Ukladanie SDK platni

Ahojte mám strop 2,56x4,58 m + nejaké výčnelky , montážne CD ukladané v smere kratšej dĺžky 2,58 ( dvojúrovňová konštrukcia, tak išli klieštiny) môžem ukladať SDK dosky v smere montážnych profilov ? všade píšu že priečne. Len tak mi to vychádza blbo 2 x 120 240. Čo s PRo hranou pri stene ?
Odpovedať
@tino2 mozes, nikto ti to nezakaze, ale je to uplne zle... ak mas priecne hrany rezane, maju byt skrutkovane po celej dlzke do montaznych profilov a nie vo vzduchu, pretoze to je to najslabsie miesto.
Odpovedať
Pro hrana pri stene sa odrezava aby nemusel sadrovat. Strop sa ukladá na 50roztec. Odborné rady treba hľadať u výrobcu.
Odpovedať
@tino2 Co Ti na tom vychadza blbo? Sak pro hranu pri stene odrezes a na druhej strane dolozis pas... Nevidim problem. Zozen si dlhu hlinikovu latu aby si vedel taky pas na presno odrezat. Priecne hrany musis sit do profilu, ako pisal @gashtaan
Odpovedať
kup si 2.75m SDK a krasne Ti to vyjde
Odpovedať
nechápem, prečo to nechceš robiť tak, ako treba (a ako máš spravené CD). aj keby si nezohnal platne 275cm, tak dáš 200+75 cm (vedľajší pás 75+200). si lenivý tmeliť tú jednu špáru navyše? aha, čítajúc tvoju poslednú otázku je mi to jasné... aj z ostatných otázok. SDK sa dáva na tie najspodnejšie profily CD, ktoré majú byť na 60 cm osovo, aby vyšli presne na stred a kraj platne... nechápem, prečo by sa mali platne osádzať "priečne" na profily. ak nemáš o problematike ani šajnu (a internet + montážne príručky nestačia), tak si to daj spraviť tomu, kto vie o tom viac...
Odpovedať
@worker_falcon to co pises, tak tak sa robia priecky (na 60 cm) a aj to iba do urcitej vysky, ak je priecka vyslka tak sa cw profily davaju na 40 cm. Strop sa dava na max 50 cm - profily osovo od seba. @tino2 nic ti blbo nevychadza, profily mas dobre, len ich nemozes davat pozdlzne na montazne profily. Musis ist priecne pricom pro hranu zrezes pri jednom kraji, dalej postupujes na striedacku s sdk a na druhej strane pri stene dolozis pas, aky ti vida. Tak ako rozmyslas to robit je somarina :)
Odpovedať
@michal472 vďaka, myslel som si :-) minimálny posun dosiek medzi radami je 40 cm ? či ako vida.
Odpovedať
@tino2 "posun dosiek" si myslel preväzba? Ideálne polka čiže 100cm. Alebo koľko vydá ,alebo podľa rozmerov miestnosti.
Odpovedať
tak tak, to čo som písal na striedačku, tak som myslel ako @tominohorvath píše, že rady prekladat tak že jeden rad idem s celou dvojmetrovou doskou a idealne ako píše, druhý rad začat s polkou 100 cm. KeĎ máš montážne profily 50 cm od seba, tak posun dosiek o 40 by ani nebol možný, pretože by si nemal spoj na profile, keĎže tie idu 50, 100, 150, 200, 250,....
Odpovedať
@michal472 to je sila, máš pravdu. montážne návody rigipsu sa stále menia. dakedy sa dávala iba jedna úroveň CD (rozostup 60 cm), potom dve (rozostup 100 a 60), a už aj to je málo, spodné CD musia ísť ešte hustejšie (50/40). čím to je, že podľa návodov výrobcov treba čím ďalej viac a viac materiálu? istota je istota (biznis je biznis?).
Odpovedať
@worker_falcon nevsimol som si, ze by sa v montaznych navodoch rigipsu v tomto nieco zmenilo za poslednych 9-10 rokov... to do akej historie siaha toto tvoje rozhorcenie? Vzdy museli ist montazne CD na modul dlzky dosky, 60cm je blbost... neviem odkial to mas.
