Železobetónový strop - rozvody

Ako je možné urobit rozvody pre svetlá pripadne rekuperacie pri železobetónovom strope. Je možné naťahať káble pre svetlá pred zalievaním ? Je možné zaliať rozvody pre rekuperáciu? Ako najlepsie spravit železobetónový strop keď sa chcem vyhnut sadrokartónu?...Je mozné polozit na debnenie fóliu aby bol betón hladsi a tak bola jeho finálna úprava jednoduchsia ? Aké su ďalšie možné riešenia pri poschodovom rodinnom dome a takomto strope ?
Odpovedať
ahoj my sme tiež robili ŽB dosku. sú dva spôsoby, buď si pod pripravené armovanie naťaháš rúrky, alebo my sme tam nedali nič a teraz rúrky dáme po podlahe na poschodí a prevrtame otvor- zvedieme elektriku na prízemie. a tú fóliu sme tiež dávali, hoci sme mali doka dosky, ale nebola originál- tá bola dosť drahá, ke´d sme to strhávali dole kde sa trochu zalial betón ostali také "fúzy" asi ich teraz opálime horákom. inak fólia je výhoda hlavne keď niekto šaluje obyč. doskami- betón sa nedostane do štrbín. Inak my sme armovali sami riadne sme naštudovali projekt - mám stavebnú tak to nebol až taký problém, ale bola to riadna makačka neviem neviem či to je lacnejšie ako prefabrikáty. Ale my sme tam mali prievlaky, ktoré by bolo dosť ťažké robiť v kombinácii s prefabrikovaným keramickým stropom. Ak sa ti to dá riadne si to premysli. keď napočítaš debnenie- nedajbože prenájom aspoň 28 dní , stojky robotu za šalovanie, železo, kvalitný betón ... stojí to toľko ako keram. strop. a to nevravím o časovom sklze nám to trvalo 1 týždeň šalovania + 3 týždne armovania + 4 týždne tvrdnutia. takže tak katka :-|
Odpovedať
Planujem aj pivnic - šalovať budem teda 2x teda a v tomto prípade to o nieco lacnejsie asi bude. Stavat budem svojpomocne tak uvidim ako sa s tym vysporiadam. Dakujem za radu
Odpovedať
Profilova fotka
sice odveci moje ale mam to takto, inspiracia inak: Preco? 1. menej stojok staci, podla mna aj o polovicu.. na ploche 80m2 som pouzil max 50ks (tusim presne 46ks). 2. nemusim to davat prec (ziadny odpad, ziadne drevo nazmar, ziadna dalsia praca z odpratavanim) 3. pomedzi tramy sa da tahat rekuperacia, elektrina atd bez sekania.. 4. jendoduche uchytenie z interieru cohokolevk, aj konstrukcie sadrokartonov
Odpovedať
Profilova fotka
Ak si dobre vsimnete toto je rozpatie 5metrov. Kazdy druhy tram podopieraju 2 stojky. Rozmer hranola 14x15cm.
Odpovedať
Dakujem za inspiraciu. V takomto pripade ide ale na pohladovu stranu takehoto stropu sadrokaroton...a toho sa bojim. Este som nevidel taký co sa po case napraskol... este v kombinácii s drevom... Osobnu skusenost s takouto konstrukciou nemam. Ako to zpapracovalo u teba ?
Odpovedať
@mio23 pochopil som spravne? zadebnil si to tak ako je na obrazku, urobil ZB dosku a potom si tam tie tramy aj s osb nechal? @kelso007 co sa tyka rozvodov pre elektriku, tak si pred betonazou dosky mozes pripevnit na debnenie plastove chranicky pre kable, cez ktore potom len prestrcis kabel. Pripadne mozes ulozit plastove profily v mieste kde budes chciet dat kabel a po oddebneni len docistis, niekto pouzil aj polystyren na debneni pred betonazou a po oddebneni polystyren vyskrabal, ale toto sa mi zda menej pohodlne. Co sa tyka rozvodov pre rekuperaciu, tam je uz väcsi problem vzkladom na velkost potrubia. Este som sa s tym nestretol a teoreticky by sa to malo dat urobit v zalislosti od nosneho systemu, ale neviem ci sa ti podari najst niekoho, kto ti takto navrhne dosku a potom cena sa moze lahko navysit. To skor odporucam podhlady. Potom pod stropom vies lubovolne viest rozvody.
