Problém so sadrokartónovým stropom, tepelný most a plesne

Profilova fotka
Na strop v dome sme dali sadrokarton, parozabranu a mineralnu vlnu(bolo nam to tak poradene). :-( Na obvodovych muroch ako sa spaja mur a sadrokarton a kondenzuje tam vlhkost a nasledne sa tam tvoria plesne. Ako tuto chvybu odstranit? Co by pomohlo? Pomohlo by napr. vytiahnut izolaciu dajme tomu 50cm od mura a dat novy sadrokarton, pripadne zateplit z vrchu od povale, alebo dat cele tie stropi prec a urobit ine?Na strope je rakos. Zateplnenie z vonka?
Odpovedať
Profilova fotka
Aka bola pouzita parozabrana?Ako bola poukoncovana?Kolko je tam v strope tej vlny?
Odpovedať
Profilova fotka
@zirafak Parozabrana pouzita 'reflexna' taka akokeby mala 'alobalovy' povrch, ukoncena je takou istou lepiacou paskou, a vaty je tam 5cm.
Odpovedať
Profilova fotka
To môže byť skôr tepelný most cez nezateplený veniec.
Odpovedať
Ak budova ne má zateplenú fasádu tak to môže byť to čo uvádza @antonmesaros. Ak dom je zateplený tak je to spôsobené prestupom tepla cez stenu nad stropom na povale, alebo sa stáva, že zateplia strop aj tie steny ale vytvoria tep. most medzi izoláciou stropu a záklopom-podlahou. Zrejme táto stena nie je zateplená. Riešením je zateplenie stien nad stropom, t.j. vytiahnutie izolácie stropu aj po stenách aspoň 80cm ideálne obísť tie steny izoláciou aj z vrchu a spojiť so zateplením fasády.
Odpovedať
Profilova fotka
Pokial tam je len 5cm izolacie, podla mna tam bude problem inde ako v sadrokartone a parozabrane.
Odpovedať
Pravdepodobne sa jedná o rekonštrukciu starého stropu, keďže to zadávateľka neuvádza, ale spomína rákos, a tiež z jej fotoblogu je to pravdepodobné. Z toho vyplýva, že stropy sú staré trámové, kde sa nepoužíval betónový veniec. Skôr by som sa priklonil k variante @slavoslav a @montazsadrokartonu . Keďže je predpoklad že je tam dobre osadená parozábrana, riešil by som to otvorením stropu z vrchu a navýšením izolácie medzi hrady/trámy a tiež ešte priečne. Tým by sa malo docieliť prekrytie všetkých múrov v dome tzn. izolácia stropu bude viac ucelená a eliminuje sa väčšina tepelných mostov (samozrejme za podmienky dostatočnej hrúbky izolácie). Na túto izoláciu je ideálne nadviazať izoláciou obvodového plášťa.
Odpovedať
Profilova fotka
Asi tak. Lebo 5cm nie je tak vela aby tam parozábrana hrala dolezitu ulohu. A ked sa to rosi na krajoch, moze byt problem v tepelnom moste cez preklad. Ale to je bez dalsich informacii zbytocne rozoberat. Na @lenkao by som v prvom rade vyskusal termoviziu. Ta ukaze presne kde je problem. A teraz je na to idealne pocasie. Nie je to zadarmo, ale v tejto situacii to je najlacnejsia investicia ako zistit kde je problem. Je zybtocne nieco rozoberat alebo niekam zbytocne doplnat izolaciu. Az podla toho hladat dalsie riesenia.
Odpovedať
Profilova fotka
@montazsadrokartonu Najlacnejšie je zavolať niekoho kto sa tomu trochu rozumie. @roadrunner Pokiaľ je to len po krajoch tak je to asi najpravdepodobnejšie železobetónový veniec ,alebo premrzanie nedostatočne utesneným priestorom medzi jednotlivými trámami nad vencom.Ono sa to kedysi robilo " nadivoko" ,ťažko nad tým teraz mudrovať.
Odpovedať
Profilova fotka
Ano je to starsi dom a vela fotiek z povodneho stavu a prerabky mam v albume. Sme mlada rodina a vela veci si robime svojpomocne alebo po znamosti ale momentalne su nase financne moznosti dost vyrazne obmedzene :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkao termovizie robi niekto aj tu na MS. Myslim ze by to nemalo stat vela. Bez toho sa ale dalej nepohmete
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkao Železobetónový veniec na dome podľa toho čo som videl vo vašom fotoalbume nemáte.Ako dlho v tom opravenom dome bývate.Nemáte viac fotografií z montáže stropu.Kde presne to vlhne ?.Je to len jedna stena ,alebo všetky rovnomerne?
