sa k nazoru ze je to najlepsi pomer zelenej hmoty a ceny. :-)
Odpovedať
zuzkama prosim ta, pozrela som si stranku co si tu dala na nakup cez nemecky ebay. Chcela by som sa spytat ci mas z nimi uz nejake skusenosti a pripadne ci tujky dosli v poriadku. A este akym sposobom je mozne za to zaplatit. Nemecky som sa sice davno davno ucila ale neviem uz nic a tak sa tam toho vela nedocitam. Ale je to podla mna dobra cena. A hlavne ked ich potrebujeme viacej a okrem nich aj zariadit cely dom. Tak kazda korunka je dobra. Neporadis prosim ta? Ak bude cas a chut tak mozes aj na IP. dakujeeem:-)
Odpovedať
Ahojte pozerala som ten hrab obyc. vyzero to zaujimavo ale je to opadave na zimu?? Ja som sa tiez smaragdov objedla ale zasa ako zadna kulisa sa mi to zda najprijatelnejsie....nedorastaju vysoke, netreba strihat a podobne. V zahradnictve mi opdorucali ako druhu volbu nejaku tuju Leylondovu alebo tak podobne sa vola...vyzera dost strapata ale ze vraj je rychlo rastuca a neskor sa da upravit podla zelania. Mne sa paci ak je to v zime zelene a neopadave....Poradte co je rychlo rastuce??
Odpovedať
Profilova fotka
sidlo Ahoj. Cez ebay nakupujem casto, hlavne si pozeram ake maju feedbacky. Zatial vsetko v pohode, ale aj tak opatrnosti niekdy nie je nazvys. Uz mi pisali, ze to posielaju, ale este nedosli. Cakam. Dam urcite vediet.
Odpovedať
zuzkama, dost o tom rozmyslam. Lebo je to dobra cena ked potrebujes tak vela. Tak asi skusime. Dik za info. Len som opatrna lebo z nakupovanim cez net som zaciatocnik. Daj vediet potom ked dojdu ze ako si spokojna. Budem rada ked sa vseeetky prijmu:-)
Odpovedať
z toho Nemecka sú strašne malé tie tujky. U nás sa také ani nepredávajú. U nás sú za 4.50eura už metrové a sú krásne
Odpovedať
Ak by som si robil zivy plot, tak urcite z bambusu. Prikladam odkaz na jeden velmi zaujimavy clanok a stranku o bambusoch. Velmi sa mi paci. A neblaznite s tymi tujami... uzijete si ich dost na cintorine :) http://bambusy.info/?clanky:zivy-plot...
Odpovedať
marekp to vyzera zaujimavo aj ked netradicne pravdu povediac nazivo som to este nevidela a a ni neviem kde by som to mala zhanat, ;-) Ja som tiez za tuje ale len ako zadny soliter a pred nim rozna vysadba.
Odpovedať
Bambusy sa daju kupit dnes bez problemov. Zdroje popisuju aj na tej stranke. Je ich vela vela druhov, a urcite to vypada lepsie a napaditejsie. A naviac... exoticky. Mne sa tuje spajaju s cintorinmi a pomnikmi... no dobre... tak aj nemocnicny park :)
Odpovedať
Tujky sa dajú krásne tvarovať, ale bambusy rastú strašne divo a potom oni na jeseň strácajú lístie a zostávajú len holé bambusy, ktoré sa vyložene musia pracne rúbať. Neviem Marekp prečo Ty tujky pripomínajú cintorín. U nás sú na cintoríne vysadené gaštany.
Odpovedať
Profilova fotka
O tujke sa vseobecne hovori ako o cintorinovej drevine, ja som chvilku studoval zahradnictvo nemam nic proti tujam su nenarocne maju rychle prirastky ale osobne si ju asi nedam ako zivy plot zatial nemam jasno co tam bude este musim silno porozmyslat a navyse riesenie zahrady je u mna este daleko. Ale je vela literatury z coho si vybrat ten naj
Odpovedať
draha tujka, bambusy maju listy po cely rok, a su po cely rok zelene. Netreba nic rubat, ani pracne udrziavat. Neviem kam chodis na veci, ktore tu uvadzas, ale odporucam ti vyssie uvedenu stranku. Nielen, ze sa obohatis o informacie, ale rozsiris si aj obzory, a nebudes musiet pisat take jemne povedane nezmysly :)
Odpovedať
Zimuvzdorne druhy toho vydrzia ozaj vela. Prikladam odkaz na galeriu roznych druhov bambusov. Su tam aj zimne fotografie ako tato: http://l.yimg.com/g/images/spaceball.gif a tu je galeria: http://www.flickr.com/photos/76863542... Fantazii sa medze nekladu, s touto rastlinou sa da skutocne carovat. Pokial vsak fantazia chyba,.... tak potom ozaj asi tie tuje... tym clovek nic nepokazi a zapadne do davu :)
Odpovedať
ten prvy odkaz nejde, tento je spravny: http://www.flickr.com/photos/76863542...
Odpovedať
1
2
12
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?