Odpovedať
Profilova fotka
Debniace systémi Doka,Peri a pod vytvárajú pod oddebnení dostatočnú rovinu na to, aby sa nemusela dávať fólia(inak vôbec neodporúčam fóliu,dokáže sa tak prilepiť ,že je problém ju dať dolu).Rozvody elektriny sa bežne robia v betóne.Má to ,ale aj svoje nevýhody.Ttreba presne vedieť kde bude svetlo a dávať obrovský pozor na to ,aby ste nepoškodli trubky!!!Upozorňujem toto je obrovský problém skrz ,ktorý by som si to určite trikrát romyslel.Čo sa týka rekuperácie tak tá má hrubšie trubky, ktoré sa nemusia zmestiť do skladby stropu ,navyše tie trubky sa väčšinou ťahajú po stenách.Sadrokarton sa dá urobiť aj bez prasklín len sa to musí robiť tak ,ako sa má a popritom kúštiček rozmýšlať a mať trochu skúseností .
Odpovedať
@mio23 takze ty si vlastne z OSB a drev. tramov urobil dreveny krov resp. formu a potom to cele zalial betonom a to co ti ostalo si nedaval dole len si to vyuzil na vedenie instalacii ?
Odpovedať
Profilova fotka
@spiderhst ano tak @fricko ano tak este dodam, ze OSB 15mm .. 12mm by bolo malo podla mna .. Rozpatie tramov cca 50cm
Odpovedať
@mio23 a nie je to skoda materialu? preco takto? preco si nechcel potom dreveny tramovy strop?
Odpovedať
@spiderhst Presne tak zda sa mi to plytvanie materialom. Hoci myslienka je skvela
Odpovedať
@fricko @spiderhst podla mna je to dobra myslienka za predpokladu, ze by mio v kazdom pripade spravil ZB strop + podhlad. Takto zabil dve muchy jednou ranou (1. mucha = debnenie ZB stropu + 2. mucha = rost pre uchytenie podhladu) @mio23 nerozmyslal si aj nad tym, ze z toho rovno spravis spriahnuty drevobetonovy strop?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@mio23 ..hmm..pri spriahnutom by si potom nemohol prerezavat drevene hranoly na vedenie VZT, ak by si potreboval ist krizom cez ne.
Odpovedať
Profilova fotka
@janvirostko nema mrad drevo ;-) ani lestenu nerez ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@janvirostko krizom pojdem popod haky na sadros... dalsia alternativa je urobit poobvode znizene sadrose ako efekt a v nich potahas este hrubsie veci...
Odpovedať
Profilova fotka
@spiderhst Musis ist na to takto: OSB = 440eur drevo napriklad 2,5cm hrube nejake laty neviem co sa dava by stalo = 300eur s OSB mate vrch urobeny 2 ludia za pol dna bez toho aby si bol tesar... ukladanie OSB je naozaj jednoduche ;-) + nemusis to strhavat po odstojkovani... hranoly neviem uz kolko stali, ale tak isto kopec casu to setri a pekne mi to este spevnilo plafon... + s tym plafonom sa vysantim kvalitne ked zacnem riesit interier ;-)
Odpovedať
Z vlastnej skúsenosti je najlacnejšia verzia realizovať nasledovne: Mury vytiahnuť o jeden rad vyššie, monolitický strop, ziskaš 25 cm pristoru pre všetky rozvody a kvalitných sadrokartonistov na podhlady. Mám zrealizované na mojom RD, 1 a pol roka bývam a ani prasklinka. Ak by si chcel realizovať strop ako pohladový, čiže bez omietky, tak potrebujem velmi serioznych tesárov a foliované preglejky. Všetky ostatné preglejky Ti narobie drevokresby. Ale ak ho chceš omietnuť, tak alternatíva vyššie je lacnejšia.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Zdravim. Nevadi tym osb doskam, ze budu nonstop v kontakte s betonom? Konce hranolov vidim, ze su natrete, ale co dosky? Nebude to tam hnit? Inac ten sposob sa mi pozdava.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@mio23 Zaujímavý systém, dával si aj vencovú výstuž? Či v prípade monolitu nieje potrebná?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
@mio23 počuj ten betón si lial na tie OSB v akej hrubke? Ako si daval armaturu? Idem robit strop na dome 14x6 no obyvacka a kuchina je 6x8 bez priecky- takze potrebujem to nejako vymysliet aby ma to nezozralo na € a aby to bolo pevne kedze na poschodí budú izby
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Je tu niekto kto situoval rozvody elektroinštalácie a vzduchotechniky do železobetónového stropu ? Ak áno, prosím o fotky.
Odpovedať
@purplesticks ja som dával len rozvody na svetlá a dutiny pre bodovky.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?