Aké Tuje kúpiť na žívý plot?

chcela by som sa opýtat, či niekto nemá skúsenosti s "tujami", chceli by sme z nich plot,ale neviem aké velké kupit, aby sa ujali, v letáku v baumaxe som niečo videla aj väčšie, aj menšie, ktoré? a možu sa sadit aj na jar?
Odpovedať
1
2
10
to máš asi jedno akú veľkosť. do 5 rokov ti vyraste a pozor, treba to strihať, lebo tuja je potvora a tak sa rozkonári že až u susedov budú mať z nej pôžitok.
Odpovedať
dajú sa nasadiť tujky aj blízko domu? pri garáži budeme mať metrový odstup od plota, kde by sme chceli nasadiť tujky, pretože je tam pletivo, ktoré nás delí od susedov. A aby to bolo nepriehľadné, chceli sme nasadiť tujky. Nemôžu ich korene narušiť nejako stavbu?
Odpovedať
ahojte, my mame urobeny z tuji akoze zivy plot ale mame problem, tie, ktore sme sadili minuly rok nam vysychaju - su v tej istej pode, rovnako zalievane, neviete v com moze byt problem?
Odpovedať
buď bola zlá sadenica, alebo im nesadol tieň/slnko. tuja sa vie aj rozkoreniť, ale nemala by nejako extra narúšať stavbu. skôr sa môže stať, že keď prelezie, alebo bude tieniť susedom, tak to bude problém. zásadne tuje nesaďte pred dom, lebo sa to berie ako obecnú pozemok a môže vám byť vyrúbaná aj pokuta ( vážne). u nás tak 4 dostali pokutu 5 000 korún a ešte aj nariadenie na vyrúbanie.
Odpovedať
liana, ale kolko centimetrové by som asi tak podla teba mala kupit, aby som mala istotu aby nevyschli? čo si treba všímat pri ich kupovaní?
Odpovedať
mne poradili, že takých 15 až 20 centimetrov by mali mať a nemali by mať tenký koreň. nevadí ak tie akože listy majú zakrpatené, lebo oni sa v zemi pozviechajú, len na ten koreň treba dať pozor. my máme doma síce len jednu tuju, ale za tie roky nám tak vyrástla a rozrástla sa že až. Keď podrástla, tak sme ju veru zanedbali a nezostrihali sme ju a teraz máme doma bujnú a širokú tuju :-D až to chudera nezvláda a nakláňa sa, až mám pocit že ju prehne. nič sa ale nestane, ak kúpiš už vyrastenú tujku, ona sa ti prijme. len chce stredno pásmové miestočko, aby na ňu nefúkalo, aby ju neohrozoval žiaden žliab. proste také kvalitné miestočko :-)
Odpovedať
ja som myslela, že sa musia kupovat vyššie...dík za rady :-)
Odpovedať
to máš aj tak, na aký sortiment práve natrafíš. dôležitý je ten koreň. ak by sa ti nezdal tak také neber.
Odpovedať
...tuje ;-) Strihanie: strihanie nerobíme ihneď po výsadbe. Najvhodnejšie je prvý rok nechať rastlinku zakoreniť a začať strihať v druhom roku. Prvé strihanie robíme začiatkom júna a druhé strihanie koncom augusta. V tomto období sa najlepšie rez zacelí. V zimnom období je vhodné mladé rastlinky uviazať okolo kmeňa aby vetvičky sneh nepolámal. Je možné čerstvý sneh i striasť čo sa veľmi neodporúča pre časté polámanie zamrznutých vetvičiek. Závlaha: thuje je vhodné v prvých rokoch po výsadbe intenzívne zalievať. Rastliny, ktoré sú distribuované zo škôlok do predajní sú intenzívne zavlažované a zákonite potrebujú v intenzívnej zálievke pokračovať i po vysadení. Hlavne v letných mesiacoch pri nedostatku vlahy. V ďalších rokoch po zakorenení rastliny je možné od intenzívnej závlahy upustiť. V zimných mesiacoch sa zo zelenej časti thuji odparuje voda, preto je dôležité pri slabších jesenných zrážkach rastlinku zavlažovať aby sme jej zabezpečili dostatočné množstvo vody na prezimovanie. Hnojenie: základom využitia živín v pôde je vyrovnanosť vlahy, humusu a pôdnej reakcie. Pôdnu reakciu vyjadrujeme stupňami pH. Optimálna pôdna reakcia je 6,5 -7,0 pH. Silne kyslé pôdy majú reakciu okolo 3 pH a silne alkalické reakcie okolo 9 pH. Tolerancia Thuji je okolo 5-6 pH. Kyslé pôdy ak sú premokrené odvodníme a používame mletý vápenec alebo hasené vápno. Najlepšie je vápenec zapraviť priamo pred výsadbou. pH o 1 stupeň zvýšime pridaním 150 g mletého vápenca na 1 m štvorcový. Alkalické pôdy okyseľujeme kyselinovými roztokmi kyseliny fosforečnej alebo sírovej, prípadne 0,2% roztokom síranu amónneho do dobre navlhčenej zeminy. Na jar môžeme použiť cererit 1-2 x ročne alebo hnojivá, ktoré sú bežne dostupné na konifery ako napr. Kristalon, ktoré sú vo vode rozpustné / 1x za mesiac/. Koncom mesiaca august ukončiť hnojenie hnojivami obsahujúce vysoké množstvo dusíka a pokračovať s hnojivami obsahujúce draslo pre vyzrievanie pletív. Hnojenie ukončiť v polovici októbra. Hubovité choroby: prejavujú sa žltnutím a neskôr hnednutím výhonkov hlavne na jar za vlhkého počasia. Rastliny treba ošetriť fungicídnymi postrekmi napr. Ronilan, Saprol, Rowral. Žltnutie listov môže spôsobiť i nedostatok horčíka. Môžeme použiť tzv. Horkú soľ najlepšie vo vode rozpustnú aplikovanú ku koreňom. Proti škodcom ako vošky, méry, molice, húsenice, slimáky použiť chemické ošetrenie. Chemické látky používame bežne dostupné v predajniach.