Odpovedať
Profilova fotka
Byvame tu rok a pol, minulu zimu to bolo trocha menej, dlho sme boli bez kurenia lebo spp nebolo schopne nas pripojit, pripisovali sme to aj nerovnomernemu vykurovaniu. Ono sa to hlavne robi v rohoch len ked je moc chladno vonku pripadne moc vlho a to vacsinou v obyvacke to je v jednom rohu troska vidiet a skor tam vacsinou obcas najdem zelene bodky a v spalni tam dost vyrazne rohy hore vlhnu a tam je to vidiet aj tesne pri sadrokartone asi 1cm, ale tam este nieje odizolovana podlaha malo by sa to dufam tento rok riesit a je tam vlhka stena. Tak tiez jedna stena kupelka a rohy a dve steny kuchyna ale tam su biele steny a tam to nieje vidiet len ke da urobia bodky :-S domcek je malicky a preto kazda miesnost ma obvodove mury. Co presne by na fotkach malo byt? Skusim pozriet co mam pofotene @antonmesaros
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@lenkao uloženie prelepenie parozábrany.
Odpovedať
Profilova fotka
Skusim pozriet ale zda sa mi ze az tak dokladne to nemam pofotene, navysa sa to robilo aj na etapy a dvaja rozny ludia. Muz ale vrdi ze sa to tou paskou lepilo o tie ucka na stene
Odpovedať
Keďže nemáte zateplenú fasádu tak to môže byť kľudne z titulu chladných stien. Neviem ako intenzívne vetráte ale tento typ domu po inštalácii tesných okien a parozábrany treba intenzívne vetrať aspoň tri krát denne. Nepotrebujete ani termovíziu, stači ak zmeráte vlhkosť vzduchu a teplotu stien bezdotykovým teplomerom, z toho sa dá určiť rosný bod-to zistenie vám ale problém nevyrieši. Tu pomôže len vetrať a prekurovať. Ak budete zateplovať fasádu, treba dohliadnuť zateplenie detailov ako bolo popísané vyššie lebo sa toho aj napriek investícii do zateplenia nezbavíte.
Odpovedať
Mňa zas zaujal jeden detail. A to konkrétne že parozábrana je lepená/prichytená o obvodový profil. Aj to predsa moôže byť problém, lebo medzi stenou a profilom môže byť prúdenie. Malé ale môže byť.
Odpovedať
Nezateplený dom je problém zatepliť obvodové múry pleseň ustúpi . Kondenzuje sa voda od chladných múrov
Odpovedať
@pavelmu pravidelne kúriť
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav vetrame narazovo podla vlhkosti vzduchu cca 3x denne. Momentalne zateplenie fasady zial nepripada do uvahy. @pavelmu kurime pravidelne, som doma s dietatom
Odpovedať
Ja som mal ten istý problém , jedine zateplením som ho vyriešil . Na rohoch stien sa mi tvorila pleseň vlhkosť bola všade. Múr bol studený aj keď sa kúrilo a vetralo nič nepomohlo problémy sa opakovali ale iba v zimných mesiacoch . Teplý vzduch naráža na studený múr a ten sa kondenzuje potom je perfektné prostredie pre pleseň .Ceresit , savo nič nevyrieši . Máte aj odizolované múry bublinkovou fóliou?
Odpovedať
my neviem co robit tiez,mame 3rocny poschodovy zatepleny dom,riesili sme zvod dazdovej vody,mysleli sme ze sa to taha az hore na poschodie, ale to su asi 4m,plesniveju nam horne rohy izieb z kadzej strany na poschodi ,vraj sa pliesne ci para zdraza niekde medzi tehlou a zateplenim? co s tym? vraj sa nieco navrtava do stien? co to je a ako sa to robi? pomoze to?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
@antonmesaros Kto sa tomu rozumie? Pisete, ze zavolat niekoho, kto sa tomu rozumie. Neviem, koho oslovit.. My mame plesnovy problem v loggi a hladam odbornika, aby riesenim nebolo celozivotne prekurovanie + vetranie.. dakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@pikitia tiež ma zaujíma ako sa volá človek, čo tomu rozumie a žiaľ odpovede som sa nedočkala
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?