Ako obložiť betonový plot dreveným rezivom?

Profilova fotka
Ahojte , prosim o rady, postrhy pripadne skusenosti ak niekto mate, rozmyslam ako oblozit betonovy plot, velmi sa mi pacilo ako to ma @peto99 , http://www.modrastrecha.sk/blog/peto9... mam podobny plot dlhy cca 13 metrov, a dalsi (kolmo nanho cca 9 metrov ten uz dam tie dosky len na stlpiky, tam nieje betonovy) manzelke by sa ale viac pozdaval obklad z "reziva" .. ani neviem ako to nazvat ... nieco ako na obrazkoch, nieje v tom nejaky hacik ? nebude sa to moc "krutit" ?, podkladove hranolceky som chcel povodne len kazde 2 metre, ale na toto asi aj kazdy meter ... aku mam dat hrubku tych "dosiek" ? , najjednoduchsie tam bolo dat obkladoby tatransky profil, ale pri finalnej konzultacii to bolo zamietnute :) rady ? napady ? postrehy ? ... .kde vobec take "rezivo" kupit ? ako sa to vola, taky typ "dosky" ?
Odpovedať
@portianko Jedná sa o neomietané rezivo (jednoporez) z červeného smreka (to dolu), asi ohobľované a zbavené kôry. Dosky sa dajú kúpiť na každej píle, je to najlacnejšie rezivo. Krútiť a praskať to bude viac, pretože sa jedná o široké dosky.
Odpovedať
@portianko bude s tym vela roboty, bude to velmi krive, ale aj tak pekne. Rezivo ma bel po krajoch, ten bude bez osetrenia cernat (po cesky modret), a asi aj osetreny. Zvolil by som profil, cerveny smrek ma nadhernu kresbu.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 skusim najs niekoho kto mi to doda ohoblovane a bez kory na krajoch, to by asi ozaj rychlo sprasivelo .. uvidim, este raz ukazem tvoj plot manzelke :) .. ake siroke laty si mal ty ?
Odpovedať
@portianko 14,5 cm skosene bez perodrazky. Vyhoda je, ze nikde sa nedrzi voda, lebo dosky sa nedotykaju, co vyrazne predlzuje zivotnost, a znizuje potrebu osetrenia.
Odpovedať
Profilova fotka
bol som na jednej pile v Trnave, maju iba obycajny smrek, a neodporucal mi sirsie laty ako 14-22cm, vraj by sa moc krutili a pukli v strede ... ohoblovat vedia ale osupat nie (to by som si uz asi doma nejako osupal), ale ta sirka mi neda spat, zda sa mi to moc uzke, ze to potom nevynikne .. este ked to budem musiet prekryt aspon 1-2cm zkazdej strany ... hmmm asi oslovim viac "pil" :)
Odpovedať
Treba vyberať dosky (hranoly, resp. akékoľvek rezivo) BEZ stredu, tzv. "stržňa", lebo dosku s ním bude krútiť aj po 10 rokoch... Dosky kľudne aj 30-40 cm široké, cca 25 mm hrubé. Dorovna sa oreže len prvá a posledná. Kôra sa dáva dolu obojručným nožom, napr. http://www.zeleziarstvoplus.sk/obojru... ( v Rempe za polovičnú cenu) alebo keď toho nie je veľa, ostrou sekerou - záleží na tom, čo sa v budúcnosti využije viac.
Odpovedať
@dedo758, @portianko Skôr by som povedal, že hrany dosiek treba vyhladiť brúsnym kotúčom na drevo, je to ale všetko papračka a veľa roboty. Takéto riešenie plotu by som použil, ale len vo výnimočných prípadoch.
Odpovedať
@portianko obycajny smrek by som nedaval. Moj obklad stal 12 E za m2. Krive dosky sa hodia na lazy.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?