Priečne spoje sadrokartónových dosiek

Profilova fotka
Chcem sa spýtať na technologicky postup pri realizácii znížených stropov v panelákovom byte zo SDK dosiek. Akým spôsobom tmeliť a či vôbec vystužovať páskou priečne - zrezavané spoje. Jedna sa o to, ze chceme predist estetickym vadám po namalovani. Zjednodušene povedané, ako spraviť tieto spoje aby bol strop vo finále úplne hladký, bez viditelnych spojov? Dakujem za odpoveď.
Odpovedať
ked nedas pasku bude to praskat http://www.youtube.com/watch?v=9SK91O...
Odpovedať
Profilova fotka
Tá páska má hrúbku 0,05mm.Máte 100% zrak keď ste ju schopná vidieť.Pásku treba dávať inak to popraská.
Odpovedať
Profilova fotka
tie rezané spoje treba zarezať na šírku výstužnej pásky tak ako je to pri pozdĺžnej strane
Odpovedať
Profilova fotka
Každopádne pásku na spoje treba dať.Priečne spoje vyrezať do V-éčka.a aj na Vario. Sadrovanie a brúsenie je najťažšia vec na celom sadrokartóne. Nedokážu to poriadne ani niektorí sadrokartonisti z niekoľko ročnými skúsenosťami . Sadruje sa 2x na hrubo a potom finálne napr.rokofinal alebo profin mix.Spoje sadrovať na široko aby sa zabrúsili do stratená. Odporúčal by som.dať to niekomu urobiť , lebo zle odvedená finálna práca skazí všetko.
Odpovedať
Tak neviem robil som dosť SDK ale nikdy som nezrezával hranu na šírku pásky ani si neviem predstaviť ako sa to dá spraviť keďže je tam papier .... Robí sa len šikmý rez aby sa dal spoj zatrieť tmelom a ten mal kde držať pretože bez zrezania a zrazením dosiek natupo by ho tam bola len tenučká vrstva ktorá by nedržala! Páska sa jednoznačne dáva a prekrytím tmelom a zabrúsením do stratena ju určite nevidno. Hlavne nedávať hrubú vrstvu tmelu,že veď to potom vybrúsim lebo sa na plafóne źbláznite. Tenká vrstva cez pásku širšou špachtlou,poriadne stiahnuť a vybrúsiť...
Odpovedať
Bez pásky to nejde, ak chceš mať strop bez viditeľných spojov robí sa celoplošné stierkovanie SDK a tým dosiahneš najkvalitnejší povrch (Q4) , samozrejme za predpokladu že to spraví skúsený montážnik .
Odpovedať
Profilova fotka
Vďaka za rady.... SDK stropy máme v starom byte....na 99% nepraská, celý technologický postup je samozrejme dodržaný. Ako som písala jediný nedostatok sú s časti ( pod určitým uhlom svetla ) viditeľné spoje. Takže asi jediné riešenie je ísť do Q4.....uvidíme
Odpovedať
@halushkaaa pouzite dosky Rigips 4Pro - ma to vsetky 4 strany splostene - tak ako maju ostatne Rigips dosky len tu pozdlznu. takze nemusis nic zrezavat, pasku das ako na pozdlznu. Je dokonca lacnejsia ako obycanja doska. Divim sa, ze tu pisali 2 PRO - a ani jeden Ti to neodporucil.