Odpovedať
@worker_falcon pokiaľ viem strop montážne CD vždy boli max 50 cm, nosné max 90*100, rozdiel v príručkách KNAUF-RIGIPS je pri krajných nosných , knau to má bližšie k UD, @michal472 @tominohorvath vďaka za rady montážne mám väčšinou po 40 cm keď som písal že mi to blbo vychádza, myslel som že ak dám na šírku 256 cm 2 platne , ostane mi pásik 16 cm, jedine že pri ľavej stene celý rad zrežem na užšie, tým pádom na opačnej strane to bude širšie pripájam obr, rad som posunul o 80 cm
Odpovedať
Článok sa načítava...
@tino2 tak budes mat viac odpadu, na tom neskrachujes... a tiez treba dodrzat sirku toho kusku co ti tam presahuje na tom rohu, tych 16cm co mas zakreslene je malo, takze to aj tak budes musiet posunut viac "dolava".
Odpovedať
@gashtaan no ano , preto som špekuloval to dávať otočené ale dám to takto ako vravíš, koľko by ten kúsok mal byť minimálne ? čo si myslel týmto ? " tiez treba dodrzat sirku toho kusku co ti tam presahuje na tom rohu," to si mysle k tomu pásiku 16 cm či niečo iné inak vo vedľajšej miestnosti mám šírku 244, tam čo, ostáva 4 cm to je ten obrázok na začiatku stránky , dik
Odpovedať
@tino2 vseobecne by sa nemali pouzivat uzke pasiky/odrezky... nepamatam si presne aka sirka je dovolena, nechce sa mi to hladat. Myslel som toto:
Odpovedať
viete mi niekto povedat, ze preco by sa mali montovat SDK kolmo na CD? preco nie rovnobezne (teda dlha hrana SDK aby bola na CD)? ja som to vzdy len tak videl ( a aj som to tak robil). SDK nepraska... Sice si myslim, ze casto sa niektore veci az prilis riesia, no rad by som to urobil spravne.. (budem robit stropy v celom dome tak sa pytam)
Odpovedať
@igor256 pisal som to tu v prvom prispevku...
Odpovedať
@igor256 z tech akadenie RIGIPS mi na to odpísali ak ide o protipožiarny podhľad, ktorý má spĺňať určitú požiarnu odolnosť, tak potom orientácia dosiek by mala byť pozdĺžnou PRO hranou kolmo na montážne profily R-CD inak pýtal som sa aj na orezanie Pro hrán pri stene: PRO hrana sa nezrezáva. Je to najpevnejšie miesto na doske. ono aj ja som videl že sa to dáva aj tak aj tak , preto som sa tu pýtal ako je to lepšie robiť a preto som dával montážne na 40 cm že viem platne dať tak aj tak.
Odpovedať
@tino2 ci je ten podhlad protipoziarny alebo nie, vzdy ma ist pro hrana kolmo na montazne profily... a to s tou PRO hranou pri stene si urcite nepochopil, neverim ze take nieco ti povedali.
Odpovedať
@gashtaan je to možné :-) inak neporadiš čo ak je tá šírka 244 ?dávať rasy 120,62,62 ? Ešte ma napadlo urobiť "širšie špáry", len neviem či to nieje ptákovina. k tej kolmoukladanej hrane, ak by bola užšia miestnosť a platňa by šla bez priečnych spojov aj vtedy myslíš že to musí ísť kolmo ? napr. šírka miestnosti 150 cm PRO by bolo síce na profile ale priečne by neboli žiadne.
Odpovedať
@tino2 ak nemas priecne spoje, tak je to samozrejme jedno... ak pouzijes 4PRO dosky, tiez ta nemusi trapit ktoru stranu das kam.
Odpovedať
Profilova fotka
Sprav dvojitu konstrukciu a ukladaj ich opacne.
Odpovedať
@tamagoci mám dvojitú konštrukciu, nosné idú po dĺžke (klieštiny idú naprieč) a montážne cd idú tak ako som nakreslil
Odpovedať
Profilova fotka
Sprav sko ti to vyhovuje. Ked to mas rovne..bude mozno viac odpadu.
Odpovedať
Montážne Cd si mal dať naopak a mal by si to jednoduchšie
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Zdravím, nejdem vytvárať novú tému, konštrukciu mám hotovú, už druhý týždeň kurim, omietky a potery som robil v februari. Chcel by som začať nahadzovať parozábranu a potom SDK. Nestane sa s ním niečo? Ďakujem za rady.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?