Odpovedať
...baby...mam dotaz.....udajne....pekne tuje za rozumnu cenu predavaju v Polsku..napr. na trhu v Targu....ma niekto skusenost????...dakujem.... ;-)
Odpovedať
anuska ak tam mate iba meter medzi plotom a domom az ti tuje vyrastu nebudete mat kade prechadzat-oni ten priemer 1m hravo zvladnu za cca 5-6rokov. Podla mna najkrajsie su SMARAGD.Tie netreba strihat aj 15 rokov,ale zasa rastu pomalsie.
Odpovedať
tak to by som aj ja chcela vediet, hlavne ma zaujíma skadial ich dovážajú, lebo nam bolo povedané, že tie z južnejších krajín by nam nemuseli prežit, my mame už vytypované z jedného obchodu, kde ich mali celú zimu pod snehom, takže myslím že s tými nič neriskujem alebo len minimálne
Odpovedať
Článok sa načítava...
tuje? strašná téma ;-) 1, treba si uvedomiť kde tú tuju chcem mať! podľa toho si vyberiem - kúpim "tuju" 2, nie je tuje ako tuja /sú vzrastom do 1metra ale aj 5 či 7metrové/ v dospelom veku 3, taktiež šírka - sú zhruba okolo 1metra ale aj 6metrové 4, nie je kultivar ako kultivar /farba, tvar koruny, skladba "listov", hustota a pod/ ináč tuja je ihličnatá drevina!!! :-) a mnoho ľudí povie: moja tuja to a to... , no v skutočnosti ani nevie že tuju nemá /napr cypruštek, borievku a pod
Odpovedať
Profilova fotka
my by sme tiež chceli tuje okolo plota susedov, ale presný typ ešte nemáme vybratý, to budeme riešiť neskôr, ale chceme skôr nižšie a husté, aby bol z nich pekný živý plot ;-) a v Poľsku sme tuje videli, ale nič konkrétnejšie neviem, no na trhoch ich nemávajú až tak veľa, napr, niekto chce 50ks, to si ich asi bude treba objednať
Odpovedať
Profilova fotka
Hmm my máme na dvore + pozemku asi zo 40 tují,/pozostatok po bývalých majiteloch :-D / no a davali sme ich kvapku do poriadku na jar :-| pri takom počte sme mali čo robit =-) ale je to fajn i ako drevinatá dekorácia i s jednej strany ako živý plot :-x
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
na zivy plot sa chystam sadit tuje smaragdove, rastu ze vraj rovnomerne a su ppekne kuzelovite... :-)
Odpovedať
prave som si v N.Targu kupila zopar tuji a inych rastlin... nie je problem kupit aj 100 tuji... predavac nam dal presnu adresu a tel. na jeho "skolku" kt je cca 10 min cesty od trhu... ceny su urcite lacnejsie nez u nas... napr. tuja smaragdova - vyska cca 30cm ma vysla na 120sk, tiez buxus v tvare gule, kupili sme 3 tuje, 1 buxus, 1 cotinus coggygria, 2 thymus citriodorus a 1 rhododendron a platili sme 1000sk (samozrejme so zlavou) v bau a horn len ten buxus stoji cca 500sk... chystame sa tam kupit vsetko na vysadbu (cca 200rastlin) :-N (samozrejme postupne :-D )
Odpovedať
Ahoj posli kontak na IP na toho predajcu - dorozumeieme sa ked si pojdem nakupit ? :-D diky a ako robis zahradu popis nieco, ja som na zaciatku uplny laik a zahrada sa musi spravit :)
Odpovedať
tak ja som si vysadila 6 tujek do predzahradky,a z toho uz dve su "hotove" :-( moze byt nieco pravdy na tom ako sa hovori ze ked ich pes oznackuje,tak vykapu?mame totiz takeho "sikovneho" doma,co to pusti vsade
Odpovedať
Profilova fotka
sakura, to sa nielen hovori, ale je to pravda :-| skus ich ohradit, predides aj tomu, aby tam zacal hrabat, ked sa bude chciet schovat do chladku.. a tuja potrebuje vela vody, aby sa prijala.. ja som si jednu vysadila na balkon, 115 cm, polievala som stale a aj tak mi zacala v strede vysychat, v Baumaxe mi povedali, ze nema vyzivu, tak som kupila tycinky a pekne sa pozbierala.. na tu moju jednu tuju v kvetinaci to staci, ale maju aj taku vyzivu, ktora sa dava do vody a polieva sa nou..
