Ako zabetónovať stĺpiky na jednoduchý plot?

Hladam moznost, ako minut co najmenej betonu, kedze ho budem kupovat vo vreciach a miesat rucne vo furiku. :-) Diery si robim rucnym vrtakom priemer 20 cm do hlbky 70 cm. Treba to cele zaliat betonom, alebo je na to nejaka finta, ako nejaky beton usetrit? Viem ze najjednoduchsie je tam este priebezne nahadzat kamene. Alebo radsej zohnat tensi vrtak?
Odpovedať
Profilova fotka
Ak to chceš iba na oplotenie staveniska, tak tam nedavaj ani beton a iba ho zakopaj do zeme...okolo stlpa kamene, trochu ubiť a vybavené...po skončení stavby to určite budeš meniť a ako dočasné riešenie to postačí...
Odpovedať
bude to trvale oplotenie zahrady lesnickym pletivom
Odpovedať
Profilova fotka
@brut tak na trvale to pekne zabetonuj a nestri 5eur :D .. to sa ti o to oprie hocikto a vykolise... potom to budes opravovat nakladnejsie a hlavne zdlhavejsie.. preco ludia setria tam kde nemaju??? ps: my sme robili plot vo furiku, z tvarnic pekne piesok, strk, cement voda... 30m vyska 2m :D prezijes to
Odpovedať
Profilova fotka
určite na tom nešetri ak to nerobíš na prechodné obdobie, náklady na vlastný beton sú smiešne, oproti tym nervom ktroré zažiješ ked to nebude držať :) tak ako písal andyfoto, tu netreba šetriť!! to je ako do základov domu dať čím viac skál aby som ušetril beton...to je také Slovenské...
Odpovedať
Profilova fotka
len šetri šetri a za 2 roky to budeš opravovat!
Odpovedať
Profilova fotka
@brut kamos ked staval dom zo 100 bytmi,tak dosla taka firma a robila piloty,tak ze miesala zeminu s betonom pod tlakom 100atmosfer.opytam sa ti na to ? usetris beton. :-D ale vazne,nesetri,neoplati sa ti to.
Odpovedať
aj my sme robili plot vo furiku pekne rucne. cast sme robili stlpky z takych tych uzkych zalievaciek a cast betonovy zaklad a stlpiky na pletivo. Este sme nemali dotiahnutu elektr. Betonovy zaklad sme robili hlavne preto, aby sa nam tam zvery nepodhrabavali.
Odpovedať
Tak dik, po mrazoch vyhrniem rukavy a idem na to ;-) Ale aspon zozeniem 15-tku vrtak, nech sa uplne nezoderiem. Myslim, ze by to mohlo stacit a radsej dam o 10 cm hlbsie, ako o 5 cm sirsie.
Odpovedať
Tak-tak.. 15 cm priemer na stredové stĺpiky úplne stačí, pokiaľ ti cez to nemá od lesa preskakovať "vysoká"...:-) a hĺbka - tak do 70 cm... je som vŕtal cca 65 a držia už 10 rokov. Krajné stĺpiky som kopal hlbšie a jamu širšiu (cca 30x30 - aký som mal rýľ :-) ), šikmé opory samozrejme tiež poriadne zabetónovať, aby si pri šponovaní tie krajné nepovyťahoval...
Odpovedať
Profilova fotka
Kedy sa môže dať pletivo na takto zabetónované stĺpiky?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@dedo758 ako hlboko musia ist opory stlpikov? tiez to treba zakopat do 60 cm? Ja som zatial robil tak, ze podla vysky som zakopal vertikalne stlpiky od 60-75 cm. Neviem co teraz s oporami. Zatial som ich len tak "ulozil" do hliny, tzn. vykopal tak 10 cm dieru a poriadne udupal hlinu. Chcem tam dat len uzlove pletivo a ziadnu sietovinu. Rohove stlpiky aj vsetky oporne mam silnejsie 10x10, zvysne su 8x8.
Odpovedať
Profilova fotka
@mareqm ak myslis, oporami tie sikme, tie treba samozrejme zabetonovat tiez.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@brut Ak sa jedná o pletivový plot výšky 150 cm treba vychádzať z výšky stĺpika 2 m (6/3). Nadzemná časť stĺpika má mať 155 cm, z toho zostáva do zeme 45 cm. Teda stačí vŕtať (kopať) do tejto hĺbky a nič viac. Prípadné premŕzanie nemá na tento plot žiaden účinok a pevnosť stĺpikov (aj krajových, ale zavetrovaných) je dostatočná. Mám to overené.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 to ale vyrobca plotu tvrdi nieco ine :) http://www.pilecky.cz/soubory/navod-n...