Odpovedať
presne tak - bez pásky to nejde. Ale! Na tmelenie spojov sdk sa používa jednoznačne výstužná PAPIEROVÁ páska a nie sklotextilná. Na každom tmely je návod na použitie, a všade píšu papierová páska a nie sklotextilná !!! Ja som pracoval v Španielsku 13 rokov a inšie ako papierovú pásku sme nepoužívali! Akryl som v živote nepoužil. Vnútorne rohy / stena strop / samozrejme výstužná papierová páska. V roku 2009 som robil známemu na slovensku sdk stropy a boli sme kúpiť materiál, pýtal som papierovú pásku - pozerali na mňa a nechápali čo chcem, že také neexistuje. Teraz už je aj tu / NOVINKA / a ako som počul, tak za použitie výstužnej papierovej pásky do vnútorných rohov pýtajú 1€ za bm. Však to ako keby ti pekár predal nedopečený rožok a ak ho chceš dopiecť tak dolplať. Samozrejme že tmelenie vnútorných rohov / stena+strop / nerátam zvlášť ako je to tu na Slovensku zvykom. Ja poznám len m2 a bm za kastlík / žiadne + toto a + toto .........../ !!! Nikto tu píše že tmelenie a brúsenie je najhoršia robota a ja to mám najradšej / treba vedieť /. Bez problému budem tmeliť každý deň. V Španielsku sú partie ktoré len tmelia. Dokonca mám aj stroj na tmelenie, ale to tu nebudem rozoberať aj tak to nikto nepozná.
Odpovedať
A teraz všetci profesionáli utekajú čítať čo je napísané na tmely.
Odpovedať
Profilova fotka
Odporúčam vytmeliť celoplošne, v terminológii je to na Q4, spoje tmeliť a vystužovať, najlepšie sklo textilnou páskou, predpokladám že tam bývate a chcete to rýchlo spraviť, potom je dobré použiť tmel Rigips vario a na celopložné stierkovanie cca po 3 hod Rigips Rimano final : http://www.rigips.sk/rigips_news_03.html a http://www.rigips.sk/postup-montaze-4...
Odpovedať
Rigips predáva aj tmely ? Ak áno čo je v návode, na čo sa používa - na tmelenie so sklo textilnou páskou alebo výstužnou papierovou páskou?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ja používam ProMix Mega - super dobre sa s ním robí. Používam výstužnú papierovú pásku tak ako je to v návode / 15 rokov /. Nechápem prečo odporúčate sklo textil keď to nikde v návode nieje !!! Alebo ste pozadu a papierovú pásku nepoznáte.
Odpovedať
@artgips to je pravda hlavne natmelit na tenko a finis na sirku 2 hoblikou aspon ja to tak robievam spoj nieje viditelny,alebo skuste ako prvy tmel ardex828+ paska a ako final ardex826 to je tmel ktory netreba brusit samozrejme ze ho ale treba vediet naniest takmer do nuly.tmel je ale o nieco drahsi ako rigips a pod.
Odpovedať
Profilova fotka
@pladurman Tak som ta vypocul a isiel som pozret, co je napisane priamo na tmeloch. Bol som zvedavy ako presne to je napisane v navode, ktory je priamo na sadre. Tmel Rigips Extra : pouzit vystuznu pasku Knauf Uniflot: pouzit bandaznu pasku. Takze nikde nie je presne napisane ci ide o sklotextilnu alebo papierovu. Papierova paska je napisana len pri tmeleni s Rigips ProMix Mega, ale ten povazujem osobne za finalny a nie zakladny tmel. Aj to len pri slovenskom preklade. V cestine je napisana len vystuzna paska! Nejdem polemizovat ktora je lepsia, len som si pozrel co je na tych navodoch napisane
Odpovedať
@montazsadrokartonu @pladurman : Pani, uz to tu bolo asi rozoberane niekde, aky je postup alebo ako sa robi napojenie stena - strop, viete to opisat aspon v skratke technologicky postup a pouzity material (aka paska, aky tmel,atd). dakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Profilova fotka
pouzivame papierovu pasku na vsetky spoje najlepsie pri 4pro sdk samozrejme do varia tmelu. kazdy kto mal sklotextilnu pasku v ruke vie aka je jemna a roztrha ju lahko .skuste papierovu pasku roztrhnut ci to pojde tak isto ako pri sklotextilnej. vrchny tmel pouzivame promix mega a na Q3 -Q4 rifino ,top mame sdk ktore su namontobvane 10 rokov pez prasklin. pladurman ma pravdu v niecom . urcite zavisi aj od vrchného tmelu a montaznika urcite nie tmel rokofinal -odpad mezi tmelmi.co je to za tmel ked ho holou rukou obrusite .
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Vlhci sa papierova paska namocenim do vody pred aplikaciou?Je to vhodne? alebo pouzivate boz namocenia?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?