Odpovedať
no,budem musiet ohradit,lebo aj tak tam este pojde trava,a to by jeho behanie urco neprezila :-) a tak som sa z nich tesila,no,moje prve stromy a takto dopadli!
Odpovedať
Baby nemyslite vazne naozaj pes mi ich znici??? MOj muz sa na mne smial ked som mu o tom hovorila - chlap nicomu neveri :-D :-D A cim to ohradite?? akym plotom - je to len docasne riesenie pokym sa nujme tujka?
Odpovedať
Profilova fotka
nasi maju zivy plot z buxusu (krušpán), ktory je vysoky uz asi 1,5 m, ale ked sme si vsimli, ze zo spodu zltne a vysycha a navyse tam zacal psik aj hrabat, tak sme ho ohradili takym plastovym zelenym pletivom.. a mame po probleme :-) a ked sme vysadili kruspan aj pred dom, pletivo sme zrezali na cca 50 cm, lebo nas Badko uz vedel ze nesmie, ale kvoli inym psikom sme sa radsej poistili.. tie nizke drevene palisady ani betonove podla mna nepomozu, kedze su velmi nizke.. ale teraz je v ponuke siroky vyber pletiva.. a pokial ide o tuje, stalo sa nam ze jednu nemame vobec ohradenu a nic sa snou nestalo, tak neviem ci to zalezi aj od druhu ale urcite by som nove tujky ohradila aspon kym sa neprijmu, resp. na par rokov, aj psik si lahsie zvykne ze nemoze.. ale moze sa stat, ze zozltnu aj 10 rocne ked ich pes oznackuje..
Odpovedať
Nasi maju zivy plot z tuji a ich rozmnozenie bolo veelmi jednoduche. Napichali do zeme len konariky a tie, ktore sa pekne prijali a povyrastli sa na dalai rok presadili na miesto. Maju takto vysadene uz dva zive ploty a tujam sa pekne dari. Su to ale tie vyssie odrody, tento rok sme ich dost vyrazne usekli, tak som zvedava, ci im to neuskodi. Nasim to rozmnozenie niekto poradil, lebo mama uz odmietala kupovat za drahe prachy z obchodov, lebo vacsinou aj tak vyhynuli. Takto si napicha hocikolko konarikov a ono sa ujmu asi tak dve tretiny.
Odpovedať
ja mam dost velke skusenosti s pestovanim tuji.a zieto veci s tymi psami a podobre to je naozaj pravda.s fenkami az taky problem ale so psami ano.este k tomu presadzaniu.pestujem vacsinou smaragdove tuje a aj ich predavam a nieje az take dolezite aku velku tuju presadzate,ale aky koren vykopete.vela krat som presadzal tuje ktore mali aj viac ako 2 m a celkom dobre sa ujali.ak vam mozem poradit dajte do jamy trochu hnojiva cererit alebo mpk a tiez zem ktora bola na vrchu(ta je kvalitnejsia).hned pri presadzani je dolezite ich poriadne poliat.a este vam poradim aj co sa tyka nakupu.take ze baumax,predajne v meste akebo tak sa moc neoplati.skuste skor u nejakych sukromnikov alebo v lesnickych zavodoch napr. topolcianky je to o dost lacnejsie lacnejsie a da sa odpocitat dph-
Odpovedať
no,pes jeden..... :-| uz som menila tretiu,co mi "vykapala" :-p
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
Profilova fotka
Ktoré tuje rastú najrýchlejšie?Chcem asi 1,5 m živý hustý plot.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
nevie mi niekto poradiť,prečo mi hynu tuje?Nasadila som ich minuly rok,do konca leta odumreli dve a teraz v zime už šesť.Bojim sa,že kym skonči zima,pridem o všetky.Tuje ,ktore sme nasadili rok predtym,všetky prežili.Takže nechapem.
Odpovedať
Kedy mozno zacat strihat tuje a smrecky ?
Odpovedať
Profilova fotka
@nikuska4 mne takto vyschli lebo boli posadené vo vlhkom :-S
Odpovedať
1
2
10
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?