Odpovedať
@majkoj Nemusíš všetko veriť čo je na internete. Tu sa jedná zrejme o lacnejšie pletivo.
Odpovedať
@mareqm Každopádne všetko betónovať, aj tie šikmé...
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 aha takze kupujem plot, vyrobca ma v navode nieco napisane, ale ja to mam ignorovat, lebo "na internete" :)
Odpovedať
@mareqm Susedovi robila dlhorocna cisto plotova firma diery max. 50cm hlboke, sice na stlpiky kde idu zvarane panely asi len meter vysoke plus podhrabova doska. Doma som raz vyberal stplik zabetonovany asi 60 cm do zeme priemer mozno 25cm a dzalo to ze by o to mohli priviazat lietadlovu lod. Ja som akurat dnes dokoncil hlbka 60-70cm priemer 15 cm, ak chces usetrit fakt len kamene len potom si to vycentruj poriadne nei je natlacis balvany a potom stlpik uz nepohnes vrapvo vlavo. Pripadne ak mas daky maly prives chod si do stavebnin nahadzat par lopat piesku a pomiesaj vo furiku, tie betonove vrecka sa rychlo minaju.
Odpovedať
@mareqm Jaj sory som tu doplietol na co si sa ani nepytal, zabetonuuj aj tie podpery, tie su namahane hadam este viac
Odpovedať
@sysell dakujem za rady. Praveze nemozem betonovat lebo je to orna poda a nemam ani ohlasku. Zatial to davam ako provizorne a mozno v buducnosti dobetonujem :)
Odpovedať
@viktor811 stlpik podla mna moze ist iba 45 cm pod zem, ale tu dieru by som vybetonoval az do 70, kvoli nezamrznej hlbke
Odpovedať
@brut Veď som ti napísal, že premŕzanie zeminy nemá žiadny vplyv na pletivový plot. A ak si už vyvŕtal tak to zahádž kameňom a prelej betónom.
Odpovedať
@viktor811 ja uz to mam 2 roky hotove, len reagujem na tvoj prispevok...premrzanie zeminy MA podstatny vplyv na pevnost stlpika. preto vyrobcovia plotov odporucaju jamu vrtat az do nezamrznej hlbky, co je u nas cca 60-70 cm. Taktiez zaklady domu sa robia z toho isteho dovodu do nezamrznej hlbky, lebo premrzanim a rozmrzanim zeminy dochadza k zvacsovaniu a zmensovaniu objemu vody v zemine a to ma vplyv na pevnost stlpika, alebo zatazenej stavby. To, ze tebe stlpiky drzia aj pri hlbke 45 cm je sice mozne, zavisi to aj od zlozenia zeminy a obsahu vody v nej, ale kazdopadne to ma vplyv na pevnost stlpika po rokoch (pri spravnom napnuti pletiva).
Odpovedať
@brut podla mna ta hlbka ma len zanedbatelny vplyv. Mozno sa pri zamrznuti pody "posunie" stlpk o 1 cm. To nie je mur, ktory by mohol prasknut. @viktor811 ma pravdu, pri pletivovom plote to je uplne jedno.
Odpovedať
@brut Však ak si to myslíš, tak ja ti to vyvracať nebudem. Teba by aj tak nikto nepresvedčil. Tak len ďalej rob svoju zbytočnú prácu. Držím palce.
Odpovedať
Profilova fotka
@joxe uz som par takych videl co si povedali, ze nevadi, potom si na to drbli to zelene cudo a betonovali znova :). Kazdopadne je pravda, ze pokial na to nebudu posobit externe sily nic vazne sa diat nebude. Ale u znameho som videl ako sa mu o to oprela krava :-D
Odpovedať
@majkoj nestras :) zelene cudo - akoze ta tkanina?
Odpovedať
@majkoj Existuje tu nejaká téma čo si nespochybnil?
Odpovedať
Profilova fotka
@joxe ano, zvysis tym naporovu plochu a podla vetra a konstrukcie bud vyvrati cely stlpik, alebo ho len zlomi (preto odporucam, pri tej tkanine vyplnit stpik betonom) :)
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 pokial to tu tak citam, spochybnujes ty nie ja :)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?